Διεθνή

Γάζα: Επτά εργαζόμενοι της World Central Kitchen νεκροί από πλήγμα του ισραηλινού στρατού

Διεθνής κατακραυγή για το περιστατικό - Τουλάχιστον 11 νεκροί στο πλήγμα του Ισραήλ στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό

Parallaxi
γάζα-επτά-εργαζόμενοι-της-world-central-kitchen-νεκροί-1141340
Parallaxi

Επτά εργαζόμενοι της μη κυβερνητικής οργάνωσης World Central Kitchen (WCK) σκοτώθηκαν χθες, Δευτέρα, σε αεροπορικό πλήγμα του Ισραήλ εναντίον οχήματος στο οποίο επέβαιναν, ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική ΜΚΟ, προσθέτοντας ότι αναστέλλει τις δραστηριότητές της στην περιοχή.

«Η World Central Kitchen συντετριμμένη επιβεβαιώνει ότι επτά μέλη της ομάδας μας σκοτώθηκαν στη Γάζα από πλήγμα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων», ανακοίνωσε η ΜΚΟ με έδρα τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι «κατάγονταν από την Αυστραλία, την Πολωνία, τη Βρετανία, ένας είχε διπλή υπηκοότητα ΗΠΑ και Καναδά και ένας Παλαιστίνιος».

Παρά το γεγονός ότι η WCK ενεργούσε σε συντονισμό με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, η αυτοκινητοπομπή της επλήγη την ώρα που αναχωρούσε από αποθήκη στην πόλη Ντέιρ αλ Μπάλα στη Λωρίδα της Γάζας, αφού είχε εκφορτώσει περισσότερους από 100 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας για τους Παλαιστίνιους του θύλακα.

«Δεν πρόκειται απλώς για μια επίθεση εναντίον της WCK, πρόκειται για μια επίθεση εναντίον των ανθρωπιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στις πιο δύσκολες συνθήκες, όπου τα τρόφιμα χρησιμοποιούνται ως όπλο πολέμου», κατήγγειλε η Έριν Γκορ στέλεχος της WCK.

«Είναι ασυγχώρητο», τόνισε.

Από την πλευρά του ο ιδρυτής της ΜΚΟ, ο σεφ Χοσέ Αντρές, δήλωσε ότι «ράγισε η καρδιά μου» και ότι πενθεί για τις οικογένειες και τους φίλους των νεκρών.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει τους φόνους αδιακρίτως», τόνισε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Πρέπει να σταματήσει να περιορίζει την ανθρωπιστική βοήθεια, να σταματήσει να σκοτώνει αμάχους και εργαζόμενους σε οργανώσεις αρωγής και να σταματήσει να χρησιμοποιεί τα τρόφιμα ως όπλο πολέμου. Καμία άλλη αθώα ζωή να μην χαθεί. Η ειρήνη αρχίζει μέσω της κοινής μας ανθρωπιάς. Πρέπει να αρχίσει τώρα».

Η WCK ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις δραστηριότητές της στην περιοχή και πρόσθεσε ότι θα λάβει σύντομα αποφάσεις για τις μελλοντικές της κινήσεις.

Η ΜΚΟ παρέχει τρόφιμα και προετοιμάζει γεύματα για ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Τον Μάρτιο είχε ανακοινώσει πως είχε προσφέρει περισσότερα από 42 εκατομμύρια γεύματα στη Λωρίδα της Γάζας σε διάστημα 175 ημερών.

Τουλάχιστον 11 νεκροί στο πλήγμα του Ισραήλ στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο ισραηλινό πλήγμα εναντίον του προξενικού τμήματος της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που δημοσιοποίησε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Ο απολογισμός των ισραηλινών πληγμάτων στο προξενικό γραφείο της ιρανικής πρεσβείας ανέρχεται σε 11 νεκρούς: οκτώ Ιρανούς, δύο Σύρους και έναν Λιβανέζο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής της ΜΚΟ που εδρεύει στη Βρετανία και διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία. Διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν άμαχοι μεταξύ των νεκρών.

Νωρίτερα, η Τεχεράνη διεμήνυσε πως στο Ισραήλ θα ανήκει η ευθύνη για τις συνέπειες που θα έχει η επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν, επικαλούμενα δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον σύρο ομόλογό του.

Ο πρεσβευτής του Ιράν στη Δαμασκό, ο Χοσεΐν Ακμπαρί, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του «θα απαντήσει αποφασιστικά» στο πλήγμα από το οποίο σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, μεταξύ αυτών δύο διοικητές των ειδικών δυνάμεων. Το κτίριο «χτυπήθηκε από έξι πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από μαχητικά F-35», είπε σε δημοσιογράφους ο Ακμπαρί.

Από την πυραυλική επίθεση καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς το προξενικό γραφείο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο κτίριο της ιρανικής πρεσβείας, στην πρόσοψη του οποίου υπάρχει ένα τεράστιο πορτρέτο του στρατηγού Σουλεϊμανί, αρχιτέκτονα των ιρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή ο οποίος δολοφονήθηκε από αμερικανικό drone στο Ιράκ τον Ιανουάριο του 2020.

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα στη Συρία από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη γειτονική του χώρα, πριν από 13 χρόνια, βάζοντας κυρίως στο στόχαστρο δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν και θέσεις του συριακού στρατού. Κλιμάκωσε τις επιθέσεις μετά την έναρξη του πολέμου με τη Χαμάς, την 7η Οκτωβρίου, καθώς η ένταση κορυφώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Το Ισραήλ σπανίως σχολιάζει κατά περίπτωση τα πλήγματα στη Συρία, αλλά έχει τονίσει επανειλημμένως ότι δεν θα επιτρέψει στο Ιράν – το οποίο υποστηρίζει την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ – να ενισχύσει την παρουσία του στη γειτονική χώρα.

Η Χεζμπολά διεμήνυσε πως η επιδρομή του Ισραήλ στην πρεσβεία του Ιράν στη Συρία θα «τιμωρηθεί»

Η λιβανική παράταξη Χεζμπολά, που πρόσκειται στο Ιράν, προειδοποίησε σήμερα ότι το Ισραήλ θα «τιμωρηθεί» μετά τον θάνατο αξιωματικών των Φρουρών της Επανάστασης σε επιδρομή εναντίον παραρτήματος της πρεσβείας του Ιράν στη Δαμασκό.

Ένας υπήκοος Λιβάνου ήταν ανάμεσα στους τουλάχιστον 11 νεκρούς του πλήγματος αυτού.

«Αυτό το έγκλημα δεν θα περάσει χωρίς να τιμωρηθεί ο εχθρός», διεμήνυσε η Χεζμπολά, ξεκαθαρίζοντας πως πρόθεσή της είναι να πάρει «εκδίκηση» για το πλήγμα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα