Διεθνή

H μουσική αναμονής της NASA!

Η ιστορία του soundtrack του διαστημικού προγράμματος της Αμερικής

Σόνια Ταλαντινού
h-μουσική-αναμονής-της-nasa-932484
Σόνια Ταλαντινού

Οι αστροναύτες δεν έχουν επισκεφθεί το φεγγάρι εδώ και 50 χρόνια, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδίασαν να τους οδηγήσουν ξανά πίσω.

Εκατοντάδες ρεπόρτερ από όλο τον κόσμο ταξιδεύουν στις αρχές φθινοπώρου στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της Φλόριντα για να καλύψουν την εκτόξευση της πρώτης αποστολής μιας φιλόδοξης προσπάθειας γνωστής ως «Άρτεμις».

Η εκτόξευση ακυρώνεται όταν ένας από τους βασικούς κινητήρες του πυραύλου αρνείται να συνεργαστεί. Οι δημοσιογράφοι περιμένουν λεπτομέρειες σχετικά με το τι πήγε στραβά και πότε η NASA θα προσπαθήσει ξανά -επόμενη, επίσημη ημερομηνία εκτόξευσης ορίστηκε η 14η Νοεμβρίου.

Το κοινό σημείο αναφοράς που έχουν όλοι στην αίθουσα Τύπου δεν είναι μόνο το ενδιαφέρον για τη διαστημική αποστολή, αλλά και μια συγκεκριμένη μελωδία, που πλημμυρίζει τον χώρο εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων και την οποία οι περισσότεροι γνωρίζουν καλά!

Η μουσική αναμονής-σήμα κατατεθέν της NASA προηγείται κάθε τηλεδιάσκεψης ή συνέντευξης Τύπου και υπάρχει εντυπωμένη καλά στο μυαλό κάθε δημοσιογράφου, αστρονόμου, μηχανικού ή μέλος του προσωπικού της, αλλά και όλων των εμπορικών διαστημικών εταιριών.

Οποιαδήποτε μουσική αναμονής μπορεί να θυμίζει «έντομο στα αφτιά», αλλά της NASA έχει μια συγκεκριμένη βαρύτητα. Είναι το είδος που στηρίζει το υψηλό εγχείρημα της εξερεύνησης του διαστήματος. Για χρόνια, συνοδεύει σχεδόν κάθε σημαντική ανακοίνωσή της στον Τύπο και όχι μόνο.

Είναι η εισαγωγή πριν την προσγείωση ενός ρόβερ στον Άρη, την ανάπτυξη ενός διαστημικού τηλεσκοπίου ή την εκτόξευση ενός πυραύλου. Είναι το soundtrack του αμερικανικού διαστημικού προγράμματος εν γένει!

Η Verizon είναι η εταιρία που παρέχει στη NASA υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης, συμπεριλαμβανομένης και της μουσικής αναμονής. Και η επιλογή της NASA διχάζει. Περιέχει δύο διαφορετικές ορχηστρικές μελωδίες, που επαναλαμβάνονται η μία μετά την άλλη. Η πρώτη είναι μια τύπου country από κιθάρα, διασκεδαστική και χαλαρή. Η δεύτερη, ένας αισιόδοξος τόνος στο πιάνο -πολύ πιο ελκυστικός.

Η παύση μεταξύ των επαναλήψεων είναι αρκετά μεγάλη ώστε να αυξάνει τις ελπίδες ότι μια συνέντευξη Τύπου επιτέλους ξεκινάει. Μετά, όμως, ξαναρχίζει να παίζει…

Η γλυκιά μελωδία είναι το “Windows Rolled Down” των The 126ers. Η πιο ζωηρή είναι το «Soul Composing» του Phat Mama Tee. Τα τραγούδια βρίσκονται στο YouTube, μαζί με άλλα κομμάτια των καλλιτεχνών -το είδος της μουσικής που χρησιμοποιείται σε διαφημίσεις.

Δημιουργοί αγνώστου ταυτότητας

Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα στο διαδίκτυο σχετικά με την ταυτότητα των δημιουργών. Όσον αφορά στο “Soul Composing”, συνδέεται μ’ ένα στούντιο ηχογράφησης, που ονομάζεται Trout Recording. Συνθέτης του είναι ο Bryce Goggin, ένας έμπειρος μουσικός και παραγωγός δίσκων, που δημιουργεί μουσική για βιβλιοθήκες ήχου χωρίς πνευματικά δικαιώματα.

Δηλώνει πως δε γνωρίζει δημιουργό με το όνομα Phat Mama Tee -όποιος ανέβασε το τραγούδι στο YouTube πρέπει να το έχει προσθέσει μάλλον τυχαία- και το κομμάτι στην πραγματικότητα ονομάζεται «Scrapbook». Ο ίδιος και μια ομάδα συνεργατών του το ηχογράφησαν το 2014, κατά τη διάρκεια ενός jam session, στο οποίο εμπνεύστηκαν τουλάχιστον 10 κομμάτια!

Ο Goggin δεν ήξερε ότι η δουλειά του είχε γίνει η μουσική της NASA ή ότι έχει μια τόσο παθιασμένη βάση θαυμαστών. «Είμαι απόλυτα ενθουσιασμένος που κάτι πάνω στο οποίο έχω δουλέψει και δημιουργήσει επηρεάζει τους ανθρώπους – εννοώ, ενδεχομένως θετικά, ενδεχομένως αρνητικά», δήλωσε. «Είναι ωραίο να γνωρίζουμε ότι αυτό υπάρχει στη συνείδηση ​​άλλων ανθρώπων».

Ο ίδιος μάλιστα ρώτησε: «Ποιος είναι ο αριθμός που μπορώ να καλέσω για να το ακούσω;»! Όσον αφορά στον καλλιτέχνη ή τους καλλιτέχνες The 126ers, οι οποίοι μπορεί να παρήγαγαν το άλλο μισό της μουσικής της NASA, δεν υπάρχουν στοιχεία μέχρι στιγμής. Ίσως κάποια πράγματα τελικά να πρέπει να παραμείνουν τόσο μυστηριώδη όσο και τα βάθη του σύμπαντος…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα