Διεθνή

Γαλλία, Βέλγιο, Ιρλανδία: Υψηλή επικινδυνότητα τρομοκρατίας “σκεπάζει” την Ευρώπη

Ο πόλεμος στη Γάζα έχει τροφοδοτήσει μια πλειάδα γεγονότων ανασφάλειας πάνω από τα ευρωπαϊκά κράτη και η ακροδεξιά "χαμογελά".

Parallaxi
γαλλία-βέλγιο-ιρλανδία-υψηλή-επικινδ-1085780
Parallaxi

Αναστάτωση επικρατεί στην Ιρλανδία ύστερα από την επίθεση ενός ένοπλου με μαχαίρι σε νηπιαγωγείο. Όσον αφορά το κίνητρο του δράστη, ο Αρχηγός της Αστυνομίας ανακοίνωσε ότι δεν έχει αποκλείσει κανένα ενδεχόμενο, ούτε αυτό της τρομοκρατίας. Το αιματηρό περιστατικό έλαβε χώρα στην πλατεία Πάρνελ του Δουβλίνου κοντά σε σχολείο και είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά.

Το ένα κορίτσι έχει τραυματιστεί σοβαρά από την επίθεση και τα άλλα δύο παιδιά νοσηλεύονται με λιγότερο σοβαρά τραύματα, ανέφερε η αστυνομία. Μια ενήλικη γυναίκα νοσηλεύεται επίσης με σοβαρούς τραυματισμούς και ένας ενήλικος άνδρας έχει υποστεί λιγότερο σοβαρά τραύματα, πρόσθεσε η αστυνομία.

Η εφημερίδα Irish Times ανέφερε ότι ο ύποπτος της επίθεσης συνελήφθη και φέρει τραύματα που πιστεύεται να προκάλεσε ο ίδιος στον εαυτό του. Η εφημερίδα ανέφερε ότι οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι ο άνδρας προσπάθησε να επιτεθεί σε νεαρά άτομα και ότι περαστικοί επενέβησαν.

«Ποτέ δεν απέκλεισα κανένα πιθανό κίνητρο για αυτήν την επίθεση. Όπως είπα εξαρχής, εξετάζονται όλες οι πιθανότητες», δήλωσε ο Ντριου Χάρις. Λίγο νωρίτερα, ένας υψηλόβαθμος αστυνομικός είπε σε δημοσιογράφους ότι η αστυνομία είναι πεπεισμένη ότι το συμβάν δεν σχετιζόταν με τρομοκρατική ενέργεια.

«Δεν θα κάνω περαιτέρω εικασίες όσον αφορά το τρομοκρατικό κίνητρο. Μέχρι να σιγουρευτούμε για ποιο είναι το κίνητρο (του δράστη) θα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα ενδεχόμενα», πρόσθεσε ο Χάρις.

Επεισόδια στο Δουβλίνο

Στο μεταξύ, επεισόδια ξέσπασαν αργά το βράδυ στο Δουβλίνο και ένα περιπολικό της αστυνομίας πυρπολήθηκε κοντά στο σημείο της επίθεσης, σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Στη συνοικία αυτή, όπου ζει μεγάλος αριθμός μεταναστών, συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες διαδηλωτές που κρατούσαν ιρλανδικές σημαίες και πλακάτ με το σύνθημα «Οι ζωές των Ιρλανδών μετρούν».

Πλήθος που φώναζε συνθήματα κατά των μεταναστών έβαλε φωτιά σε περιπολικό και επιτέθηκε σε πολλούς αστυνομικούς. Η αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα περίπου 50 ετών, ο οποίος επίσης χρειάστηκε να νοσηλευτεί έχοντας τραυματιστεί.

Τμήματα του πλήθους συγκρούστηκαν με την αστυνομία, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετοί αστυνομικοί. Οι αρχές διέκοψαν τα δρομολόγια λεωφορείων και τραμ σε περιοχές του Δουβλίνου και ζήτησαν ηρεμία. «Είναι σκηνές ντροπής. Έχουμε μια εντελώς χουλιγκανική φατρία που καθοδηγείται από την ακροδεξιά ιδεολογία και προβαίνει σε βίαιες ενέργειες», σχολίασε για τα επεισόδια ο αρχηγός της Αστυνομίας. Οι αρχές δεν έχουν δώσει επισήμως τα στοιχεία του δράστη στη δημοσιότητα, αλλά άτομα από το πλήθος που συγκεντρώθηκαν στο σημείο της επίθεσης κοντά στην πλατεία Πάρνελ στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας, δήλωσαν ότι ήταν αλλοδαπός και πληροφορίες αναφέρουν πως είναι μετανάστης από την Αλγερία.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες της Ιρλανδίας και πλακάτ με το σύνθημα: «Οι ζωές των Ιρλανδών μετρούν».

Τι συμβαίνει με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη και πως συνδέονται με τον πόλεμο στη Γάζα;

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι του τομέα της ασφάλειας βλέπουν αυξανόμενο κίνδυνο επιθέσεων από ριζοσπαστικοποιημένους ισλαμιστές εξαιτίας του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, με τη μεγαλύτερη απειλή να προέρχεται πιθανόν από “μοναχικούς λύκους”, ο εντοπισμός και η παρακολούθηση των οποίων είναι δύσκολοι. Πάνω από 10 αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών και της αστυνομίας σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία, είπαν στο Ρόιτερς ότι ενισχύουν την παρακολούθηση μαχητικών ισλαμιστών.

Αυτό θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους υφιστάμενους πόρους, που ήδη χρησιμοποιούνται εξαντλητικά για να αντιμετωπισθούν φερόμενες απειλές από τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν, καθώς ο αρχηγός της αστυνομίας του Λονδίνου Μαρκ Ρόουλι κάνει λόγο για “μια από τις μεγαλύτερες συγκλίσεις απειλών που έχουμε δει ποτέ”. Αξιωματούχος των βρετανικών δυνάμεων ασφαλείας δήλωσε πως ο πόλεμος στη Γάζα είναι πιθανό να γίνει ο καλύτερος “στρατολόγος” μαχητικών ισλαμιστών από τον πόλεμο του Ιράκ το 2003 και πως οι εκκλήσεις για επιθέσεις εναντίον εβραϊκών και δυτικών στόχων έχουν αυξηθεί στην Ευρώπη.

Δύο επιθέσεις μαχητικών ισλαμιστών τον περασμένο μήνα στη Γαλλία και το Βέλγιο στοίχισαν τη ζωή σε τρεις ανθρώπους και αυτές οι δύο χώρες καθώς και η Αυστρία, η Σλοβενία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχουν αυξήσει τα επίπεδα του συναγερμού για τρομοκρατική απειλή. Η Ιταλία έχει επιβάλει και πάλι μεθοριακούς ελέγχους, με τη Σλοβενία επικαλούμενη τον κίνδυνο να εισέλθουν στη χώρα μαχητές.

Μοναχικοί λύκοι

Αξιωματούχοι στις δυνάμεις ασφαλείας λένε πως ο κύριος κίνδυνος για την Ευρώπη είναι πιθανόν επιθέσεις από “μοναχικούς λύκους” – επιτιθέμενους οι οποίοι έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί, συχνά μέσω του Ίντερνετ, αλλά δεν έχουν επίσημους δεσμούς με καθιερωμένες οργανώσεις.

Το μέγεθος της απειλής για την ασφάλεια μπορεί να εξαρτηθεί από το πόσο καιρό το Ισραήλ θα συνεχίζει την επίθεσή του εναντίον της Χαμάς στη Γάζα, την οποία εξαπέλυσε ως απάντηση σε μια φονική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, και από την έκταση των ζημιών στη Λωρίδα της Γάζας. Μολονότι μια εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ στη Γάζα, αμφότερες οι πλευρές έχουν δηλώσει πως ο πόλεμος απέχει πολύ από το τέλος του.

Έξαρση σε Γαλλία και Γερμανία 

Συνολικά 1.518 “αντισημιτικές πράξεις και δηλώσεις” καταγράφηκαν στη Γαλλία από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε στις 14 Νοεμβρίου ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν. Ο αριθμός αυτός είναι τρεις φορές υψηλότερος από τις αντισημιτικές ενέργειες ή λόγια που είχαν καταγραφεί κατά τη διάρκεια όλου του 2022, όταν ανήλθαν συνολικά σε 436. Οι ενέργειες αυτές είχαν ως αποτέλεσμα “571 συλλήψεις”, διευκρινίστηκε από το περιβάλλον του υπουργού.

“Επιπροσθέτως υπήρξαν και αντιμουσουλμανικές ενέργειες, αλλά όχι στην κλίμακα που γνωρίζουμε για τον αντισημιτισμό”, πρόσθεσε ο Νταρμανέν σε δηλώσεις του στον ραδιοσταθμό Europe 1. Υπάρχουν “τεμένη που δέχονται επιστολές με απειλές θανάτου, απειλές για επίθεση, πάρα πολλές αντιισλαμικές δηλώσεις, μεταξύ των οποίων και σε τηλεοπτικά πλατό”, σημείωσε επίσης, προσθέτοντας ότι έγινε προσφυγή στον Arcom, τον οργανισμό εποπτείας ραδιοτηλεοπτικών μέσων, ή στη δικαιοσύνη. Συνολικά 330 έρευνες άνοιξαν για αντισημιτικές ενέργειες και για τρομοκρατία από τις 7 Οκτωβρίου, γνωστοποίησαν εξάλλου χθες οι αρμόδιες αρχές στο AFP..

Γερμανία: Έφοδοι κατά ισλαμιστών αλλά και «Πολιτών του Ράιχ»

Η Γερμανίδα υπ. Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ φαίνεται ότι το εννοεί σοβαρά όταν λέει ότι η δράση των γερμανικών αρχών κατά των ριζοσπαστικοποιημένων ισλαμιστών συνεχίζεται «με συνέπεια». Σύμφωνα με το υπ. Εσωτερικών, η γερμανική αστυνομία προχώρησε το πρωί της Πέμπτης σε νέες εφόδους και έρευνες σε συνολικά 15 σπίτια υποστηρικτών της Χαμάς και του επίσης απαγορευμένου δικτύου Σαμιντούν, σε τέσσερα κρατίδια: Βερολίνο, Κάτω Σαξονία, Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και Σλέσβιχ-Χόλσταϊν.

Μόνο στη γερμανική πρωτεύουσα, 300 αστυνομικοί συμμετείχαν στις επιχειρήσεις, κυρίως σε βάρος μελών του Σαμιντούν. Όπως δήλωσε η Νάνσι Φέζερ, «οι εξτρεμιστές θα πρέπει να αναμένουν την απόλυτη αυστηρότητα του κράτους δικαίου».

Εκτός από τη Χαμάς που είναι διακηρυγμένη τρομοκρατική οργάνωση και στη Γερμανία, το φιλοπαλαιστινιακό Δίκτυο Samidoun Germany, παρακλάδι του διεθνούς Δικτύου Αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη Samidoun απαγορεύθηκε επίσης στις 2 Νοεμβρίου. Κι όλα αυτά βέβαια στον απόηχο της 7ης Οκτωβρίου και της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ.

Παράλληλα με την επιχείρηση κατά μελών της Χαμάς και του δικτύου Σαμιντούν, οι αστυνομικές αρχές εξαπέλυσαν την Πέμπτη και εκτεταμένες εφόδους σε πολλά γερμανικά κρατίδια (από τη Βάδη-Βυρτεμβέργη και τη Βαυαρία μέχρι την Κάτω Σαξονία, το Σλέσβιχ-Χολστάιν και τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία) με μαζικές εφόδους κατά μελών των «Πολιτών του Ράιχ».

Πρόκειται για την ακροδεξιά οργάνωση που είχε εξαρθρωθεί πέρυσι και η οποία σχεδίαζε μεταξύ άλλων ανατροπή της συνταγματικής τάξης στη Γερμανία με βίαιο τρόπο αλλά ακόμη και πολιτικές δολοφονίες, προκαλώντας σοκ στη γερμανική κοινή γνώμη.

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές του Μονάχου, οι έρευνες των αρχών στρέφονται εναντίοντου φερόμενου (νέου) αρχηγού των «Πολιτών του Ράιχ» που ζει στην Άνω Βαυαρία και συγκεκριμένα στην περιοχή Φυρστενφέλντμπρουκ. Συνολικά ελέγχθηκαν κατοικίες και συσκευές δεκάδων υπόπτων, ηλικίας από 25 έως 74 ετών, με την κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

Όπως υπευνθυμίζει η ιστοσελίδα tagesschau.de, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, οι «Πολίτες του Ράιχ» αριθμούσαν το 2022 περίπου 23.000 μέλη σε όλη τη Γερμανία.

Με πληροφορίες από DW/ ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα