Διεθνή

Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι ενημέρωσε τους γείτονές της για την επίθεση στο Ισραήλ 3 ημέρες νωρίτερα

Αρχίζει η τηλεδιάσκεψη των ηγετών της G7 με θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Parallaxi
η-τεχεράνη-υποστηρίζει-ότι-ενημέρωσε-1147108
Parallaxi

Το Ιράν ενημέρωσε τους γείτονές του για τα αντίποινα του στο Ισραήλ 72 ώρες νωρίτερα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν.

“Σχεδόν 72 ώρες πριν από τις επιχειρήσεις μας, ενημερώσαμε τους φίλους και τους γείτονές μας στην περιοχή ότι η απάντηση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ ήταν βέβαιη, νόμιμη και αμετάκλητη”, δήλωσε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας σε συνέντευξη Τύπου.

Αρχίζει η τηλεδιάσκεψη των ηγετών της G7 με θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Ξεκινά αυτή την ώρα η τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών που μετέχουν στην Ομάδα της G7, με θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όπως ανακοινώθηκε από την ιταλική κυβέρνηση η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της G7.

«Η κυβέρνησή μας καθιστά και πάλι σαφή την καταδίκη των επιθέσεων του Ιράν κατά του Ισραήλ», υπογράμμισε σε ανάρτησή της η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.

«Εκφράζουμε έντονη ανησυχία για την περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε ώστε να μπορέσει να αποφευχθεί», πρόσθεσε η επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης.

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ μετά τις ιρανικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ συγκάλεσε ο Ζοζέπ Μπορέλ

Στη σύγκληση έκτακτης τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την Τρίτη 16 Απριλίου 2024, μετά τις επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ με drone και πυραύλους, προχώρησε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Μετά τις ιρανικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ, συγκάλεσα έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, την Τρίτη» ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ στο Χ.

«Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην αποκλιμάκωση και την ασφάλεια της περιοχής», συμπλήρωσε.

Ιράν: Στο υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκαν για εξηγήσεις οι πρεσβευτές της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας

Στο ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκαν σήμερα οι πρεσβευτές της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας για να τους επιδοθεί διάβημα διαμαρτυρίας σε σχέση με τις δηλώσεις των αρχών των χωρών τους μετά τα ιρανικά πλήγματα εν είδει αντιποίνων που διεξήχθησαν τη χθεσινή νύχτα κατά του Ισραήλ.

Οι τρείς διπλωμάτες “κλήθηκαν στο υπουργείο, μετά τις ανεύθυνες θέσεις ορισμένων αξιωματούχων των χωρών αυτών σε σχέση με την απάντηση του Ιράν στη σειρά ενεργειών του σιωνιστικού καθεστώτος κατά των πολιτών και των συμφερόντων της χώρας μας”, δήλωσε η ιρανική διπλωματία σε ανακοίνωση η οποία μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο Irna και το ημιεπίσημο Ιρανικό Εργατικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ILNA).

Γερμανία: Το Ισραήλ έδειξε ότι μπορεί να προστατέψει τη χώρα του, το Ιράν έχει απομονωθεί, δηλώνει η ΥΠΕΞ Μπέρμποκ

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ έδειξε ότι είναι δυνατό και ότι μπορεί να υπερασπιστεί τη χώρα του απωθώντας την ιρανική επίθεση κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, μαζί με ισχυρούς συμμάχους.

“Το Ιράν έχει απομονωθεί με την επιθετική συμπεριφορά του με την οποία θέλει να αποσταθεροποιήσει όλη την περιοχή”, δήλωσε. “Και οι ικανότητες του Ισραήλ είναι ισχυρές. Το Ισραήλ μπορεί να προστατέψει τη χώρα του”.

Το Ιράν έφερε “συνειδητά” τη Μέση Ανατολή “στο χείλος του γκρεμού” μετά την εκτόξευση εκατοντάδων ρουκετών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων κατά του Ισραήλ, δήλωσε η Αναλένα Μπέρμποκ.

Το Ιράν “σχεδόν βύθισε μια ολόκληρη περιοχή στο χάος”, επέμεινε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια σύντομης ομιλίας της στο Βερολίνο.

Η Μπέρμποκ κάλεσε το Ιράν να μην προβεί σε περαιτέρω επιθέσεις, μεταξύ άλλων μέσω αντιπροσώπων, καθώς μια περιφερειακή κλιμάκωση θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες. Κάλεσε επίσης “όλους τους παράγοντες στην περιοχή να ενεργήσουν ‘με σύνεση’, γιατί “ο φαύλος κύκλος της κλιμάκωσης πρέπει να σπάσει”.

Παράλληλα ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κίνα, κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση μετά τα ιρανικά πλήγματα. “Δεν μπορούμε παρά να καλέσουμε όλους, και κυρίως το Ιράν, να μην συνεχίσουν σε αυτόν τον δρόμο”, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο καγκελάριος κατήγγειλε τη “σοβαρή κλιμάκωση” της έντασης στη Μέση Ανατολή και εξέφρασε την “αλληλεγγύη” του προς το Ισραήλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα