Γάζα: Ο Μπάιντεν καλύπτει το Ισραήλ για την πολύνεκρη επίθεση σε νοσοκομείο

Την ώρα που η παγκόσμια κατακραυγή συνεχίζεται, το Ισραήλ με βίντεο και ηχητικά ντοκουμέντα κατηγορεί τον Ισλαμικό Τζιχάντ

Parallaxi
γάζα-ο-μπάιντεν-καλύπτει-το-ισραήλ-για-1071097
Parallaxi

Τον Ισλαμικό Τζιχάντ «έδειξε» ο Τζο Μπάιντεν ως υπεύθυνο για τη χθεσινή επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας, όπως είπε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Είμαι βαθιά θλιμμένος και εξοργισμένος από την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας χθες» είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας: «Με βάση αυτά που είδα, φαίνεται ότι έγινε από την άλλη ομάδα, όχι από εσάς. Αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που δεν είναι σίγουροι, οπότε πρέπει να ξεπεράσουμε πολλά πράγματα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ. «Θα δώσουμε στο Ισραήλ ό,τι χρειάζεται για να αμυνθεί» διαβεβαίωσε.

Παράλληλα, κατηγόρησε τη Χαμάς ότι έχει «διαπράξει σατανικές φρικαλεότητες που κάνουν το ISIS να φαίνεται κάπως λογικό». Επίσης, εξήρε τη γενναιότητα του ισραηλινού λαού.

«Πρωτοφανές επίπεδο συνεργασίας» ΗΠΑ – Ισραήλ

Από την πλευρά του, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ευχαρίστησε τον Τζο Μπάιντεν για την επίσκεψη και «για την απερίφραστη υποστήριξη στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων στιγμών. Μια υποστήριξη που αντανακλά τη συντριπτική βούληση του αμερικανικού λαού».

«Έχω δει την υποστήριξή σας κάθε μέρα και το βάθος και το εύρος της συνεργασίας που είχαμε από την αρχή, ένα επίπεδο συνεργασίας πρωτοφανές στην ιστορία της μεγάλης συμμαχίας μεταξύ των δύο εθνών μας», σημείωσε ο Νετανιάχου.

«Βλέπουμε αυτήν την υποστήριξη και τη σταθερή δέσμευσή σας να δώσετε στο Ισραήλ τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας. Βλέπουμε αυτήν την υποστήριξη στο ξεκάθαρο μήνυμα που στέλνετε στους εχθρούς μας να μην δοκιμάζουν την αποφασιστικότητά μας και στις δύο αμερικανικές ομάδες μάχης αεροπλανοφόρων που στέλνετε στην περιοχή για να υποστηρίξουν αυτά τα λόγια με πράξεις. Πάνω απ’ όλα, κύριε πρόεδρε, ο κόσμος βλέπει αυτήν την υποστήριξη και την ηθική διαύγεια που επιδείξατε από τη στιγμή που δέχθηκε επίθεση στο Ισραήλ».

«Ξεκάθαρη γραμμή μεταξύ των δυνάμεων του πολιτισμού και των δυνάμεων της βαρβαρότητας»

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε λόγο μάλιστα για διαχωρισμό μεταξύ «των δυνάμεων του πολιτισμού και των δυνάμεων της βαρβαρότητας», ζήτημα για το οποίο, όπως είπε, ο Αμερικανός πρόεδρος τράβηξε μια ξεκάθαρη γραμμή.

Εξαπέλυσε δε επίθεση κατά της Χαμάς, λέγοντας ότι «δολοφονεί παιδιά μπροστά στους γονείς τους και οι γονείς μπροστά στα παιδιά τους. Έκαψαν ανθρώπους ζωντανούς. Βίασαν και δολοφόνησαν γυναίκες. Αποκεφάλισαν στρατιώτες και έψαχναν τις μυστικές κρυψώνες όπου οι γονείς έκρυβαν τα παιδιά τους. Φανταστείτε, κύριε πρόεδρε, τον φόβο και τον πανικό αυτών των μικρών παιδιών στις τελευταίες στιγμές, καθώς τα τέρατα ανακάλυπταν τις κρυψώνες τους».

Οι δύο πολιτικοί δεν δέχθηκαν ερωτήσεις.

O Γκουτέρες ζητά κατάπαυση του πυρός μετά από 12 ημέρες

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε τελικά «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» δώδεκα μέρες μετά την έναρξη των συγκρούσεων.

«Τόσες πολλές ζωές και η μοίρα όλης της περιοχής κρέμονται από μια κλωστή», πρόσθεσε ο Γκουτέρες.

Την Τετάρτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα ψηφίσει επί ψηφίσματος που συνέταξε η Βραζιλία και το οποίο ζητά κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων μαχητών της Χαμάς, ώστε να επιτραπεί η πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Το 15μελές συμβούλιο επρόκειτο αρχικά να ψηφίσει τη Δευτέρα επί του βραζιλιάνικου σχεδίου, αλλά η ψηφοφορία αναβλήθηκε 24 ώρες για να δοθεί περισσότερος χρόνος για διαπραγματεύσεις. Στη συνέχεια, οι ΗΠΑ πίεσαν για περαιτέρω καθυστέρηση, καθώς ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επισκέπτεται το Ισραήλ την Τετάρτη.

Με βίντεο και ηχητικά ντοκουμέντα το Ισραήλ κατηγορεί τον Ισλαμικό Τζιχάντ

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι διαθέτει «αποδείξεις» σύμφωνα με τις οποίες η παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ ευθύνεται για την έκρηξη που σημειώθηκε χθες, Τρίτη, στο νοσοκομείο αλ Άχλι αλ Αράμπι στη Λωρίδα της Γάζας, όπου σκοτώθηκαν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι.

«Οι αποδείξεις, τις οποίες μοιραζόμαστε μαζί σας, επιβεβαιώνουν ότι η έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας προκλήθηκε από την εκτόξευση ρουκέτας του Ισλαμικού Τζιχάντ που αστόχησε», δήλωσε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Η επαγγελματική αυτή ανάλυση βασίζεται σε πληροφορίες, στα επιχειρησιακά συστήματα και σε αεροπορικές εικόνες», εξήγησε.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι τουλάχιστον 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο νοσοκομείο αλ Άχλι αλ Άραμπ στην πόλη της Γάζας. Άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για υψηλότερο απολογισμό.

Οι Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ έδωσαν στη δημοσιότητα ένα ηχητικό ντοκουμέντο από υποκλοπή τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ δύο μελών της Χαμάς. Σε αυτή τη συνομιλία οι δύο άνδρες μιλούν για έναν πύραυλο του Ισλαμικού Τζιχάντ που εκτοξεύτηκε από κοντινό νεκροταφείο και χτύπησε το νοσοκομείο στη Γάζα.

Ακολουθεί το κείμενο του διαλόγου μεταξύ των δύο ανδρών:

Άτομο 1: Σου λέω ότι είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε έναν πύραυλο σαν αυτόν να πέφτει και γι’ αυτό λέμε ότι ανήκει στον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ.

Άτομο 2: Τι;

Άτομο 1: Λένε ότι ανήκει στον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ.

Άτομο 2: Είναι από εμάς;

Άτομο 1: Έτσι φαίνεται!

Άτομο 2: Ποιος το λέει αυτό;

Άτομο 1: Λένε ότι τα θραύσματα από τον πύραυλο δεν μοιάζουν να προέρχονται από ισραλινό πύραυλο αλλά από τοπικό.

Άτομο 2: Τι λες [όνομα];

(Σιωπή)

Άτομο 2: Για όνομα του Θεού, δεν μπορούσε να εκραγεί σε κάποιο άλλο μέρος;

Άτομο 1: Τον έριξαν από το νεκροταφείο πίσω από το νοσοκομείο.

Άτομο 2: Τι;!

Άτομο 1: Τον έριξαν από το νεκροταφείο πίσω από το νοσοκομείο al Ma’amadani, η εκτόξευση απέτυχε και έπεσε πάνω τους.

Άτομο 2: Υπάρχει ένα νεκροταφείο από πίσω;

Άτομο 1: Ναι, το al Ma’amadani είναι μέσα στο κτιριακό συγκρότημα.

«Δεν υπήρξαν πυρά του στρατού από την ξηρά, τη θάλασσα ή τον αέρα που να έπληξαν το νοσοκομείο», δήλωσε ο Χαγκάρι. «Τα συστήματα ραντάρ μας εντόπισαν πυραύλους που εκτόξευσαν οι τρομοκράτες από τη Γάζα την ώρα της έκρηξης και η ανάλυση της πορείας τους δείχνει ότι οι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν κοντά στο νοσοκομείο», πρόσθεσε.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα κτίρια του νοσοκομείου δεν υπέστησαν δομικές ζημιές, ενώ δεν υπάρχουν κρατήρες που να ταιριάζουν με αεροπορική επιδρομή.

Ο ίδιος κατηγόρησε τη Χαμάς ότι υπερβάλλει για τον αριθμό των θυμάτων και πρόσθεσε ότι το παλαιστινιακό κίνημα δεν θα μπορούσε να γνωρίζει τόσο γρήγορα τι προκάλεσε την έκρηξη. Ο Χαγκάρι σημείωσε μάλιστα ότι περίπου 450 ρουκέτες, που έχουν εκτοξευθεί από τη Γάζα τις 11 τελευταίες ημέρες, έχουν προσγειωθεί μέσα στον θύλακα.

Νέο βίντεο των Ισραηλινών: Γιατί υποστηρίζουν ότι το χτύπημα στο νοσοκομείο έγινε από την Ισλαμική Τζιχάντ

Ένα νέο βίντεο με πλάνα από το νοσοκομείο Al-Ahli Arabi Baptist μετά το χτύπημα στη Γάζα έδωσαν στη δημοσιότητα το πρωί της Τετάρτης οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις με εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών στην πρωινή του ενημέρωση να επιμένει ότι η ευθύνη βαραίνει την παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ.

Στο βίντεο, μεταξύ άλλων, περιέχονται εικόνες από τους κρατήρες που προκαλούν πύραυλοι της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας ενώ, όπως υποστηρίζουν οι IDF, τέτοιος κρατήρας δεν υπήρξε στο νοσοκομείο μετά το φονικό χτύπημα το βράδυ της Τρίτης.

Αυξάνεται η οργή εναντίον του Νετανιάχου

Όσο πάει και αυξάνεται η οργή των Ισραηλινών απέναντι στην κυβέρνηση, την οποία οι πολίτες κατηγορούν ότι έριξε τις αντιστάσεις και έσυρε την χώρα στον πόλεμο με την Χαμάς στην Γάζα. Η οργή για τον θάνατο περίπου 1.300 Ισραηλινών τροφοδοτήθηκε ακόμη περισσότερο καθώς ο Νετανιάχου παρουσιάζε τον εαυτό του ως έναν έμπειρο πολιτικό που μπορεί να προβλέψει τις απειλές εναντίον της εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ.

Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν η απαγόρευση εισόδου ενός υπουργού σε νοσοκομείο. ‘Ενα άλλο μέλος του υπουργικού συμβουλίου πήγε να παρηγορήσει τις οικογένειες των θυμάτων της επίθεσης και ήρθε αντιμέτωπο με την οργή τους, με κάποιους να τον χαρακτηρίζουν «προδότη» και «ηλίθιο».

Στο μεταξύ μεγάλη παραμένει η πόλωση στην κοινωνία της χώρας με αφορμή τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος την οποία προωθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου –η πιο δεξιά στην ιστορία του Ισραήλ—, εξαιτίας της οποίας κάποιοι έφεδροι του στρατού αρνήθηκαν να υπηρετήσουν δημιουργώντας αμφιβολίες για την ετοιμότητα του ισραηλινού στρατού.

«Η πανωλεθρία του Οκτωβρίου του 2023», ήταν ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Yediot Ahronoth, μια αναφορά στην αποτυχία του Ισραήλ να προλάβει την επίθεση της Αιγύπτου και της Συρίας τον Οκτώβριο του 1973, η οποία τελικά οδήγησε σε παραίτηση την κυβέρνηση της Γκόλντα Μεΐρ. Ο Αμότζ Άσα- Ελ, ερευνητής στο ινστιτούτο Shalom Hartman στην Ιερουσαλήμ, προέβλεψε ότι ο Νετανιάχου και το κόμμα του Λικούντ θα έχουν αντίστοιχη τύχη.

«Δεν έχει σημασία αν θα συσταθεί επιτροπή έρευνας ή όχι, αν θα παραδεχθεί το λάθος του. Το μόνο που έχει σημασία είναι τι πιστεύει ‘ο μέσος Ισραηλινός’, το οποίο είναι ότι πρόκειται για φιάσκο για το οποίο ευθύνεται ο πρωθυπουργός», δήλωσε ο Άσα- Ελ στο Reuters. «Θα φύγει και μαζί του όλο το κατεστημένο του», εκτίμησε.

Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση

Δημοσκόπηση της εφημερίδας Maariv έδειξε ότι το 21% των Ισραηλινών επιθυμεί ο Νετανιάχου να παραμείνει πρωθυπουργός μετά το τέλος του πολέμου. Το 66% όμως δήλωσε ότι επιθυμεί να είναι «κάποιος άλλος», ενώ το 13% ήταν αναποφάσιστο.

Αν γίνονταν σήμερα εκλογές, το Λικούντ θα έχανε το ένα τρίτο των εδρών του στην Κνεσέτ, ενώ αυτές του κεντρώου κόμματος του αντιπάλου του Νετανιάχου, του Μπένι Γκαντς, θα αυξάνονταν κατά ένα τρίτο.

Έκτακτο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο

Όμως οι Ισραηλινοί τώρα δεν θέλουν εκλογές. Θέλουν να αναληφθεί δράση και, καθώς είναι ενδεχόμενη μια χερσαία επιχείρηση του στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, ο Γκαντς, πρώην στρατιωτικός, άφησε στην άκρη τις πολιτικές του διαφορές με τον Νετανιάχου και συμμετέχει στο έκτακτο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει περιορίσει τις δημόσιες εμφανίσεις του. Συναντήθηκε με τους συγγενείς των περίπου 200 ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα, χωρίς την παρουσία καμερών. Εν μέσω αυξανόμενων επικρίσεων, η σύζυγός του επισκέφθηκε μία οικογένεια που πενθεί.

Επίσης ο Νετανιάχου δεν έχει κάνει καμία δήλωση με την οποία να αναλαμβάνει τις ευθύνες του, παρά το γεγονός ότι υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης και αξιωματούχοι των υπηρεσιών Πληροφοριών παραδέχθηκαν ότι απέτυχαν να προλάβουν και να αποτρέψουν τη χειρότερη επίθεση εναντίον αμάχων στην ιστορία του Το Ισραήλ.

Τι λένε οι αναλυτές για τον πόλεμο στην Γάζα

Στρατιωτικοί αναλυτές αναμένουν ότι ο πόλεμος στη Γάζα ενδέχεται να διαρκέσει μήνες, στο μεταξύ ο Νετανιάχου θα ωφεληθεί από μια πολιτική εκεχειρία, σημείωσε ο Άσα- Ελ. Κάποιοι σχολιαστές εξάλλου εκτιμούν ότι το ρήγμα στην ισραηλινή κοινωνία, και ο βαθμός στον οποίο αυτό υπονόμευσε την εθνική ασφάλεια, δεν οφείλεται αποκλειστικά στον Νετανιάχου.

«Ξεχάσαμε ότι είμαστε αδέλφια και βρεθήκαμε σε πόλεμο», έγραψε στο Telegram ο Αμίτ Σεγκάλ πολιτικός αναλυτής στο τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12. «Δεν είναι πολύ αργά για να το διορθώσουμε. Σταματήστε να τσακώνεστε- τώρα». Ωστόσο ο Άσα- Ελ παρατήρησε ότι αυξάνεται η οργή των πολιτών εναντίον κάποιων υπουργών, ενώ διαφωνίες έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται και στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού.

«Ακούς ανθρώπους στον δρόμο που στηρίζουν το Λικούντ να μιλάνε για αυτούς με αναμφίβολη εχθρότητα», επεσήμανε ο Άσα- Ελ. «Η οργή θα αυξηθεί και αυτή η προφανής προσπάθεια του Νετανιάχου να αποφύγει τις ευθύνες του απλώς εξοργίζει περισσότερο τους ανθρώπους. Δεν φαίνεται να μπορεί να πει: ‘τα κάναμε θάλασσα’».

Διεθνής κατακραυγή

“Kαμία δικαιολογία δεν υπάρχει για να χτυπηθεί νοσοκομείο γεμάτο πολίτες” τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι «η ευθύνη για αυτό το έγκλημα πρέπει να αποδειχθεί ξεκάθαρα» και «οι δράστες να λογοδοτήσουν».

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε για «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» και προειδοποίησε το Ισραήλ ενάντια στη «συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού».

Χώρες όπως η Συρία και η Σαουδική Αραβία κατηγόρησαν το Ισραήλ για την έκρηξη, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης κατηγόρησε το Ισραήλ για “εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία” στη Λωρίδα της Γάζας. Το Ιράκ κήρυξε τριήμερο πένθος, ενώ υπήρξαν διαδηλώσεις και στο Λίβανο.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντούλ Φατάχ ελ Σίσι, καταδίκασε αυτό που χαρακτήρισε “σκόπιμο βομβαρδισμό” του νοσοκομείου Ahli Arab από το Ισραήλ και “σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου … και της ανθρωπότητας“.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σε ανάρτησή του στο Χ, πρώην Twitter, ότι η χώρα του καταδικάζει “την επίθεση στο νοσοκομείο” και ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη στοχοποίηση ενός νοσοκομείου ή αμάχων.

Δεν θα μεταβεί τελικά στο Ισραήλ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου επρόκειτο να συναντήσει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς οι συνθήκες ασφαλείας δεν επιτρέπουν το ταξίδι αυτό.

Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, εξέφρασε “τη βαθύτατη θλίψη μας για τη φρίκη που εκτυλίχθηκε“, χαρακτηρίζοντάς την “πρωτοφανή ακόμη και σε μια περιοχή που έχει δει συνεχείς επιθέσεις κατά της υγειονομικής περίθαλψης“.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι είναι “σοκαρισμένη και τρομοκρατημένη από τις αναφορές ότι το νοσοκομείο Al Ahli Arab στη Γάζα καταστράφηκε“.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ρωσία ζήτησαν τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τετάρτη. Συνεδριάζει έτσι εκτάκτως στις 5:00 το απόγευμα ώρα Ελλάδος το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έπειτα από τον πολύνεκρο βομβαρδισμό στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ αναμένεται να συζητήσουν σχέδιο απόφασης που καταρτίστηκε από τη Βραζιλία στο πλαίσιο της προσπάθειας να υιοθετηθεί κοινή θέση για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας είπε την Τετάρτη ότι το χτύπημα στο νοσοκομείο ήταν ένα συγκλονιστικά απάνθρωπο έγκλημα και ζήτησε από το Ισραήλ να παρέχει δορυφορικές εικόνες εάν δεν συμμετείχε στη σφαγή.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες άνθρωποι που προσπαθούν να διαφύγουν από τη Γάζα έχουν συγκεντρωθεί στη Ράφα, όπου βρίσκεται το μοναδικό συνοριακό πέρασμα της περιοχής προς την Αίγυπτο. Οι διαμεσολαβητές πιέζουν για μια συμφωνία ώστε να επιτραπεί η είσοδος βοήθειας και η έξοδος προσφύγων με ξένα διαβατήρια.

Όπως μεταδίδει η απεσταλμένη της ΕΡΤ που βρίσκεται στην πόλη Μπερ Σεβά στο Ισραήλ, Ευτυχία Πεντεράκη, με την άφιξη του Αμερικανού προέδρου στη χώρα, θα ανακοινωθεί μία ζώνη ανθρωπιστικής βοήθειας δυτικά του Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα.

Περίπου 3.000 κάτοικοι της Γάζας έχασαν τη ζωή τους σε βομβαρδισμούς, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων πολλών ανώτερων στελεχών της οργάνωσης. Ολόκληρες γειτονιές έχουν ισοπεδωθεί και οι επιζώντες μένουν με λιγοστές προμήθειες τροφίμων, νερού και καυσίμων.

Και όλα αυτά ενώ δεκάδες χιλιάδες ισραηλινά στρατεύματα έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα προετοιμάζοντας μια ευρείας κλίμακας χερσαία επίθεση. Ο Νετανιάχου έχει δεσμευτεί να «νικήσει τη Χαμάς» αν και οι ακριβείς στρατιωτικοί στόχοι παραμένουν ασαφείς. Ενώ ο Νετανιάχου και άλλα μέλη της σκληρής δεξιάς κυβέρνησής του μιλούν για την εξάλειψη της Χαμάς, ο στρατός ήταν πιο προσεκτικός, υποδηλώνοντας έναν πιο εφικτό στόχο υποβάθμισης της στρατιωτικής του ικανότητας. Πριν από την αναμενόμενη χερσαία εισβολή, το Ισραήλ έδωσε ένα εκατομμύριο κατοίκους της βόρειας Γάζας 24 ώρες για να διαφύγουν νότια.

Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή – Ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις

Η Χεζμπολάχ ορκίστηκε μια «ημέρα οργής» την Τετάρτη. Μετά το κάλεσμα της Χεζμπολάχ, εκατοντάδες διαδηλωτές συνεπλάκησαν με τις δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο προάστιο Αουκάρ, έξω από τη Βηρυτό, όπου διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και πυρπόλησαν ένα κοντινό κτίριο, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο. Η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα για να διαλύσει τους διαδηλωτές, ενώ οι γιατροί περιέθαλψαν άτομα που επλήγησαν από τα δακρυγόνα. Το AFP ανέφερε ότι οι διαδηλωτές φώναζαν «θάνατος στην Αμερική» και «θάνατος στο Ισραήλ». Εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν επίσης στη γαλλική πρεσβεία στη Βηρυτό, υψώνοντας σημαίες της Χεζμπολάχ και εκτοξεύοντας πέτρες που συσσωρεύτηκαν στην κύρια είσοδο της πρεσβείας.

Στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, το Αμμάν, διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στην ισραηλινή πρεσβεία. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να “διαλύσει” το πλήθος που φώναζε συνθήματα υπέρ της Χαμάς και ζήτησαν από την κυβέρνηση να κλείσει την πρεσβεία και να καταργήσει μια ειρηνευτική συνθήκη με το Ισραήλ. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν διέμενε στην πόλη την Τρίτη, επικεφαλής των διπλωματικών προσπαθειών των ΗΠΑ.

Στην Τεχεράνη, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τις πρεσβείες της Βρετανίας και της Γαλλίας τα ξημερώματα της Τετάρτης. «Θάνατος στη Γαλλία και την Αγγλία», φώναζαν οι διαδηλωτές, πετώντας αυγά στους τοίχους της γαλλικής πρεσβείας στην ιρανική πρωτεύουσα. Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν επίσης στην πλατεία της Παλαιστίνης στο κέντρο της Τεχεράνης για να εκφράσουν την οργή τους, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στη Λιβύη, εκατοντάδες διαδηλωτές όλων των ηλικιών, κραδαίνοντας παλαιστινιακές σημαίες και κάποιοι καλύπτοντας τα πρόσωπά τους με παλαιστινιακά keffiyeh, διέσχισαν τους δρόμους της Τρίπολης προτού συγκεντρωθούν στην πλατεία των Μαρτύρων. Φώναξαν συνθήματα συμπαράστασης στους κατοίκους της Γάζας.

Τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν επίσης διαδηλώσεις στη νοτιοδυτική πόλη Taz της Υεμένης, καθώς και στην πρωτεύουσα του Μαρόκου Ραμπάτ και την πρωτεύουσα του Ιράκ, τη Βαγδάτη.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας ήταν «το τελευταίο παράδειγμα ισραηλινών επιθέσεων χωρίς τις πιο βασικές ανθρώπινες αξίες», ενώ μεγάλα πλήθη διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στην Άγκυρα και το προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / ΕΡΤ / protothema.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα