Διεθνή

Γαλλία: Στους δρόμους οι πολίτες διαδηλώνουν κατά της αστυνομικής βίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, 24.000 ως 30.000 διαδηλωτές αναμένεται να συμμετάσχουν σε 116 ενιαίες πορείες που διοργανώνονται σε όλη την επικράτεια.

Parallaxi
γαλλία-στους-δρόμους-οι-πολίτες-διαδη-1002167
Parallaxi

Εικόνα αρχείου

Διαδηλώσεις θα διεξαχθούν σήμερα, Σάββατο, σε πολλές πόλεις της Γαλλίας «κατά του συστημικού ρατσισμού, της αστυνομικής βίας και υπέρ των δημόσιων ελευθεριών», ύστερα από κάλεσμα της άκρας αριστεράς και διαφόρων οργανώσεων, υπό αυστηρή επίβλεψη από τις δυνάμεις της τάξης.

Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών έχει κινητοποιήσει 30.000 αστυνομικούς και χωροφύλακες για την σημερινή μέρα, κατά την οποία ο Πάπας Φραγκίσκος πραγματοποιεί επίσης επίσκεψη στη Μασσαλία, στη νοτιοανατολική Γαλλία, έπειτα από επίσημη επίσκεψη τριών ημερών που πραγματοποίησε στη χώρα ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα της Βρετανίας.

Σύμφωνα με σημείωμα τοπικών υπηρεσιών πληροφοριών, στο οποίο είχε πρόσβαση το AFP, 24.000 ως 30.000 διαδηλωτές αναμένεται να συμμετάσχουν σε 116 ενιαίες πορείες που διοργανώνονται σε όλη την επικράτεια κατόπιν πρωτοβουλίας περίπου 100 συνδικαλιστικών και πολιτικών οργανώσεων, όπως και συλλογικών ομάδων λαϊκών συνοικιών.

«Ο φόνος του Ναέλ, ο οποίος σκοτώθηκε από αστυνομικό στις 27 Ιουνίου 2023 στην Ναντέρ (προάστιο του Παρισιού), έριξε ξανά φως σ’αυτό που πρέπει να σταματήσει: ο συστημικός ρατσισμός, η αστυνομική βία και οι κοινωνικές ανισότητες που διευρύνει η πολιτική (του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ) Μακρόν», αναφέρουν οι οργανώσεις σε κοινό ανακοινωθέν τους.

Ο θάνατος του 17χρονου εφήβου από σφαίρα τροχονόμου στη διάρκεια ελέγχου είχε πυροδοτήσει κύμα ταραχών στη Γαλλία.

Στο Παρίσι, το οποίο φιλοξενεί επίσης σήμερα την Techno Parade, αναμένεται 3.000 ως 6.000 άνθρωποι να κατέβουν στους δρόμους ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των οργανώσεων αυτών, σύμφωνα με αστυνομική πηγή.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν απέστειλε χθες, Παρασκευή, επιστολή υποστήριξης στους αστυνομικούς και τους χωροφύλακες και τηλεγράφημα στους νομάρχες, αντίγραφο του οποίου εξασφάλισε το AFP, στο οποίο τους καλεί «να επιδείξουν ιδιαίτερη επαγρύπνηση όσον αφορά τις συγκεντρώσεις αυτές», να αποφασίσουν απαγόρευση αν κριθεί απαραίτητο και να αναφέρουν τα μηνύματα «που φέρουν υβριστικά και προσβλητικά συνθήματα για τους θεσμούς της Δημοκρατίας, την αστυνομία και την χωροφυλακή, τα οποία ενδέχεται να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου».

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα