Ευρώπη: Συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από το 2016
Η χώρα με τον χαμηλότερο αριθμό αιτούντων άσυλο φέτος ήταν η Ουγγαρία, όπου καταγράφηκαν μόνο 26 αιτήματα ασύλου.
Τα αιτήματα ασύλου έχουν υποβληθεί από τις αρχές του τρέχοντος έτους στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στη Νορβηγία και την Ελβετία, έφτασαν τα 801.459.
Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό από το 2016. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα του ασύλου, που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα Die Welt.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Λετονία έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη αύξηση σε αιτούντες άσυλο – κατά 168% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Μετά έρχεται η Εσθονία, όπου οι πρόσφυγες είναι 119% περισσότεροι από το 2022. Αυτό σχετίζεται με την αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που περνούν τα σύνορα των δύο χωρών από τη Λευκορωσία.
Η Γερμανία είναι στην τρίτη θέση για τον αριθμό των αιτούντων άσυλο – με αύξηση 74%. Στη Γερμανία σχεδόν ένας στους τρεις πρόσφυγες προέρχεται από τη Συρία – δηλαδή το 27 % των αιτούντων άσυλο. Μετά τους Σύρους, οι περισσότεροι στη Γερμανία είναι Αφγανοί και Τούρκοι. Η Ουγγαρία είναι στην τελευταία θέση της βαθμολογίας.
Στη Γαλλία, από την άλλη, σημειώθηκε αύξηση κατά 37%, σύμφωνα με την Die Welt. Στην Ιταλία, ο αριθμός αυξήθηκε κατά 63% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022, επικαλείται η εφημερίδα την έκθεση της Ε.Ε.
Ορισμένες χώρες κατέγραψαν επίσης μειώσει στον αριθμό των αιτήσεων ασύλου. Σύμφωνα με την έκθεση, η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στη Δανία (56%), στη Μάλτα (54%), στην Κύπρο (52%) και στην Αυστρία (41%). Η χώρα με τον χαμηλότερο αριθμό αιτούντων άσυλο φέτος ήταν η Ουγγαρία, όπου καταγράφηκαν μόνο 26 αιτήματα ασύλου.
Η ΕΕ σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τους μετανάστες που δεν έχουν μεγάλες πιθανότητες να λάβουν άσυλο με ταχείες διαδικασίες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, εξηγεί η Di Welt. Ωστόσο, αυτό θα επηρεάσει μόνο το ένα τέταρτο των αφίξεων. Όλοι οι άλλοι αιτούντες θα περάσουν από την τακτική διαδικασία ασύλου, η οποία συχνά διαρκεί χρόνια.
Πηγή: Di Welt, DW,ancnews.al