Διεθνή

Ευρωπαϊκή Ένωση: Κυρώσεις εναντίον του Ισραήλ ζητούν 66 ευρωβουλευτές

Με επιστολή τους στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις στο Ισραήλ για τη Ράφα

Parallaxi
ευρωπαϊκή-ένωση-κυρώσεις-εναντίον-το-1156818
Parallaxi

Επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με την οποία απευθύνουν έκκληση για κυρώσεις της ΕΕ εναντίον του Ισραήλ για τη Ράφα, συνυπογράφουν 66 ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο Πέτρος Κόκκαλης.

Η επιστολή αναφέρεται στις «πρωτοφανείς ανθρωπιστικές συνέπειες» που θα έχει η ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στη Ράφα, δεδομένου ότι βρίσκονται ήδη εκεί 1,4 εκατομμύρια εκτοπισμένων Παλαιστινίων.

Eπίσης στην επιστολή αναφέρεται πως «δεν υπάρχει ένα αξιόπιστο σχέδιο εκκένωσης, και οι προηγουμένως ανακηρυχθείσες “ασφαλείς ζώνες” και “ανθρωπιστικές ζώνες” έχουν στοχοποιηθεί από τον ισραηλινό στρατό στο παρελθόν» ενώ «το κλείσιµο των διαβάσεων Ράφα και Κερέµ Σαλόµ – που αντιστοιχούν στο 70% των συνολικών παραδόσεων βοήθειας στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου – ισοδυναµεί µε περαιτέρω επιδείνωση της ήδη καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης για τον πληθυσµό της Γάζας».

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν επανειληµµένα την επίθεση που επρόκειτο να γίνει στη Ράφα. Στην τελευταία του συνεδρίαση στις 21-22 Μαρτίου, το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση να µην προβεί σε χερσαία επιχείρηση στη Ράφα. Η πρόεδρος της Επιτροπής von der Leyen δήλωσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις εκλογές της ΕΕ στο Μάαστριχτ ότι µια εισβολή στη Ράφα θα ήταν “εντελώς απαράδεκτη” και ότι η ίδια, σε αυτή την περίπτωση, “θα καθόταν κάτω µε τα κράτη µέλη και θα ενεργούσε”. Σας καλούµε να τηρήσετε αυτή την υπόσχεση και να συγκαλέσετε επείγουσα συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου για να συζητηθεί η απάντηση της ΕΕ στα γεγονότα στη Ράφα», συνεχίζει η επιστολή.

Οι ευρωβουλευτές με την σημερινή επιστολή τους καλούν την Πρόεδρο να τηρήσει αυτή την υπόσχεση και να συγκαλέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να ληφθούν άμεσα όσα μέτρα εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της για να επιβάλει τη συμμόρφωση του Ισραήλ με το διεθνές δίκαιο και τα προσωρινά μέτρα που επέβαλε το ΔΔΔ.

Η επιστολή εστάλει επίσης στην Ursula von der Leyen, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και τον Josep Borrell, Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτική αρμοδιότητές Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ολόκληρη η επιστολή:

«Αγαπητέ Πρόεδρε Michel,

Αγαπητή Πρόεδρε von der Leyen,

Αγαπητέ Ύπατε Εκπρόσωπε Borrell,

Η πρόσφατα εξαπολυθείσα ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία στη Ράφα και το κλείσιµο δύο ζωτικών σηµείων εισόδου για τη βοήθεια απαιτεί απεγνωσµένα τη λήψη µέτρων από την ΕΕ. Ως εκ τούτου, µέσω της παρούσας επείγουσας έκκλησης, σας καλούµε να συγκαλέσετε το συντοµότερο δυνατό σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου για να συζητηθούν οι συνέπειες της εισβολής και να επιβληθούν κυρώσεις της ΕΕ κατά του Ισραήλ.

Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, η συνέχιση της ισραηλινής εισβολής στη Ράφα θα έχει πρωτοφανείς ανθρωπιστικές συνέπειες. Υπολογίζεται ότι 1,4 εκατοµµύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί βίαια και σήµερα βρίσκουν καταφύγιο στη Ράφα. Δεν υπάρχει ένα αξιόπιστο σχέδιο εκκένωσης, και οι προηγουµένως ανακηρυχθείσες “ασφαλείς ζώνες” και “ανθρωπιστικές ζώνες” έχουν στοχοποιηθεί από τον ισραηλινό στρατό στο παρελθόν.

Επιπλέον, το κλείσιµο των διαβάσεων Ράφα και Κερέµ Σαλόµ – που αντιστοιχούν στο 70% των συνολικών παραδόσεων βοήθειας στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου – ισοδυναµεί µε περαιτέρω επιδείνωση της ήδη καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης για τον πληθυσµό της Γάζας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν επανειληµµένα την επίθεση που επρόκειτο να γίνει στη Ράφα. Στην τελευταία του συνεδρίαση στις 21-22 Μαρτίου, το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση να µην προβεί σε χερσαία επιχείρηση στη Ράφα. Η πρόεδρος της Επιτροπής von der Leyen δήλωσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις εκλογές της ΕΕ στο Μάαστριχτ ότι µια εισβολή στη Ράφα θα ήταν “εντελώς απαράδεκτη” και ότι η ίδια, σε αυτή την περίπτωση, “θα καθόταν κάτω µε τα κράτη µέλη και θα ενεργούσε”. Σας καλούµε να τηρήσετε αυτή την υπόσχεση και να συγκαλέσετε επείγουσα συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου για να συζητηθεί η απάντηση της ΕΕ στα γεγονότα στη Ράφα.

Μια αποφασιστική διεθνής αντίδραση είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ, και η ΕΕ θα πρέπει να λάβει όλα τα µέτρα που εµπίπτουν στις αρµοδιότητές της για να επιβάλει τη συµµόρφωση του Ισραήλ µε το διεθνές δίκαιο. Οι κυρώσεις κατά του Ισραήλ είναι η µόνη κατάλληλη απάντηση σε αυτή τη φρικτή και απερίσκεπτη στρατιωτική εκστρατεία στη Ράφα και στην υπόλοιπη λωρίδα της Γάζας και θα ήταν σύµφωνες µε τις υποχρεώσεις της ΕΕ να διατηρήσει τα προσωρινά µέτρα που επέβαλε το ΔΔΔ.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την προσοχή σας.

Με εκτίµηση,

1. Tineke Strik, Greens/EFA Thijs Reuten, S&D

2. Bernard Guetta, Renew

3. Europe Mounir Satouri,, Greens/EFA

4.Evin Incir, S&D

5.Sirpa Pietikäinen, ΕΛΚ

6. Malin Björk, Η Αριστερά

7. Saskia Bricmont, Πράσινοι/EFA

8. Matjaž Nemec, S&D

9. Barry Andrews, Renew Europe

10.Brando Benifei, S&D

11.Alice Bah Kuhnke, Πράσινοι/EFA

12.Karen Melchior, Renew Europe

13.Miguel Urban Crespo, Η Αριστερά

14.Isabel Santos, S&D

15.Grace O’Sullivan, Πράσινοι/EFA Idoia

16.Villanueva Ruiz, Η Αριστερά

17.Soraya Rodríguez Ramos, Renew Europe

18.Piernicola Pedicini, Πράσινοι/EFA

19.Billy Kelleher, Renew Europe

20.Heidi Hautala, Greens/EFA

21.Domenec Ruiz Devesa, S&D

22.Irena Joveva, Renew Europe

23.Margrete Auken, Greens/EFA

24.Milan Brglez, S&D

25.Bas Eickhout, Πράσινοι/EFA

26.Mohammed Chahim, S&D

27.Kim van Sparrentak, Πράσινοι/EFA

28.Lara Wolters, S&D

29.Agnes Jongerius, S&D

30.Paul Tang, S&D

31.Vera Tax, S&D

32.Anabela Rodrigues, Η Αριστερά

33.José Gusmão, Η Αριστερά

34.Samira Rafaela, Renew Europe

35.Sara Matthieu, Πράσινοι/EFA

36.Alviina Alametsä, Πράσινοι/EFA

37.Sophie in ‘t Veld, Renew Europe

38.François Thiollet, Πράσινοι/EFA

39.Kateřina Konečná, Η Αριστερά

40.Rosa D’Amato, Πράσινοι/EFA

41.Klemen Grošelj, Renew Europe

42.Margarida Marques, S&D

43.João Albuquerque, S&D

44.Πέτρος Κόκκαλης, Πράσινοι/EFA

45.Mónica Silvana González, S&D

46.Maria Arena, S&D

47.Ciarán Cuffe, Πράσινοι/EFA

48.Nikolaj Villumsen, Η Αριστερά

49.Ana Miranda, Πράσινοι/EFA

50.Marc Botenga, Η Αριστερά

51.Kathleen van Brempt, S&D

52.Alex Agius Saliba, S&D

53.François Alfonsi, Greens/EFA

54.Ville Niinistö, Greens/EFA Pär Holmgren,

55.Greens/EFA

56. Jakop Dalunde, Greens/EFA

57. Helene Fritzon, S&D

58.Carina Ohlsson, S&D

59.Ilan De Basso, S&D

60.Linus Glanzelius, S&D

61.Sylvie Guillaume, S&D

62.Marina Mesure, Η Αριστερά

63.Leïla Chaibi, Η Αριστερά

64.Gwendoline Delbos-Corfield, Πράσινοι/EFA

65.Francisco Guerreiro, Πράσινοι/EFA

66.Diana Riba I Giner, Πράσινοι/EFA»

Πηγή: News24/7

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα