ΙΟΣ: Δραματική αύξηση κρουσμάτων-Επιστροφή και σε χώρες που δεν είχαν

Σπάνε διαρκώς τα ρεκόρ ημέρας-Ο εφιάλτης επιστρέφει

Parallaxi
ιοσ-δραματική-αύξηση-κρουσμάτων-επισ-628662
Parallaxi
Εικόνα: Unsplash

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εμφανίστηκε «ανήσυχος» σήμερα για την αναζωπύρωση της πανδημίας της Covid-19 σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, όπου γενικεύεται η χρήση της μάσκας –όπως στο Λονδίνο και τη Βιέννη– μολονότι η πλέον πληγείσα ήπειρος παραμένει πάντα η Αμερική, με περισσότερα από 8 εκατομμύρια κρούσματα μέχρι σήμερα.

Το Βέλγιο κατέρριψε σήμερα ένα θλιβερό ρεκόρ: ένα κοριτσάκι τριών ετών πέθανε από τον νέο κοροναϊό και έγινε έτσι το νεότερο θύμα στη χώρα αυτή, όπου τα κρούσματα αυξάνονται επίσης. Συνολικά έχουν καταγραφεί 64.847.

Στην Αγγλία, τέθηκε σε ισχύ η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα καταστήματα και τα σούπερ-μάρκετ. Το ίδιο ισχύει επίσης στα σούπερ-μάρκετ της Βιέννης, αλλά επίσης και στα ταχυδρομεία, τις τράπεζες και τα ιατρικά κέντρα της αυστριακής πρωτεύουσας. Αν και κάποιες φορές είναι δύσκολο να καταλάβεις τι λέει ο άλλος όταν μιλάει με καλυμμένο το στόμα, «πρέπει να τη φοράμε για να προστατευόμαστε οι ίδιοι και να προστατεύουμε τους άλλους», είπε η Αλένα Άκτας, μια ταχυδρομική υπάλληλος. Ο Αντρέας Ποσενράιτερ, που έκανε τα ψώνια του σε ένα σούπερ-μάρκετ, υποστήριξε ότι η χρήση μάσκας θα έπρεπε να παραμείνει υποχρεωτική μετά την άρση της καραντίνας. «Ήταν λάθος», σχολίασε.

Νωρίτερα σήμερα, το ευρωπαϊκό παράρτημα του ΠΟΥ κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να παραμείνουν σε εγρήγορση και να προχωρήσουν στην άρση των περιορισμών «με προσοχή». Αν χρειαστεί, να επιβάλουν και πάλι μέτρα. «Η πρόσφατη αναζωπύρωση των κρουσμάτων της Covid-19 σε ορισμένες χώρες, μετά τη χαλάρωση των μέτρων αποστασιοποίησης ασφαλώς και είναι λόγος ανησυχίας», είπε μια εκπρόσωπος του Οργανισμού στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, η Ευρώπη μετρά 207.118 θανάτους και περισσότερα από 3 εκατομμύρια κρούσματα.

Σε όλον τον κόσμο, τα θύματα του νέου κοροναϊού ανέρχονται σε 633.711. Η κατάσταση παραμένει πολύ ανησυχητική στην αμερικανική ήπειρο. Στις ΗΠΑ, που ξεπέρασαν και επισήμως τα 4 εκατομμύρια κρούσματα, αναφέρθηκαν σήμερα 1.225 νέοι θάνατοι. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που κατηγορήθηκε για τους χειρισμούς του στην αρχή της πανδημίας, παραδέχτηκε πρόσφατα ότι παρατηρείται «ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων» στον νότο και ματαίωσε το συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που επρόκειτο να φιλοξενηθεί στη Φλόριντα στα τέλη Αυγούστου. Στο συνέδριο αυτό θα έπαιρνε και επισήμως το χρίσμα του υποψηφίου του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Η περιοχή της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ξεπέρασε επίσης τα 4 εκατομμύρια κρούσματα. Η Βραζιλία από μόνη της μετρά πλέον περισσότερες από 2,2 εκατομμύρια μολύνσεις. Αυτό πάντως δεν εμπόδισε τον Βραζιλιάνο πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου, που έχει προσβληθεί και ο ίδιος από τον SARS-CoV-2, να κάνει βόλτα και να συνομιλήσει, χωρίς να φοράει μάσκα, με υπαλλήλους της υπηρεσίας καθαριότητας κοντά στην προεδρική κατοικία.

Στο μεταξύ, η Βολιβία ανέβαλε για τις 18 Οκτωβρίου τις βουλευτές εκλογές που επρόκειτο να διεξαχθούν στις 6 Σεπτεμβρίου.

Η κατάσταση είναι δραματική στον Ισημερινό, όπου το σύστημα υγείας της δεύτερης σε μέγεθος πόλης, της Αρεκίπα, έχει σχεδόν καταρρεύσει. Άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον ιό θεάθηκαν να κοιμούνται σε σκηνές έξω από τα νοσοκομεία και άλλοι στα αυτοκίνητά τους, περιμένοντας να βρεθεί ένα κρεβάτι σε θάλαμο για να νοσηλευτούν.

Στη Νικαράγουα, η μάσκα θα είναι υποχρεωτική και τις υποψήφιες εστεμμένες: ο διαγωνισμός για τη Μις Νικαράγουα 2020 δεν ματαιώθηκε, αλλά θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών.

Σε άλλες περιοχές του κόσμου, οι αριθμοί συνεχίζουν επίσης την ανοδική πορεία τους. Στην Ινδία, μέσα σε 24 ώρες, καταγράφηκαν 740 θάνατοι από την Covid-19, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό που ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές. Η χώρα είναι έκτη σε αριθμό θυμάτων, πίσω από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τη Βρετανία, το Μεξικό και την Ιταλία.

Πολλές χώρες επέλεξαν να επιβάλουν και πάλι μέτρα καραντίνας, αλλά τοπικά ή χρονικά περιορισμένα. Οι κάτοικοι του Τόκιο, περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι, καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους από χθες Πέμπτη, την πρώτη ημέρα μιας τετραήμερης επίσημης αργίας στην Ιαπωνία.

Στη Νότια Αφρική τα δημόσια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για άλλον έναν μήνα, μέχρι τα τέλη Αυγούστου, επειδή τις τελευταίες εβδομάδες αυξήθηκαν κατά 60% οι θάνατοι από φυσικά αίτια, αν και δεν αποδίδονται όλοι στον κοροναϊό. Στον οίκο ευγηρίας Casa Serena του Γιοχάνεσμπουργκ, της οικονομικής πρωτεύουσας, οι 14 από τους 64 ηλικιωμένους ενοίκους πέθαναν αφού προσβλήθηκαν από την Covid-19 και οι υπόλοιποι τρέμουν για τη ζωή τους.

ΗΠΑ: 2η συνεχόμενη μέρα με πάνω από 1.100 νεκρούς και πάνω από 70.000 κρούσματα

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν χθες Παρασκευή για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα πάνω από χίλιους εκατό θανάτους και πάνω από εβδομήντα χιλιάδες νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης, καθώς η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να μαίνεται στη χώρα που έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα από αυτήν στον πλανήτη, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως τις 20:30 (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα Σάββατο ώρα Ελλάδας).

Σε 24 ώρες, στη χώρα καταγράφηκαν 73.800 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 (76.500 την προηγουμένη) και πάνω από 1.150 νέοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 (1.225 την προηγουμένη), σύμφωνα με αυτή τη σχολή ιατρικής της Βαλτιμόρης, τα δεδομένα της οποίας ανανεώνονται συνεχώς.

Ο συνολικός αριθμός των μολύνσεων που έχουν διαγνωστεί στην αμερικανική επικράτεια αφότου άρχισε να εξαπλώνεται σε αυτήν η πανδημία έχει φθάσει τα 4,1 εκατομμύρια (εκ των οποίων πάντως 1,26 εκατ. άνθρωποι αποθεραπεύτηκαν).

Οι ΗΠΑ είναι εδώ και αρκετό καιρό η χώρα που θρηνεί τα περισσότερα θύματα εξαιτίας της πανδημίας στον κόσμο κατ’ απόλυτους αριθμούς, με πάνω από 145.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19.

Έπειτα από μια κάποια βελτίωση της κατάστασης περί τα τέλη της άνοιξης, εδώ και αρκετές εβδομάδες η καμπύλη της μετάδοσης πήρε ξανά ανοδική τροχιά, ειδικά στον Νότο και στη Δύση, σε πολύ πυκνοκατοικημένες πολιτείες όπως είναι ειδικά το Τέξας, η Φλόριντα και η Καλιφόρνια.

Τις τελευταίες 11 ημέρες, το επίπεδο των νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 που καταγράφονται ανά 24 ώρες δεν έχει πέσει κάτω από το επίπεδο των 60.000.

Και η καμπύλη των θανάτων επίσης ανεβαίνει, έπειτα από καθυστέρηση λίγων εβδομάδων. Η επιστημονική συναίνεση είναι ότι γενικά το κύμα των θανάτων ακολουθεί, τρεις ως τέσσερις εβδομάδες αργότερα, αυτό των μολύνσεων.

Αν και είχαν κατέβει αρκετές φορές κάτω από τους 500 νεκρούς τον Ιούνιο, οι ημερήσιοι απολογισμοί των νεκρών ξεπέρασαν τους 1.000 τα τρία τελευταία εικοσιτετράωρα.

Ουκρανία: Περισσότερα από 1.100 κρούσματα καταγράφηκαν μέσα σε μία ημέρα στη χώρα, ο μεγαλύτερος αριθμός εδώ και ένα μήνα

Περισσότερα από 1.100 νέα κρούσματα του κορονοϊού καταγράφηκαν στην Ουκρανία τις προηγούμενες 24 ώρες, η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τις 26 Ιουνίου, όταν οι νέες μολύνσεις είχαν αυξηθεί κατά 1.109 σε μία ημέρα, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας Μαξίμ Στεπάνοφ.

Ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων σημειώνει ραγδαία άνοδο τους τελευταίους δύο μήνες μετά τη σταδιακή άρση των περιορισμών στα τέλη Μαΐου. Ο Στεπάνοφ δήλωσε ότι 205 άνθρωποι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία χθες. “Αυτό σημαίνει ότι απειλείται η ζωή τους και πρέπει να κατανοήσουμε ότι αυτή η ασθένεια είναι πολύ σοβαρή”, τόνισε ο Ουκρανός υπουργός. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων της covid-19 στην Ουκρανία ανέρχεται πλέον σε 63.929, ενώ ο αριθμός των θανάτων σε 1.590.

Ο Στεπάνοφ κάλεσε τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα που έχουν στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα ως τις 31 Αυγούστου. Βάσει αυτών είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και η τήρηση της κοινωνικής απόστασης στους δημόσιους χώρους και τα εστιατόρια. Όμως το Κίεβο επιτρέπει στις επαρχίες να προχωρούν σε χαλάρωση των μέτρων, όπου αυτό κρίνεται εφικτό.

Ξεπέρασαν τις 10.000 τα κρούσματα κορωνοϊού στη Βουλγαρία

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού στη Βουλγαρία ξεπέρασε σήμερα τις 10.000, καθώς η χώρα ανακοίνωσε 270 νέες μολύνσεις τις προηγούμενες 24 ώρες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Οκτώ άνθρωποι πέθαναν από την covid-19 στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται πλέον σε 337, ενώ τα κρούσματα έφτασαν τις 10.123.

Στην Τσεχία ο αριθμός των κρουσμάτων της covid-19 ξεπέρασε τις 15.000 χθες Παρασκευή, γεγονός που ώθησε τις αρχές να επαναφέρουν κάποιους περιορισμούς με στόχο την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορονοϊού, καθώς τα κρούσματα σημείωσαν ραγδαία άνοδο την προηγούμενη εβδομάδα.

Τις τελευταίες πέντε ημέρες στην Τσεχία καταγράφηκαν περισσότερες από 150 νέες μολύνσεις, ενώ η Πράγα προσπαθεί να περιορίσει μια εστία του κορονοϊού που συνδέεται με ένα κλαμπ.

Για τον λόγο αυτό από σήμερα οι Τσέχοι θα πρέπει να φορούν μάσκα όταν συμμετέχουν σε εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε εσωτερικούς χώρους με περισσότερα από 100 άτομα.

Λιβύη: 110 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό

Το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών της Λιβύης ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι εντοπίστηκαν 110 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό στη χώρα της βόρειας Αφρικής να ξεπερνά έτσι τους 2.400.

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, το Κέντρο ανέφερε ότι διενεργήθηκαν εργαστηριακές εξετάσεις σε 1.473 δείγματα, εκ των οποίων 110 είχαν θετικό αποτέλεσμα. Σημείωσε ακόμη ότι ένας ασθενής υπέκυψε στον COVID-19, ενώ αντίθετα τρεις ασθενείς ανάρρωσαν.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του κέντρου, συνολικά 57 άνθρωποι έχουν υποκύψει στον COVID-19 στην εμπόλεμη χώρα, επί συνόλου 2.424 ανθρώπων που προσβλήθηκαν. Στον αντίποδα, έχουν αποθεραπευτεί 504 άνθρωποι.

Αργεντινή: Ξεπέρασαν τους 2.800 οι νεκροί και τις 150.000 τα κρούσματα

Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 105 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 5.493 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής να φθάνει έτσι τους 2.807 νεκρούς επί συνόλου 153.520 μολύνσεων.

Μία ημέρα νωρίτερα, το υπουργείο Υγείας είχε καταγράψει 110 θανάτους και 6.127 νέες περιπτώσεις μόλυνσης.

Μεξικό: 737 νέοι θάνατοι και 7.573 επιπλέον κρούσματα από τον κορονοϊό σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε ακόμη 737 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 7.573 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα αυτή έφθασε έτσι τους 42.645 νεκρούς επί συνόλου 378.285 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Ο μεξικανός υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες-Γκατέλ, στον οποίο έχει ανατεθεί ο συντονισμός των κυβερνητικών προσπαθειών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έχει τονίσει επανειλημμένα ότι ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων πιθανόν είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν των κρουσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί με εργαστηριακές εξετάσεις.

Νότια Κορέα: 113 νέα κρούσματα σε 24 ώρες – Τα περισσότερα από τον Μάρτιο

Τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC) ανακοίνωσαν σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες εντοπίστηκαν στη Νότια Κορέα 113 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, τα περισσότερα που έχουν καταγραφεί μέσα σε μια μέρα από τον Μάρτιο, με το σύνολο των μολύνσεων στη χώρα να ξεπερνά τις δεκατέσσερις χιλιάδες και να ανέρχεται πλέον σε 14.092.

Ο αριθμός των θανάτων παρέμεινε αμετάβλητος το προηγούμενο 24ωρο, στους 298, σύμφωνα με τα KCDC. Ο δείκτης θνητότητας μειώθηκε ελαφρά, στο 2,11%.

Από τα νέα κρούσματα, τα 27 αφορούν περιπτώσεις εντόπιας μετάδοσης, ενώ τα 86 που διαγνώστηκαν μεταξύ ανθρώπων που εισήλθαν στη νοτιοκορεατική επικράτεια από το εξωτερικό αποτελούν νέο ρεκόρ, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Οι υγειονομικές αρχές εκφράζουν ανησυχίες ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό προτού εισέλθουν στη Νότια Κορέα μπορεί να ξεπεράσει προσεχώς τους 100 ημερησίως.

Τα περισσότερα από τα λεγόμενα «εισαγόμενα» κρούσματα εντοπίστηκαν μεταξύ νοτιοκορεατών εργαζομένων που επέστρεψαν από το Ιράκ και μεταξύ ρώσων ναυτικών.

Είναι η πρώτη φορά που τα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό που εντοπίζονται σε ημερήσια βάση στη Νότια Κορέα ξεπέρασαν τα 100 από την 1η Απριλίου. Τα περισσότερα κρούσματα στη χώρα είχαν διαγνωστεί την 29η Ιανουαρίου, όταν είχαν ανέλθει σε 909.

Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον κορωνοϊό εντοπίστηκε στη Νότια Κορέα την 20ή Ιανουαρίου. Από την 3η Ιανουαρίου, οι υγειονομικές αρχές έχουν διενεργήσει 1.518.634 τεστ.

Κίνα: 34 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό σε 24 ώρες

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Παρασκευή ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 34 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, από 21 την προηγουμένη, διευκρινίζοντας ότι οι 21 από τις περιπτώσεις αυτές εντοπίστηκαν στη δυτική περιφέρεια Σιντζιάνγκ, εννέα στην επαρχία Λιαονίνγκ (βορειοανατολικά) και πέντε ήταν «εισαγόμενα» κρούσματα, κατά την ορολογία του Πεκίνου όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που διαπιστώνεται πως έχουν μολυνθεί αφού εισέλθουν στην κινεζική επικράτεια.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, εντοπίστηκαν 74 περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων του κορονοϊού, από 43 μία ημέρα αργότερα. Το υπουργείο Υγείας της Κίνας δεν συμπεριλαμβάνει τους ασυμπτωματικούς φορείς στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ακόμη και στις περιπτώσεις που εκδηλώνουν συμπτώματα αργότερα. Δεν αναφέρθηκε κανένας νέος θάνατος εξαιτίας της COVID-19, πάντα σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Υγείας.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα όπου άρχισε στα τέλη Δεκεμβρίου ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 83.784 μολύνσεων επιβεβαιωμένων με εργαστηριακές εξετάσεις.

Βραζιλία: 1.156 θάνατοι – 56.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι κατέγραψε 1.156 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 55.891 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες.

Στη γιγαντιαία χώρα της Λατινικής Αμερικής ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού έχει πλέον φθάσει επισήμως τους 85.238 νεκρούς επί συνόλου 2.343.366 ανθρώπων που προσβλήθηκαν.

Μεγάλο μέρος της βραζιλιάνικης επιστημονικής κοινότητας ωστόσο θεωρεί πολύ υποτιμημένα τα στοιχεία που ανακοινώνουν οι αρχές της χώρας των 212 εκατομμυρίων κατοίκων, εξηγώντας ότι δεν γίνεται επαρκής αριθμός τεστ.

Τα πάνω – κάτω έρχονται από τη Βραζιλία όπου σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα, η υδροξυχλωροκίνη δεν είναι αποτελεσματική κατά του Covid – 19.

Στη Βραζιλία ο πρόεδρος της χώρας Ζαΐχ Μπολσονάρο, ο οποίος έχει προσβληθεί από νέο κορονοϊό, προωθεί δημοσίως την υδροξυχλωροκίνη. Τα αποτελέσματα της κλινικής αυτής δοκιμής, η οποία έγινε σε 55 νοσοκομεία της χώρας, δημοσιεύονται στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine και είχε στόχο να βρει αν αυτή η αμφιλεγόμενη φαρμακευτική ουσία, σε συνδυασμό ή όχι με την αντιβιοτική ουσία αζιθρομυκίνη, μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση ασθενών που έχουν προσβληθεί από ελαφριά ή μέτρια μορφή του Covid – 19.

Απέναντι στην πανδημία, η κυβέρνηση Μπολσονάρο συνιστά από τον Μάιο την χρήση υδροξυχλωροκίνης ή της ανθελονοσιακής ουσίας χλωροκίνη, σε συνδυασμό με αζιθρομυκίνη.

Ο Μπολσονάρο, ο οποίος ανακοίνωσε ότι διαγνώσθηκε θετικός στον νέο κορονοϊό στις 7 Ιουλίου, έχει δηλώσει πολλές φορές ότι είδε την κατάσταση της υγείας του να βελτιώνεται χάρη στην υδροξυχλωροκίνη. Την 19η Ιουλίου μάλιστα κράδαινε ένα κουτί του αμφιλεγόμενου αυτού φαρμάκου – το οποίο έχει εκθειάσει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο σύμφωνα με πολλές τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές, το φάρμακο αυτό δεν είναι αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και μπορεί να έχει επιβλαβείς παρενέργειες. Η βραζιλιάνικη μελέτη, την οποία πραγματοποίησε μια ομάδα ερευνητών και γιατρών υπό την ονομασία Συνασπισμός COVID – 19 Βραζιλία, κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα.

Η έρευνα αυτή, η οποία έγινε σε δείγμα 667 ασθενών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτοί που λάμβαναν υδροξυχλωροκίνη ήταν περισσότερο εκτεθειμένοι σε καρδιολογικά και ηπατικά προβλήματα.

Την 23η Ιουλίου η Βραζιλία, η οποία είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία του νέου κορονοϊού, είχε καταγράψει σχεδόν 2,3 εκατομμύρια κρούσματα SARS-CoV-2 και περισσότερους από 84.000 θανάτους από COVID-19.

Ο Μπολσονάρο συχνά υποβαθμίζει την σοβαρότητα της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Χθες έκανε βόλτα με τη μοτοσικλέτα και συνομίλησε χωρίς να φοράει προστατευτική μάσκα με εργαζόμενους σε συνεργεία καθαρισμού κοντά στην κατοικία του στην Μπραζίλια, όπως δείχνουν φωτογραφίες του που δημοσιεύτηκαν στα μέσα ενημέρωσης.

Κύπρος: Δύο νέα κρούσματα κορωνοϊού

Δύο νέα κρούσματα του ιού SARS-CoV-2 από σύνολο 1.109 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν χθες στην Κύπρο.

Και τα δύο αποτελούν τα λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα και δεν προέρχονται από την διαδικασία ιχνηλάτισης προηγουμένων επιβεβαιωμένων περιστατικών. Πρόκειται για Κύπριους, χωρίς ταξιδιωτικό ιστορικό και χωρίς επαφή με άλλο κρούσμα.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, τα θετικά στον ιό άτομα προέκυψαν ως ακολούθως:

Από 223 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, προέκυψε 1 κρούσμα.

Από 57 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, προέκυψε 1 κρούσμα.

Και τα δύο νέα περιστατικά αφορούν εγχώριες λοιμώξεις.

Επιπλέον, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες εργαστηριακές διαγνώσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:

Από δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ολοκληρώθηκαν 131 εργαστηριακές εξετάσεις,

Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, διεκπεραιώθηκαν 595 εργαστηριακές διαγνώσεις,

Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου 10,000 εργαζομένων που επαναδραστηριοποιήθηκαν κατά τη β’ και γ’ φάση της στρατηγικής για σταδιακή άρση των περιορισμών, ολοκληρώθηκαν 34 εργαστηριακές διαγνώσεις, και

Από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, είχαμε αποτέλεσμα για 69 δείγματα.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 1.047.

Χιλή: Σταδιακή άρση του lockdown στο Σαντιάγο

Το lockdown το οποίο έχει επιβληθεί σε συνοικίες της μητροπολιτικής περιοχής του Σαντιάγο, της πρωτεύουσας της Χιλής, θα αρχίσει να αίρεται κατά στάδια από την Τρίτη 28 Ιουλίου, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας της λατινοαμερικάνικης χώρας, ο Ενρίκε Πάρις.

Οι κάτοικοι των λιγότερο πυκνοκατοικημένων και πλουσιότερων ανατολικών συνοικιών θα επιτρέπεται να συγκεντρώνονται κατά μικρές ομάδες και να βγαίνουν από το σπίτι χωρίς να απαιτείται άδεια από την αστυνομία, όπως ίσχυε ως τώρα τις καθημερινές και κατά τη διάρκεια της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, διευκρίνισε.

Σύμφωνα με τις Αρχές, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και των εισαγωγών στα νοσοκομεία μειώνεται τις τελευταίες ημέρες.

Χθες, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως κατέγραψε 76 θανάτους εξαιτίας του COVID-19 και 2.545 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 το προηγούμενο 24ωρο. Συνολικά, ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού ανέρχεται σε 8.914 νεκρούς επί συνόλου 341.304 ανθρώπων που προσβλήθηκαν.

Κατά τους υπολογισμούς του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, η Χιλή κατατάσσεται όγδοη παγκοσμίως σε αριθμό κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Χιλής, είναι διαθέσιμα 527 μηχανήματα τεχνητής υποστήριξης της αναπνευστικής λειτουργίας στα νοσοκομεία και τις κλινικές όλης της χώρας.

Στο Σαντιάγο έχει επιβληθεί ένα από τα πιο μακρά χρονικά και αυστηρότερα lockdown στον κόσμο.

Ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορωνοϊού και των μέτρων για την επιβράδυνση της εξάπλωσής της στην οικονομία είναι βαρύς. Η ανεργία έφτασε το 11,2% μεταξύ του Μαρτίου και του Μαΐου, ενώ η υπηρεσία που είναι αρμόδια για την κατάρτιση του προϋπολογισμού προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 6,5% το 2020.

Ο Ενρίκε Πάρις επισήμανε ότι η διαδικασία άρσης των μέτρων ενδέχεται να ανασταλεί, ή ακόμη και να αντιστραφεί, εάν διαπιστωθεί ότι σημειώνεται νέα άνοδος του ρυθμού αναπαραγωγής του ιού και των εισαγωγών στα νοσοκομεία. «Αυτό είναι ένα πρόγραμμα βήμα-βήμα για να αποκατασταθεί η υγεία των Χιλιανών και να ξανασταθεί η Χιλή στα πόδια της», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Ρεκόρ σε Ισπανία και Γαλλία με πάνω από 3.500 κρούσματα σε μια μέρα

Συνεχίζει να αναζωπυρώνεται η πανδημία του κορωνοϊού, καθώς μετά τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια ένα δεύτερο κύμα του ιού συγκλονίζει και την κεντρική Ευρώπη.

Η Ισπανία ανακοίνωσε χθες συνολικά 272.421 κρούσματα της Covid-19 με 2.555 νέες μολύνσεις να καταγράφονται από την προηγούμενη ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, με τον αριθμό αυτό να περιλαμβάνει άτομα που έχουν αναρρώσει από την ασθένεια, αλλά των οποίων τα τεστ αντισωμάτων πραγματοποιήθηκαν τώρα.

Τις τελευταίες 24 ώρες διαγνώστηκαν 922 νέες λοιμώξεις, ανέφερε το υπουργείο, σε σύγκριση με 971 την προηγούμενη ημέρα.

Η χώρα αγωνίζεται να περιορίσει μια έκρηξη των νέων εστιών λοιμώξεων που εμφανίστηκαν από τότε που ήρθη η αυστηρή καραντίνα πριν από έναν μήνα.

Γαλλία: Δεύτερη συνεχόμενη μέρα με πάνω από 1.000 κρούσματα

Η Γαλλία κατέγραψε 1.130 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού το προηγούμενο 24ωρο, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας, σε μια ακόμη ένδειξη ότι ο ρυθμός των μολύνσεων επιταχύνεται εκ νέου, μετά την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Η σημερινή είναι η δεύτερη συναπτή ημέρα που οι νέες μολύνσεις σε 24 ώρες υπερβαίνουν τις 1.000.

Το υπουργείο, σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι τα στοιχεία αποδεικνύουν την ανάγκη οι πολίτες να επιδεικνύουν πειθαρχία περιορίζοντας την μη αναγκαία έκθεσή τους, και να τηρούν τους υγειονομικούς κανόνες.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα