Γάζα: Βομβαρδίστηκε το νοσοκομείο Παίδων – Σε απόγνωση οι γιατροί

Ο διευθυντής του νοσοκομείου αναφέρει "Οι μονάδες εντατικής θεραπείας και οι θερμοκοιτίδες νεογέννητων είναι πλέον χωρίς παροχή οξυγόνου"

Parallaxi
γάζα-βομβαρδίστηκε-το-νοσοκομείο-παί-1073495
Parallaxi

Ο διευθυντής του παιδιατρικού νοσοκομείου Αλ-Νασρ μίλησε για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείο από τις ισραηλινές δυνάμεις, που το έβγαλε εκτός λειτουργίας.

Ο Μουσταφά Καχλούτ ανέφερε στο Al Jazeera: «Το νοσοκομείο είναι ένα από τα πιο σημαντικά νοσοκομεία της χώρας. Αυτό είναι ένα μήνυμα SOS από το εσωτερικό του νοσοκομείου παίδων al-Nasr. Οι εγκαταστάσεις μας δέχθηκαν επίθεση δύο φορές σήμερα. Η πρώτη στόχευσε την πύλη, ενώ η δεύτερη ήταν ένα άμεσο χτύπημα στους θαλάμους του νοσοκομείου».

Σύμφωνα με την μαρτυρία τα κτίρια υπέστησαν τεράστιες ζημιές

Ο διευθυντής συνέχισε λέγοντας πως «Οι μονάδες εντατικής θεραπείας και οι θερμοκοιτίδες νεογέννητων είναι πλέον χωρίς παροχή οξυγόνου. Όλο το νοσοκομείο είναι χωρίς ρεύμα, εκτός από τη ΜΕΘ, όπου βρίσκομαι τώρα. Επί του παρόντος, παρακολουθώ οκτώ ασθενείς. Αν το ρεύμα κοπεί ανά πάσα στιγμή, θα πεθάνουν σίγουρα».

Το Αλ Νασρ σταθερά στο στόχαστρο του Ισραήλ

«Πριν από λίγες ημέρες, λόγω των ανελέητων βομβαρδισμών, το ρεύμα έπεσε για λίγα λεπτά και χάσαμε έναν ασθενή σε αυτή τη ΜΕΘ. Η κατάσταση είναι πέρα για πέρα άσχημη. Είμαστε εγκλωβισμένοι εδώ. Κανένα ασθενοφόρο ή οποιοδήποτε άλλο όχημα δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στις εγκαταστάσεις».

«Κάθε ασθενοφόρο που κατευθύνεται προς το νοσοκομείο γίνεται στόχος των ισραηλινών πολεμικών αεροσκαφών. Επί του παρόντος, υπάρχει ένα θύμα με σοβαρή αιμορραγία στη μονάδα επειγόντων περιστατικών. Δεν μπορούμε καν να τον στείλουμε σε άλλο νοσοκομείο.

Το παιδικό νοσοκομείο Αλ-Νασρ θεωρείται το κύριο κεντρικό νοσοκομείο που παρέχει περίθαλψη σε μικρά μωρά και νεογέννητα που έχουν τεράστια ανάγκη ιατρικής φροντίδας.

Κάθε άτομο που εισέρχεται ή εξέρχεται από το νοσοκομείο στοχοποιείται. Και πάλι, αυτό είναι ένα μήνυμα SOS προς τον Ερυθρό Σταυρό, την Ερυθρά Ημισέληνο και όλους τους διεθνείς οργανισμούς να δράσουν γρήγορα όχι μόνο για να σώσουν τους ετοιμοθάνατους ασθενείς και τα θύματα που παραμένουν στη ΜΕΘ αλλά και το ιατρικό προσωπικό».

Στο στόχαστρο του Ισραήλ «φωτορεπόρτερ που γνώριζαν από πριν για το μακελειό της Χαμάς» – Τι απαντούν των ΜΜΕ

Ο ισχυρισμός μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης ότι οι φωτορεπόρτερ από τη Γάζα, οι οποίοι συνεργάζονται με μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία και διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως το Reuters, το CNN, το AP και οι New York Times, μπορεί να είχαν εκ των προτέρων γνώση της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, λόγω της παρουσίας τους στον τόπο του συμβάντος, έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με την HonestReporting, μια ΜΚΟ που παρακολουθεί την προκατάληψη των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ, οι φωτορεπόρτερ με έδρα τη Γάζα καταγράφηκαν στην κάμερα ενώ οι μαχητές της Χαμάς εξαπέλυαν επιθέσεις στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Το γεγονός αυτό δημιούργησε υποψίες ότι οι εν λόγω δημοσιογράφοι μπορεί να είχαν εκ των προτέρων επίγνωση των σχεδίων της ισλαμιστικής εξτρεμιστικής ομάδας.

Η γενική πρόξενος του Ισραήλ στο Τορόντο, Edith Shamir, μοιράστηκε δύο φωτογραφίες στην Πλατφόρμα Χ που απεικονίζουν φωτορεπόρτερ από τη Γάζα να καλύπτουν την επίθεση της Χαμάς. Η μία από τις εικόνες έδειχνε τον δημοσιογράφο Hassan Eslaya να δέχεται ένα φιλί στο μάγουλο από τον ηγέτη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, Yahya Shinwar, ο οποίος ήταν ο εγκέφαλος πίσω από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Ο Eslaya είναι ένας από τους έξι φωτορεπόρτερ που εντοπίστηκαν από την HonestReporting στην έκθεσή της, μαζί με τους Yousef Masood, Ali Mahmoud, Hatem Ali, Mohammed Fayyq Abu Mostafa και Yasser Kutnih. Όλοι τους ήταν παρόντες στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, κατά την οποία εκατοντάδες Ισραηλινοί πολίτες έχασαν τη ζωή τους.

Αυτοί οι φωτορεπόρτερ, οι οποίοι ήταν ξένοι ανταποκριτές για το Reuters, το Associated Press, τους New York Times και το CNN, κατέγραψαν σκηνές που περιλάμβαναν ένα φλεγόμενο ισραηλινό τανκ και ένοπλους της Χαμάς που έπαιρναν ομήρους, όπως η ισραηλινογερμανίδα Σάνι Λουκ, η τραγική μοίρα της οποίας ανακοινώθηκε λίγες ημέρες αργότερα. Εθεάθησαν επίσης να μεταφέρουν τα πτώματα πολιτών.

Εικόνες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες έκτοτε έχουν αφαιρεθεί, έγιναν viral, μία από τις οποίες έδειχνε τον Χασάν Εσλάγια να στέκεται δίπλα σε ένα ισραηλινό τανκ που είχε καταληφθεί από μαχητές της Χαμάς, κάνοντας ρεπορτάζ χωρίς να φοράει κράνος ή γιλέκο με την ένδειξη «Τύπος», όπως συνήθως απαιτείται για τους πολεμικούς ανταποκριτές.

Διαψεύδουν AP και Reuters ότι γνώριζαν για την επίθεση

Από την πλευρά της, η Νικόλ Μέιρ, υπεύθυνη του γραφείου Τύπου του Associated Press, επισήμανε ότι το πρακτορείο χρησιμοποιεί «φωτογραφίες που τραβούν εξωτερικοί συνεργάτες ανά την υφήλιο, της Γάζας περιλαμβανομένης».

«Ο Χασάν Εσλάια ήταν κατά καιρούς εξωτερικός συνεργάτης του AP και άλλων ειδησεογραφικών οργανισμών. Το Associated Press δεν είχε πρότερη γνώση των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου. Ο ρόλος του Associated Press είναι να συλλέγει πληροφορίες για έκτακτες ειδήσεις ανά την υφήλιο, όπου συμβαίνουν ακόμη κι αυτά τα γεγονότα, τα τρομακτικά, και προκαλούν μαζικές απώλειες», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο διεθνής ειδησεογραφικός οργανισμός Reuters διέψευσε σήμερα κάθε υπαινιγμό ότι γνώριζε εκ των προτέρων για την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, με στόχο αμάχους και στρατιώτες, απαντώντας στο άρθρο του HonestReporting.

«Γνωρίζουμε για την έκθεση του HonestReporting και για τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εις βάρος δύο φωτογράφων, που συμμετείχαν στην κάλυψη από το Reuters της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

Το Reuters διαψεύδει κατηγορηματικά ότι γνώριζε εκ των προτέρων για την επίθεση ή ότι είχε ενσωματώσει δημοσιογράφους του στις τάξεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Το Reuters απέκτησε φωτογραφίες από δύο ανεξάρτητους φωτογράφους που εδρεύουν στη Γάζα, οι οποίοι το πρωί της 7ης Οκτωβρίου βρίσκονταν στα σύνορα και με τους οποίους δεν είχε προηγούμενη συνεργασία.

Οι φωτογραφίες που δημοσίευσε το Reuters ελήφθησαν δύο ώρες μετά την εκτόξευση από τη Χαμάς ρουκετών πάνω από το Ισραήλ και πάνω από 45 λεπτά αφότου το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ένοπλοι είχαν διασχίσει τα σύνορα.

Δημοσιογράφοι του Reuters δεν βρίσκονταν επί του πεδίου στις τοποθεσίες που αναφέρονται στο άρθρο του HonestReporting», ανέφερε το πρακτορείο.

Χαμάς: Δεν υπάρχει συμφωνία με το Ισραήλ – Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

Ο Τάχερ αλ Νόνο, πολιτικός σύμβουλος του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε σήμερα ότι οι «διαπραγματεύσεις», τις οποίες δεν προσδιόρισε συνεχίζονται και δεν έχει επιτευχθεί προς το παρόν κάποια συμφωνία με το Ισραήλ.

Το στέλεχος της οργάνωσης δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις στην ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο κανάλι της Χαμάς στο Telegram.

Οι συζητήσεις για τους ομήρους και το ενδεχόμενο ανθρωπιστικών παύσεων

Ο Χανίγια και άλλα στελέχη της Χαμάς είχαν σήμερα συνομιλίες με τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου για την κατάσταση στη Γάζα.

Η επίσκεψη αυτή του Χανίγια στο Κάιρο έρχεται σε μια περίοδο που το Κατάρ διαπραγματεύεται την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς, σε αντάλλαγμα για μια ολιγοήμερη κατάπαυση του πυρός.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ και των ΗΠΑ συζήτησαν σήμερα με Καταριανούς αξιωματούχους στην Ντόχα την πιθανότητα μιας «ανθρωπιστικής παύσης», ανέφερε μια πηγή που έχει γνώση των συνομιλιών αυτών.

Η Αίγυπτος είχε εμπλακεί στις προηγούμενες συνομιλίες που οδήγησαν, στα τέλη του προηγούμενου μήνα, στην απελευθέρωση δύο γυναικών που είχαν απαχθεί από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Κατά παράδοση, οι αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών είναι αυτές που διαχειρίζονται τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των παλαιστινιακών κινημάτων ή μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Παύση πυρός 4 ωρών καθημερινά;

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ συμφώνησε να αναστείλει τις μάχες για τέσσερις ώρες σε καθημερινή βάση για να επιτρέψει στους Παλαιστίνιους αμάχους να φύγουν από τη βόρεια Γάζα.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε σήμερα εκ νέου οποιαδήποτε κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς, εν μέσω αναφορών περί μεσολάβησης του Κατάρ για ανθρωπιστική εκεχειρία.

«Θα ήθελα να απορρίψω κάθε λογής μάταιες φήμες που μαθαίνουμε από διάφορες πλευρές, επαναλαμβάνοντας ξεκάθαρα το εξής: δεν πρόκειται να υπάρξει κατάπαυση πυρός χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων μας. Όλα τα άλλα είναι μάταια», είπε ο Νετανιάχου σε συνάντησή του με εκπροσώπους εποίκων της Δυτικής Όχθης.

Γάζα: Δύο ισραηλινούς ομήρους ετοιμάζεται να απελευθερώσει η Ισλαμική Τζιχάντ

Η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ στη Γάζα ετοιμάζεται να απελευθερώσει δύο Ισραηλινούς ομήρους, μια εβδομηντάχρονη γυναίκα και ένα έφηβο αγόρι, για ανθρωπιστικούς και ιατρικούς λόγους, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Αλ-Κοντς σε ηχογραφημένο μήνυμα.

Ο Ισλαμικός Τζιχάντ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ένα βίντεο με τους δύο Ισραηλινούς ομήρους που κρατεί στη Γάζα,ι τον 13χρονο Yagil Yaakov και την 77χρονη Hanna Katzir από το Kibbutz Nir – οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται στους σχεδόν 240 ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς μετά τη φονική επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου – δηλώνοντας έτοιμος να τους ελευθερώσει “εάν πληρούνται οι συνθήκες ασφαλείας”.

“Είμαστε έτοιμοι να τους απελευθερώσουμε για ανθρωπιστικούς λόγους όταν θα πληρούνται οι συνθήκες ασφαλείας επί του πεδίου”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Ισλαμικής Τζιχάντ, της οργάνωσης που μάχεται στο πλευρό της Χαμάς κατά του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Χαμάς: Ισραηλινός στρατιώτης – όμηρος σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό του Ισραήλ

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ, ανακοίνωσαν σήμερα ότι ένας Ισραηλινός στρατιώτης που κρατείτο όμηρος στη Γάζα σκοτώθηκε σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό την Πέμπτη 9/11. Ένας δεύτερος Ισραηλινός στρατιώτης τραυματίστηκε.

Ο ισραηλινός στρατός καταγγέλλει «ψυχολογική τρομοκρατία» Ο ισραηλινός στρατός αποκάλεσε την Πέμπτη 9/11 «ψυχολογική τρομοκρατία του χειρίστου είδους» τη δημοσιοποίηση νωρίτερα σήμερα από τον παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ ενός βίντεο που δείχνει δύο Ισραηλινούς ομήρους, μια 70χρονη γυναίκα και έναν έφηβο, που δηλώνει ότι κρατεί στη Γάζα.

Πρόκειται για «ψυχολογική τρομοκρατία του χειρίστου είδους», κατήγγελλε εκπρόσωπος του στρατού, ο Ρίτσαρντ Χεχτ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν σε αυτό το βίντεο, προβάλλοντας ένα στιγμιότυπο από αυτό. Σχεδόν 240 άνθρωποι, Ισραηλινοί αλλά και ξένοι πολίτες, απήχθησαν κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς. Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς δηλώνει ότι κρατά σχεδόν 200.

Ο εκπρόσωπος του Ισλαμικού Τζιχάντ, γνωστός ως Αμπού Χάμζα, δήλωσε στο βίντεο αυτό ότι η οργάνωσή του κρατά επίσης ομήρους χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους.

Στο βίντεο, οι δύο όμηροι εκφράζουν την επιθυμία να απελευθερωθούν γρήγορα για να ξαναβρεθούν με τους συγγενείς τους και επικρίνουν τη διαχείριση της κρίσης από τον πρωθυπουργό Μπενιάμιν Νετανιάχου.

Ο εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι ο Ισλαμικός Τζιχάντ είναι έτοιμος να απελευθερώσει την 70χρονη «για λόγους ανθρωπιστικούς και υγείας». «Δεν μπορούμε πλέον να της δίνουμε τη φροντίδα που χρειάζεται λόγω της έλλειψης καυσίμων, ηλεκτρικού ρεύματος και των βασικών μέσων επιβίωσης».

Όσον αφορά τον έφηβο, η οργάνωση δηλώνει διατεθειμένη να τον απελευθερώσει «για ανθρωπιστικούς λόγους και λόγω της ηλικίας του, παρότι οι φυλακές του κατακτητή είναι γεμάτες από παιδιά» Παλαιστινίων.

«Η πρωτοβουλία μας θα λάβει χώρα εάν πληρούνται οι όροι ασφαλείας επί του πεδίου ώστε να διασφαλιστεί η προστασία του παλαιστινιακού λαού μας», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η ζωή των ομήρων μπορεί να τίθεται σε κίνδυνο από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Bloomberg: «Η Τουρκία είναι το κλειδί για την επίλυση της κρίσης στη Γάζα»

Tο Bloomberg σε άρθρο γνώμης με τίτλο «Η Τουρκία είναι το κλειδί για την επίλυση της κρίσης στη Γάζα», τονίζει μεταξύ άλλων ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν θα πρέπει να καλέσει τον πρόεδρο Ερντογάν για μια λύση στην περιοχή.

Ο ινδικής καταγωγής Αμερικανός δημοσιογράφος και αναλυτής του Bloomberg, Μπόμπι Γκος προκαλεί έκπληξη με την ανάλυση του, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ, ζητά από την αμερικανική κυβέρνηση να στρέψει το ενδιαφέρον της προς την Τουρκία αν επιθυμεί να λύσει την κρίση στη Γάζα.

Κάνοντας αναφορά στην επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Άγκυρα, όπου αποκαλύφθηκε η απόμακρη στάση μεταξύ των δυο χωρών, σημειώνει ότι «ο Τούρκος πρόεδρος αρνήθηκε να συναντηθεί με τον κορυφαίο διπλωμάτη της Αμερικής» προσθέτοντας ότι «η επίπληξη του Φιντάν και ο σνομπισμός του Ερντογάν ήταν άξιοι». Η ανάλυση τονίζει ότι ο Ερντογάν είναι βασικός παράγοντας στις υποθέσεις της Μέσης Ανατολής και απαραίτητος ηγέτης για την εξεύρεση λύσης στην ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, σημειώνοντας ότι «ο Ερντογάν είναι ο μόνος ηγέτης με επίσημες σχέσεις και με τις δύο πλευρές».

Το άρθρο στο Bloomberg αντιπαρέβαλε την επιρροή της Τουρκίας στην περιοχή με τη θέση δύο άλλων βασικών παικτών στους οποίους στηρίζονται οι ΗΠΑ τονίζοντας ότι «το Κατάρ, το οποίο φιλοξενεί ανώτερους ηγέτες της Χαμάς, δεν έχει επίσημες σχέσεις με το Ισραήλ, ενώ η Αίγυπτος έχει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ αλλά είναι επιφυλακτική απέναντι στη Χαμάς».

Το άρθρο χαρακτηρίζει ως διπλωματικό λάθος την αποτυχία του Μπάιντεν να επικοινωνήσει με τον Ερντογάν αμέσως μετά τη συνομιλία του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου επισημαίνοντας «ομοίως, ο Νετανιάχου θα έπρεπε να είχε καλέσει τον Τούρκο πρόεδρο αμέσως μετά τη συνομιλία του με τον Μπάιντεν».

Η ανάλυση επεσήμανε ότι η Τουρκία είναι μία από τις καθοριστικές χώρες στην περιοχή με την επιτυχημένη διπλωματική πολιτική της.

Η πρόταση της Τουρκίας για «εγγυητή» περιλαμβάνεται επίσης στην ανάλυση του Γκος γράφοντας ότι «ο Μπάιντεν θα πρέπει να αποδεχθεί ότι ο Ερντογάν μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίλυση της κρίσης. Η ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας θα απαιτήσει επίσης σημαντική συμβολή της Τουρκίας».

Τονίζεται επίσης ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται την Τουρκία όχι μόνο στη Γάζα, αλλά και για τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας και μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Καταλήγοντας ο αρθρογράφος εκτιμά ότι «όσο πιο γρήγορα ο Μπάιντεν τηλεφωνήσει στην Άγκυρα, τόσο το καλύτερο».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα