Διεθνή

Φλέγεται η Μέση Ανατολή: Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Αναλυτικά οι τελευταίες εξελίξεις.

Parallaxi
φλέγεται-η-μέση-ανατολή-έκτακτη-συνεδ-1147104
Parallaxi

Ώρα μηδέν για την Μέση Ανατολή, καθώς το Ιράν εξαπολύει επίθεση στο Ισραήλ με drones, με τις ΗΠΑ να στέλνουν πολεμικά πλοία και στρατιωτικές ενισχύσεις στην περιοχή, ενώ την ίδια στιγμή η αιματοχυσία συνεχίζεται στη Γάζα.

Ο Μπάιντεν προειδοποίησε νωρίτερα το Ιράν να μην προχωρήσει σε επίθεση, καθώς όπως είπε κάτι τέτοιο θα σήμανε μία ευρύτερη ανάφλεξη.

Την ίδια ώρα, στη Δυτική Όχθη έποικοι με πρόσχημα ότι αναζητούν ένα 14χρονο αγόρι εισβάλλουν σε χωριά Παλαιστινίων, βάζουν φωτιές σε σπίτια και κτίρια. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν αναφορές για ένα νεκρό και δεκάδες τραυματίες.

Το Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ έχει το «ok» να αποφασίσει για την απάντηση στην επίθεση του Ιράν

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας της ισραηλινής κυβέρνησης εξουσιοδότησε το έκτακτο Πολεμικό Συμβούλιο να λάβει αποφάσεις σχετικά με την απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν.

Αυτό σημαίνει ότι το Πολεμικό Συμβούλιο δεν θα χρειάζεται να επιστρέψει στο Συμβούλιο Ασφαλείας προκειμένου να εγκριθούν οι αποφάσεις, απλοποιώντας έτσι τη διαδικασία όταν απαιτούνται γρήγορες αποφάσεις.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, ζήτησε από τον Μαλτέζο ομόλογό του, που προεδρεύει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, «να συγκαλέσει αμέσως συνεδρίαση του ΣΑ για να καταδικάσει απερίφραστα το Ιράν για αυτές τις σοβαρές παραβιάσεις και να ενεργήσει αμέσως για να χαρακτηρίσει τους Φρουρούς της Επανάστασης ως τρομοκρατική οργάνωση».

Το αίτημα του Ισραήλ έγινε δεκτό και ότι η συνεδρίαση θα γίνει την Κυριακή στις 20:00 ώρα Ελλάδας.

O υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επιστρέφει από τις ΗΠΑ στην Αθήνα μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Συνομιλία Μπάιντεν – Νετανιάχου

Τζο Μπάιντεν και Μπενιαμίν Νετανιάχου έχουν αυτήν την ώρα τηλεφωνική επικοινωνία. Πρόκειται για την πρώτη συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ.

«Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συνομιλεί αυτή τη στιγμή με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Η συνομιλία πραγματοποιείται μετά το τέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας», αναφέρεται στη σχετική ανάρτηση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Νεότερα για τη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως την Κυριακή στις 4 μ.μ. ώρα Νέας Υόρκης (20:00 ώρα Ελλάδας), δήλωσε η Μάλτα, που ασκεί την προεδρία του ΣΑ αυτό το μήνα.

Η συνεδρίαση προγραμματίστηκε λίγο μετά από επίσημο αίτημα του Ισραήλ στον ΟΗΕ σχετικά με τις επιθέσεις του Ιράν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Drones αναχαιτίζονται πάνω από το Όρος του Ναού στην Ιερουσαλήμ

Είναι ένα από τα πολλά βίντεο που έχουν ανέβει στα social media και δείχνουν τη στιγμή που τα ιρανικά drones αναχαιτίζονται από το ισραηλινό σύστημα άμυνας.

Ο ουρανός είναι γεμάτος μικρές λάμψεις, μόνο που είναι τα «όπλα» που έστειλε το Ιράν στο Ισραήλ για να «εκδικηθεί» για την ισραηλινή επίθεση στο προξενείο της χώρας στη Δαμασκό.

Τα ιρανικά drones δεν έφτασαν μόνο πάνω από το Όρος του Ναού (ή τέμενος Αλ Ακσά) στην Ιερουσαλήμ αλλά και πάνω από το κτίριο της Κνεσέτ (ισραηλινή Βουλή) αλλά κι εκεί αναχαιτίστηκαν επίσης.

Κάτοικος Ιερουσαλήμ: «Ζούμε ιστορικές στιγμές – Δεν το έχω ξαναβιώσει αυτό»

Ο Γαβριήλ Χαρίτος, καθηγητής ελληνοισραηλινών σχέσεων και κάτοικος της Ιερουσαλήμ, μιλώντας στο MEGA, τόνισε ότι υπήρξε ένα κύμα επίθεσης από το Ιράν προς το Ισραήλ.

«Ήχησαν οι σειρήνες, μπήκαμε στα καταφύγια. Γνωρίζουμε ότι το γεγονός δεν τελείωσε. Εκτοξεύσεις έγιναν και από το Ιράκ , τη Συρία, τον Λίβανο και την Υεμένη… Ήταν γνωστό ότι κάτι θα περιμέναμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ιράν: Η επίθεση κατά του Ισραήλ δεν έχει τελειώσειΤο ιρανικό ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars αναφέρει ότι η ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ δεν έχει ακόμη τελειώσει.

Έκτακτη Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως την Κυριακή (14/3) κατόπιν αιτήματος του Ισραήλ.

Σημειώνεται ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε νωρίτερα σήμερα την επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, απευθύνοντας έκκληση για αυτοσυγκράτηση και άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών.

«Είμαι βαθύτατα ανήσυχος για τον πολύ πραγματικό κίνδυνο μιας καταστροφικής κλιμάκωσης σε ολόκληρη την περιοχή. Προτρέπω όλες τις πλευρές να επιδείξουν μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες στρατιωτικές συγκρούσεις σε πολλαπλά μέτωπα στη Μέση Ανατολή», αναφέρει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Στόχος η βάση της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας στη Νεγκέβ

Το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μεταδίδει ότι η μεγαλύτερη βάση της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στη Νεγκέβ, στο νότιο Ισραήλ, υπέστη «σοβαρές ζημιές» από τους ιρανικούς πυραύλους που την έπληξαν τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή.

«Η μεγαλύτερη αεροπορική βάση της Νεγκέβ έγινε στόχος επιτυχούς πλήγματος με πύραυλο Χεϊμπάρ. Εικόνες και δεδομένα υποδεικνύουν ότι προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε αυτή τη βάση», σύμφωνα με το IRNA.

Σύμφωνα με την IRNA, «κατά τις πληροφορίες που λάβαμε οι μισοί από τους πυραύλους που εκτοξεύθηκαν έπληξαν επιτυχώς τους στόχους τους».

Ο ισραηλινός στρατός από τη δική του πλευρά κάνει γνωστό πως επλήγη αεροπορική βάση, όμως έκανε λόγο για «ήσσονες ζημιές» και μόνο.

Πάνω από 200 πυραύλους και drones εκτόξευσε το Ιράν

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF), πάνω από 200 πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτοξεύθηκαν από το Ιράν προς το Ισραήλ, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αναχαιτίστηκε εκτός του ισραηλινού εναέριου χώρου.

Σύμφωνα με τον ίδιο μια ισραηλινή βάση στο νότιο Ισραήλ υπέστη μικρές ζημιές.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας στο ABC News δήλωσε ότι το Ιράν εκτόξευσε επιπλέον 70 πυραύλους. Νωρίτερα είχε εκτοξεύσει 80, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε τουλάχιστον 150.

Η επίθεση του Ιράν είναι «υπολογισμένη» και «μετρημένη»

Ο Χασάν Μπαράρι του Πανεπιστημίου του Κατάρ, μιλώντας στο Al Jazeera, σχολίασε ότι η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ «είναι μια κλιμάκωση», αλλά είναι επίσης «υπολογισμένη» και «μετρημένη».

«Αυτό που προσπαθούν να κάνουν οι Ιρανοί είναι να καταλήξουν σε μια μετρημένη, υπολογισμένη επίθεση προκειμένου να μην φανούν αδύναμοι μπροστά στους δικούς τους πληρεξουσίους», δήλωσε ο Barari.

Σχετικά με το πώς η επίθεση του Ιράν μπορεί να επηρεάσει τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, ο Barari δήλωσε ότι «όλα εξαρτώνται από το πώς οι Ισραηλινοί διαβάζουν την κατάσταση».

«Ξέρω ότι κάποιοι δεξιοί πολιτικοί στην κυβέρνηση θα το δουν αυτό ως ευκαιρία, επειδή η προσοχή του κόσμου έχει στραφεί στο Ιράν-Ισραήλ και τότε μπορούν να κάνουν κάτι πιθανώς φρικτό στη Γάζα», υπογράμμισε.

Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας: Αεροσκάφη της RAF αναπτύσσονται για την αναχαίτιση τυχόν αεροπορικών επιθέσεων στη Μέση Ανατολή

Το υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι αεροσκάφη της βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας στη Μέση Ανατολή «θα αναχαιτίσουν οποιαδήποτε αερομεταφερόμενη επίθεση εντός της εμβέλειας των υφιστάμενων αποστολών μας, όπως απαιτείτα» μετά τη στόχευση του Ιράν στο Ισραήλ με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους.

«Σε απάντηση στις αυξημένες ιρανικές απειλές και τον αυξανόμενο κίνδυνο κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, η βρετανική κυβέρνηση συνεργάζεται με εταίρους σε όλη την περιοχή για να ενθαρρύνει την αποκλιμάκωση και να αποτρέψει περαιτέρω επιθέσεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Ανακοίνωση του ιρανικού ΥΠΕΞ

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι δεν θα διστάσει να λάβει περαιτέρω αμυντικά μέτρα για να προστατεύσει τα συμφέροντά του κατά οποιασδήποτε στρατιωτικής επίθεσης, ανακοίνωσε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Το Ιράν, αν παραστεί ανάγκη, δεν θα διστάσει να λάβει περαιτέρω αμυντικά μέτρα για να προστατεύσει τα νόμιμα συμφέροντά του κατά οποιωνδήποτε στρατιωτικών επιθέσεων και παράνομης χρήσης βίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική ιρανική τηλεόραση. «Παράλληλα επαναλαμβάνει την προσήλωσή του στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στο διεθνές δίκαιο».

 Μπάιντεν: Η δέσμευσή μας στην ασφάλεια του Ισραήλ είναι ακλόνητη

O Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με αξιωματούχους του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και όπως αναφέρει στην πρώτη του αντίδραση, η δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια του Ισραήλ έναντι των απειλών από το Ιράν και τους πληρεξουσίους του είναι ακλόνητη.

Όπως σημειώνει σε ανάρτησή του στο Χ ο Αμερικανός πρόεδρος η συνάντηση ολοκληρώθηκε και ο ίδιος είχε μια ενημέρωση σχετικά με τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ από την ομάδα Εθνικής Ασφαλείας του.

 Ισχυρές εκρήξεις στη Δαμασκό

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην πρωτεύουσα της Συρίας, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η επίθεση του Ιράν με drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ.

Αρκετές εκρήξεις ακούστηκαν στη Δαμασκό γύρω στη 01:45 τα ξημερώματα, μεταδίδει το AFP, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει σχετική αναφορά στα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας. Αεροσκάφη της Ιορδανίας καταρρίπτουν δεκάδες ιρανικά drones

Το Reuters, επικαλούμενο «πηγές ασφαλείας», αναφέρει ότι ιορδανικά αεροσκάφη κατέρριψαν δεκάδες ιρανικά drones στη βόρεια και κεντρική Ιορδανία, τα οποία είχαν κατεύθυνση το Ισραήλ.

Οι πηγές σημειώνουν ότι τα drones καταρρίφθηκαν στον αέρα στην ιορδανική πλευρά της κοιλάδας του Ιορδάνη. Ωστόσο, δεν έδωσαν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Την ίδια στιγμή, το ιρανικό ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή, αναφέρει ότι το Ιράν παρακολουθεί την Ιορδανία για τυχόν κινήσεις υποστήριξης του Ισραήλ, προειδοποιώντας ότι η χώρα μπορεί να γίνει ο «επόμενος στόχος».

Δέκαχρονο αγόρι σοβαρά τραυματισμένο σε επίθεση στο νότιο Ισραήλ

Η υπηρεσία ασθενοφόρων Magen David Adom αναφέρει ότι οι γιατροί της προσέφεραν βοήθεια σε ένα 10χρονο αγόρι στο νότιο Ισραήλ, το οποίο τραυματίστηκε από θραύσματα μετά την αναχαίτιση ενός ιρανικού drone.

Το αγόρι βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Μπιρσέμπα.

Δεν υπάρχουν άλλες αναφορές για τραυματισμούς ως αποτέλεσμα της ιρανικής επίθεσης.

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος: Θα απαντήσουμε στην επίθεση των Ιρανών

Απάντηση στην ιρανική επίθεση σχεδιάζει το Ισραήλ, σύμφωνα με ανώτερο Ισραηλινό αξιωματούχο.

«Το Ισραήλ υπόσχεται να απαντήσει στην πρωτοφανή ιρανική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του», αναφέρει το ισραηλινό δίκτυο Channel 12 επικαλούμενο ανώνυμο υψηλόβαθμο ισραηλινό αξιωματούχο, ο οποίος προτρέπει τους Ισραηλινούς να μην πάνε για ύπνο λόγω των όσων έρχονται από την Τεχεράνη.

Το μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων ολοκληρώθηκε

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, επικαλούμενη τον ισραηλινό στρατό, αναφέρει ότι το μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύτηκε από το Ιράν έχει πλέον ολοκληρωθεί και ότι πλέον αναμένονται μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι κρουζ.

Τραμπ: Η επίθεση δεν θα είχε συμβεί αν ήμουν πρόεδρος

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι «αυτό δεν θα είχε συμβεί αν ήμουν εγώ προέδρος» μέσα από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης Truth.

Αναφερόμενος στην επίθεση του Ιράν προς το Ισραήλ έγραψε: «Το Ισραήλ δέχεται επίθεση! Αυτό δεν θα είχε επιτραπεί να συμβεί, δεν θα είχε συμβεί αν ήμουν πρόεδρος».

Επίσης, κατηγόρησε τον πρόεδρο Μπάιντεν ότι μαγνητοσκόπησε τη δήλωσή του για το Ισραήλ αντί να μιλήσει ζωντανά σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει χρόνος για μαγνητοσκοπημένες ομιλίες».

Με αυτά τα συστήματα αεράμυνας μπορεί το Ισραήλ να αναχαιτίσει πυραύλους και drones

Υπάρχουν πολύ λίγες χώρες τόσο προετοιμασμένες όσο το Ισραήλ για την αεροπορική επίθεση του Ιράν, δεδομένου του οπλοστασίου του και της εμπειρίας του με ομάδες όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, σημειώνει το CNN.

Η πιο γνωστή από τις σημαντικές δυνατότητες αεράμυνας του Ισραήλ είναι το Iron Dome, ο Σιδερένιος Θόλος – ένα σύστημα μικρού βεληνεκούς που έχει αναχαιτίσει χιλιάδες ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν και από τις δύο ομάδες μαχητών τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με την ισραηλινή κατασκευάστρια εταιρεία Rafael Defense Systems, διαθέτει ποσοστό επιτυχίας 90%. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Ισραήλ παρουσίασε επίσης τη ναυτική έκδοση του Iron Dome, ένα σύστημα αεράμυνας γνωστό ως «C-Dome», για την αναχαίτιση ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους των Χούθι.

 Η Χεζμπολάχ εκτοξεύει δεκάδες ρουκέτες στα Υψίπεδα του Γκολάν

Η συμμαχική με το Ιράν λιβανέζικη οργάνωση, Χεζμπολάχ, αναφέρει στο κανάλι της στο Telegram ότι στόχευσε με δεκάδες ρουκέτες το αρχηγείο αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας του ισραηλινού στρατού στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί επιθέσεις και στο νοτιοανατολικό Λίβανο τις τελευταίες ώρες και υπάρχει κλιμάκωση στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου.

Οδηγίες στους κατοίκους να παραμείνουν κοντά σε καταφύγια

Ο ισραηλινός στρατός ζητά από τους κατοίκους του Γκολάν, της Νεβατίμ, της Ντιμόνα και του Εϊλάτ να παραμείνουν σε καταφύγια «μέχρι νεωτέρας».

Σημειώνεται ότι στη Νεβατίμ βρίσκεται ισραηλινή αεροπορική βάση, ενώ στη Ντιμόνα υπάρχει πυρηνικός αντιδραστήρας.

Το Εϊλάτ είναι το νότιο λιμάνι του Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα, το οποίο έχει δεχθεί επανειλημμένες επιθέσεις από τους Χούθι της Υεμένης καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα.

Το Ισραήλ αναχαιτίζει drones του Ιράν

Σειρήνες και εκρήξεις ακούγονται σε όλο το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του Τελ Αβίβ. Το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού αναφέρει ότι πάνω από 100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν έξω από το ισραηλινό έδαφος με τη βοήθεια των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το Reuters ανέφερε ξεχωριστά ότι ο στρατός των ΗΠΑ κατέρριψε ιρανικά drones με κατεύθυνση προς το Ισραήλ, επικαλούμενο τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους, χωρίς να αποκαλύψει πόσα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν ή τις ακριβείς τοποθεσίες.

Εκρήξεις και σειρήνες ακούγονται επίσης στην Ιερουσαλήμ, καθώς γίνονται αναχαιτίσεις στον ουρανό της πόλης, αναφέρει ο Nic Robertson του CNN.

Σε επιφυλακή η αεράμυνα της Αιγύπτου

Το Reuters αναφέρει ότι η αεράμυνα της Αιγύπτου βρίσκεται σε συναγερμό υπό τον φόβο επίθεσης ιρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους με στόχο το Ισραήλ.

Η στρατιωτική διοίκηση της Αιγύπτου έχει συγκροτήσει μια ομάδα για να παρακολουθεί την κατάσταση και να λαμβάνει τις απαραίτητες αποφάσεις σχετικά με τον εναέριο χώρο της χώρας, δήλωσαν στο πρακτορείο αιγυπτιακές στρατιωτικές πηγές και πηγές ασφαλείας.

Μήνυμα Ιράν στο Ισραήλ με προειδοποίηση για τις ΗΠΑ: Το θέμα έχει ολοκληρωθεί αν δεν απαντήσετε

Μήνυμα στο Ισραήλ έστειλε το Ιράν υπογραμμίζοντας ότι η επίθεση με drones ήταν απάντηση στην επίθεση στο προξενείο της Τεχεράνης στη Δαμασκό που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά αξιωματούχοι των IRGC, συμπεριλαμβανομένου του ταξίαρχου, Μοχάμεντ Ρεζά Ζαχεντί.

Η μόνιμη αντιπροσωπεία του Ιράν στον ΟΗΕ με ανακοίνωσή της στο Χ κάνει λόγο για νόμιμη άμυνα και, όπως σημειώνει, μετά από αυτήν την κίνηση το θέμα μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει ολοκληρωθεί.

Μάλιστα προειδοποιεί το Ισραήλ να μην κάνει άλλο λάθος, καθώς η απάντηση του Ιράν θα είναι πολύ πιο αυστηρή.

Παράλληλα, προτρέπει τις ΗΠΑ να μείνουν μακριά, υπογραμμίζοντας ότι είναι μία σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και του αδίστακτου ισραηλινού καθεστώτος.

Η ΕΕ καταδικάζει έντονα την ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ

«Η ΕΕ καταδικάζει έντονα την απαράδεκτη ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ» τόνισε μέσω Χ ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Πρόσθεσε ότι «πρόκειται για άνευ προηγουμένου κλιμάκωση και σοβαρή απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια».

Την ίδια ώρα ο πρεσβευτής της Γερμανίας στο Ισραήλ, ο Στέφεν Ζάιμπερτ, παρότρυνε όλους τους συμπατριώτες του στη χώρα να υπακούσουν στις οδηγίες των ισραηλινών αρχών και να παραμείνουν ασφαλείς.

«Απευθείας επίθεση άνευ προηγουμένου: ιρανικά drones πλησιάζουν το Ισραήλ και μπορεί να έρχονται κι άλλα», τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ —ο άλλοτε κυβενητικός εκπρόσωπος— μέσω X (του πρώην Twitter), καλώντας όλους τους Γερμανούς που βρίσκονται στο Ισραήλ να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών ασφαλείας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα