Διεθνή

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τετράωρες παύσεις στις μάχες στη βόρεια Γάζα, ο Νετανιάχου λέει “όχι”

Drone έπεσε κοντά σε σχολείο της πόλης Εϊλάτ - Όλες οι πρόσφατες εξελίξεις

Parallaxi
ο-λευκός-οίκος-ανακοίνωσε-τετράωρες-π-1079589
Parallaxi

Το Ισραήλ θα αρχίσει να εφαρμόζει καθημερινά τετράωρες παύσεις στις μάχες στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Το Ισραήλ θα αρχίσει να εφαρμόζει τετράωρες «ανθρωπιστικές παύσεις» στη βόρεια Γάζα κάθε μέρα για να επιτρέψει στους ανθρώπους να διαφύγουν, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

Το Ισραήλ θα εφαρμόζει 4ωρες παύσεις στις μάχες σε περιοχές της βόρειας Λωρίδας της Γάζας κάθε μέρα, με ανακοινώσεις που θα δίνονται τρεις ώρες νωρίτερα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

Ο Τζον Κίρμπι χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να συνεχιστούν οι παύσεις για όσο διάστημα είναι απαραίτητες.

Η πρώτη ανθρωπιστική παύση θα ανακοινωθεί σήμερα και το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να ανακοινώνει κάθε παύση τουλάχιστον τρεις ώρες νωρίτερα, είπε.

Η Αμερική εξακολουθεί να μην υποστηρίζει την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αυτή τη στιγμή, δήλωσε ο κ. Κίρμπι.

Ο Μπάιντεν λέει ότι δεν υπάρχει πιθανότητα συνολικής κατάπαυσης του πυρός στις μάχες στη Γάζα Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν υπάρχει «καμία πιθανότητα» για μια συνολική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα, ο Τζο Μπάιντεν είπε: «Είμαστε ακόμη αισιόδοξοι».

Γραφείο Νετανιάχου: Δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός χωρίς απελευθέρωση των ομήρων «Οι μάχες συνεχίζονται και δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων μας. Το Ισραήλ επιτρέπει ασφαλείς διαδρόμους διέλευσης από τα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας προς τα νότια, όπως έκαναν μόλις χθες 50.000 κάτοικοι της Γάζας. Καλούμε για άλλη μια φορά τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας να μετακινηθεί προς το νότο» επανέλαβε το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Times of Israel: Ο Νετανιάχου «αδειάζει» τον Λευκό Οίκο – Aπορρίπτει 4ωρες παύσεις πυρός

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για 4ωρες παύσεις πυρός στη Γάζα, το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου αντέδρασε τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση πυρός.

«Οι μάχες συνεχίζονται και δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την απελευθέρωση των αιχμαλώτων μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο του Πρωθυπουργού, σύμφωνα με τους Times of Israel.

«Το Ισραήλ επιτρέπει ασφαλείς διαδρόμους από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας προς το νότο, όπως έκαναν 50.000 κάτοικοι της Γάζας μόλις χθες», σημειώνεται στην ανακοίνωση, όπως μετέδωσε το ισραηλινό site Times of Israel.

Μπάιντεν: Ζήτησα από το Ισραήλ τριήμερη παύση στη Γάζα

Την ίδια ώρα, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ζήτησε από το Ισραήλ μια τριήμερη παύση στη Γάζα και μια παύση πολύ μεγαλύτερη από αυτή για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, όπως μετέδωσε το ε το Reuters.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ρωτήθηκε επίσης από δημοσιογράφο εάν είναι «απογοητευμένος» με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου και απάντησε ως εξής: «Παίρνει λίγο περισσότερο από όσο ήλπιζα».

Κλειστό σήμερα το πέρασμα της Ράφα

Στο μεταξύ, για δεύτερη φορά από την 1η Νοεμβρίου έκλεισε το πέρασμα της Ράφα με αποτέλεσμα κανένας παλαιστίνιος τραυματίας, αλλοδαπός ή πολίτης με διπλή υπηκοότητα να μην καταφέρει να περάσει από τη Λωρίδα της Γάζας στην Αίγυπτο.

Η διέλευση, η μοναδική έξοδος από τη Λωρίδα της Γάζας που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, παρέμεινε κλειστή εξαιτίας της άρνησης των ισραηλινών αρχών να εγκρίνουν τον κατάλογο των τραυματιών που επρόκειτο να διακομιστούν από τις αρχές της Χαμάς στην Αίγυπτο, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος αρμόδιος για τις συνοριακές διελεύσεις στον θύλακο.

Το φυλάκιο παρέμεινε επίσης κλειστό την 3η και την 4η Νοεμβρίου, για τον ίδιο λόγο.

Όπως και την προηγουμένη, δημοσιογράφος του AFP είδε χθες το πρωί πολύ κόσμο να συρρέει στην περιοχή όπου βρίσκεται η διέλευση, με την ελπίδα πως θα κατάφερνε να περάσει στην Αίγυπτο.

«Η κατάσταση στη Γάζα είναι φρικιαστική», εξήγησε ο Μάζεν Ντανάφ, ένας από τους ανθρώπους που πήγαν στην περιοχή, ο οποίος έχει εκτός από την παλαιστινιακή και τη γερμανική υπηκοότητα. «Δεν έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, καύσιμα, τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα», εξήγησε.

Η διέλευση στη Ράφα άνοιξε ξανά την 1η Νοεμβρίου, προκειμένου να μπορέσουν να φύγουν ξένοι και άνθρωποι με διπλή υπηκοότητα που αποκλείστηκαν στον μικρό παλαιστινιακό θύλακο, ο οποίος πολιορκείται και σφυροκοπείται από τον ισραηλινό στρατό σε αντίποινα για την επίθεση μαχητών της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος την 7η Οκτωβρίου.

Έπειτα από τρεις ημέρες που παρέμεινε ανοικτό, επιτρέποντας τη διακομιδή δεκάδων παλαιστινίων τραυματιών και τη φυγή εκατοντάδων κατόχων ξένων διαβατηρίων, η Χαμάς έκλεισε το φυλάκιο για δυο ημέρες, προτού το ανοίξει ξανά.

Πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμάς είχαν εξηγήσει πως το Ισραήλ αρνήθηκε να διακομιστούν στην Αίγυπτο πολλοί τραυματίες τα ονόματα των οποίων περιέχονταν σε κατάλογο που διαβιβάστηκε στις αιγυπτιακές αρχές.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε πως την 3η Νοεμβρίου έπληξε ασθενοφόρο μπροστά στο νοσοκομείο Σίφα, το μεγαλύτερο στη Λωρίδα της Γάζας. Υποστήριξε πως το «χρησιμοποιούσε πυρήνας τρομοκρατών της Χαμάς». Ο βομβαρδισμός αυτός είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 15 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 60, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.

Το όχημα που μετατράπηκε σε στόχο ήταν μέρος οχηματοπομπής ασθενοφόρων που ετοιμαζόταν να διακομίσει τραυματίες στη διέλευση στη Ράφα ώστε να μεταφερθούν από εκεί σε αιγυπτιακά νοσοκομεία, πρόσθεσε το υπουργείο Υγείας.

Ισραήλ: Drone έπεσε κοντά σε σχολείο της πόλης Εϊλάτ – Άγνωστη η προέλευσή του

Ένα αδιευκρίνιστης προέλευσης μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) έπληξε κτίριο στην πόλη Εϊλάτ στο νότιο Ισραήλ, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών του Ισραήλ ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν τραυματισμοί από το drone, παρά μόνο μικρές υλικές ζημιές.

«Η ταυτότητα του UAV (Unmanned Aerial Vehicle) και οι λεπτομέρειες του συμβάντος εξετάζονται», πρόσθεσε ο στρατός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φωτογραφίες και video που δημοσιοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το drone έπεσε κοντά σε σχολείο της ισραηλινής πόλης.

Τις τελευταίες ημέρες, οι Χούθι της Υεμένης, μια οργάνωση που στηρίζεται από το Ιράν, έχει εκτοξεύσει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του Ισραήλ, όμως όλα καταρρίφθηκαν ή δεν κατάφεραν να φτάσουν στον στόχο τους.

Οι ισραηλινές αρχές υποστηρίζουν ότι οι Χούθι ευθύνονται για την επίθεση με drones σε δύο αιγυπτιακές πόλεις στην Ερυθρά Θάλασσα, εξηγώντας ότι στόχος τους ήταν να πλήξουν το Ισραήλ.

Συνάντηση CIA-Μοσάντ με πρωθυπουργό του Κατάρ για τους ομήρους

Οι επικεφαλής της CIA και της Μοσάντ συναντήθηκαν σήμερα, Πέμπτη (09/11) με τον πρωθυπουργό του Κατάρ στην Ντόχα για να συζητήσουν τις παραμέτρους μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση ομήρων και μια παύση στον πόλεμο Χαμάς – Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πηγή που ενημερώθηκε για τη συνάντηση.

Δεν είναι σαφές το αποτέλεσμα των συνομιλιών.

Το Κατάρ, όπου αρκετοί πολιτικοί ηγέτες της Χαμάς έχουν τη βάση τους, ηγείται των προσπαθειών διαμεσολάβησης ανάμεσα στη Χαμάς και Ισραηλινούς αξιωματούχους για την απελευθέρωση των ομήρων που συνέλαβαν οι μαχητές της Χαμάς όταν επέδραμαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου σκοτώνοντας 1.400 ανθρώπους.

Στη συνέχεια το Ισραήλ εξαπέλυσε αδιάκοπους βομβαρδισμούς στην υπό τον έλεγχο της Χαμάς Γάζα και στο τέλος του περασμένου μήνα εισέβαλε με τεθωρακισμένα στον θύλακα, όπου περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής, το 40% από αυτούς παιδιά, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Ο Νταβίντ Μπαρνέα, επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ, ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς και ο πρωθυπουργός του Κατάρ σεϊχης Μοχάμεντ μπιν Αμπτνουλραχμάν αλ-Θάνι είχαν τη συνάντηση αυτή αφού Καταριανοί μεσολαβητές συνάντησαν αξιωματούχους από το πολιτικό γραφείο της Χαμάς χθες, Τετάρτη, το βράδυ και συζήτησαν παραμέτρους μιας ενδεχόμενης συμφωνίας.

Σκοπός της τριμερούς συνάντησης ήταν να φέρει τα τρία μέρη μαζί σε ένα τραπέζι σε πραγματικό χρόνο προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία, ανέφερε η πηγή.

Οι συνομιλίες περιελάμβαναν επίσης συζήτηση ώστε να επιτραπούν οι ανθρωπιστικές εισαγωγές καυσίμων στη Γάζα, τις οποίες αρνείται μέχρι τώρα το Ισραήλ, μην τυχόν όπως λέει, εκτραπούν στη Χαμάς για πολεμικούς σκοπούς.

Πηγή δήλωσε στο Reuters χθες, Τετάρτη, πως οι συνομιλίες αφορούσαν την απελευθέρωση 10-15 ομήρων σε αντάλλαγμα για μια ανθρωπιστική παύση μίας έως δύο ημερών στον πόλεμο που καταστρέφει τη Γάζα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα