Διεθνή

Ο φασισμός ξανασκεπάζει την Ιταλία

Ο ουρανός πάνω από την Ιταλία σκοτεινιάζει ξανά... Βίντεο απεικονίζει εκατοντάδες ακροδεξιούς να χαιρετάνε φασιστικά

Βασίλης Παπουτσής
ο-φασισμός-ξανασκεπάζει-την-ιταλία-1104409
Βασίλης Παπουτσής

Οι ηγέτες της ιταλικής αντιπολίτευσης κάλεσαν την ακροδεξιά κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι να απαγορεύσει τις νεοφασιστικές ομάδες μετά την εμφάνιση ενός σοκαριστικού βίντεο με εκατοντάδες άνδρες να χαιρετούν φασιστικά κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης στη Ρώμη. Ο ουρανός πάνω από την Ιταλία σκοτεινιάζει ξανά…

Το πλήθος είχε συγκεντρωθεί έξω από την πρώην έδρα του Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος (MSI), ενός νεοφασιστικού κόμματος που ιδρύθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τελικά μετατράπηκε στο κόμμα ‘Αδελφοί της Ιταλίας” της Μελόνι.

Η ετήσια συγκέντρωση, στην Acca Larentia στα ανατολικά της πόλης την Κυριακή, “τιμά” την 46η επέτειο της δολοφονίας τριών νεαρών από την τότε πτέρυγα νεολαίας του κόμματος που έχει πλέον καταργηθεί.

Στο βίντεο, το οποίο κοινοποιήθηκε ευρέως στο διαδίκτυο, οι άνδρες στέκονται σε σειρές κάνοντας τον χαιρετισμό με το υψωμένο χέρι και φωνάζοντας τρεις φορές “παρών”. Στη συνέχεια ένας φωνάζει “Για όλους τους πεσόντες συντρόφους”, μια κραυγή συσπείρωσης των νεοφασιστών στην Ιταλία.

Η επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Έλι Σλέιν, η οποία ηγείται του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στο νομοθετικό σώμα, ήταν μεταξύ εκείνων που απαίτησαν τη Δευτέρα από τον υπουργό Εσωτερικών της Μελόνι να εμφανιστεί στο Κοινοβούλιο για να εξηγήσει γιατί η αστυνομία προφανώς δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει τη συγκέντρωση.

Η Σλέιν και άλλοι που εξοργίστηκαν από τον φασιστικό χαιρετισμό στη συγκέντρωση, σημείωσαν ότι τον περασμένο μήνα, όταν ένας άνθρωπος του θεάτρου στην πρεμιέρα της όπερας της Σκάλας φώναξε “Ζήτω η αντιφασιστική Ιταλία!”, ο άνδρας περικυκλώθηκε γρήγορα από αστυνομικούς της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Ιταλίας.

“Αν φωνάξεις “Ζήτω η αντιφασιστική Ιταλία” σε ένα θέατρο, σε αναγνωρίζουν από την αστυνομία, αν πας σε μια νεοφασιστική συγκέντρωση με ρωμαϊκούς χαιρετισμούς και πανό, δε σε αναγνωρίζουν”, ανέφερε η Σλέιν σε μια ανάρτηση της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης X. Στη συνέχεια πρόσθεσε: “Ο Μελόνι δεν έχει τίποτα να πει;”.

Η κρατική τηλεόραση της Rai δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι η ιταλική αστυνομία ερευνά τον μαζικό χαιρετισμό στη συγκέντρωση. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος ηγείται ενός κεντροδεξιού κόμματος στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μελόνι που μετρά 14 μήνες, πιέστηκε από τους δημοσιογράφους σχετικά με τον σάλο για τον φασιστικό χαιρετισμό.

Είμαστε μια δύναμη που σίγουρα δεν είναι φασιστική, είμαστε αντιφασιστική“, δήλωσε ο Ταγιάνι σε συνέντευξη Τύπου για άλλο θέμα. Ο Ταγιάνι, ο οποίος εκτελεί και χρέη υπουργού Εξωτερικών, σημείωσε ότι σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία, η υποστήριξη του φασισμού απαγορεύεται. Όλες οι συγκεντρώσεις “που υποστηρίζουν δικτατορίες πρέπει να καταδικάζονται“, είπε.

Οι ηγέτες της μικρής εβραϊκής κοινότητας της Ιταλίας εξέφρασαν επίσης τον αποτροπιασμό τους για τον φασιστικό χαιρετισμό.

“Είναι σωστό να θυμόμαστε τα θύματα της πολιτικής βίας, αλλά το 2024 αυτό δεν μπορεί να συμβεί με εκατοντάδες ανθρώπους που χαιρετούν με τον ρωμαϊκό χαιρετισμό”, έγραψε στο Χ η Ρουθ Ντουρεγκέλο, η οποία επί σειρά ετών ηγείτο της εβραϊκής κοινότητας της Ρώμης.

Οι αντιεβραϊκοί νόμοι του Μουσολίνι ώθησαν να ανοίξει ο δρόμος για την απέλαση των Ιταλών Εβραίων κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής της Ρώμης στα τελευταία χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην επέτειο της δολοφονίας των νέων έξω από ένα γραφείο του τότε νεοφασιστικού Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος, ενός κόμματος που δημιουργήθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και προσέλκυσε νοσταλγούς του Μουσολίνι. Μετά τη δολοφονία των δύο νεαρών, ένας τρίτος ακροδεξιός νεαρός σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία σε διαδηλώσεις που ακολούθησαν.

Η Μελόνι, της οποίας το κόμμα της “Αδελφοί της Ιταλίας” έχει τις ρίζες του στον νεοφασισμό, έχει πάρει αποστάσεις από τη δικτατορία του Μουσολίνι όπως δηλώνει η ίδια, ένα χρόνιο πριν την εκλογή της, το 2021, λέγοντας “η ιταλική δεξιά έχει παραδώσει τον φασισμό στην ιστορία εδώ και δεκαετίες”.

Η αλήθεια ειναι πως μάλλον δεν πείθει καθώς όλοι γνωρίζουν τις πολιτικές της ρίζες ενώ δεν ειναι τυχαίο ότι ακόμα δεν έχει προβεί καν σε δήλωση που να δείχνει ότι καταδικάζει την κίνηση των εκατοντάδων ακροδεξιών, πόσο μάλλον να προβεί σε νομικές εναντίον τους. Το φασιστικό σύννεφο στη γειτονική μας χώρα εξαπλώνεται..

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα