Γάζα: Αντάλλαγμα η απελευθέρωση 12 ομήρων για τριήμερη κατάπαυση του πυρός ζητά το Κατάρ

Δραματική η κατάσταση στο νοσοκομείο Al-Quds - Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

Parallaxi
γάζα-αντάλλαγμα-η-απελευθέρωση-12-ομήρω-1067917
Parallaxi

Οι διαπραγματεύσεις που διεξάγει το Κατάρ για την πιθανή απελευθέρωση ομήρων που κρατά η Χαμάς αφορά 12 ανθρώπους, οι μισοί εκ των οποίων είναι Αμερικανοί πολίτες, σε αντάλλαγμα για μια «ανθρωπιστική, τριήμερη κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα, ανέφερε μια πηγή προσκείμενη στην παλαιστινιακή οργάνωση.

Οι συζητήσεις αυτές προς το παρόν προσκρούουν στη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός αλλά και στο αν θα περιληφθεί στη συμφωνία και η βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες, διευκρίνισε η ίδια πηγή. «Το Κατάρ περιμένει μια απάντηση των Ισραηλινών», πρόσθεσε.

ΠΟΥ: 160 παιδιά σκοτώνονται καθημερινά στη Γάζα Από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι – σχεδόν το 0,5% του συνολικού πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας – έχουν βρει τον θάνατο και κατά μέσο όρο 160 παιδιά σκοτώνονται καθημερινά, ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Κρίστιαν Λιντμάιερ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Λιντμάιερ είπε ότι μέχρι στιγμής 16 υπάλληλοι του Οργανισμού έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, απευθύνοντας εκ νέου έκκληση για την προστασία του προσωπικού του ΠΟΥ.

Ανέφερε 102 επιθέσεις εναντίον δομών υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, 121 στη Δυτική Όχθη και 25 στο Ισραήλ. Επί του παρόντος, είπε ότι 14 νοσοκομεία στη Γάζα έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω της έλλειψης καυσίμων ή των ζημιών που έχουν υποστεί. Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός μήνα από την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ απηύθυνε εκ νέου έκκληση για την απελευθέρωση των περίπου 240 ομήρων, πολλοί εκ των οποίων χρήζουν ιατρικής φροντίδας. Ταυτόχρονα, σχολίασε πως τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα δεινά του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα, που χρειάζεται άμεσα νερό, τρόφιμα και φάρμακα.

Ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, είπε σε δημοσιογράφους ότι από τις 21 Οκτωβρίου έχουν εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας 561 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, επισημαίνοντας όμως ότι κανένα από αυτά δεν μετέφερε καύσιμα, κατ’ εντολή των ισραηλινών αρχών.

Η Αλεσάντρα Βελούτσι, διευθύντρια του Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ στη Γενεύη, ανέφερε από την πλευρά της ότι περισσότεροι από 1,5 εκατ. άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας έχουν εκτοπιστεί και σχεδόν οι μισοί εξ αυτών έχουν βρει καταφύγιο σε δομές των Ηνωμένων Εθνών.

Οι Χούθι ισχυρίζονται ότι κατέρριψαν drone των ΗΠΑ στην Υεμένη

Οι Χούθι ισχυρίζονται ότι κατέρριψαν ένα drone MQ-9 UCAV των ΗΠΑ, το οποίο πετούσε πάνω από ύδατα της Υεμένης.

Πιο αναλυτικά, οι Χούθι ανακοίνωσαν ότι «το drone των ΗΠΑ εκτελούσε εχθρικές επιχειρήσεις παρακολούθησης και κατασκοπείας στον εναέριο χώρο των χωρικών υδάτων της Υεμένης, ως μέρος της αμερικανικής στρατιωτικής υποστήριξης προς το Ισραήλ».

Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ δεν έχουν επιβεβαιώσει ή διαψεύσει τους ισχυρισμούς των Χούθι. Εφόσον επιβεβαιωθούν, θα είναι μια πολύ επικίνδυνη κλιμάκωση στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, καθώς η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει πολλές φορές το Ιράν να μην εμπλακεί σε αυτόν.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης επιβεβαιώνουν ότι αυτές οι αμερικανικές ενέργειες δεν θα τους αποτρέψουν από το να συνεχίσουν την υποστήριξή τους στη Γάζα μέχρι να σταματήσει η επίθεση», προστίθεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με τα αραβικά ΜΜΕ.

Οι Χούθι είναι μια παραστρατιωτική οργάνωση που δρα στην Υεμένη και υποστηρίζεται – χρηματοδοτείται από το Ιράν.

Πρόσφατα, μάλιστα, οι Χούθι κήρυξαν πόλεμο κατά του Ισραήλ με τον στρατιωτικό τους εκπρόσωπο να δηλώνει ότι θα σταθούν στο πλευρό της Χαμάς και θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους κατά του Ισραήλ «έως ότου αυτοί σταματήσουν τις δικές τους στη Γάζα».

Τις πρώτες ημέρες του πολέμου, αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα αναχαίτισε επιθέσεις με ρουκέτες από τους Χούθι. Η επίθεση επιβεβαιώθηκε, ωστόσο ήταν ρουκέτες κατά του Ισραήλ που εντοπίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από τα αμερικανικά αντιπυραυλικά συστήματα.

Δραματική η κατάσταση στο νοσοκομείο Al-Quds – Ξεμένει από καύσιμα, βομβαρδίζονται τα πάντα γύρω του

Τραγική είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο Al-Quds στην πόλη της Γάζας, το οποίο εκτός των τραυματιών φιλοξενεί και 14.000 εκτοπισμένους Παλαιστίνιους, καθώς ξεμένει από καύσιμα και για να λειτουργήσει έχει σταματήσει βασικές ιατρικές παροχές, ενώ ταυτόχρονα βομβαρδίζονται και οι δρόμοι γύρω του με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να χάσουν τη ζωή τους άμαχοι να είναι άμεσος.

Το νοσοκομείο Al Quds, το δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης της Γάζας, αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση από τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος έχει απειλήσει τις προηγούμενες ημέρες ότι θα το βομβαρδίσει.

Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο (PRCS), που διαχειρίζεται το Al Quds, το νοσοκομείο αντιμετωπίζει οξεία έλλειψη καυσίμων και αναμενόταν να ξεμείνει από καύσιμα σήμερα, Τετάρτη, γι’ αυτό και περιόρισε κάποιες από τις λειτουργίες του.

«Σήμερα, το νοσοκομείο Al Quds περιόρισε τις περισσότερες λειτουργίες σε μια προσπάθεια να μειώσει τη χρήση καυσίμων και να εξασφαλίσει ένα ελάχιστο επίπεδο υπηρεσιών τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε η ανθρωπιστική οργάνωση σε ανάρτηση στον λογαριασμό της στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Έχει απενεργοποιηθεί η βασική γεννήτρια του νοσοκομείου και η μονάδα παροχής οξυγόνου

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η βασική γεννήτρια του νοσοκομείου έχει απενεργοποιηθεί και πλέον μόνο μία μικρότερη γεννήτρια το τροφοδοτεί με ρεύμα. Επίσης, έχει κλείσει το χειρουργικό τμήμα, έχει κλείσει η μονάδα παροχής οξυγόνου και πλέον το νοσοκομείο βασίζεται σε φιάλες οξυγόνου, ενώ έχει κλείσει και το τμήμα μαγνητικής τομογραφίας και ιατρικής απεικόνισης.

Επιπλέον, το νοσοκομείο έχει υιοθετήσει ένα πρόγραμμα αναλογικής διανομής ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να εξασφαλίσει ότι κάθε κτίριο του νοσοκομείου θα έχει ρεύμα για δύο ώρες από τις 17:00 το απόγευμα και μετά για να αντιμετωπίσει βασικές ανάγκες όπως το μαγείρεμα και η φόρτιση των τηλεφώνων.

Ακόμα στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η PRCS έχει ξεμείνει πλέον από επιλογές, καθώς είχε προειδοποιήσει ότι ξεμένει από καύσιμα, όσο το Ισραήλ δεν επιτρέπει τον ανεφοδιασμό της Λωρίδας της Γάζας.

Παράλληλα ελπίζει ότι δεν θα αναγκαστεί να κλείσει εντελώς το νοσοκομείο τις επόμενες ημέρες κι ενώ θα εξαντλούνται οι βασικές προμήθειες.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται ακόμα και 15 μέτρα από το νοσοκομείο

Όπως αναφέρει  η PRCS οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται από το βράδυ της Τρίτης στην περιοχή του νοσοκομείου Al-Quds από τη δυτική πλευρά.

Ακόμα σημειώνει ότι όλοι οι δρόμοι προς το νοσοκομείο είναι κλειστοί. Οι ιατρικές ομάδες δεν μπορούν να βγουν από το νοσοκομείο για να φτάσουν στους τραυματίες και μάλιστα ανήρτησε στο X βίντεο από τη στιγμή των βομβαρδισμών.

«Φοβόμαστε άμεσο χτύπημα»

Από την Κυριακή η περιοχή γύρω από το νοσοκομείο Al Quds δέχεται απανωτούς βομβαρδισμούς ανέφερε η Νεμπάλ Φαρσάχ, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου.

«Μιλάμε για βομβαρδισμούς σε απόσταση περίπου 15 μέτρων από το κτίριο του νοσοκομείου. Τα περισσότερα κτίρια γύρω από το νοσοκομείο έχουν καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς. Οι βομβαρδισμοί πλησιάζουν όλο και πιο κοντά και φοβόμαστε άμεσο χτύπημα στο νοσοκομείο», δήλωσε στο Al Jazeera.

Οι περισσότεροι από τους δρόμους που οδηγούν στο νοσοκομείο Al Quds έχουν κλείσει, αναγκάζοντας τους γιατρούς και τα ασθενοφόρα να ακολουθούν τον μοναδικό, δύσβατο και μη ασφαλτοστρωμένο δρόμο προκειμένου να φτάσουν στους τραυματίες.

«Έχουμε περίπου 500 ασθενείς μέσα στο νοσοκομείο. Έχουμε 15 ασθενείς στη ΜΕΘ. Είναι τραυματίες και είναι διασωληνωμένοι. Έχουμε νεογέννητα σε θερμοκοιτίδες. Έχουμε 14.000 εκτοπισμένους, η πλειοψηφία των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά», δήλωσε ακόμα η Φαρσάχ.

Καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να διχοτομούν τη Λωρίδα της Γάζας, οι βόρειες περιοχές υποφέρουν από έλλειψη ιατρικών προμηθειών και φαρμάκων, πρόσθεσε, «και τώρα μας τελειώνουν τα καύσιμα».

«Αναγκαστήκαμε να σταματήσουμε τη λειτουργία τεσσάρων ασθενοφόρων», δήλωσε ακόμα.

«Πριν από λίγες ημέρες, ήταν αδύνατο να παρέχουμε ψωμί στους ασθενείς και στους εργαζόμενους του νοσοκομείου. Επίσης, η πρόσβαση σε νερό έχει γίνει πολύ δύσκολη», κατέληξε.

«Η πιο καταστροφική κατάσταση στην ιστορία»

Ο διευθυντής ιατρικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης στην Παλαιστινιακή Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου στη Γάζα, Μοασάρ Μουράντ οποίος εργάζεται στο νοσοκομείο Al-Quds, περιέγραψε την τραγική κατάσταση που επικρατεί.

Μιλώντας στο Al Jazeera, περιέγραψε την κατάσταση στις εγκαταστάσεις της PRCS «ως την πιο καταστροφική» στην ιστορία της οργάνωσης.

«Έχουμε περίπου 14.000 εκτοπισμένους ανθρώπους που διαμένουν στο νοσοκομείο. Την Κυριακή, ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές βομβάρδισαν την είσοδο του νοσοκομείου μας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις άνθρωποι στην είσοδο και να τραυματιστούν 35 άνθρωποι, 12 εκ των οποίων βρίσκονταν μέσα στο νοσοκομείο», δήλωσε ο Μουράντ. Πρόσθεσε ότι τα μισά ασθενοφόρα του είναι εκτός λειτουργίας, ενώ η κεντρική αποθήκη χτυπήθηκε και καταστράφηκε εν μέρει.

«Χάσαμε όλα τα φάρμακα και τον εξοπλισμό στην αποθήκη αξίας περίπου 5 εκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε ο Μουράντ, η οικογένεια του οποίου έχει καταφύγει στο Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα.

«Έμεινα στην πόλη της Γάζας καθώς δεν μπορώ να αφήσω τη δουλειά μου υπό αυτές τις συνθήκες», προσέθεσε.

Βίντεο από το χτύπημα σε κονβόι του Ερυθρού Σταύρου

Επίσης, μια αυτοκινητοπομπή επτά οχημάτων της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) δέχθηκε την Τρίτη πυρά καθώς κατευθυνόταν προς το νοσοκομείο Al Quds.

Η αυτοκινητοπομπή μετέφερε σωτήριες ιατρικές προμήθειες σε υγειονομικές εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων και στο νοσοκομείο Al Quds, στη Γάζα όταν δέχθηκε το χτύπημα.

Δύο φορτηγά υπέστησαν ζημιές και ένας οδηγός τραυματίστηκε ελαφρά, αναφέρει η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και δημοσίευσε ένα βίντεο από την επίθεση στον λογαριασμό του στο X.

«Η ICRC λόγω των σοβαρών προκλήσεων ασφαλείας στο δρόμο, στις οποίες περιλαμβάνεται η πρόσκρουση ενός εκ των φορτηγών μας και ο τραυματισμός ενός εκ των οδηγών μας, δεν ήταν σε θέση να προχωρήσει με το σχέδιο όπως προβλεπόταν. Παρόλα αυτά, μπορέσαμε να παραδώσουμε την πλειονότητα της βοήθειας που είχαμε μαζί μας σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία, το Al Shifa. Ωστόσο, αυτές δεν είναι συνθήκες υπό τις οποίες οι ανθρωπιστές μπορούν να εργαστούν και να καλύψουν τις επείγουσες ανάγκες του άμαχου πληθυσμού», δήλωσε ο Γουίλιαμ Σόμπουργκ επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ICRC στη Γάζα.

ΟΗΕ: Τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς διέπραξαν εγκλήματα πολέμου, δηλώνει ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε σήμερα ότι τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στη σύγκρουσή τους που ξέσπασε πριν από ακριβώς έναν μήνα.

«Οι ωμότητες που διέπραξαν οι παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις στις 7 Οκτωβρίου ήταν ειδεχθείς, ήταν εγκλήματα πολέμου, όπως είναι και η συνεχιζόμενη κράτηση των ομήρων», είπε ο Φόλκερ Τουρκ, επισκεπτόμενος σήμερα τη μεθοριακή διάβαση της Ράφα, από την αιγυπτιακή πλευρά.

«Η συλλογική τιμωρία των Παλαιστίνιων πολιτών από το Ισραήλ είναι επίσης έγκλημα πολέμου, όπως και η παράνομη, εξαναγκαστική εκκένωση των αμάχων», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην ανθρωπιστική βοήθεια που περνά στη Γάζα μέσω της Ράφα, ο Τουρκ είπε: «Αυτή η σανίδα σωτηρίας είναι εξωφρενικά λεπτή».

«Καλώ κατεπειγόντως όλα τα μέρη να συμφωνήσουν τώρα μια κατάπαυση του πυρός», συνέχισε, προσθέτοντας ότι οι επιτακτικές ανάγκες, όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι τρεις: η παράδοση επαρκούς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, η απελευθέρωση των ομήρων και ο τερματισμός της κατοχής.

«Πέσαμε από τον γκρεμό και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι πράξεις του ενός μέρους δεν δίνουν άφεση στις πράξεις του άλλου», τόνισε.

Το Ισραήλ ανθίσταται στις εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών και της G7 για μια ανθρωπιστική παύση, επιμένοντας ότι δεν θα συμφωνήσει για μια κατάπαυση του πυρός μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι. Η Χαμάς από την άλλη λέει ότι δεν θα σταματήσει να μάχεται όσο δέχεται επίθεση η Γάζα.

«Στα 56 χρόνια της κατοχής, η κατάσταση είναι η πιο επικίνδυνη που έχουμε αντιμετωπίσει για τους ανθρώπους στη Γάζα, στο Ισραήλ, στη Δυτική Όχθη αλλά και για την περιοχή», είπε ο Τουρκ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα