Γάζα: Το Ισραήλ επιτέθηκε σε παλαιστινιακά ασθενοφόρα – Δεκάδες νεκροί και τραυματίες

Ο ισραηλινός στρατός (IDF) επιβεβαίωσε χτύπημα σε ασθενοφόρο, δηλώνοντας ότι «χρησιμοποιούνταν από τη Χαμάς».

Parallaxi
γάζα-το-ισραήλ-επιτέθηκε-σε-παλαιστιν-1077400
Parallaxi

Χτύπημα έξω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα να μιλά για πλήγμα σε κονβόι ασθενοφόρων. Γιατρός του νοσοκομείου μιλώντας στο Sky News έκανε λόγο για «τουλάχιστον 50 νεκρούς». Οπως σημειώνουν οι Times of Israel, δημοσιογράφος του AFP που βρισκόταν στο σημείο μίλησε για πτώματα δίπλα από ένα κατεστραμμένο ασθενοφόρο.

Ο ισραηλινός στρατός (IDF) επιβεβαίωσε χτύπημα σε ασθενοφόρο, δηλώνοντας ότι «χρησιμοποιούνταν από τη Χαμάς». Εκπρόσωπος του στρατού πρόσθεσε ότι «ένας αριθμός» εξτρεμιστών της Χαμάς σκοτώθηκε από το χτύπημα. Νωρίτερα, αξιωματούχος του ισραηλινού στρατού δήλωσε στο Sky News, ότι στο συγκεκριμένο κονβόι «υπήρχαν τρομοκράτες». Το Ισραήλ έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι το κύριο κέντρο διοίκησης της Χαμάς βρίσκεται κάτω από το εν λόγω νοσοκομείο.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος, η οποία δραστηριοποιείται στο νοσοκομείο, διαμοίρασε μια εικόνα ενός κατεστραμμένου ασθενοφόρου μπροστά από το νοσοκομείο.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντος Αντανομ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι «είμαστε απόλυτα συγκλονισμένοι από τις αναφορές για επιθέσεις εναντίον ασθενοφόρων που εκκένωναν ασθενείς κοντά στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα, με αποτέλεσμα θανάτους, τραυματισμούς και ζημιές. Επαναλαμβάνουμε: οι ασθενείς, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, οι εγκαταστάσεις και τα ασθενοφόρα πρέπει να προστατεύονται ανά πάσα στιγμή. Πάντα. Εκεχειρία τώρα».

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας, Αλ Κούντρα είχε ανακοινώσει ότι οι τραυματισμένοι Παλαιστίνιοι που είναι σε κρίσιμη κατάσταση και χρειάζεται να μεταφερθούν για νοσηλεία στην Αίγυπτο θα μετακινηθούν από την Πόλη της Γάζας και το βόρειο τμήμα του θύλακα προς τον Νότο.

O Μαχμούντ Αμπάς ανέβαλε το ταξίδι του στη Μόσχα

O Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος επρόκειτο να επισκεφθεί τη Ρωσία στα μέσα Νοεμβρίου, αναγκάστηκε να «αναβάλει» το ταξίδι του, σύμφωνα με όσα ανέφερε την Παρασκευή ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

«Κατόπιν αιτήματος των παλαιστινιακών αρχών, η επίσκεψη αναβάλλεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπογκντάνοφ, διευκρινίζοντας ότι ο Αμπάς αναμενόταν στις 15 Νοεμβρίου.

Σημειώνεται πως τις προηγούμενες εβδομάδες οι ρωσικές αρχές αναφέρθηκαν πολλές φορές στην επικείμενη επίσκεψη του Αμπάς, χωρίς όμως να διευκρινίσουν την ακριβή ημερομηνία.

Σύμφωνα με τον Μπογκντάνοφ, οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι εξήγησαν ότι «η παρούσα κατάσταση είναι δύσκολη και ο πρόεδρος Αμπάς δεν μπορεί να φύγει από την περιοχή». Σημείωσε όμως ότι οι επαφές θα συνεχιστούν «μέσω τηλεφώνου».

Παραδοσιακά, η Ρωσία διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με το Ισραήλ όσο και με την Παλαιστινιακή Αρχή, όπως και με πολλές χώρες της περιοχής, όπως με τη Συρία, την Αίγυπτο και το Ιράν.

Γάζα: Βίντεο με χτύπημα στο γραφείο του Γαλλικού Πρακτορείου

Tο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με χτύπημα που φέρεται να σημειώθηκε στα γραφεία του στη Λωρίδα της Γάζας, χθες το μεσημέρι.

«Λίγα λεπτά πριν από το μεσημέρι, χθες, το γραφείο του Γαλλικού Πρακτορείου στη Λωρίδα της Γάζας υπέστη σοβαρές ζημιές από ένα χτύπημα, όπως φαίνεται από την κάμερα του AFP που μεταδίδει 24 ώρες το 24ωρο. Κανένα από τα οκτώ μέλη του προσωπικού του AFP ή τους μόνιμους συνεργάτες δεν βρισκόταν στο σημείο κατά τη στιγμή του χτυπήματος. Ολοι απομακρύνθηκαν στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας στις 13 Οκτωβρίου», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Γαλλικού Πρακτορείου, Φαμπρίς Φρις, εξέφρασε την καταδίκη του για το χτύπημα και τόνισε ότι «η τοποθεσία του γραφείου είναι γνωστή σε όλους και έχει επισημανθεί αρκετές φορές τις τελευταίες ημέρες, ακριβώς για να αποτραπεί μια τέτοια επίθεση και να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να παρέχουμε εικόνες από την περιοχή».

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ισχυρίστηκε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες εξέτασαν την περίπτωση και κατέληξαν στο ότι «δεν υπήρξε κανένα χτύπημα από τον ισραηλινό στρατό στο κτίριο του AFP».

Παρίσι: «Ισραηλινός βομβαρδισμός στο Γαλλικό Ινστιτούτο»

Στο μεταξύ, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του ζητά εξηγήσεις από το Ισραήλ για βομβαρδισμό που σημειώθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Γάζας.

«Ενημερωθήκαμε από τις ισραηλινές αρχές ότι το Γαλλικό Ινστιτούτο στη Γάζα αποτέλεσε στόχο ισραηλινού πλήγματος. Ζητήσαμε από τις ισραηλινές αρχές να μας ενημερώσουν χωρίς καθυστέρηση, με τα κατάλληλα μέσα, για τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση», τονίζει το Παρίσι.

Νετανιάχου: “Όχι” σε κατάπαυση πυρός στη Γάζα αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι

Το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει σε οποιαδήποτε προσωρινή εκεχειρία με τη Χαμάς έως ότου απελευθερωθούν οι περισσότεροι από 240 όμηροι που κρατούνται από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα από την 7η Οκτωβρίου, όταν εξαπέλυσε την επίθεσή του.

“Το Ισραήλ αρνείται μια προσωρινή εκεχειρία που δεν περιλαμβάνει την επιστροφή των ομήρων μας”, δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας του.

Ενώ ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ μιλούσε στο Λίβανο, ο Νετανιάχου προειδοποίησε την Χεζμπολάχ να μην δοκιμάσει το Ισραήλ και προειδοποίησε ότι θα το “πληρώσει ακριβά” αν το κάνει. “Λέω στους εχθρούς μας στο βορρά να μη μας δοκιμάσουν, θα το πληρώσετε ακριβά” είπε.

Πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις της χώρας επιχειρούν με πλήρη ισχύ σε όλα τα μέτωπα.

Λίγο νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε δηλώσει ότι συζήτησε με τον Νετανιάχου για τη δυνατότητα να υπάρξουν “ανθρωπιστικές παύσεις” στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ώστε να προστατευθούν οι Παλαιστίνιοι άμαχοι και να αυξηθεί η διαμονή της βοήθειας.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, τουλάχιστον 240 όμηροι παραμένουν στα χέρια του παλαιστινιακού κινήματος.

Δείτε live εικόνα

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα