Για πρώτη φορά χερσαία εισβολή ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα- Επίθεση και στον Λίβανο

Η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ενδέχεται να επεκταθεί πολύ μακρύτερα από τη Μέση Ανατολή, προειδοποιεί ο Πούτιν.

Parallaxi
για-πρώτη-φορά-χερσαία-εισβολή-ισραηλ-1070479
Parallaxi

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) επιβεβαίωσαν ότι πραγματοποίησαν επιχείρηση στη βόρεια Γάζα «στο πλαίσιο προετοιμασίας για τα επόμενα στάδια της μάχης».

Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του στρατού του Ισραήλ, ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις πραγματοποίησαν σχετικά μεγάλη εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας. Περιέγραψε την επιδρομή ως μεγαλύτερη από ό,τι είχε πραγματοποιηθεί στο παρελθόν κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα.

Τα άρματα μάχης και το πεζικό των IDF «χτύπησαν πολυάριθμους πυρήνες τρομοκρατών, υποδομές και θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων», έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X.

Ο στρατός δημοσίευσε επίσης ένα βίντεο, που φέρεται να είναι από την χερσαία εισβολή.

Όλοι οι στρατιώτες έχουν πλέον εγκαταλείψει την περιοχή.

Δείτε το βίντεο:

Πλήγματα και στον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αεροσκάφη του εξαπέλυσαν πλήγμα στον Λίβανο, σε αντίποινα για την εκτόξευση πυραύλου εδάφους – αέρος.

«Το δίκτυο αντιαεροπορικής άμυνας του ισραηλινού στρατού αναχαίτισε πύραυλο εδάφους-αέρος ο οποίος βλήθηκε από τον Λίβανο εναντίον drone του ισραηλινού στρατού», σύμφωνα με ανακοινωθέν του γενικού επιτελείου. «Σε ανταπόδοση, αεροσκάφη του ισραηλινού στρατού έπληξαν το σημείο από όπου έγινε η εκτόξευση».

Τι είχε ειπωθεί μόλις πριν λίγες ώρες από τα μέσα ενημέρωσης:

Nεκρή ακόμα μία δημοσιογράφος 

Ο ραδιοφωνικός σταθμός Αλ Ακσά, που πρόσκειται στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, ανακοίνωσε μέσω Telegram ότι η δημοσιογράφος του Ντοάα Ασράφ σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα.

Ο στρατός του Ισραήλ περιορίστηκε να αναφέρει πως δεν έχει κανένα σχόλιο.

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοινώνει πως προχώρησε σε πλήγμα στον Λίβανο ανταποδίδοντας εκτόξευση πυραύλου

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το βράδυ ότι αεροσκάφη του εξαπέλυσαν πλήγμα στον Λίβανο, σε αντίποινα για την εκτόξευση πυραύλου εδάφους-αέρος.

«Το δίκτυο αντιαεροπορικής άμυνας του ισραηλινού στρατού αναχαίτισε πύραυλο εδάφους-αέρος ο οποίος βλήθηκε από τον Λίβανο εναντίον drone του ισραηλινού στρατού», σύμφωνα με ανακοινωθέν του γενικού επιτελείου. «Σε ανταπόδοση, αεροσκάφη του ισραηλινού στρατού έπληξαν το σημείο από όπου έγινε η εκτόξευση».

Μετά την επίθεση της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου, εκτυλίσσονται καθημερινά συγκρούσεις ανάμεσα στον στρατιωτικό βραχίονα του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ και τον στρατό του Ισραήλ στα νότια σύνορα του Λιβάνου.

Έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 52 ανθρώπους στη λιβανέζικη πλευρά, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων αμάχων, 39 μαχητών της Χεζμπολάχ και 9 οργανώσεων που έχουν συμμαχήσει μαζί της, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Χθες Τετάρτη, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τους θανάτους άλλων δυο μελών της.

Στην ισραηλινή πλευρά των συνόρων έχουν σκοτωθεί τέσσερις άνθρωποι.

Οι ανησυχίες πως ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς θα εξαπλωθεί στη Συρία και πάνω απ’ όλα με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο γίνονται ολοένα πιο έντονες.

Χθες επίσης ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έπληξε στρατιωτικές θέσεις στη Συρία, σε αντίποινα για πυρά εναντίον του κατεχόμενου υψιπέδου του Γκολάν. Τα πλήγματά του είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ σύροι στρατιωτικοί, σύμφωνα με συριακά κρατικά ΜΜΕ.

Χθες μετά το μεσημέρι, η ισραηλινή αεροπορία εξαπέλυσε νέα επιδρομή εναντίον του αεροδρομίου του Χαλεπιού στη Συρία, σύμφωνα με το συριακό υπουργείο Άμυνας. Ήταν η τέταρτη από την 7η Οκτωβρίου.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε χθες ότι ο ηγέτης της συναντήθηκε με κορυφαία στελέχη της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ, για να συζητήσουν τρόπους υποστήριξής τους στον πόλεμο με το Ισραήλ.

Η παράταξη, που πρόσκειται στο Ιράν, δεν διευκρίνισε ούτε την ημερομηνία, ούτε την τοποθεσία όπου συναντήθηκαν ο γενικός γραμματέας της, ο Χασάν Νασράλα, ο δεύτερος τη τάξει της Χαμάς, ο Σάλεχ αλ Αρούρι, και ο ηγέτης του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ, ο Ζιάντ αλ Ναχάλα.

Ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, όταν μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική, άνευ προηγουμένου έφοδο σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας. Οι ισραηλινές αρχές κάνουν λόγο για πάνω από 1.400 νεκρούς, στην πλειονότητά τους άμαχους, και κάπου 220 ομήρους στα χέρια της Χαμάς.

Η Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, από την πλευρά της χθες δημοσιοποίησε νέο απολογισμό θυμάτων, κάνοντας λόγο για πάνω από 6.500 νεκρούς, επίσης στην πλειονότητά τους άμαχους, αφότου άρχισαν ακατάπαυστοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί αντιποίνων στον παραθαλάσσιο θύλακα.

Μεσανατολικό: Ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής επισκέφθηκε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Ριάντ αλ-Μαλίκι συναντήθηκε σήμερα 25/10/2023 με αξιωματούχους του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) στη Χάγη, μεσούσης της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

“Σήμερα ο Δρ Ριάντ αλ-Μαλίκι (…) επισκέφθηκε το ΔΠΔ και είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο, τον εισαγγελέα και τον γραμματέα του Δικαστηρίου”, αναφέρεται σε ανακοίνωσή του το ΔΠΔ.

Την προηγούμενη, ο Μαλίκι είχε εκφράσει τη λύπη του για την αδράνεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απέναντι στις “σφαγές (…) που διαπράττει το Ισραήλ”, το οποίο απάντησε στην αιματηρή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου βομβαρδίζοντας αδιάκοπα τη Γάζα.

Η επίσκεψη του Παλαιστίνιου διπλωμάτη δεν είχε ανακοινωθεί, αλλά βίντεο που μεταδόθηκε από το ΔΠΔ τον δείχνει να χαιρετά τον πρόεδρο του Δικαστηρίου Πιότρ Χοφμάνσκι, τον γενικό εισαγγελέα Καρίμ Χαν και τον γραμματέα Οσβάλντο Ζαβάλα Χίλερ προτού ξεκινήσουν συνομιλίες.

Το ΔΠΔ αρνήθηκε να παράσχει περισσότερα στοιχεία για την επίσκεψη του Μαλίκι, ο οποίος πρόκειται να δώσει συνέντευξη Τύπου το πρωί της Πέμπτης στη Χάγη.

Η γενική εισαγγελία ανέφερε τον Οκτώβριο ότι “συλλέγει συνεχώς πληροφορίες” για να υποστηρίξει την έρευνά της για την κατάσταση στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Το Δικαστήριο άρχισε επίσημη έρευνα το 2021 για τα Παλαιστινιακά Εδάφη, κυρίως για εγκλήματα που φέρονται να διέπραξαν ισραηλινές δυνάμεις, η Χαμάς και άλλες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις.

Η εισαγγελία ανακοίνωσε πως συγκρότησε ειδική ομάδα για να προωθήσει την έρευνα σε σχέση με την κατάσταση στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Το ΔΠΔ ιδρύθηκε το 2002, είναι το μόνο ανεξάρτητο διεθνές δικαστήριο που διεξάγει έρευνες για εγκλήματα γενοκτονίας, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Το Ισραήλ, που δεν είναι μέλος του ΔΠΔ, αρνήθηκε να συνεργαστεί με την έρευνα ή να αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου.

H κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η συνεχιζόμενη υποστήριξη στην Ουκρανία και οι μεταναστευτικές προκλήσεις τα βασικά θέματα της Συνόδου Κορυφής

H κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η συνεχιζόμενη υποστήριξη στην Ουκρανία, οι μεταναστευτικές προκλήσεις και η αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου είναι τα κυριότερα θέματα που θα απασχολήσουν τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Με αυξημένο το επίπεδο συναγερμού, μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να υποδεχτούν τους ηγέτες της ΕΕ υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. H Σύνοδος πραγματοποιείται “σε περίοδο μεγάλης παγκόσμιας αστάθειας και ανασφάλειας, που επιδεινώθηκε από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή”, τονίζει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην επιστολή-πρόσκληση προς τους ευρωπαίους ηγέτες.

Λίγες ημέρες μετά το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι 27 θα συζητήσουν και πάλι σήμερα για τη Μέση Ανατολή, καθώς η επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία. Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να επαναλάβουν την κοινή τους θέση για τη Μέση Ανατολή – όπως διατυπώθηκε στη δήλωση της 15ης Οκτωβρίου – και να καταδικάσουν με τον πιο έντονο τρόπο τις βάναυσες και αδιάκριτες τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ, να αναγνωρίσουν το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται σύμφωνα με το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο και να επαναλάβουν την έκκλησή τους για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, οι ευρωπαίοι ηγέτες κάνουν έκκληση για “συνεχή, ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση” και “η βοήθεια να φτάσει σε όσους έχουν ανάγκη”, ωστόσο αβέβαιο παραμένει αν θα συμφωνήσουν ομόφωνα να ζητήσουν “ανθρωπιστική παύση” των εχθροπραξιών.

Παράλληλα, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να τονίσουν ότι “πρέπει να αποφευχθεί η περιφερειακή κλιμάκωση” και να υπάρξει συνεργασία με εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Παλαιστινιακής Αρχής. Αναμένεται, επίσης, να τονίσουν ότι “η επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη βάση της λύσης των δύο κρατών είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός”.

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, οι 27 θα συζητήσουν όπως κάθε φορά, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων, αναμένεται να υποσχεθούν πρόσθετη υποστήριξη, ιδίως στρατιωτική. “Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει ισχυρή οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη στην Ουκρανία και τον λαό της για όσο διάστημα χρειαστεί”, αναφέρεται στο σχέδιο συμπερασμάτων. Ο Σαρλ Μισέλ στην επιστολή του επισημαίνει ότι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή απαιτούν άμεση προσοχή, “αλλά δεν πρέπει να μας αποσπούν από τη συνεχή υποστήριξή μας στην Ουκρανία”.

Ακόμη, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν το θέμα της μετανάστευσης, ιδίως στην εξωτερική του διάσταση, καθώς και τις επιστροφές μεταναστών που η αίτηση ασύλου τους έχει απορριφθεί στην ΕΕ. Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην επιστολή της προς τους ευρωπαίους ηγέτες συνδέει το θέμα των επιστροφών με τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις, αναφέροντας: “οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία και το Βέλγιο αποκάλυψαν την ανάγκη να ενισχυθεί η διασυνοριακή συνεργασία επιβολής του νόμου και η ανταλλαγή πληροφοριών, καθώς και να ενταθούν οι προσπάθειες για να διασφαλιστεί η ταχεία και αποτελεσματική επιστροφή των παράτυπων μεταναστών”.

Επιπλέον, οι 27 θα συζητήσουν την ενδιάμεση αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ) 2021-2027. Τον περασμένο Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε επιπλέον 65,8 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση του απρόβλεπτου κόστους που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και των συνεπειών του (πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση), καθώς και για τη χρηματοδότηση της διαχείρισης της μετανάστευσης.

Οι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν επίσης για τις σχέσεις Σερβίας-Κοσόβου, για τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν και για “τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της ασφάλειας και της ανθρωπιστικής κατάστασης” στην περιοχή του Σαχέλ. Η δεύτερη ημέρα της Συνόδου είναι αφιερωμένη αποκλειστικά σε θέματα οικονομίας και ευρωζώνης, παρουσία της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του Προέδρου του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου.

ΟΗΕ: Δεν εγκρίθηκε ούτε το ρωσικό σχέδιο ψηφίσματος για τη Γάζα στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Δεν υιοθετήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσε η Ρωσία, ζητώντας «ανθρωπιστική εκεχειρία» και απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκούμενη από τον ισραηλινό στρατό Λωρίδα της Γάζας.

Το σχέδιο υποστηρίχθηκε από τη Ρωσία, την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Γκαμπόν. ΗΠΑ και Βρετανία το καταψήφισαν, ενώ απείχαν εννέα χώρες-μέλη (Γαλλία, Ελβετία, Αλβανία, Μάλτα, Βραζιλία, Ισημερινός, Γκάνα, Μοζαμβίκη και Ιαπωνία).

Νωρίτερα, η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσαν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητώντας προσωρινή παύση των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για «ανθρωπιστικούς λόγους».

Το σχέδιο καταψηφίστηκε επίσης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υποστηρίχθηκε από 10 χώρες-μέλη (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ελβετία, Αλβανία, Μάλτα, Ισημερινό, Γκαμπόν, Γκάνα, Ιαπωνία), ενώ Βραζιλία και Μοζαμβίκη απείχαν από την ψηφοφορία.

ΟΗΕ: Βέτο από Ρωσία και Κίνα σε σχέδιο ψηφίσματος για τη Γάζα που κατέθεσαν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο σήμερα σε σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσαν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητώντας προσωρινή παύση των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για «ανθρωπιστικούς λόγους».

Το σχέδιο καταψηφίστηκε επίσης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υποστηρίχθηκε από 10 χώρες-μέλη (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ελβετία, Αλβανία, Μάλτα, Ισημερινό, Γκαμπόν, Γκάνα, Ιαπωνία), ενώ Βραζιλία Μοζαμβίκη απείχαν από την ψηφοφορία.

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έντιμος και αξιόπιστος συνομιλητής για το Μεσανατολικό

Η συζήτηση για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (2021-2027), η συνεχιζόμενη στήριξη της Ε.Ε. στην Ουκρανία, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και το Μεταναστευτικό είναι τα βασικά θέματα στο «μενού» της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, που πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 26 Οκτωβρίου και αύριο Παρασκευή 27 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο μέτωπο της οικονομίας και δη σε αυτό της αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Γρανάδα, τόνισε και αναμένεται να επαναλάβει την θέση του υπέρ της αύξησης του προϋπολογισμού στην αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου. Όπως θα το θέσει, εξάλλου, είναι αδύνατον να προβλέπονται στον κοινοτικό προϋπολογισμό τόσοι πρόσθετοι πόροι για την Ουκρανία και να δίνονται πολύ λιγότεροι πόροι σε τομείς όπως το Μεταναστευτικό και η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Είναι πάντως σαφές ότι η παρούσα Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λαμβάνει χώρα υπό τη σκιά των δραματικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές παρατηρούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι από τους λίγους ευρωπαίους ηγέτες, που συμμετείχε στη Σύνοδο Ειρήνης στο Κάιρο με τη συμμετοχή Αράβων ηγετών, ενώ προ τριημέρου είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί την Ιερουσαλήμ. Τα ίδια πρόσωπα σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις επαφές αυτές, ενώ πρόκειται να επαναλάβει τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου και έντιμου συνομιλητή με όλες τις χώρες της περιοχής.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και θα επισημάνει, όπως το έκανε άλλωστε το προηγούμενο Σάββατο στο Κάιρο, τη διάκριση ανάμεσα στη Χαμάς και τους Παλαιστινίους, αλλά και την ανάγκη προστασίας των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και την αποφυγή μιας ανθρωπιστικής κρίσης. Εξάλλου, την προαναφερθείσα διάσταση είχε την ευκαιρία να τονίσει τόσο δημοσίως όσο και στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ.

Επιπλέον και όπως σημειώνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, θα εκφράσει – και ως ηγέτης χώρας της Ανατολικής Μεσογείου – τον προβληματισμό του για τη διάχυση της κρίσης που, όπως θα πει, εγκυμονεί κινδύνους περιφερειακής αστάθειας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να επαναλάβει ότι καμία στρατιωτική επέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση, ήτοι την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Θα υπενθυμίσει,δε, τη διαχρονική θέση της Ελλάδας υπέρ της λύσης δύο κρατών, θέση και της Ε.Ε, όπως διατυπώθηκε στην κοινή δήλωση των 27 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 15 Οκτωβρίου.

Τους Ευρωπαίους ηγέτες θα απασχολήσει, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, και το Μεταναστευτικό, η εσωτερική και η εξωτερική του διάσταση υπό το πρίσμα της επιπρόσθετης πίεσης από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Υπενθυμίζεται ότι στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των 27 την προηγούμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τονίσει ότι η σημασία της στρατηγικής συνεργασίας της Ε.Ε. με την Αίγυπτο είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρη από ποτέ. Επί τάπητος θα τεθεί λοιπόν και η διάσταση της εσωτερικής ασφάλειας, η οποία όπως λέγεται στην κυβέρνηση δικαιώνει σήμερα περισσότερο από ποτέ την πολιτική φύλαξης των συνόρων που ακολούθησε και θα συνεχίσει να ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο πρωθυπουργός

Προ της έναρξης των εργασιών της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο περιθώριο της οποίας θα έχει συνάντηση με τον Ντόναλντ Τουσκ.

Κυβερνητικές πηγές ενημερώνουν εξάλλου ότι αύριο Παρασκευή 27 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης (Eurosummit). Η Σύνοδος πραγματοποιείται λίγες μέρες μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από την S&P και ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι η Ελλάδα είναι πλέον η θετική έκπληξη της ευρωζώνης τόσο ως προς τις αναπτυξιακές όσο και ως προς τις δημοσιονομικές επιδόσεις.

Μόλις αποκτά νέο πρόεδρο, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ υιοθετεί ψήφισμα υποστήριξης του Ισραήλ

Ηαμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, που χθες απέκτησε νέο Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, έπειτα από εβδομάδες παράλυσης στο Καπιτώλιο, υιοθέτησε χθες Τετάρτη ψήφισμα υποστήριξης στο Ισραήλ.

Το κείμενο, το οποίο επαναβεβαιώνει την υποστήριξη των ΗΠΑ στο εβραϊκό κράτος, το οποίο «αμύνεται» στον «βάρβαρο πόλεμο που εξαπέλυσαν η Χαμάς και άλλοι τρομοκράτες», εγκρίθηκε με 412 ψήφους υπέρ έναντι μόλις 10 ψήφων κατά. Εννιά από τα δέκα όχι προήλθαν από Δημοκρατικούς. Έξι μέλη ψήφισαν παρών.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται σύντομα να εκφραστεί για κείμενο που θα επέχει ισχύ νόμου: ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα να εγκρίνει έκτακτο πακέτο χρηματοδότησης ύψους 106 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να συνεχιστεί η αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, στο Ισραήλ (14,3 δισεκ.) και στην Ταϊβάν, καθώς και για την ενίσχυση της ασφάλειας των νότιων συνόρων των ΗΠΑ.

Ωστόσο, το γεγονός πως ο νέος «speaker» είναι ο Μάικ Τζόνσον ενδέχεται να περιπλέξει τα πράγματα, καθώς όπως αρκετοί άλλοι σύμμαχοι του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, πρόβαλε ενστάσεις στη συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο.

Ο κ. Τζόνσον είπε χθες πως θα τασσόταν υπέρ της βοήθειας στην Ουκρανία «υπό όρους», προσθέτοντας πως «το επεξεργαζόμαστε», «θέλουμε λογοδοσία και ξεκάθαρους στόχους από τον Λευκό Οίκο», πάντως «θα κάνουμε τις συζητήσεις αυτές» και θα είναι «πολύ παραγωγικές».

Λιβύη: Να φύγουν «αμέσως» οι πρεσβευτές χωρών που υποστηρίζουν το Ισραήλ απαιτεί το κοινοβούλιο

Το εγκατεστημένο στην ανατολική Λιβύη κοινοβούλιο (φωτογραφία, επάνω, από το X) απαίτησε χθες Τετάρτη την «άμεση» αποχώρηση των πρεσβευτών χωρών που υποστηρίζουν το Ισραήλ στον πόλεμο που εξαπέλυσε εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, αναφερόμενο ονομαστικά στις ΗΠΑ, στη Βρετανία, στη Γαλλία και στην Ιταλία.

Με ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του χθες, ο θεσμός, προσκείμενος στο στρατόπεδο του ισχυρού στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, απαίτησε ακόμη ν’ ανασταλεί ο εφοδιασμός των χωρών αυτών με λιβυκούς υδρογονάνθρακες αν δεν σταματήσουν «οι σφαγές» Παλαιστινίων.

«Απαιτούμε οι πρεσβευτές των κρατών που υποστηρίζουν τη σιωνιστική οντότητα (σ.σ. το Ισραήλ) στα εγκλήματα που διαπράττει να εγκαταλείψουν τη (λιβυκή) επικράτεια αμέσως», αναφέρει η ανακοίνωση του κοινοβουλίου, η οποία δημοσιοποιήθηκε τη 19η ημέρα του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς.

Εναυσμα αυτού του πολέμου ήταν η επίθεση άνευ προηγουμένου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου, με απολογισμό πάνω από 1.400 νεκρούς, στην πλειονότητά τους αμάχους.

Τα πλήγματα του ισραηλινού στρατού σε αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας, θύλακα στον οποίο κυβερνά η Χαμάς, έχουν απολογισμό μέχρι στιγμής 6.500 νεκρούς, επίσης στην πλειονότητά τους αμάχους.

«Να αναστείλει τις εξαγωγές…» «Αν δεν σταματήσουν οι σφαγές που διαπράττονται από τον σιωνιστή εχθρό, απαιτούμε η λιβυκή κυβέρνηση να αναστείλει τις εξαγωγές πετρελαίου και αερίου προς τα κράτη που τον υποστηρίζουν», πρόσθεσε το κοινοβούλιο.

Το λιβυκό κοινοβούλιο κατήγγειλε με «τον πλέον σθεναρό τρόπο» τη στάση «των κυβερνήσεων των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας», που «υποστηρίζουν τη σιωνιστική οντότητα και τα εγκλήματά της» την ώρα που οι ηγέτες τους «κάνουν διαλέξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση».

Η Λιβύη, που δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ, μαστίζεται από τη βία και πολιτικές διενέξεις έπειτα από την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, εξαιτίας εξέγερσης που υποστηρίχθηκε από κράτη μέλη του NATO το 2011.

Στη χώρα υπάρχουν άλλωστε δυο αντίπαλες εκτελεστικές εξουσίες: η λεγόμενη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), που έχει έδρα την Τρίπολη (δυτικά) κι αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και η λεγόμενη λιβυκή κυβέρνηση, που ονομάστηκε από το κοινοβούλιο και πρόσκειται στο στρατόπεδο του Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης.

Εχουν γίνει επανειλημμένα διαδηλώσεις υποστήριξης στους Παλαιστίνιους σε λιβυκές πόλεις, ιδίως μετά το πολυαίμακτο πλήγμα σε νοσοκομείο στη Γάζα τη 17η Οκτωβρίου.

Η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ενδέχεται να επεκταθεί πολύ μακρύτερα από τη Μέση Ανατολή, προειδοποιεί ο πρόεδρος Πούτιν

Οπρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε χθες Τετάρτη ότι ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ενδέχεται να επεκταθεί πολύ μακρύτερα από τη Μέση Ανατολή, ενώ καταδίκασε τους βομβαρδισμούς αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, υπογραμμίζοντας πως είναι λάθος να τιμωρούνται αθώοι – γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι – για εγκλήματα άλλων.

Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου έκανε τα σχόλια αυτά κατά τη συνάντηση του με θρησκευτικούς ηγέτες διαφόρων δογμάτων. Όπως είπε, το τελευταίο διάστημα είχε επαφές με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, στους οποίους τόνισε πως πρέπει να σταματήσει η αιματοχυσία στη Μέση Ανατολή γιατί διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος για πολύ μεγαλύτερη ανάφλεξη.

«Καθήκον μας σήμερα, το βασικό μας καθήκον, είναι να σταματήσουμε την αιματοχυσία και τη βία», τόνισε ο ρώσος πρόεδρος. «Διαφορετικά, περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης ενέχει σοβαρές, εξαιρετικά επικίνδυνες και καταστροφικές συνέπειες. Όχι μόνο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Θα μπορούσε να εξαπλωθεί πολύ μακρύτερα από τα όρια της Μέσης Ανατολής».

Επικρίνοντας τη Δύση, είπε ότι ορισμένες δυνάμεις – τις οποίες δεν κατονόμασε – επιδιώκουν να προκαλέσουν περαιτέρω κλιμάκωση και να εμπλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες στη σύγκρουση. Στόχος είναι, σύμφωνα πάντα με τον Πούτιν, να «προκληθεί κύμα χάους και αμοιβαίου μίσους όχι μόνο στη Μέση Ανατολή αλλά και πέρα από αυτήν. Για τον σκοπό αυτό, μεταξύ άλλων, προσπαθούν να χειραγωγήσουν εθνικά και θρησκευτικά αισθήματα εκατομμυρίων ανθρώπων», υποστήριξε.

Ο πρόεδρος Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες Ισραηλινών και πολιτών άλλων χωρών που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν κατά την αιματηρή επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Επανέλαβε ότι η Μόσχα εξακολουθεί να υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών στην ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη, θεωρώντας πως είναι η μόνη λύση για μια βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι θεωρεί πως το Ισραήλ διαπράττει σφάλμα συνεχίζοντας το σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας εν είδει αντιποίνων για τη σφαγή και την ομηρία εκατοντάδων ανθρώπων από τη Χαμάς. «Είναι εξίσου σαφές για εμάς ότι δεν πρέπει αθώοι να καθίστανται υπεύθυνοι για εγκλήματα που διέπραξαν άλλοι», είπε ο ρώσος πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι στη Λωρίδα της Γάζας «εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς στέγη, τροφή, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και ιατρική περίθαλψη».

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ, Δ.Π., ieidiseis 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα