Γάζα: Η Χαμάς καλεί το Ισραήλ σε κατάπαυση του πυρός για να παραδώσει αιχμαλώτους

Με το δάχτυλο στην σκανδάλη στο Ισραήλ - Πάνω από 4.000 οι νεκροί στη Γάζα – Συνεχίζονται ακατάπαυστα οι βομβαρδισμοί

Parallaxi
γάζα-η-χαμάς-καλεί-το-ισραήλ-σε-κατάπαυ-1071887
Parallaxi

Την είδηση πως η Χαμάς εισηγείται την απελευθέρωση πολλών εκ των αιχμαλώτων εάν το Ισραήλ προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός, μεταδίδει το BBC.

Ωστόσο, το Ισραήλ προς το παρόν δεν έχει συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο.Το δημοσίευμα του BBC αναφέρει πως η Χαμάς δεν κρατά όλους τους ομήρους,, καθώς μερικοί βρισκονται στα χέρια άλλων ένοπλων ομάδων.

Οι τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από τον IDF κάνουν λόγο για πάνω από 200 ομήρους.

Πριν το μήνυμα της Χαμάς, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκάρι δήλωσε την Παρασκευή ότι η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ πλήττει τη Λωρίδα της Γάζας «με ρυθμό που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες», τονίζοντας πως ο στρατός του Ισραήλ προετοιμάζεται για τα επόμενα στάδια της μάχης.

Πάνω από 4.000 οι νεκροί στη Γάζα

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας της Γάζας, 4.137 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής από τις ισραηλινές επιθέσεις, μεταξύ των οποίων 1.661 παιδιά.

Επίσης, 13.260 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και υπάρχουν περισσότεροι από 4.000 αγνοούμενοι.

  • Με το δάχτυλο στην σκανδάλη στο Ισραήλ: «Χτυπάμε με ρυθμό άνευ προηγουμένου», λέει ο στρατός

Από στιγμή σε στιγμή η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. 100 με 300 οι νεκροί από το χτύπημα στο νοσοοκομείο Αλ Αχλί Αράμπ, λένε οι ΗΠΑ.

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκάρι δήλωσε την Παρασκευή ότι η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ πλήττει τη Λωρίδα της Γάζας «με ρυθμό που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες», προσθέτοντας ότι ο στρατός προετοιμάζεται για τα επόμενα στάδια της μάχης, μεταδίδει η Haaretz.

Περισσότεροι από εκατό άνθρωποι χαρακτηρίζονται επί του παρόντος ως αγνοούμενοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του στρατού, αλλά ο αριθμός αναμένεται να αλλάξει καθώς ταυτοποιούνται οι σοροί, ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Χαγκάρι.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανακοίνωση του Πενταγώνου ότι ένα πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ κατέρριψε τρεις πυραύλους κρουζ και πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν από μαχητές των Χούτι στην Υεμένη και είπε ότι αυτό αποτελεί απόδειξη των δυνατοτήτων των ΗΠΑ. Πρόσθεσε ότι η αεράμυνα του Ισραήλ «είναι ομοίως προετοιμασμένη για απειλές αυτού του τύπου».

100 με 300 οι νεκροί από το χτύπημα στο νοσοοκομείο Αλ Αχλί Αράμπ

Ο αριθμός των θυμάτων από το χτύπημα στο νοσοκομείο Αχλί Αράμπ την Τρίτη στη Γάζα είναι «πιθανόν στο κατώτερο επίπεδο του εύρους μεταξύ 100 και 300 θανάτων», σύμφωνα με έκθεση αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, σε αποσπάσματα του οποίου είχε πρόσβαση αργά χθες, Πέμπτη, το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στην έκθεση που υποβλήθηκε στο Κογκρέσο υποστηρίζεται ότι, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο Τζο Μπάιντεν, το Ισραήλ «πιθανόν δεν βομβάρδισε το νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας».

«Επεξεργαζόμαστε ακόμα τον αριθμό των νεκρών και η εκτίμησή μας μπορεί να εξελιχθεί, αλλά ο απολογισμός αυτός αντιπροσωπεύει σε κάθε περίπτωση μια συγκλονιστική απώλεια σε ανθρώπινες ζωές», εκτίμησε το ODNI, το γραφείο που συντονίζει το σύνολο των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες δεν παρατήρησαν «παρά μόνο μικρές ζημιές σε δομικά στοιχεία του νοσοκομείου». «Δεν υπάρχουν ευδιάκριτες ζημιές στο κεντρικό κτίριο του νοσοκομείου ούτε κρατήρας», αναφέρεται στα αποσπάσματα της έκθεσης αυτής.

Σύμφωνα με στοιχεία των υπηρεσιών πληροφοριών, «Παλαιστίνιοι μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας εκτίμησαν ότι η έκρηξη πιθανόν προκλήθηκε από αποτυχημένη εκτόξευση ρουκέτας ή πυραύλου από τον Ισλαμικό Τζιχάντ», σύμφωνα με τα αποσπάσματα του εγγράφου που διάβασε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ –το οποίο το αρνείται– ότι βομβάρδισε την Τρίτη το νοσοκομείο Αχλί Αράμπ στη Γάζα. Το χτύπημα αυτό προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 471 ανθρώπων μεταξύ αυτών που, έχοντας εγκαταλείψει τις εστίες τους λόγω της σύγκρουσης, είχαν βρει καταφύγιο στον περίβολο του νοσοκομείο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Ευρωπαίος υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών, ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, εκτίμησε σε «μερικές δεκάδες» τον αριθμό των νεκρών από το χτύπημα αυτό. Και εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επίσης αμφισβήτησε τον αριθμό που επικαλείται η Χαμάς: «Πού είναι όλα τα πτώματα;», διερωτήθηκε.

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο του Γαλλικού Πρακτορείου δείχνουν δεκάδες πτώματα τυλιγμένα σε σημαίες, σε ειδικούς σάκους ή καλυμμένα με κουβέρτες.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι διαθέτει “αποδείξεις” για το ότι ευθύνεται ο Ισλαμικός Τζιχάντ, άλλη παλαιστινιακή οργάνωση, για το πλήγμα στο νοσοκομείο.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Τζόναθαν Κόνρικους επανέλαβε ότι “δεν πρόκειται για ισραηλινή βόμβα διότι δεν υπάρχει κρατήρας στις φωτογραφίες”.

Σύμφωνα με τον Ισλαμικό Τζιχάντ, συμμαχική οργάνωση της Χαμάς, που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ισραήλ, βόμβα που ερρίφθη από αεροσκάφος του ισραηλινού στρατού προκάλεσε την τραγωδία στο νοσοκομείο.

  • Λίβανος-Ομάν: Η πρεσβεία του Ομάν προτρέπει στους πολίτες της χώρας να φύγουν άμεσα από τον Λίβανο

Η πρεσβεία του Ομάν στη Βηρυτό προέτρεψε σήμερα τους πολίτες του σουλτανάτου να φύγουν άμεσα από το Λίβανο «λόγω των γεγονότων που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή», μέσω σχετικής ανάρτησης στην πλατφόρμα Χ.

Νωρίτερα και η ολλανδική κυβέρνηση συμβούλευσε τους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στο Λίβανο και κάλεσε επίσης αυτούς που εξακολουθούν να βρίσκονται στη χώρα «να φύγουν από το Λίβανο το συντομότερο δυνατόν», ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών που εξέδωσαν αντίστοιχες συστάσεις προς τους πολίτες τους.

  • Ισραήλ: Το 80% των Ισραηλινών θεωρεί ότι ο Νετανιάχου πρέπει να αναλάβει δημόσια την ευθύνη του για το φιάσκο της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου

Η συντριπτική πλειονότητα των Ισραηλινών, το 80%, θεωρεί ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου οφείλει να παραδεχθεί δημόσια την ευθύνη του για το φιάσκο που οδήγησε στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Maariv και πραγματοποιήθηκε το διήμερο 18-19 Οκτωβρίου.

Οι ηγεσίες των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών εσωτερικής ασφαλείας Σιν Μπετ έχουν ήδη αναλάβει τις ευθύνες τους, όπως και οι υπουργοί Αμυνας και Οικονομικών.

Το 80% των Ισραηλινών θεωρεί ότι πρέπει να ακολουθήσει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανάμεσά τους το 69% των ψηφοφόρων του κόμματος Λικούντ. Μόνο το 8% των Ισραηλινών δεν θεωρεί ότι πρέπει να λογοδοτήσει.

Στην ερώτηση ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, το 49% επιλέγει τον ηγέτη του κόμματος Εθνικής Ενότητας Μπένι Γκαντς και μόνο το 28% επιλέγει τον Νετανιάχου. Οι υπόλοιποι εμφανίζονται ως αναποφάσιστοι.

Ως προς τον πόλεμο στην Γάζα, το 65% υποστηρίζει μία χερσαία επίθεση κατά της Λωρίδας της Γάζας, έναντι 21% που εμφανίζεται αντίθετο.

Επιπλέον, το 51% των Ισραηλινών υποστηρίζει μία ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στο βόρειο μέτωπο μετά τις συγκρούσεις του ισραηλινού στρατού με την Χεζμπολάχ και την Χαμάς στην ισραηλινή μεθόριο με τον Λίβανο, ενώ το 30% τάσσεται υπέρ μίας περιορισμένης σε κλίμακα επιχείρησης.

Απαντώντας στην ερώτηση «τι θα ψηφίζατε εάν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα;», οι Ισραηλινοί δίνουν στον κυβερνώντα συνασπισμό μόλις 43 έδρες (από τις 64 που διαθέτει), ενώ το κόμμα του Μπένι Γκαντς συγκεντρώνει 40 έδρες, έναντι 12 σήμερα.

Πηγή: The Times Of Israel

  • Ισραήλ- Γάζα: Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μισέλ ζητεί να υποστηριχθεί η Αίγυπτος

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα ταξιδέψει στην Αίγυπτο αύριο Σάββατο, όπως δήλωσε ο ίδιος από την Ουάσινγκτον όπου βρίσκεται, ενώ ζήτησε να στηριχθεί η χώρα αυτή που έχει σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, η οποία βομβαρδίζεται από το Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Η Αίγυπτος έχει ανάγκη στήριξη, οπότε ας στηρίξουμε την Αίγυπτο», τόνισε ο Μισέλ ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ για να συμμετάσχει αργότερα σήμερα σε σύνοδο κορυφής στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι θα μεταβεί στην Αίγυπτο αύριο για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Ο Μισέλ εξέφρασε εξάλλου τη στήριξή του στην «ηγεσία» του προέδρου Μπάιντεν και επανέλαβε τη στήριξη της ΕΕ στο δικαίωμα του Ισραήλ «να αμύνεται» με βάσει το διεθνές δίκαιο.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρθηκε επίσης στην «πρόκληση» που αποτελεί η ενδεχόμενη εισροή προσφύγων στην Αίγυπτο και δήλωσε ότι αναμένει πως κατά τη σημερινή σύνοδο κορυφής θα υπάρξει «σημαντική ανταλλαγή πληροφοριών» για το θέμα.

Ερωτηθείς αν η Ευρώπη μιλά με μία φωνή αναφορικά με τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, ο Μισέλ δήλωσε: «η απάντηση είναι ναι», αναφερόμενος στην κοινή θέση που εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά την τηλεδιάσκεψή τους την Τρίτη το βράδυ για το θέμα.

Στο μεταξύ η φον ντερ Λάιεν σε ομιλία της στο Hudson Institute στην Ουάσινγκτον τόνισε ότι «βρισκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ», επαναλαμβάνοντας ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται μπροστά στη «φρίκη» που διέπραξε η Χαμάς με την επίθεσή της.

Σχολιάζοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε: «αυτές οι δύο κρίσεις, όσο διαφορετικές κι αν είναι, καλούν την Ευρώπη και την Αμερική να υιοθετήσουν κοινή θέση», προκειμένου «να προστατεύσουν τις δημοκρατίες μας».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα