Διεθνή

Η Κομισιόν άνοιξε “στρατηγικό διάλογο” με τους αγρότες

Πώς σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung τις κινητοποιήσεις των Ευρωπαίων αγροτών

Parallaxi
η-κομισιόν-άνοιξε-στρατηγικό-διάλογ-1110317
Parallaxi

Τις κινητοποιήσεις των ευρωπαίων αγροτών και τον διάλογο που προτείνει τώρα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung: «Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν άνοιξε έναν “στρατηγικό διάλογο” για το μέλλον της γεωργίας στις Βρυξέλλες και το ερώτημα είναι εάν θα οδηγήσουν τώρα οι αγρότες στην Ευρώπη τα τρακτέρ τους ήσυχα-ήσυχα στα σπίτια τους; Σίγουρα όχι, γιατί η οργή των αγροτών έχει πολύ βαθιές αιτίες για να διαλυθεί σε ένα στρογγυλό τραπέζι. Εδώ και δεκαετίες οι Βρυξέλλες χρηματοδοτούν μια γεωργία που καταστρέφει την ίδια της την ύπαρξη. Είναι δύσκολο να αλλάξει ρότα μια τέτοια μηχανή καταμερισμού χρημάτων και ξεκίνησε πολύ αργά. Η κλιματική αλλαγή και η περιβαλλοντική καταστροφή έχουν προχωρήσει τόσο πολύ που η Κομισιόν υπό την ηγεσία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δέχτηκε σημαντική πίεση για να δράσει. Σε καμία περίπτωση δεν προχώρησε πολύ με το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, αλλά μάλιστα το εφάρμοσε και άσχημα… Ο “στρατηγικός διάλογος” μπορεί τώρα να θέλει να δώσει την εικόνα μιας βιώσιμης γεωργίας για το μέλλον, αλλά προς το παρόν εκλαμβάνεται ως μια φθηνή προσπάθεια της προέδρου της Επιτροπής να ηρεμήσει τα πνεύματα πριν από τις Ευρωεκλογές και είναι σαν να λέει στους αγρότες «συνέλθετε και ας κάτσουμε να μιλήσουμε!».

Όλοι κερδισμένοι από την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Είναι πλέον και επίσημο. Η Τουρκία επικύρωσε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και η απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το βράδυ της Πέμπτης. Η Frankfurter Rundschau γράφει: «Το μακρύ πέρα-δώθε δεν ήταν καλό. Ούτε το παιχνίδι με το χρόνο της Άγκυρας πρόδιδε έναν πειστικό χειρισμό αλλά απέδωσε καρπούς στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν…και στο τέλος όλοι επωφελήθηκαν. Η συμφωνία φέρνει την Τουρκία πιο κοντά στους εταίρους της στο ΝΑΤΟ και σταθεροποιεί την νοτιοανατολική της πλευρά. Στα βορειοανατολικά η προστασία δεν αυξάνεται μόνο για τα σκανδιναβικά κράτη. Και οι άνθρωποι στα γειτονικά κράτη της Βαλτικής αισθάνονται πλέον πιο ασφαλείς».

Σκάνδαλο κακοποιημένων παιδιών στην Ευαγγελική Εκκλησία

Τέλος, το θέμα που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των γερμανικών εφημερίδων είναι μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη και επιβεβαιώνει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά στην Ευαγγελική Εκκλησία είναι πολύ μεγαλύτερος από όσο ήταν γνωστός μέχρι σήμερα. Η ίδια η Ευαγγελική Εκκλησία έκανε λόγο για 858 άτομα ενώ σύμφωνα με την έκθεση είναι 2.225 από το 1946. Η εφημερίδα Mitteldeutsche Zeitung γράφει: «Τα σκάνδαλα κακοποίησης έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη στις εκκλησίες. Ουρές από ανθρώπους σχηματίζονται μπροστά από τα τοπικά δικαστήρια που καταγράφουν όσους εγκαταλείπουν την Εκκλησία διότι έχουν βαρεθεί τους κληρικούς που έκαναν πολύ άσχημα πράγματα αντί να κηρύττουν το λόγο του Θεού. Από τότε που ήρθαν στο φως τα σκάνδαλα κακοποίησης το 2010, η Καθολική Εκκλησία έχει χάσει περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια μέλη και η προτεσταντική 4,5 εκατομμύρια μέλη. Όπως και με τους Καθολικούς πολλοί ανώτεροι κληρικοί στην Ευαγγελική Εκκλησία προσπάθησαν όμως να προστατεύσουν πρώτα την Εκκλησία και όχι τα παιδιά που τους είχαν εμπιστευθεί».

Πηγή: DW

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα