Διεθνή

Γαλλικές εκλογές: Δεν θα κερδίσει απόλυτη πλειοψηφία η ακροδεξιά λένε οι δημοσκοπήσεις

Μεγάλη η συμμετοχή, ομαλή η προσέλευση των ψηφοφόρων

Parallaxi
γαλλικές-εκλογές-δεν-θα-κερδίσει-απόλ-1185704
Parallaxi

Σε εξέλιξη είναι η ψηφοφορία για τον κρίσιμο δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, που δεν αποκλείεται να αναδείξουν πρώτη φορά στην ιστορία, μεγαλύτερη δύναμη στη Βουλή την ακροδεξιά. Kαταγράφεται υψηλή προσέλευση, ενώ, το στοίχημα παραμένει αν θα καταφέρει η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν να κατακτήσει αυτοδυναμία.

το 59,71% βρισκόταν στις 17.00 τοπική ώρα η συμμετοχή στο δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, υψηλότερη σε σχέση με τον πρώτο γύρο, όταν η συμμετοχή στις 17.00 ανήλθε σε 59,39%. Στις εκλογές του 2022 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 38,11%.

Το ποσοστό είναι το υψηλότερο για βουλευτικές εκλογές από την ψηφοφορία του 1981 (61,4%) που ακολούθησε την εκλογή του Φρανσουά Μιτεράν στην προεδρία της Γαλλίας.

Η τελική συμμετοχή στον δεύτερο γύρο εκτιμάται ότι θα φθάσει το 67% από τα ινστιτούτα Ipsos και Opinionway, το 67,1% από το Elabe και το 67,5% από το Ifop, έναντι 66,7% στον πρώτο γύρο.

Αυτό το ποσοστό θα συνιστούσε ρεκόρ μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του 1997.

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία του δευτέρου γύρου των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία αναμένεται να φθάσει τουλάχιστον το 67%, έναντι 66,7% στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα θα γίνουν στις 9 το βράδυ, ώρα Ελλάδας, και λίγο αργότερα πρόκειται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.

Εξαιτίας της έντασης και της πόλωσης που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, 30.000 αστυνομικές δυνάμεις περιπολούν στη Γαλλία και 5.000 από τους οποίους είναι συγκεκριμένα στο Παρίσι. Προς το παρόν δεν υπάρχει ένταση, είναι ομαλή η προσέλευση του κοινού, αλλά οι καταστηματάρχες και οι αστυνομικές δυνάμεις παίρνουν τα μέτρα τους.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα υπάρξει νίκη της Λεπέν, αλλά χωρίς πλειοψηφία. Δεύτερο κόμμα, εμφανίζεται η παράταξη Μέτωπο της Αριστεράς. Τρίτο είναι το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν, το οποίο ουσιαστικά έχει απελπισμένα ανάγκη από συμμαχία για να σώσει το δημοκρατικό μέτωπο. Ωστόσο, ο Μακρόν έχει όλο το χρόνο στη διάθεσή του να περιμένει να σχηματιστεί κυβέρνηση, το Σύνταγμα του επιτρέπει να περιμένει. Πρέπει όμως γρήγορα να συσταθεί η Εθνοσυνέλευση με προεδρείο κι εκεί είναι το πρόβλημα. Το προεδρείο, εάν δεν αποφασίσουν να κάνουν συμμαχίες για να σχηματίσουν κυβέρνηση, τότε το πρώτο κόμμα της Μαρίν Λεπέν θα πάρει τα πάντα μέσα στην Εθνοσυνέλευση, όλες τις θέσεις. Οπότε υπάρχει μια επείγουσα κατάσταση όσον αφορά τους βουλευτές, αλλά όχι τον πρόεδρο.

Μακριά από το στόχο της απόλυτης πλειοψηφίας η ακροδεξιά, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις

Από τη στιγμή της αιφνίδιας ανακοίνωσης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, ότι προκηρύσσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, το πολιτικό τοπίο στη Γαλλία αναμορφώνεται με αστραπιαίες ταχύτητες, καθώς νέες συμμαχίες αναδύονται εν μία νυκτί, καθιστώντας πολύ δύσκολη και παρακινδυνευμένη κάθε πρόβλεψη για την κατανομή των εδρών και τους συνασπισμούς που θα διαμορφωθούν.

Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των εκλογών και την πρωτιά του κόμματος της Εθνικής Συσπείρωσης (RN), το ερώτημα στο μυαλό όλων είναι αν το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν θα συγκεντρώσει τις απαραίτητες έδρες ώστε να κυβερνήσει τη χώρα αυτοδύναμα από τον επόμενο μήνα.

Μπορεί η RN να κατέλαβε καθαρά την πρώτη θέση την περασμένη Κυριακή κατά τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, όμως οι πιθανότητες για την απόλυτη νίκη της ακροδεξιάς μειώθηκαν αυτή την ενδιάμεση εβδομάδα μέχρι τον δεύτερο γύρο των εκλογών, καθώς κεντρώοι και οι αριστεροί υποψήφιοι συνασπίστηκαν – απρόθυμα πολλές φορές – ώστε να εμποδίσουν στο κόμμα της Μαρίν Λεπέν να ανέλθει για πρώτη φορά στην εξουσία.

Περισσότεροι από 200 υποψήφιοι στις 577 εκλογικές περιφέρειες της Γαλλίας αποχώρησαν υπέρ άλλων συνυποψήφιων από το κέντρο ή την αριστερά, ανά περίπτωση, με σκοπό να αποτρέψουν τη διασπορά των ψήφων έναντι των υποψηφίων της ξενοφοβικής Εθνικής Συσπείρωσης.

Στην τελευταία δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εταιρεία Ipsos την Παρασκευή, η νίκη για την Εθνική Συσπείρωση μοιάζει αδιαμφισβήτητη, συγκεντρώνοντας από 170 έως 205 έδρες στο νέο Κοινοβούλιο (από 88 που είχε στην απερχόμενη Βουλή), όμως μακριά από το όριο της απόλυτης πλειοψηφίας των 289 εδρών, που δίνει το δικαίωμα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου προβλέπεται να έχει από 145 έως 175 έδρες, ενώ ο κεντρώος συνασπισμός του Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται να υστερεί καταλαμβάνοντας από 118 έως 148 έδρες (έναντι των 250 που κατείχε στην απερχόμενη Βουλή).

Ρατσιστές πλησιάζουν στην εξουσία

Το δημοσίευμα του Politico κάνει μία αρχική αναφορά στις ρατσιστικές αναρτήσεις στο Χ ή στο Facebook. Οι υποψήφιοι της Λεπέν δεν πτοούνται από τνα σην πορεία προς την εξουσία και συλλαμβάνονται αν γράφουν πράγματα όπως «δεν είναι όλοι οι πολιτισμοί ίσοι» και ότι κάποιοι «έχουν παραμείνει λίγο πάνω από την κτηνοβασία στην εξελικτική αλυσίδα». Αυτή ήταν κατά λέξη μία ανάρτηση (που μετά διαγράφηκε), από την Marie-Christine Sorin, μια υποψήφια στη νότια Γαλλία που κατέλαβε την πρώτη θέση στην περιφέρειά της μετά τον πρώτο γύρο την περασμένη Κυριακή.

Μια άλλη υποψήφια, η Monique Griseti, έβαλε στο στόχαστρο έναν διάσημο μαύρο τραγουδιστή ονόματι Gims, γράφοντας στο Facebook τον Ιανουάριο του 2022 ότι θα έπρεπε «να επιστρέψει εκεί από όπου κατάγεται και να φέρει μαζί του ολόκληρη τη φυλή του. Ας πάει να αρμέξει κατσίκες, θα δώσει σε όλους εμάς τους υπόλοιπους διακοπές», όπως τονίζει η εφημερίδα Liberation. Μια άλλη υποψήφια, η Paule Veyre de Soras, πρόβαλε το γεγονός ότι έχει έναν «Εβραίο οφθαλμίατρο» και έναν «μουσουλμάνο οδοντίατρο» ως απόδειξη του μη ρατσισμού της.

Βέβαια το να ανασύρονται και να αναδημοσιεύονται τέτοια μηνύματα καθόλου δεν βλάπτει τις πιθανότητες αυτών των υποψηφίων στην κάλπη. Το κάθε άλλο! Και οι τέσσερις υποψήφιοι προκρίθηκαν στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας, πράγμα που -πάντως – δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα εκλεγούν κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου την Κυριακή.

Λέσχη οπαδών του Πούτιν

Όπως αναφέρει το POLITICO, υπάρχει μέσα στο κόμμα ένα τεράστιο fan club των πρακτικών του Βλαντίμιρ Πούτιν. Το fan club περιλαμβάνει υποψηφίους όπως ο Pierre Gentillet, συνιδρυτής του φιλορωσικού Κύκλου Πούσκιν της Γαλλίας, που στο παρελθόν ταξίδεψε στη Συρία μετά από πρόσκληση του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Υπάρχουν επίσης εκείνοι που προσέφεραν προσωπικά υπηρεσίες στον Πούτιν ενεργώντας ως «παρατηρητές εκλογών» σε διάφορες εικονικές εκλογές που έλαβαν χώρα στη Ρωσία ή σε εδάφη της Ουκρανίας που ελέγχονται από τη Ρωσία. Υπάρχει ακόμα, ο Frederic Boccaletti που συνδυάζει τον φιλοπουτινισμό -ήταν παρατηρητής στις βουλευτικές εκλογές της Ρωσίας το 2021- με ένα ιστορικό αντισημιτισμού. Πράγματι, στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ήταν ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου που ειδικεύεται σε αντισημιτικά και αρνητικά για την ύπαρξη του Ολοκαυτώματος έργα.

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι όμως δεν τιμωρούν αυτούς τους υποψηφίους επειδή αγκάλιασαν τον Ρώσο ηγέτη. Ο Boccaletti κατέλαβε την πρώτη θέση με 48,3% των ψήφων στη νότια περιφέρειά του Var, προπύργιο του Εθνικού Συναγερμού. Το ίδιο και ο Gentillet, ο οποίος κατέλαβε την πρώτη θέση στην περιφέρειά του. Συνολικά, σύμφωνα με το tf1info, εννέα υποψήφιοι του Εθνικού Συναγερμού που συμμετείχαν σε εικονικές αποστολές παρακολούθησης των εκλογών για τη Ρωσία πέρασαν το εμπόδιο του πρώτου γύρου την περασμένη Κυριακή και θα μπορούσαν να κατευθυνθούν προς μια έδρα στην Εθνοσυνέλευση.

*Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΕΘΝΟΣ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Politico

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα