Διεθνή

Φινλανδία: Σάλος με το νέο ηγέτη του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος

Το περιεχόμενο των φωτογραφιών προκαλεί έντονα ερωτηματικά, καθώς παραπέμπει σε όργια, πάρτι με ναζιστικό περιεχόμενο, όπλα και ναρκωτικά

Parallaxi
φινλανδία-σάλος-με-το-νέο-ηγέτη-του-σοσ-1052297
Parallaxi

Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Φινλανδίας (SDP) επιχειρεί να μαζέψει τα αμάζευτα μετά τη δημοσίευση φωτογραφιών του νέου ηγέτη του κόμματος, Άντι Λίντμαν, από το παρελθόν του. Το περιεχόμενο των φωτογραφιών του διαδόχου της Σάνα Μαρίν προκαλεί έντονα ερωτηματικά, καθώς παραπέμπει σε όργια, πάρτι με ναζιστικό περιεχόμενο, όπλα και ναρκωτικά.

Οι φωτογραφίες του Λίντμαν βλέπουν το φως της δημοσιότητας περίπου έναν χρόνο μετά τα βίντεο και τις φωτογραφίες της τότε πρωθυπουργού, Σάνα Μαρίν, σε πάρτι, που είχαν προκαλέσει σάλο αντιδράσεων σε όλη τη χώρα, με την ίδια να υποχρεώνεται σε δημόσια συγγνώμη.

Αυτά δεν είναι τα μοναδικά θέματα, όμως, που απασχολούν το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Φινλανδίας, καθώς η Bild υπενθυμίζει σε χθεσινό της άρθρο πως ο νέος γραμματέας του κόμματος Μικέλ Νακαλαγιάρβι είχε σκοτώσει μία γάτα όταν ήταν έφηβος…

Γυμνό περιεχόμενο με ναζιστικούς χαιρετισμούς για τον Άντι Λίντμαν

Ο νέος ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Φινλανδίας, Άντι Λίντμαν, εμφανίζεται σε φωτογραφίες γυμνός, μαζί με άλλους γυμνούς άντρες να κρατάει όπλο, ενώ κάποιοι εξ αυτών κάνουν τον ναζιστικό χαιρετισμό. Σε άλλες φωτογραφίες φαίνεται να είναι υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών, ενώ δε λείπουν και αυτές με σεξιστικό περιεχόμενο.

Συγκεκριμένα, ο Λίντμαν φαίνεται σε να διασκεδάζει σε ένα πάρτι έχοντας μπροστά του και στο ύψος της μέσης του μια κοπέλα. Όσοι είδαν τη φωτογραφία τον κατηγόρησαν για μισογυνισμό, ενώ άλλοι αναρωτήθηκαν αν βρισκόταν τότε υπό την επήρεια ναρκωτικών.

Τις φωτογραφίες σχολιάζει η Bild, γράφοντας: «Το άσχημο παρελθόν τον ηγετών των Σοσιαλιστών της Φινλανδίας», κάνοντας ταυτόχρονα και μια μομφή στην πρώην πρωθυπουργό της Φινλανδίας μετά από βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας με τη Σάνα Μαρίν να διασκεδάζει έξαλλα σε πάρτι.

Σε μία από αυτές, ο νέος ηγέτης των Φιλανδών Σοσιαλιστών ποζάρει δίπλα σε άλλους τέσσερις άνδρες. Όλοι τους φοράνε σκούφους του Άγιου Βασίλη και κουκούλες full face με δύο εξ αυτών να κρατάνε όπλα και άλλους δύο να κάνουν τον ναζιστικό χαιρετισμό.

Ο ίδιος ο Λίντμαν αφού οι φωτογραφίες αναρτήθηκαν στις αρχές Ιουλίου στα social media, παραδέχθηκε ότι είναι ένας από τους πέντε νέους και συγκεκριμένα αυτός που είναι στην πάνω αριστερή άκρη της φωτογραφίας. «Είμαι αυτός που κρατάει ένα πλαστικό όπλο στα χέρια μου» δήλωσε στην εφημερίδα Italehti στις 5 Ιουλίου διευκρινίζοντας ότι όλα συνέβησαν σε χριστουγεννιάτικο πάρτι συμμαθητών ως «ευχαριστώ» σε όλους όσοι βοήθησαν στα γυρίσματα μιας ταινίας μικρού μήκους στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος.

Αυτό που έχει δημιουργήσει τα περισσότερα ερωτηματικά είναι οι ναζιστικοί χαιρετισμοί. Αναφορικά με αυτό, ο Λίντμαν δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ότι «προφανώς το παρατράβηξαν με αυτή την κίνηση. Δεν ήμουν ποτέ οπαδός των Ναζί, ούτε είμαι και τώρα. Έστω και έτσι, όμως, δεν θα έπρεπε να είμαι μαζί με νεοναζί λόγω της ιδεολογίας μου».

Για τη φωτογραφία με την κοπέλα που είναι μπροστά του σκυμμένη στο ύψος της μέσης του, ο Λίντμαν διαβεβαίωσε ότι δεν έχει κάνει ποτέ χρήση ναρκωτικών ενώ δήλωσε ντροπιασμένος από τις κατηγορίες για μισογυνισμό. «Μπορώ να πω ότι δεν είμαι και πολύ υπερήφανος για τη στάση μου σε πολλές φωτογραφίες» πρόσθεσε μετά τις αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τον Λίντμαν οι φωτογραφίες αυτές από το 1999 έως το 2009, οι οποίες αναρτήθηκαν σε διαδικτυακό φόρουμ και πλέον δεν είναι διαθέσιμες, «δεν προορίζονταν για δημοσιοποίηση».

Ο ίδιος υποστήριξε, τέλος, ότι είχε ζητήσει πριν από χρόνια από τον διαχειριστή του φόρουμ να αφαιρέσει τα επίμαχα καρέ ωστόσο εκείνος το έκανε μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο.

Το άγριο πάρτι της Σάνα Μαρίν και η δημόσια συγγνώμη

Σάλος είχε ξεσπάσει πέρυσι, τέτοια εποχή, στη Φινλανδία από τη διαρροή βίντεο και φωτογραφιών της Σάνα Μάριν από πάρτι. Η 37χρονη σήμερα, πρώην πρωθυπουργός χώρας εμφανιζόταν σε πάρτι, να πίνει, να χορεύει και να τραγουδά με φίλους της.

Επίσης, το φως της δημοσιότητας είδε άλλη μία φωτογραφία με δύο γνωστές γυναίκες ινφλουένσερς να φιλιούνται, καλύπτοντας τα γυμνά στήθη τους με την ένδειξη «Φινλανδία» (Finland) από την επίσημη κατοικία της πρωθυπουργού στο Ελσίνκι.

Η Μαρίν δέχθηκε σκληρή κριτική από πολίτες, αλλά και την αντιπολίτευση στη χώρα της για τη συμπεριφορά της, καθώς υποστήριξαν πως δεν αρμόζει σε μια ηγέτιδα και κυρίως σε μια περίοδο κρίσης.

Η Σάνα Μάριν πολλές φορές έχει επισκεφθεί μουσικά φεστιβάλ και συναυλίες προκειμένου να διασκεδάσει, προκαλώντας αντιδράσεις. Μάλιστα, φέρεται να της έχουν βγάλει και το παρατσούκλι «Party Sanna».

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Φινλανδίας, στο πάρτι όπου συμμετείχε η Σάνα Μάριν ήταν μαζί της η διάσημη φινλανδή τραγουδίστρια και στιχουργός, Άλμα, η αδερφή της Άνα, ο φωτογράφος και influencer Γιανίτα Άουτιο, η ραδιοφωνική παραγωγός και παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών Τίνι Βίκστρεμ, η μουσικός Ιλόνα Ιλικόρπι, η ραδιοφωνική παραγωγός Καρολίνα Τουόμινεν, η στιλίστρια Βέσα Σίλβερ και η βουλευτής Ιλμάρι Νούρμινεν.

Η δολοφονία της γάτας από τον νέο γραμματέα του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Φινλανδίας

«Ο γραμματέας του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Φινλανδίας, Μικέλ Νακαλαγιάρβι, ο οποίος ανέλαβε τη νέα του θέση στο Συνέδριο του κόμματος, έχει ένα τρομακτικό παρελθόν», επισημαίνει η Bild.

Ο Νακαλαγιάρβι το 2006, σε ηλικία 15 ετών, είχε εμπλακεί στη δολοφονία μιας γάτας. Ο νυν γραμματέας του κόμματος, ως έφηβος κι άλλοι τέσσερις φίλοι του πήγαν στο σπίτι μιας γυναίκας και σκότωσαν το κατοικίδιό της.

Την είδηση είχε παραδεχθεί και ο ίδιος ο Νακαλαγιάρβι: «Χτυπήσαμε τη γάτα τόσο πολύ που σώπασε και πιθανότατα πέθανε, είχε πει, τονίζοντας πως στη συνέχεια πέταξαν το άτυχο νεκρό ζώο σε μια φωτιά.

Στην ομιλία του στο Συνέδριο του κόμματος, ο Μικέλ Νακαλαγιάρβι τόνισε ότι σήμερα είναι ένας άλλος άνθρωπος.

Πηγή: ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα