Γάζα: Απελευθερώνει 50 ομήρους η Χαμάς – Ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται για εισβολή

Όλες οι πρόσφατες εξελίξεις από το μέτωπο του πολέμου

Parallaxi
γάζα-απελευθερώνει-50-ομήρους-η-χαμάς-1073041
Parallaxi

Παραμένουν οι φόβοι για μια γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, καθώς ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς συνεχίζεται για 17η ημέρα. Μπροστά στον κίνδυνο περιφερειακής ανάφλεξης, κι ενώ ΗΠΑ και Ιράν ανταλλάσσουν προειδοποιήσεις, ο Τζο Μπάιντεν συνομίλησε με τους ηγέτες του Καναδά, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας, καθώς και με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, που αναμένεται την Τρίτη στο Ισραήλ.

Εν αναμονή της χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα, το Ισραήλ σφυροκοπά την περιοχή, με δεκάδες νεκρούς να καταγράφονται και χθες Κυριακή, ενώ εντείνονται οι εκκλήσεις να συνεχιστεί (και να αυξηθεί) η ανθρωπιστική βοήθεια.

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις:

50 ομήρους απελευθερώνει η Χαμάς – Θα παραδοθούν στον Ερυθρό Σταυρό στη Γάζα

Νέα αχτίδα αισιοδοξίας από τις αναφορές για ακόμα μια απελευθέρωση ομήρων από της Χαμάς. Στελέχη του Ερυθρού Σταυρού πιστεύεται ότι είναι καθ’ οδόν για να τους παραλάβουν, σύμφωνα με ισραηλινό ΜΜΕ, με τους ανθρώπους να φεύγουν από τα χέρια των ισλαμιστών «τις επόμενες ώρες» αν δεν προκύψει κάτι άλλο.

Σύμφωνα με τον Guardian, που επικαλείται πληροφορίες του ειδησεογραφικού καναλιού Ι24 του Τελ Αβίβ, «πήγες στη Γάζα» δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «η οριστικοποίηση μιας πιθανής συμφωνίας» για την απελευθέρωση περίπου 50 ομήρων με διπλή υπηκοότητα από τη Χαμάς, μετά τη μεσολάβηση και του Κατάρ.

Το Ι24 ανέφερε μεταξύ άλλων στο ρεπορτάζ του ότι στελέχη του Ερυθρού Σταυρού είναι καθ’ οδόν για να παραλάβουν τους ομήρους και πως όλα θα γίνουν μέσα «στις επόμενες ώρες» αν δεν υπάρχουν εμπόδια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ένας από τους λόγους που η Χαμάς συμφώνησε να απελευθερώσει και άλλους ομήρους είναι ότι το Ισραήλ προχωρά σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, δηλαδή ότι σταματά τις αεροπορικές επιδρομές ώστε ο Ερυθρός Σταυρός να φτάσει με ασφάλεια στους ομήρους.

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα (23.10.2023) ότι ο αριθμός των ομήρων της Χαμάς είναι 222, ο οποίος αυξήθηκε από 213. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, η Χαμάς απελευθέρωσε την 59χρονη Τζούντιθ Τάι Ραάναν και τη 18χρονη κόρη της Νάταλι για «ανθρωπιστικούς λόγους».

«Ουδέν σχόλιο» από τον Λευκό Οίκο για την απελευθέρωση των ομήρων

Σε ερώτηση που έκαναν δημοσιογράφοι στον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, για τη «συμφωνία με τη Χαμάς και τη μεσολάβηση του Κατάρ για την απελευθέρωση ομήρων με διπλή υπηκοότητα στον Ερυθρό Σταυρό», ο ίδιος απάντησε ότι δεν μπορεί να κάνει κάποιο σχόλιο.

Ο Τζον Κίρμπι εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε ένα ευαίσθητο στάδιο. «Το σημείο που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στη διαδικασία μας καθιστά αδύνατη τη δημόσια περιγραφή των προσπαθειών που γίνονται», είπε.

«Είμαστε ευγνώμονες για όλη τη βοήθεια που λάβαμε ώστε να απελευθερώσουμε τις δύο Αμερικανίδες, τη μητέρα και την κόρη, και χαιρόμαστε που είναι καλά. Απλώς γίνεται μεγάλη προσπάθεια, πολλές συζητήσεις και συζητήσεις με εταίρους στην περιοχή. Και νομίζω ότι είναι καλύτερο να μην το αναφέρουμε λεπτομερώς», συμπλήρωσε ο Τζον Κίρμπι.

Έμμεση… επιβεβαίωση από τη Χαμάς

Η Χαμάς, εν τω μεταξύ, φάνηκε να επιβεβαιώνει ότι πραγματοποιούνταν συνομιλίες για μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων, αλλά ότι το Ισραήλ πρέπει πρώτα να σταματήσει να βομβαρδίζει τη Γάζα.

Μιλώντας στο Sky News, ο Khaled Meshaal, επικεφαλής διαπραγματευτής ομήρων της ομάδας της Χαμάς, είπε: «Ας σταματήσουν αυτή την επιθετικότητα και οι μεσολαβητές όπως το Κατάρ και η Αίγυπτος και ορισμένες αραβικές χώρες θα βρουν τρόπο να τους απελευθερώσουν και θα τους στείλουμε στα σπίτια τους.

Δείτε live εικόνα από την Γάζα:

Ανατριχιαστική ομολογία από ενόπλους της Χαμάς: Πλήρωναν 10.000 δολάρια τον κάθε όμηρο (Βίντεο)

Η ισραηλινή Shin Bet και η αστυνομική δύναμη ανέκριναν από κοινού έξι κρατούμενους από τη Γάζα που συμμετείχαν στην επίθεση της Χαμάς και τη μαζική δολοφονία της 7ης Οκτωβρίου 2023.

Τα πλάνα από την ανάκριση δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα και έδειχναν επιλεγμένα αποσπάσματα από έξι ξεχωριστές ανακρίσεις.

Κάθε μέλος της Χαμάς είχε μια ελαφρώς διαφορετική εμπειρία, αλλά οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες σημείωσαν μια σειρά από κοινά θέματα. Σε όλους τους ένοπλους της Χαμάς δόθηκαν σαφείς οδηγίες να σκοτώσουν και να απαγάγουν πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων μαζί με γυναίκες και παιδιά. Ενώ το έκαναν αυτό, οι διοικητές τους έμειναν πίσω στη Γάζα.

10.000 δολάρια για κάθε όμηρο

Ένας από τους ένοπλους της Χαμάς είπε στις ισραηλινές δυνάμεις ότι «όποιος φέρει έναν όμηρο πίσω [στη Γάζα] παίρνει 10.000 δολάρια και ένα διαμέρισμα».

Είπαν ότι το σχέδιο ήταν να καταλάβουν τις πόλεις στις οποίες επιτέθηκαν και να κρατήσουν θέσεις εκεί μόλις τελειώσουν με τους φόνους και τις απαγωγές των κατοίκων.

Το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Shin Bet και την αστυνομία δείχνει τους διάφορους πράκτορες της Χαμάς να δίνουν λεπτομέρειες για τις δραστηριότητές τους το πρωί της 7ης Οκτωβρίου.

«Οι οδηγίες ήταν να απαγάγουμε γυναίκες και παιδιά», είπε ένας από αυτούς. Ένας άλλος περιγράφει μια συνάντηση με ένα πτώμα, λέγοντας: «Το σώμα της ήταν πεσμένο στο πάτωμα. Την πυροβόλησα και ο διοικητής μου μου φώναξε ότι σπατάλησα σφαίρες σε ένα πτώμα». Ξεκαθάρισαν ότι όταν επρόκειτο για δολοφονία, δεν έπρεπε να κάνουν διάκριση μεταξύ πολιτών και στρατιωτών.

«Όταν τελειώσαμε», είπε ένα άλλο στέλεχος της Χαμάς, «κάψαμε δύο σπίτια». Κάποιος περιέγραψε ότι μπήκε σε ένα σπίτι αφού οι σύντροφοί του είχαν ήδη πυροβολήσει έναν άνδρα που ζούσε εκεί. «Δύο [τρομοκράτες] μπήκαν στο σπίτι … ακούσαμε φωνές μέσα. Άλλοι δύο μπήκαν μέσα. Υπήρχε ένας πεσμένος στο πάτωμα δίπλα στην πόρτα. Δεν ξέρω αν ήταν νεκρός, αλλά υπήρχε αίμα δίπλα του. Μέσα υπήρχε ένας τραυματίας… Νομίζω μια ολόκληρη οικογένεια. Με τις πιτζάμες τους. Ο τραυματίας φορούσε τα εσώρουχά του. Μια γυναίκα βγήκε έξω φορώντας ένα φόρεμα… μετά μια άλλη με φόρεμα. [Μετά] ένα αγόρι και ένα κορίτσι».

Συνέχισε: «Πήγαμε στο επόμενο σπίτι. Από εκεί, έβγαλαν έξω μια γυναίκα. Μια ηλικιωμένη γυναίκα».

Στη συνέχεια ρωτήθηκε αν αυτά τα μέλη της οικογένειας χρησιμοποιήθηκαν ως ανθρώπινες ασπίδες και απάντησε «Ναι».

Ένας άλλος τρομοκράτης, ο οποίος βρισκόταν στο Be’eri, είπε στους ανακριτές: «Όταν μπήκα στην πόλη, είδα δύο [τρομοκράτες] σε μια μοτοσικλέτα. Πήραν μια γυναίκα περίπου 60-65 ετών [μαζί τους] στη μοτοσικλέτα».

«Πού την πήγαν;» ρώτησε ο ανακριτής.

«Στη Γάζα».

Τα πλάνα περνούν σε ένα μεταγενέστερο μέρος της αφήγησης του ίδιου τρομοκράτη. «Αφού ο Σουλεϊμάν και ο Καρέμ σκότωσαν αυτή τη γυναίκα από την πόλη… πήραν κάποιον, έναν άνδρα περίπου 40-45 ετών… και τον πήραν».

Εκπρόσωπος Χαμάς: Απελευθερώσαμε δύο ομήρους ως αποτέλεσμα της μεσολάβησης του Κατάρ και της Αιγύπτου

Η Χαμάς απελευθέρωσε δύο γυναίκες αιχμάλωτες για ανθρωπιστικούς λόγους και ως απάντηση στη μεσολάβηση από το Κατάρ και την Αίγυπτο, σύμφωνα με δήλωση του Αμπού Ουμπάιντα, εκπροσώπου της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης, στο κανάλι της στο Telegram.

«Αποφασίσαμε να τους απελευθερώσουμε για ανθρωπιστικούς λόγους και για λόγους υγείας. Παρόλα αυτά, ο εχθρός αρνήθηκε να τους παραλάβει την περασμένη Παρασκευή», πρόσθεσε.

Ισραήλ: Στρατιώτες των IDF εκπαιδεύονται για τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα (Βίντεο)

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) έδωσαν στη δημοσιότητα πλάνα με στρατιώτες να εκπαιδεύονται στις μαχητικές τους ικανότητες, κάνοντας προετοιμασία για μια πιθανή χερσαία επιχείρηση εντός της Γάζας.

Όπως αναφέρουν, οι διοικητές της μοίρας της αεροπορίας συναντώνται με διοικητές χερσαίων δυνάμεων για να ενισχύσουν τη συνεργασία.

Το βίντεο έρχεται μετά από αναφορές ότι οι ΗΠΑ συμβούλεψαν το Ισραήλ να καθυστερήσει οποιαδήποτε επίθεση, με σκοπό να δωθεί περισσότερος χρόνος για να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση των ομήρων.

Ωστόσο, ο συντονιστής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ για τις στρατηγικές επικοινωνίες, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι ο Ισραηλινός Στρατός «θα λάβει τις δικές του αποφάσεις». «Αυτοί αποφασίζουν τι θα κάνουν και πότε θα το κάνουν», τόνισε.

Δείτε το βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι IDF

ΝΥΤ: Κοντά σε συμφωνία για την απελευθέρωση 50 ομήρων από τη Χαμάς

Οι New York Times, επικαλούμενοι ανώτερο ισραηλινό στρατιωτικό αξιωματούχο, αναφέρουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για την απελευθέρωση περίπου 50 ομήρων (διπλών υπηκόων) από την Χαμάς, «βάσει συνομιλιών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Κατάρ».

Το δελτίο ειδήσεων του καναλιού 12, επικαλούμενο ισραηλινή πηγή, αναφέρει ότι η συμφωνία μπορεί να κλείσει σύντομα. Επίσης, οι Times έγραψαν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου συμφώνησαν για τη συνέχιση της παροχής κρίσιμης βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, επικαλούμενοι briefing του Λευκού Οίκου για την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών.

Λαβρόφ: Οι μονομερείς κινήσεις στη Μέση Ανατολή δεν βοηθούν, οι ΗΠΑ δεν έχουν προσφέρει ιδέες

«Οι μονομερείς κινήσεις για την επίλυση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή μπορούν μόνο να επιδεινώσουν την κατάσταση και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν προσφέρει νέες ιδέες για την αντιμετώπιση της κρίσης», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Όσο περισσότερες τέτοιες “πρωτοβουλίες” από οποιοδήποτε κράτος έχουμε, τόσο μεγαλύτεροι θα είναι οι κίνδυνοι να αυξηθεί η σύγκρουση», είπε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax, μετά από συνάντηση που είχε στην Τεχεράνη.

Τόνισε ότι τα άμεσα βήματα που απαιτούνται είναι η κατάπαυσης του πυρός, η επίλυση ανθρωπιστικών ζητημάτων και η εύρεση μηχανισμού για να εργαστεί για την ειρήνη με βάση την αρχή των δύο κρατών.

BBC: Οι ΗΠΑ ζητούν από το Ισραήλ να καθυστερήσει την χερσαία εισβολή

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ζητά από το Ισραήλ να καθυστερήσει την χερσαία εισβολή στη Γάζα προκειμένου να κερδίσει χρόνο για περισσότερες διαπραγματεύσεις σχετικά με τους ομήρους.

Η απελευθέρωση δύο Αμερικανίδων στα τέλη της περασμένης εβδομάδας οδήγησαν σε πιο επείγουσες διαπραγματεύσεις για την τύχη των υπόλοιπων ομήρων. Μεταξύ αυτών είναι και αρκετοί πολίτες των ΗΠΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι οι ΗΠΑ καταβάλλουν «αδιάκοπες προσπάθειες» για να επιστρέψουν, «χρησιμοποιώντας όποιους μοχλούς, συνεργασίες και σχέσεις διαθέτουν».

Μια πηγή που γνωρίζει την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων είπε στο BBC ότι οι συνομιλίες για την απελευθέρωση περίπου 50 αμάχων διπλής υπηκοότητας έχουν εισέλθει σε κρίσιμο στάδιο.

Οι Ισραηλινοί αρνούνται τις αναφορές ότι τους ζητήθηκε να καθυστερήσουν τη χερσαία εισβολή.

Υπουργός Άμυνας: Το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια «πολυμερή επιχείρηση» από τη θάλασσα, το έδαφος και τον αέρα

Το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια «πολυμερή επιχείρηση» από «αέρα, έδαφος και θάλασσα», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλλάντ σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Αφού ολοκλήρωσε μια περιοδεία στη βάση του Ασντόντ, είπε ότι διεξήγαγε μια αξιολόγηση της κατάστασης των ναυτικών επιχειρήσεων και περιόδευσε τις ακτές στα νότια σύνορα του Ισραήλ μαζί με τον διοικητή του Πολεμικού Ναυτικού.

Επαίνεσε το έργο των στρατιωτών και των διοικητών για την «αποτροπή πολλών επιθέσεων» κατά του Ισραήλ.

«Το μήνυμά μου προς τους στρατιώτες – μπράβο, κάνατε εξαιρετική δουλειά! Συνεχίστε να προετοιμάζεστε για την επέμβαση μας, θα έρθει σύντομα. Προετοιμαζόμαστε διεξοδικά για το επόμενο βήμα – μια πολυμερή επιχείρηση στον αέρα, το έδαφος και τη θάλασσα», πρόσθεσε.

«Ο ελιγμός στο νότο είναι πολύ καλά προετοιμασμένος»

Ο Αρχηγός του Επιτελείου, μιλώντας προς τους διοικητές της 146ης Μεραρχίας στη Βόρεια Διοίκηση, είπε: «Θέλουμε να φέρουμε τη Χαμάς σε ένα σημείο διάλυσης – στην ηγεσία της, στο στρατιωτικό της σκέλος και στους μηχανισμούς της».

Το Διεθνές Δικαστήριο θα πραγματοποιήσει δημόσιες ακροάσεις για τις συνέπειες της κατοχής του Ισραήλ

Το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) θα πραγματοποιήσει δημόσιες ακροάσεις για να επιτρέψει στα μέρη να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με τις νομικές συνέπειες της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ προτού εκδώσει τελικά μια μη δεσμευτική νομική γνώμη.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών είχε ζητήσει τον Δεκέμβριο από το ICJ να εκφράσει την άποψή του σχετικά με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. Οι ακροάσεις στη Χάγη θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα