Διεθνή

Η Ινδία έχει, για πρώτη φορά, περισσότερες γυναίκες από άνδρες

Η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου με 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκους

Parallaxi
η-ινδία-έχει-για-πρώτη-φορά-περισσότερ-651593
Parallaxi
Στιγμιότυπο YouTube

Αξιοσημείωτη στιγμή για την Ινδία, η στροφή της προς έναν, κατά κύριο λόγο, γυναικείο πληθυσμό, καθώς για αιώνες σκότωναν τα κορίτσια πριν ή μετά τη γέννησή τους λόγω του κοινωνικού στιγματισμού.

Σημαντικές κοινωνικές αλλαγές λαμβάνουν χώρα στην Ινδία, την δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, καθώς σύμφωνα με κυβερνητική έρευνα, έχει περισσότερες γυναίκες από άνδρες, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην καταγεγραμμένη ιστορία της ενώ δεν βιώνει πλέον πληθυσμιακή “έκρηξη”.

Η Εθνική Έρευνα Οικογένειας και Υγείας, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2019 και 2021, έδειξε ότι η Ινδία έχει πλέον 1.020 γυναίκες για κάθε 1.000 άνδρες. Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι ο αναπαραγωγικός ρυθμός της χώρας έχει πέσει κατά μέσο όρο στα 2. Είναι η πρώτη φορά που ο ρυθμός είναι κάτω από τα επίπεδα αντικατάστασης ενώ στις αστικές περιοχές ήταν ακόμα πιο κάτω, στο 1,6.

Αυτό σημαίνει ότι δεν γεννιούνται αρκετά παιδιά για να αντικαταστήσουν την παλαιότερη γενιά, υποδηλώνοντας ότι ο πληθυσμός της Ινδίας των σχεδόν 1,4 δισεκατομμυρίων μπορεί να είναι κοντά στο αποκορύφωμά του και είναι μια σημαντική αλλαγή για μια χώρα όπου στη δεκαετία του 1950 οι γυναίκες είχαν κατά μέσο όρο έξι παιδιά.

Η στροφή της Ινδίας προς έναν κατά κύριο λόγο γυναικείο πληθυσμό είναι επίσης μια αξιοσημείωτη στιγμή για μια χώρα που για αιώνες ήταν μια από τις “αγνοούμενες γυναίκες”, αναφερόμενη στα εκατομμύρια κορίτσια που σκοτώθηκαν πριν ή αμέσως μετά τη γέννησή τους λόγω του κοινωνικού στιγματισμού της γέννησης κόρης.

Παρά τη φαινομενική πρόοδο, σύμφωνα με την έρευνα, η αναλογία των φύλων κατά τη γέννηση εξακολουθεί να παραμένει σε 929 γυναίκες για κάθε 1.000 άνδρες, γεγονός που δείχνει ότι το ζήτημα της επιλογής φύλου και της γυναικείας εμβρυοκτονίας δεν έχει εξαλειφθεί.

Η Ινδία εξακολουθεί να μην αναμένεται να υποστεί μείωση του πληθυσμού της για άλλα 30 ή 40 χρόνια, εν μέρει επειδή περισσότερο από το 30% είναι μεταξύ 10 και 30 ετών και είναι πιθανό να κάνουν παιδιά τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα