Γερμανία: Σάλος για ακροδεξιά σχέδια απέλασης μεταναστών
Η συνάντηση ακροδεξιών, νεοναζί και επιχειρηματιών που ανάβει «φωτιές»
Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει σχέδιο μελών ακροδεξιών ομάδων, που συναντήθηκαν πρόσφατα σε αρχοντικό έξω από το Βερολίνο για να το καταστρώσουν με στόχο την απέλαση εκατομμυρίων ανθρώπων, ακόμα και εάν έχουν γερμανική υπηκοότητα, στην περίπτωση που ακροδεξιοί αναλάβουν την εξουσία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μέλη του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία ή AfD και του εξτρεμιστικού Identarian συμμετείχαν στη συνάντηση τον περασμένο Νοέμβριο. Στη συνάντηση, ένα εξέχον μέλος του Identarian, ο Αυστριακός Μάρτιν Σέλνερ, παρουσίασε το «όραμά» του για την απέλαση των μεταναστών, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa. Άλλοι συμμετέχοντες ήταν μέλη του AfD, όπως ο Ρόλαντ Χάρτβιγκ, σύμβουλος της αρχηγού του κόμματος Άλις Βάιντελ, ανέφερε το Correctiv.
Μεταξύ των συμμετεχόντων στην συνάντηση ήταν και ο γερμανός επιχειρηματίας Χανς-Κρίστιαν Λίμερ, εκ των συνιδιοκτητών της γερμανικής αλυσίδας εστιατορίων «Hans im Glück» και των αρτοποιείων «Backwerk». Η εταιρία ανακοίνωσε ήδη ότι ο κ. Λίμερ υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία και έγινε αποδεκτή. «Η εταιρία μας αποστασιοποιείται ξεκάθαρα από ακροδεξιές απόψεις. Αυτές οι απόψεις αντιπροσωπεύουν το ακριβώς αντίθετο από τις βασικές αξίες μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Το δίκτυο αναφέρει ακόμη ότι το θέμα της «επαναμετανάστευσης» των «μη αφομοιωμένων Γερμανών» κυριάρχησε στη συνάντηση του Νοεμβρίου, με τον Μάρτιν Ζέλνερ να κάνει λόγο για «τη μεγαλύτερη πρόκληση» σε περίπτωση που η AfD αναλάβει την εξουσία στην Γερμανία.
Το «στρατηγικό σχέδιο» προβλέπει μεταξύ άλλων ότι σε κάποιο κράτος της βόρειας Αφρικής, το οποίο δεν κατονομάζεται, θα συγκεντρωθούν δύο εκατομμύρια άνθρωποι από την Γερμανία. Ακτιβιστές υπέρ των προσφύγων μπορούν επίσης να πάνε εκεί, φέρεται να δήλωσε ο κ. Ζέλνερ, ο οποίος έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του στη συνάντηση, διαψεύδει ωστόσο την ύπαρξη ενός «μυστικού στρατηγικού σχεδίου». Με ανακοίνωσή της η AfD τόνισε ότι η συνάντηση δεν αποτελούσε κομματική εκδήλωση και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει σχέδιο αλλαγής των θέσεων του κόμματος για την μεταναστευτική πολιτική.
Η συνάντηση όμως είχε συνέπειες και για το εσωτερικό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το «παρών» έδωσαν δύο μέλη της οργάνωσης Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, στελέχη της συντηρητικής πτέρυγας «Ένωση Αξιών». «Ο βασικός μας κανόνας είναι ότι, όποιος συμμετέχει σε τέτοιες συναντήσεις, παραβιάζει τις αρχές του CDU», δήλωσε εκπρόσωπος του κόμματος και πρόσθεσε ότι διεξάγεται ήδη σχετική έρευνα.
Ο Γερμανός καγκελάριος καταδίκασε έντονα σήμερα το φερόμενο σχέδιο, που απηχεί την ιδεολογία των Ναζί και αποκάλυψε χθες η ερευνητική δημοσιογραφική ομάδα Correctiv. «Προστατεύουμε τους πάντες – ανεξάρτητα από την καταγωγή, το χρώμα του δέρματος ή το πόσο άβολα νιώθει κάποιος για τους φανατικούς με φαντασιώσεις αφομοίωσης» ο Όλαφ Σολτς στο Twitter.
Όταν κάποιος «αντιτίθεται στην ελεύθερη δημοκρατική τάξη» είναι υπόθεση για την υπηρεσία εσωτερικής κατασκοπείας της Γερμανίας και τη Δικαιοσύνη, είπε, προσθέτοντας ότι τα διδάγματα από την γερμανική ιστορία δεν πρέπει να μένει μόνο στα λόγια.
Ο Σολτς αναφερόταν στη δικτατορία του Τρίτου Ράιχ των Ναζί την περίοδο 1933-45, η οποία κατέστησε ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της τη φυλετική ιδεολογία και την απέλαση Εβραίων, Ρομά, ομοφυλόφιλων και πολλών άλλων πραγματοποιώντας την δολοφονία 6 εκατομμυρίων Εβραίων και άλλων μειονοτήτων στο Ολοκαύτωμα.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ προειδοποίησε την AfD «να μην συνδέεται με εχθρούς του Συντάγματος». Κανείς δεν πρέπει να υποτιμά αυτόν τον κίνδυνο, δήλωσε η κυρία Φέζερ στο περιοδικό Stern και αναφέρθηκε στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, η οποία κατατάσσει την AfD ως «ύποπτη» σε σχέση με την ακροδεξιά ιδεολογία. Το κόμμα έχει προσφύγει κατά της κατηγοροποίησης της υπηρεσίας και η σχετική απόφαση αναμένεται στο τέλος Φεβρουαρίου.
Το AfD ιδρύθηκε ως ευρωσκεπτικιστικό κόμμα το 2013 και μπήκε για πρώτη φορά στη γερμανική βουλή το 2017. Οι δημοσκοπήσεις όμως το εμφανίζουν όμως πλέον στη δεύτερη θέση σε εθνικό επίπεδο με περίπου 20% υποστήριξη, πολύ πάνω από το 10,3% που κέρδισε στις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές του 2021.
Είναι ιδιαίτερα ισχυρό στην ανατολική Γερμανία, όπου πρόκειται να διεξαχθούν εκλογές σε κρατίδια αργότερα φέτος στη Θουριγγία, τη Σαξονία και το Βρανδεμβούργο. Το AfD προηγείται στις δημοσκοπήσεις και στα τρία ομόσπονδα κρατίδια με ποσοστό άνω του 30%.
Σε κάθε περίπτωση η απέλαση Γερμανών πολιτών δεν είναι δυνατή βάσει του Συντάγματος, το οποίο μπορεί να αλλάξει μόνο με πλειοψηφία δύο τρίτων στην κάτω και την άνω βουλή του κοινοβουλίου.