Διεθνή

Γάζα: Ισραηλινό σφυροκόπημα στο Αλ Σίφα – Οι IDF πήραν τον επιχειρησιακό έλεγχο του λιμανιού

Οι ασθενείς στο Αλ Σίφα κλαίνε και ζητούν νερό και φαγητό, αναφέρει ο διευθυντής του νοσοκομείου

Parallaxi
γάζα-ισραηλινό-σφυροκόπημα-στο-αλ-σίφ-1082327
Parallaxi

Συνεχίζεται η επίθεση του ισραηλινού στρατού στο Αλ Σίφα που χρησιμοποιεί μπουλντόζες και τανκς εντός του συγκροτήματος.

Η απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για παρατεταμένες ανθρωπιστικές παύσεις, απορρίφθηκε από το Ισραήλ που συνεχίζει την επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Μπάιντεν επιμένει ότι υπάρχουν πληροφορίες για ύπαρξη ορμητηρίου της Χαμάς στο Αλ Σίφα στηρίζοντας το Ισραήλ, χωρίς ωστόσο να έχει προσκομίσει κάποιο στοιχείο.

Στη βόρεια Γάζα έχει απομείνει πλέον μόνο ένα νοσοκομείο, ενώ όλος ο παλαιστινιακός θύλακας αναμένεται να μείνει για ακόμη μία φορά χωρίς επικοινωνία λόγω έλλειψης καυσίμων.

Ανατριχιαστικό βίντεο από τα συντρίμμια κτιρίου στη Γάζα

Ανατριχίλα προκαλούν τα βίντεο και οι φωτογραφίες που έρχονται από τη Λωρίδα της Γάζας μετά τους βομβαρδισμούς από τον ισραηλινό στρατό.

Ένα βίντεο που δημοσίευσε στο Instagram ο Παλαιστίνιος δημοσιογράφος Fouad Abu Khamash δείχνει τους διασώστες να προσπαθούν να βγάλουν από τα συντρίμμια ενός κτιρίου στη βόρεια Γάζα ένα κοριτσάκι.

«Πολύ δύσκολες στιγμές έζησε η «Mna» κάτω από τα συντρίμμια, καθώς ολόκληρο το ταβάνι είχε πέσει στα πόδια της», περιγράφει ο δημοσιογράφος.

Οι ασθενείς στο Αλ Σίφα κλαίνε και ζητούν νερό και φαγητό

Ο διευθυντής του Αλ Σίφα, Muhammad Abu Salmiya, περιγράφει στο Al Jazeera την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επικεντρωθεί στο ακτινολογικό τμήμα, στο μαιευτικό τμήμα, στο τμήμα εγκαυμάτων και στην κύρια είσοδο των επειγόντων περιστατικών.Μη επανδρωμένα αεροσκάφη πετούν συνεχώς πάνω από το νοσοκομείο, στοχεύουν τη γέφυρα που συνδέει το κτίριο των εξειδικευμένων χειρουργείων με το κτίριο των γενικών χειρουργείων», περιγράφει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν αυτή τη στιγμή 650 ασθενείς στο νοσοκομείο, 45 από αυτούς είναι με νεφρική ανεπάρκεια και κάνουν αιμοκάθαρση και 36 είναι πρόωρα μωρά.

«Ένας ασθενής με νεφρική ανεπάρκεια πέθανε και τέσσερις βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Οι ασθενείς κλαίνε και ζητούν νερό και φαγητό. Έχουμε πάνω από 500 άτομα ιατρικό προσωπικό και περισσότερους από 5.000 πρόσφυγες μέσα στο νοσοκομείο», δηλώνει.

Οι IDF συνεχίζουν να επιχειρούν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ συνεχίζουν να επιχειρούν στην περιοχή του νοσοκομείου Αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας. Πηγαίνουν από κτίριο σε κτίριο και σαρώνουν όλους τους ορόφους για μαχητές της Χαμάς, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν εκατοντάδες ασθενείς και ιατρικό προσωπικό.

«Η επιχείρηση διεξάγεται με διακριτικότητα, υπομονή και σχολαστικότητα, ενώ πραγματοποιείται έρευνα επί τόπου», αναφέρουν οι IDF.

Την ίδια ώρα πάντως, οι γιατροί περιγράφουν σκηνές χάους, με ασθενείς να πεθαίνουν, παιδιά να είναι τρομοκρατημένα και τους ίδιους να μην μπορούν να προσφέρουν βοήθεια.

Από τα 35 νοσοκομεία στη Γάζα, μόνο τα εννέα συνεχίζουν να λειτουργούν

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας της Γάζας, από τα 35 νοσοκομεία που υπάρχουν στον θύλακα, μόνο τα εννέα λειτουργούν.

Στο Αλ Σίφα 40 ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων τριών πρόωρων μωρών, έχουν πεθάνει από τις 11 Νοεμβρίου, λόγω έλλειψης καυσίμων. Οι ιατρικές ομάδες δεν μπορούν να μετακινηθούν μεταξύ των τμημάτων και των κτιρίων του νοσοκομείου, καθώς οι ισραηλινοί πυροβολούν όποιον κινείται μέσα ή γύρω από το συγκρότημα.

Πάνω από 200 μέλη του υγειονομικού προσωπικού έχουν τραυματιστεί, ενώ 202 έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Περισσότερα από 60 ασθενοφόρα έχουν δεχτεί επίθεση. 55 έχουν υποστεί ζημιές και έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Βίντεο από την κατάληψη του λιμανιού της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι πήρε τον «επιχειρησιακό έλεγχο» του λιμανιού της Γάζας και έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από την επιχείρηση.

«Μια κοινή επιχείρηση τεθωρακισμένων και χερσαίων δυνάμεων επέτρεψε αυτές τις τελευταίες ημέρες να αναληφθεί ο επιχειρησιακός έλεγχος του λιμανιού της Γάζας, που ελεγχόταν από την Χαμάς», ανέφεραν οι IDF.

Και πρόσθεσαν ότι το λιμάνι χρησιμοποιήθηκε από την οργάνωση «ως κέντρο εκπαίδευσης για τις θαλάσσιες δυνάμεις καταδρομέων, με στόχο να σχεδιαστούν και να εκτελεστούν θαλάσσιες ναυτικές επιθέσεις».

«Σοκαριστικές στιγμές» – Τα 11 χιλιόμετρα των εκτοπισμένων προς το Νότο

Η Ερυθρά Ημισέληνος της Παλαιστίνης δημοσίευσε ένα βίντεο στο X που δείχνει χιλιάδες εσωτερικά εκτοπισμένους, μεταξύ των οποίων και ασθενείς, να κάνουν το δύσκολο ταξίδι των 11 χιλιομέτρων από το νοσοκομείο al-Quds στην πόλη της Γάζας προς τη νότια Γάζα.

Το υλικό δείχνει ανθρώπους, με τις τσάντες και τα υπάρχοντά τους ανά χείρας, να περπατούν ανάμεσα στα ερείπια των βομβαρδισμένων κτιρίων καθώς προσπαθούν να φτάσουν νότια. Ανάμεσά τους είναι μικρά παιδιά, ακόμη και τραυματισμένοι ηλικιωμένοι σε φορεία.

Η ισοπέδωση της Γάζας σε αριθμούς

Στο infographic του Al Jazeera παρατίθενται στοιχεία από την καταστροφή που έχει υποστεί η Γάζα. Πάνω από 222.000 κατοικίες έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί ενώ και 300 εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν υποστεί βλάβες.

Διοικητής του ισραηλινού στρατού σκοτώθηκε στη Γάζα

Αξιωματικός του ισραηλινού στρατού σκοτώθηκε σε μάχες στη Γάζα τα ξημερώματα της Πέμπτης, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός.

Πρόκειται για 22χρονο διοικητή λόχου αλεξιπτωτιστών.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα