Γερμανία: Στους δρόμους χιλιάδες Γερμανοί διαδηλωτές κατά της ακροδεξιάς
Περίπου 150.000 άνθρωποι συνέρρευσαν στο κτήριο του κοινοβουλίου, το γνωστό και ως Ράιχσταγκ, στο Βερολίνο - «Είμαστε το τείχος προστασίας».
Περίπου 200.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στη Γερμανία, το Σάββατο (03/02), οι περισσότεροι στo Βερολίνο, καθώς οι πανεθνικές διαδηλώσεις κατά του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD)» εισήλθαν στην τέταρτη εβδομάδα τους.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν επίσης σε πόλεις όπως το Μάιντς, η Δρέσδη και το Ανόβερο, σε ένδειξη αυξανόμενης ανησυχίας για την ισχυρή δημόσια υποστήριξη προς το AfD.
Περίπου 150.000 άνθρωποι συνέρρευσαν στο κτήριο του κοινοβουλίου, το γνωστό και ως Ράιχσταγκ, στο Βερολίνο, όπου οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν με το σύνθημα «Είμαστε το τείχος προστασίας» για να διαμαρτυρηθούν κατά του ακροδεξιού εξτρεμισμού και να δείξουν την υποστήριξή τους στη Δημοκρατία.
«Είτε στο Άιζεναχ, είτε στο Χόμπουργκ είτε στο Βερολίνο: Σε μικρές και μεγάλες πόλεις σε όλη τη χώρα, πολλοί πολίτες συγκεντρώνονται για να διαδηλώσουν ενάντια στη λήθη, ενάντια στο μίσος και τη ρητορική μίσους», έγραψε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, στο X, σημειώνοντας ότι «οι διαδηλώσεις αποτελούν ένα ισχυρό σημάδι υπέρ της Δημοκρατίας και του Συντάγματός μας».
Η επιτυχία του AfD έχει προκαλέσει ανησυχία στα κυρίαρχα κόμματα της Γερμανίας, τα οποία φοβούνται ότι θα μπορούσε να σαρώσει σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις στα κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας τον Σεπτέμβριο, παρ’ όλο που οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν μικρή μείωση της υποστήριξης του AfD.
Τι έδειξε πρόσφατη δημοσκόπηση για το AfD Μάλιστα, πρόσφατη δημοσκόπηση της Forsa έδειξε ότι η υποστήριξη για το AfD έπεσε κάτω από το 20%, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο, με τους ψηφοφόρους να αναφέρουν τις πανεθνικές διαδηλώσεις κατά της Ακροδεξιάς ως το πιο σημαντικό ζήτημα. Έτσι, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το AfD παραμένει στη δεύτερη θέση πίσω από τους Συντηρητικούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ποσοστό 32%, ενώ οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σολτς καταλαμβάνουν την τρίτη θέση με 15%.
Οι διαδηλώσεις ακολούθησαν μια αναφορά τον περασμένο μήνα ότι δύο υψηλόβαθμα μέλη του AfD είχαν συμμετάσχει σε συνάντηση για να συζητήσουν σχέδια αναφορικά με μαζικές απελάσεις πολιτών ξένης καταγωγής. Το AfD αρνήθηκε ότι η πρόταση αυτή αντιπροσώπευε την πολιτική του κόμματος.
Πηγή: ieidiseis.gr