Διεθνή

Η Ελβετία γίνεται η πρώτη χώρα που προχωρά σε μειώσεις επιτοκίων

Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση προχώρησε σήμερα η ελβετική Κεντρική Τράπεζα

Parallaxi
η-ελβετία-γίνεται-η-πρώτη-χώρα-που-προχ-985504
Parallaxi

Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση προχώρησε σήμερα Πέμπτη (21/3) η ελβετική Κεντρική Τράπεζα, ανακοινώνοντας την απόφασή της να μειώσει το βασικό της επιτόκιο και με αυτόν τον τρόπο η Ελβετία να γίνει η πρώτη μεγάλη οικονομία που χαλαρώνει τη νομισματική της πολιτική μετά τη συγκράτηση του πληθωρισμού.

Ειδικότερα, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) ανακοίνωσε ότι μειώνει τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1,5%, τονίζοντας ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει χαμηλότερα του 2% στο άμεσο μέλλον.

Η απόφαση της SNB, την ώρα που οι κεντρικές τράπεζες άλλων μεγάλων οικονομιών του πλανήτη διατηρούν σταθερά τα επιτόκιά τους, αποτελεί την πρώτη μείωση επιτοκίων στην Ελβετία μετά από 9 χρόνια, όπως μεταδίδει το Reuters.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η πλειοψηφία των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, εκτιμούσαν ότι η συνήθως συντηρητική SNB θα διατηρούσε τα επιτόκια στο 1,75% και θα περίμενε τουλάχιστον άλλους τρεις μήνες πριν ανακοινώσει μειώσεις.

Η κίνηση της SNB αιφνιδίασε τις αγορές, στέλνοντας το ελβετικό φράγκο σε χαμηλό οκτώ μηνών έναντι του ευρώ και προκάλεσε υποχώρηση στις αποδόσεις των ελβετικών κρατικών ομολόγων, ενώ ενίσχυσε τις μετοχές που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης.

Οικονομολόγοι σχολίασαν ότι η μείωση των επιτοκίων της SNB ήταν μια τολμηρή κίνηση δεδομένης της συνήθους επιφυλακτικότητας της εν λόγω κεντρικής τράπεζας.

«Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής κατέστη δυνατή επειδή η καταπολέμηση του πληθωρισμού τα τελευταία δυόμισι χρόνια ήταν αποτελεσματική. Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις μας, ο πληθωρισμός είναι επίσης πιθανό να παραμείνει σε αυτό το εύρος τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο πρόεδρος της ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας Τόμας Τζόρνταν.

Ερωτηθείς πώς είναι για την SNB να βγαίνει μπροστά στις μειώσεις επιτοκίων, ο Τζόρνταν ανέφερε: Για εμάς, δεν είναι θέμα αν είμαστε πρώτοι ή τελευταίοι, παίρνουμε την απόφαση τη στιγμή που είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι μια καλή στιγμή για να πάρεις αυτή την απόφαση».

Η κίνηση της SNB προμηνύει πιθανή χαλάρωση αργότερα φέτος από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με το Bloomberg.

Την ίδια ώρα, η ΕΚΤ αναμένεται να κάνει την πρώτη της μείωση στο κόστος δανεισμού τον Ιούνιο, αφού διατήρησε σταθερά τα επιτόκιά της στις αρχές αυτού του μήνα.

Η FED χθες Τετάρτη άφησε επίσης αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο, αλλά διατήρησε την προοπτική για τρεις μειώσεις στο κόστος δανεισμού εντός του 2024.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα