Γάζα: Χτυπήματα σε προσφυγικούς καταυλισμούς και νοσοκομεία – Δεκάδες νεκροί

Νύχτα - κόλαση

Parallaxi
γάζα-χτυπήματα-σε-προσφυγικούς-καταυ-1094415
Parallaxi

Τουλάχιστον 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμό στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια ενώ πολλά είναι τα θύματα και από το χτύπημα στον καταυλισμό Νουσεϊράτ.

Το νοσοκομείο Νάσερ στη νότια Γάζα έγινε στόχος με χτυπήματα στο κτίριο και αναφορές για θύματα με τον ΠΟΥ να περιγράφει την κατάσταση ως «σκηνή τρόμου».

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, χωρίς ωστόσο αυτό να έχει σημάνει οποιαδήποτε υποχώρηση στην ένταση των επιχειρήσεων.

Χτύπημα στο νοσοκομείο Νάσερ

Η επίθεση στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς έγινε στο τμήμα μαιευτικής με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα μωρό. Στο παρακάτω βίντεο άνθρωποι μέσα στο νοσοκομείο τρέχουν στο σημείο της επίθεσης που έχει γεμίσει με καπνούς και προσπαθούν να ανασύρουν θύματα.

Στο μεγαλύτερο μέρος του νοσοκομείου δεν υπάρχει φωτισμός και ο κόσμος βοηθά με τα κινητά του τηλέφωνα και τους φακούς.

«Σταματήστε να κοιμάστε και ξεσηκωθείτε» – Μήνυμα Παλαιστινίων προς τον κόσμο

Ο δημοσιογράφος του AJ Anas al-Sharif μίλησε με ανθρώπους στη Γάζα που αναζητούν καταφύγιο και θεραπεία σε ένα ιατρικό κέντρο στην Jabalia al-Balad. Πολλοί από αυτούς είναι γυναίκες και παιδιά.

«Στοχεύουν αθώα παιδιά», είπε ένας άνθρωπος, κρατώντας τον γιο του στην αγκαλιά του. «Φιλοξενούμε φτωχούς, ανήμπορους και εκτοπισμένους ανθρώπους που δεν μπορούν να βρουν θέση στα σχολεία. Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν βάλει στο στόχαστρο όλους εμάς μέσα στο σπίτι μας».

Ένας άλλος Παλαιστίνιος κατηγόρησε τις ισραηλινές δυνάμεις ότι διαπράττουν «γενοκτονία».

«Το μήνυμά μας προς τον κόσμο είναι ότι φτάνει πια… σταματήστε να κοιμάστε και ξεσηκωθείτε. Δεν αισθάνεστε ότι είμαστε μέρος της ανθρωπότητας;», είπε.

Ένας επαγγελματίας ιατρός στο νοσοκομείο δήλωσε ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στη βόρεια Γάζα έχει καταρρεύσει και ζήτησε «άμεση κατάπαυση του πυρός».

«Οι ιατρικές ομάδες έχουν εξαντληθεί. Η κατάσταση είναι καταστροφική. Είμαστε αντιμέτωποι με μια γενοκτονία».

Μωρό σκοτώθηκε από βομβαρδισμό στη μαιευτική κλινική στο νοσοκομείο Νάσερ

Σύμφωνα με αναφορές σε παλαιστινιακά ΜΜΕ οι IDF χτύπησαν τη μαιευτική πτέρυγα του νοσοκομείου Νάσερ στη Χαν Γιουνίς. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από την επίθεση σκοτώθηκε ένα μωρό.

Το SOS των τριών Ισραηλινών όμηρων που σκοτώθηκαν από ομοεθνείς τους

Μουδιασμένη παρακολουθεί η ισραηλινή κοινωνία τις πληροφορίες που σταδιακά γίνονται γνωστές για τον θάνατο τριών ομήρων από φίλια πυρά. Σε φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας φαίνονται οι απέλπιδες προσπάθειες των τριών αντρών να ενημερώσουν τον ισραηλινό στρατό για το που βρίσκονταν με αποκορύφωμα ένα λευκό πανό (μάλλον σεντόνι) που έγραφε «βοήθεια» στα εβραϊκά.

Δυστυχώς, όπως παραδέχθηκε και το IDF, oι στρατιώτες που τους εντόπισαν τους θεώρησαν τρομοκράτες και παρότι ήταν άοπλοι και κρατούσαν λευκές πετσέτες στα χέρια τους τους πυροβόλησαν με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατό τους μετά από τόσες μέρες ομηρίας.

Tην ώρα που συνεχίζεται το σφυροκόπημα της Γάζας από αέρος και οι μάχες εντός των πόλεων είναι σφοδρές και η Διεθνής κοινότητα ζητά την παύση των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων της Χαμάς, η αγωνία για τους ομήρους και τους άμαχους μεγαλώνει.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου είναι υπό πίεση όσο ο αριθμός των θυμάτων μεγαλώνει, μεταξύ και των Ισραηλινών, με τον IDF να ανακοινώνει ότι ανακάλυψε το μεγαλύτερο τούνελ της Χαμάς κάτω από τη Bόρεια Γάζα.

«Είναι τόσο καλή η κατασκευή αυτών των τούνελ που μπορούσαν από αυτήν την κατασκευή να περάσουν και οχήματα» ανέφερε η δημοσιογράφος Βάνα Κουτρουλού. Μεταφέροντας τις τελευταίες εξελίξεις για τους 120 περίπου ομήρους που είχαν απαχθεί την 7η Οκτωβρίου είπε ότι οι διαπραγματεύσεις, με την συνδρομή του Κατάρ, συνεχίζονται.

«Είναι δύσκολοι οι όροι που θέτουν και οι δύο πλευρές για να έχουμε μια κατάπαυση του πυρός και έχουμε την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων», τόνισε.

Νέα προσπάθεια στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Δέκα ημέρες μετά το αμερικανικό βέτο, το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να αποφασίσει σήμερα για νέο ψήφισμα που καλεί να κηρυχθεί «επείγουσα και διαρκής παύση των εχθροπραξιών» στη Λωρίδα της Γάζας.

Την 9η Δεκεμβρίου, παρά την άνευ προηγουμένου πίεση που άσκησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, οι ΗΠΑ εμπόδισαν την υιοθέτηση από το ΣΑ απόφασης που καλούσε να κηρυχθεί «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο στρατός του Ισραήλ συνεχίζει τα φονικά πλήγματά του σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου επίθεση του ένοπλου βραχίονα της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

Την περασμένη εβδομάδα, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε πρακτικά το ίδιο κείμενο με 153 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 23 αποχές επί συνόλου 193 κρατών μελών.

Αραβικές χώρες ανήγγειλαν μετά το αποτέλεσμα αυτό νέα προσπάθεια στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με έκβαση ωστόσο ακόμη αβέβαιη.

Το νέο σχέδιο απόφασης, που καταρτίστηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, καλεί να κηρυχθεί «επείγουσα και διαρκής παύση των εχθροπραξιών για να επιτραπεί ανεμπόδιστη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας».

Πηγές: ΕΡΤ / in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα