Η Ελλάδα γίνεται θέμα στα διεθνή ΜΜΕ για την… λειψυδρία
Εκτεταμένα ρεπορτάζ σε διεθνή Μέσα Ενημέρωσης αναφέρονται στη λειψυδρία που απειλεί την Ελλάδα
Θέμα στα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ είναι η είδηση της σημαντικής μείωσης των αποθεμάτων νερού στον Μόρνο, που υδροδοτεί την Αττική.
Με εκτεταμένο ρεπορτάζ το BBC, αναφέρει πως οι καταγραφές υψηλών θερμοκρασιών προκάλεσαν την μερική ξήρανση μιας μεγάλης δεξαμενής και οδήγησαν στην επανεμφάνιση των ερειπίων ενός ελληνικού χωριού που παρέμεινε βυθισμένο για δεκαετίες, το οποίο δείχνει και με πλάνα από drone.
Οι κάτοικοι του χωριού Κάλλιο αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους πριν από περισσότερα από 40 χρόνια για να δημιουργηθεί η δεξαμενή του Μόρνου στη νότια Ελλάδα, που τροφοδοτεί με νερό την πρωτεύουσα, την Αθήνα.
“Ωστόσο, οι ξηρασίες των τελευταίων μηνών προκάλεσαν δραματική πτώση στα επίπεδα των υδάτων της δεξαμενής, αποκαλύπτοντας ό,τι απέμεινε από αρκετά σπίτια και ένα σχολείο.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Είναι μόλις η δεύτερη φορά από τότε που εγκαταλείφθηκε το Κάλλιο που το χωριό έχει γίνει ορατό, σύμφωνα με έναν πρώην κάτοικο. Η πρώτη φορά ήταν τη δεκαετία του 1990, κατά τη διάρκεια μιας άλλης περιόδου ξηρασίας”.
“Βλέπετε το ισόγειο που απέμεινε από το διώροφο σπίτι του πεθερού μου… και δίπλα του μπορείτε να δείτε ό,τι απέμεινε από το σπίτι των ξαδέλφων μου», δήλωσε στο AFP ο 60χρονος συνταξιούχος Γιώργος Ιωσηφίδης, που έζησε στο Κάλλιο ως νέος. Το χωριό αποτελούνταν από περίπου 80 σπίτια, μια εκκλησία και ένα σχολείο.
«Αν δεν βρέξει σύντομα, η στάθμη θα πέσει ακόμη περισσότερο και το πρόβλημα θα είναι πιο οξύ από ό,τι ήταν τότε», είπε ο κ. Ιωσηφίδης.
Στο ρεπορτάζ του BBC επισημαίνεται πως η Ελλάδα κατέγραψε τον πιο ζεστό Ιούνιο και Ιούλιο φέτος. Η ΕΥΔΑΠ ανέφερε ότι τα επίπεδα νερού στην δεξαμενή του Μόρνου έχουν μειωθεί κατά 30%. Ωστόσο, και άλλες δεξαμενές που τροφοδοτούν με νερό την Αττική, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας, έχουν επίσης καταγράψει σημαντική πτώση στα επίπεδα των υδάτων.
Με τα επίπεδα των νερών να μειώνονται, οι ελληνικές αρχές ζητούν από τους κατοίκους της Αττικής να μην σπαταλούν νερό. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τους υδάτινους πόρους. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να σπαταλάμε νερό… σε μια εποχή που γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι θα έχουμε λιγότερο», είπε.
The Guardian: “Οι καύσωνες και η έλλειψη βροχοπτώσεων έχουν οδηγήσει στη μείωση των επιπέδων του νερού στο φράγμα του Μόρνου”
Η βρετανική εφημερίδα The Guardian επισημαίνει πως κανένα άλλο μέρος δεν μπορεί να υποδείξει πιο καθαρά την πτώση των επιπέδων βροχοπτώσεων στην Ελλάδα από τη δεξαμενή του Μόρνου. Και κανένας οικισμός δεν δείχνει πιο ξεκάθαρα πόσο σοβαρή ήταν η φετινή ξηρασία από το Κάλλιο..
“Σχεδόν πέντε δεκαετίες μετά την σκόπιμη πλημμύρα του Κάλλιου ως μέρος της κατασκευής ενός φράγματος για να εξασφαλιστεί η υδροδότηση της Αθήνας, οι άνθρωποι που ζουν κοντά παρακολουθούν με δυσπιστία καθώς τα αποθέματα νερού μειώνονται σε τέτοιο βαθμό που το χωριό έχει επανεμφανιστεί.
«Είναι μια εφιαλτική κατάσταση», δήλωσε ο Απόστολος Γεροδήμος, επικεφαλής της κοινότητας των 60 ατόμων που αναγκάστηκαν να μετακινηθούν σε υψηλότερο έδαφος όταν κατασκευάστηκε το φράγμα, περίπου 200 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας.
«Όσο περισσότερο πέφτουν τα επίπεδα του νερού, τόσο περισσότερα κτίρια που βυθίστηκαν τότε επανεμφανίζονται. Αν δεν βρέξει αυτόν τον χειμώνα, το πρόβλημα θα επιδεινωθεί πολύ περισσότερο».
Υπολογίζεται ότι περίπου 80 κτίρια, συμπεριλαμβανομένης της εκκλησίας της Ευαγγελίστριας και του δημοτικού σχολείου του Κάλλιου, «θυσιάστηκαν» όταν δημιουργήθηκε η δεξαμενή. Οι άνθρωποι που αποζημιώθηκαν τότε μετακόμισαν στην Αθήνα και σε άλλα αστικά κέντρα ή σε πιο ψηλά μέρη όπου δημιούργησαν μια νέα κοινότητα.
Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας “The Guardian” αναφέρεται πως με την παρατεταμένη ξηρασία να βρίσκεται στο επίκεντρο, οι αξιωματούχοι της ΕΥΔΑΠ έχουν ανακοινώσει ότι καταρτίζουν σχέδια για καλύτερη διαχείριση των υδάτων, με επενδύσεις που ανέρχονται στα 750 εκατομμύρια ευρώ.
Υπάρχουν σχέδια να αξιοποιηθεί η λίμνη Υλίκη, περίπου 85 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας, επιπλέον της τεχνητής λίμνης που τροφοδοτείται από τους ποταμούς Μόρνο και Εύηνο.