Διεθνή

Η φαιντανύλη «χτυπά» κάθε γωνιά στις ΗΠΑ

Γεγονός το τέταρτο κύμα της επιδημίας οπιοειδών.

Parallaxi
η-φαιντανύλη-χτυπά-κάθε-γωνιά-στις-η-436426
Parallaxi

Η χρήση του ναρκωτικού της φαιντανύλης στις ΗΠΑ είναι γνωστή εδώ και πολύ καιρό, ενώ το τελευταίο διάστημα γίνεται όλο και πιο συχνά λόγος για την εκτεταμένη χρήση της και τις σοβαρότατες επιπτώσεις της.

Όμως τώρα το ζήτημα έχει προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία. Το BBC γράφει σήμερα σε άρθρο του για το συγκεκριμένο ναρκωτικό ότι “περισσότεροι Αμερικανοί από ποτέ πεθαίνουν από υπερβολικές δόσεις φαιντανύλης καθώς το τέταρτο κύμα της επιδημίας οπιοειδών σαρώνει κάθε κοινότητα και κάθε γωνιά της χώρας”.

Πριν από έξι χρόνια ο γιος της Κιμ Μπλέικ, ο Σον, πέθανε από υπερβολική δόση φαιντανύλης στο Μπέρλινγκτον του Βερμόντ. Ήταν μόλις 27 ετών.

«Κάθε φορά που ακούω για απώλεια από τη χρήση ουσιών, η καρδιά μου ραγίζει λίγο παραπάνω», έγραφε η κυρία Μπλέικ σε blog αφιερωμένο στον γιο της το 2021.

Εκείνο το έτος η υπερβολική δόση ναρκωτικών σκότωσε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους σε ολόκληρη τη χώρα.

Από αυτούς τους θανάτους, περισσότερο από το 66% συνδεόταν με τη φαιντανύλη, το συνθετικό οπιοειδές που για όσους δεν γνωρίζουν είναι 50 φορές ισχυρότερο από την ηρωίνη.

Το Fentanyl είναι ένα φάρμακο που μπορεί να συνταγογραφηθεί από γιατρό για τη θεραπεία έντονου πόνου.

Ωστόσο, το ναρκωτικό παρασκευάζεται και πωλείται παράνομα από συμμορίες.

Το μεγαλύτερο μέρος της παράνομης φαιντανύλης που βρέθηκε στις ΗΠΑ φέρεται να διακινείται από το Μεξικό και περιλαμβάβει χημικές ουσίες που προέρχονται από την Κίνα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών (DEA).

Το 2010, λιγότεροι από 40.000 άνθρωποι πέθαναν από υπερβολική δόση ναρκωτικών σε ολόκληρη τη χώρα, και λιγότεροο από το 10% αυτών των θανάτων συνδέονταν με φαιντανύλη.

Τότε, οι θάνατοι οφείλονταν κυρίως στη χρήση ηρωίνης ή συνταγογραφούμενων οπιοειδών.

Μια μελέτη που κυκλοφόρησε αυτήν την εβδομάδα από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) εξετάζει τις τάσεις στους θανάτους από υπερβολική δόση στις ΗΠΑ την περίοδο 2010-21 χρησιμοποιώντας δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Τα νέα δεδομένα δίνουν μια σαφή εικόνα του πώς η φαιντανύλη έχει επαναπροσδιορίσει την υπερβολική δόση ναρκωτικών στην Αμερική τα τελευταία δέκα χρόνια.

«Η άνοδος της παράνομα παρασκευαζόμενης φαιντανύλης έχει οδηγήσει σε μια κρίση υπερβολικής δόσης άνευ προηγουμένου στις ΗΠΑ», τονίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Σχεδόν κάθε γωνιά στις ΗΠΑ, από τη Χαβάη μέχρι την Αλάσκα έως το Ρόουντ Άιλαντ, έχει πληγεί από τη φαιντανύλη.

Η αύξηση των θανάτων που σχετίζονται με φαιντανύλη παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 2015, δείχνουν τα στοιχεία.

Έκτοτε το φάρμακο εξαπλώθηκε στις ΗΠΑ και τα ποσοστά των θανάτων έχουν αυξηθεί απότομα.

Ένα τέταρτο κύμα 

Η θανατηφόρα χρήση της φαιντανύλης σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα σηματοδοτεί το «τέταρτο κύμα» της κρίσης υπερβολικής δόσης στις ΗΠΑ, λένε ερευνητές.

Για να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη του γιου της, η κ. Μπλέικ, η ιστορία της οποίας αναφέρθηκε εν συντομία στην αρχή του παρόντος κειμένου,  έχει μιλήσει ανοικτά για την απώλειά της και έχει βοηθήσει άλλες οικογένειες να περάσουν τον πόνο όσων έχασαν δικούς τους ανθρώπους από υπερβολική δόση.

Πηγή: BBC 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα