Νετανιάχου: Το Ισραήλ ετοιμάζει χερσαία εισβολή στη Γάζα – Σε κατάσταση συναγερμού οι περιφερειακές χώρες

Δεν έχουν τέλος οι απώλειες ανθρώπινων ζωών και τραυματισμών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής - Όλες οι εξελίξεις

Parallaxi
νετανιάχου-το-ισραήλ-ετοιμάζει-χερσα-1073836
Parallaxi

Τα σημάδια κινδύνου μιας γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή πληθαίνουν, τη στιγμή μάλιστα που ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη χερσαία επέμβαση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι οι ανθρωπιστικές του υπηρεσίες στη Λωρίδα ίσως να διακοπούν εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων. Σημειώνεται ότι χθες ο πρέσβης του Ισραήλ στα Ηνωμένα Εθνη ζήτησε την παραίτηση του γενικού γραμματέα του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, μετά τις δηλώσεις του στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Οι εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο κλιμακώνονται, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή εναντίον στόχων του στρατού της Συρίας ως αντίποινα για εκτοξεύσεις ρουκετών από τη συριακή επικράτεια.

Νετανιάχου: Το Ισραήλ ετοιμάζει χερσαία εισβολή στη Γάζα

Το Ισραήλ προετοιμάζει μια χερσαία εισβολή στη Γάζα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά αρνήθηκε να παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ή άλλες πληροφορίες σχετικά με την επιχείρηση.

Είπε ότι η απόφαση για το πότε οι δυνάμεις θα εισέλθουν στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα θα ληφθεί από το ειδικό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης. Συμπλήρωσε ότι δεν θα παράσχει λεπτομέρειες για να «διασφαλίσει τις ζωές των στρατιωτών μας».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι όλοι οι μαχητές της Χαμάς είναι «καταδικασμένοι».

Οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι επιθεώρησε στρατιωτικά αεροπλάνα, τανκς και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό στη Χερσόνησο του Σινά.

Η οικογένεια ενός δημοσιογράφου του Al Jazeera σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα

Η σύζυγος, η κόρη και ο γιος του αραβικού ανταποκριτή του Al Jazeera, Wael Dahdouh, είναι μεταξύ των μελών της οικογένειάς του που σκοτώθηκαν από επίθεση σε σπίτι-καταφύγιο στο οποίο βρίσκονταν, δήλωσε ο διευθυντής σύνταξης του Al Jazeera.

Το πλωτό νοσοκομείο Tonnerre απέπλευσε για τη Γάζα

Το γαλλικό πλωτό νοσοκομείο Tonnerre απέπλευσε με προορισμό τη Γάζα όπου αναμένεται να συμμετάσχει σε επιχειρήσεις διάσωσης για τον άμαχο πληθυσμό του παλαιστινιακού εδάφους, έγινε γνωστό από καλά ενημερωμένη πηγή.

Το πλοίο αναχώρησε από το λιμάνι της Τουλόν γύρω στις 16.00 τοπική ώρα σύμφωνα με την ίδια πηγή. Κατά την επίσκεψή του στο Κάιρο, ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι ένα πλοίο του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού θα πάει να υποστηρίξει τα νοσοκομεία της Γάζας.

Ένας νεκρός και 44 τραυματίες από βομβαρδισμό κοντά σε σχολείο της UNRWA στη Ράφα

Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και άλλοι 44 τραυματίστηκαν κατά τον βομβαρδισμό τοποθεσίας που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από σχολείο της UNRWA στη Ράφα, ανακοίνωσε το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή.

Το σχολικό συγκρότημα, στο οποίο έχουν βρει καταφύγιο περίπου 4.600 άνθρωποι, υπέστη σημαντικές ζημιές κατά την επίθεση.

Νωρίτερα, η υπηρεσία του ΟΗΕ είχε ανακοινώσει πως άλλοι τρεις υπάλληλοί της σκοτώθηκαν, ανεβάζοντας σε 38 τον αριθμό των εργαζομένων της UNRWA που έχουν βρει τον θάνατο στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων στις 7 Οκτωβρίου.

Ισραηλινή κυβέρνηση: Περισσότεροι από τους μισούς ομήρους της Χαμάς έχουν ξένη υπηκοότητα

Περισσότεροι από τους μισούς από τους περίπου 220 ομήρους που κρατούνται από την Χαμάς έχουν ξένα διαβατήρια από 25 διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων 54 υπηκόων της Ταϊλάνδης, ανακοίνωσε την Τετάρτη η ισραηλινή κυβέρνηση.

Παρέχοντας επικαιροποιημένα στοιχεία, η ισραηλινή κυβέρνηση ανέφερε επίσης ότι 328 άνθρωποι από 40 χώρες ταυτοποιήθηκαν ως νεκροί ή αγνοούμενοι μετά την αιφνιδιαστική επίθεση μαχητών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Στις διαπραγματεύσεις μεσολαβούν αξιωματούχοι του Κατάρ και της Αιγύπτου

Συνολικά, εκτιμάται ότι 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση.

Οι χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό ομήρων εκτός της Ταϊλάνδης

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι 138 από τους ομήρους είχαν ξένα διαβατήρια, συμπεριλαμβανομένων 15 Αργεντινών, 12 Γερμανών, 12 Αμερικανών, έξι Γάλλων και έξι Ρώσων.

Πολλοί όμηροι θεωρείται ότι είχαν διπλή ισραηλινή υπηκοότητα, ωστόσο ορισμένοι, όπως οι Ταϊλανδοί και οι πέντε όμηροι από το Νεπάλ, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν είχαν, καθώς ήταν εργάτες γης. Υπήρχε επίσης ένας Κινέζος όμηρος, ένας από τη Σρι Λάνκα, δύο από την Τανζανία και δύο από τις Φιλιππίνες.

Οι Ταϊλανδοί έχουν πληρώσει τον βαρύτερο φόρο αίματος, με 24 επιβεβαιωμένους νεκρούς και 21 αγνοούμενους.

Ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες με 34 νεκρούς και πέντε αγνοούμενους, η Ουκρανία με 25 νεκρούς και δύο αγνοούμενους, η Γαλλία με 23 νεκρούς και έναν αγνοούμενο και η Ρωσία με 23 νεκρούς και τέσσερις αγνοούμενους.

Πέντε Κινέζοι πολίτες σκοτώθηκαν και ένας αγνοείται, ενώ το Νεπάλ είχε πέντε νεκρούς και πέντε αγνοούμενους.

Αl jazeera: Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κοντά σε νοσοκομείο στη Γάζα

Μεγάλη έκρηξη σημειώθηκε στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα, κοντά στο νοσοκομείο al-Wafa. Το νοσοκομείο βρίσκεται στην περιοχή Shajaiya στην πόλη της Γάζας.

Συμβούλιο Ασφαλείας: Δύο αντιμαχόμενα ψηφίσματα από ΗΠΑ και Ρωσία

  • Το ρωσικό ψήφισμα ζητά κατάπαυση του πυρός, ενώ το αμερικανικό δεν αναφέρει την κατάπαυση του πυρός και δηλώνει ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπισθεί τον εαυτό του.
  • Καθώς ο πόλεμος μαίνεται και η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα επιδεινώνεται, το Συμβούλιο έχει διχαστεί και έχει παραλύσει σχετικά με τη διατύπωση των ψηφισμάτων.
  • Οι εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός έχουν αυξηθεί στον ΟΗΕ και κυριάρχησαν την Τρίτη.

Οι IDF εξέδωσαν εντολή για τους κατοίκους που εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στη Λωρίδα της Γάζας να παραμείνουν κοντά στα καταφύγια

Βρετανία: Ενα αεροσκάφος της Βασιλικής Αεροπορίας που μετέφερε ανθρωπιστικές προμήθειες για τη Γάζα προσγειώθηκε στην Αίγυπτο

Η ανθρωπιστική βοήθεια «πρέπει να συνεχίσει να φτάνει σε αυτούς που τη χρειάζονται περισσότερο», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζέιμς Κλέβερλι.

Η Ευρώπη στο πλευρό των ΗΠΑ: Δεν ζητά κατάπαυση του πυρός στην σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς

Ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, μιλώντας για την κατάσταση στη Γάζα ότι «δεν υπάρχει καμία έκκληση για κατάπαυση του πυρός από την ΕΕ σε αυτό το στάδιο».

Ο λόγος για αυτό είναι η συνέχιση των επιθέσεων της Χαμάς κατά του Ισραήλ και ανέφερε ότι η Χαμάς κρατά περισσότερους από 200 ομήρους, καθώς και ότι συνεχίζει τις επιθέσεις σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο.

«Οι επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ συνεχίζονται. Σε αυτή την κατάσταση, η τρέχουσα θέση της ΕΕ είναι ότι είμαστε στο πλευρό του Ισραήλ και ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί απέναντι στις τρομοκρατικές επιθέσεις. Τονίζουμε ότι αυτό πρέπει να γίνει στο πλαίσιο του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Αντίστοιχα ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε τη Δευτέρα στο CNN ότι το Ισραήλ έχει ακόμη «δουλειά να κάνει για να κυνηγήσει την ηγεσία της Χαμάς», επαναλαμβάνοντας τα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ότι οποιεσδήποτε συζητήσεις για κατάπαυση του πυρός θα μπορούσαν να γίνουν μόνο εάν η Χαμάς απελευθέρωνε όλους τους ομήρους της στη Γάζα.

Βέβαια εκτός του ότι δεν ζήτησε κατάπαυση του πυρός, η ΕΕ δεν έχει ζητήσει ακόμη να υπάρξει παύση των εχθροπραξιών ώστε να μπορέσει να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, καθώς ακόμα διαβουλεύονται για να γραφτεί μια κοινή δήλωση όπου θα αναφέρεται η φράση «ανθρωπιστική παύση».

Στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα, συζητήθηκε το θέμα της «ανθρωπιστικής παύσης» στη σύγκρουση, αλλά δεν έγινε καμία έκκληση. Όπως έγινε γνωστό ορισμένες χώρες της ΕΕ είχαν επιφυλάξεις σχετικά με την έκκληση για ανθρωπιστική παύση. Μετά τη συνάντηση, ανακοινώθηκε ότι δεν έγινε καμία ψηφοφορία για το θέμα αυτό και ότι έγιναν μόνο συζητήσεις. Αναφέρθηκε ότι οι λεπτομερείς συζητήσεις σχετικά με την έκκληση για ανθρωπιστική παύση παραπέμφθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 26-27 Οκτωβρίου.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι η υποστήριξη εντός της ΕΕ για την «ανθρωπιστική παύση» αυξάνεται.

Με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Μπορέλ δήλωσε ότι τα καλά νέα ήρθαν από τη Νέα Υόρκη, όπου πραγματοποιήθηκε σύνοδος υψηλού επιπέδου Ισραηλινών και Παλαιστινίων στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

«Η υποστήριξη αυξάνεται εντός της ΕΕ για μια ανθρωπιστική παύση ώστε να επιτραπεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, σύμφωνα με τις συζητήσεις στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα. Όλες οι ζωές των πολιτών είναι ίσης αξίας και πρέπει να προστατευθούν».

Μπάιντεν: Δεν πιστεύω ότι οι Παλαιστίνιοι λένε την αλήθεια για το πόσοι άνθρωποι σκοτώνονται

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι «δεν πιστεύει ότι οι Παλαιστίνιοι λένε την αλήθεια για το πόσοι άνθρωποι σκοτώθηκαν», ενώ πρόσθεσε: «Είμαι βέβαιος ότι σκοτώθηκαν αθώοι».

Προέτρεψε το Ισραήλ να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες αμάχων. «Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε απίστευτα προσεκτικοί. Το Ισραήλ θα πρέπει να είναι απίστευτα προσεκτικό».

Ο Μπάιντεν ανησυχεί για τους «εξτρεμιστές εποίκους» που επιτίθενται στους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για «λάδι στη φωτιά» και ότι «επιτίθενται στους Παλαιστίνιους σε μέρη που δικαιούνται να βρίσκονται».

Νέα επικοινωνία Μπάιντεν με Νετανιάχου – «Αρκετά πια!» λέει ο εμίρης του Κατάρ

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ισραηλινός Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο Μπάιντεν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απελευθέρωση 2 ακόμη ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και επανέλαβε ότι θα εργαστεί για να διασφαλίσει την ασφαλή απελευθέρωση όλων των ομήρων, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών πολιτών, και των αμάχων στη Γάζα.

Τονίζοντας ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα πρέπει να συνεχίσει να ρέει στη Γάζα, ο Μπάιντεν ενημέρωσε τον Νετανιάχου για τη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ.

Επίσης τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν με τον ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκαλάντ.

Ο Όστιν τόνισε τη σημασία της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και της προστασίας των αμάχων εκεί. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης τη συνεχιζόμενη αμερικανική αμυντική υποστήριξη προς το Ισραήλ.

Στον αντίποδα ο εμίρης του Κατάρ, που διαμεσολάβησε για τη νέα απελευθέρωση των δυο απαχθέντων γυναικών από τη Χαμάς το βράδυ της Δευτέρας (23/10), ζήτησε να μη δοθεί πράσινο φως στο Ισραήλ για να σκοτώνει χωρίς όριο.

«Αρκετά πια! Δεν πρέπει να δοθεί στο Ισραήλ το πράσινο φως για να σκοτώνει (ανθρώπους) επ’ αόριστον» δήλωσε ο Εμίρης του Κατάρ.

ΗΠΑ: «Αφήστε τη Γάζα να ζήσει» – Νέα διαδήλωση μέσα στο Καπιτώλιο από αμερικανοεβραίους

Περισσότεροι από 100 Αμερικανοεβραίοι ακτιβιστές διαδηλώνουν μέσα στα γραφεία πολλών σημαντικών Αμερικανών νομοθετών στο Καπιτώλιο, απαιτώντας να υποστηρίξουν την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Οι διαδηλωτές πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία στα γραφεία του ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ, του γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς, του ηγέτη της μειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων Χακίμ Τζέφρις και της επικεφαλής των Δημοκρατικών Κάθριν Κλαρκ.

Πίεση προς την Γερουσία

Αμερικανοεβραίοι ακτιβιστές έχουν εισβάλει και πάλι μέσα στο Καπιτώλιο με σύνθημα «Αφήστε τη Γάζα να ζήσει» και ζητούν κατάπαυση του πυρός. Επίσης, ζητούν να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα