ΗΠΑ-εκλογές: Σε ήπιους τόνους το debate Γουόλς και Βανς

Μια τηλεμαχία ασυνήθιστα ήπια, με αμφισβητίσιμη επιρροή στους ψηφοφόρους.

Parallaxi
ηπα-εκλογές-σε-ήπιους-τόνους-το-debate-γουόλ-1222693
Parallaxi

Οι Τιμ Γουόλς και ο Τζ. Ντ. Βανς, υποψήφιοι αντιπρόεδροι του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, προχώρησαν σε μια τηλεμαxία απροσδόκητα κόσμια, λίγες εβδομάδες πριν από την ολοκλήρωση της προεκλογικής εκστρατείας στη χώρα, που «αμαυρώθηκε» από δύο απόπειρες δολοφονίας και εμπρηστική ρητορική. Η τηλεμαχία πραγματοποιήθηκε στο CBS Broadcast Center στη Νέα Υόρκη.

Οι δύο αντίπαλοι, αν και είχαν ασκήσει έντονη κριτική ο ένας στον άλλον κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ, διατήρησαν ήρεμο τόνο, προτιμώντας να επικεντρώσουν τα πυρά τους στους υποψήφιους προέδρους: τη Δημοκρατική αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις και το Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ.

Η πιο έντονη στιγμή αντιπαράθεσης Η πιο έντονη αντιπαράθεση μεταξύ τους ξέσπασε όταν ο Βανς, ο οποίος παλιότερα έχει δηλώσει ότι δεν θα επικύρωνε τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020, απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση του αντιπάλου αν θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των φετινών εκλογών, στην περίπτωση που χάσει ο Τραμπ.

Ο Τιμ Γουόλς κατηγόρησε τον Τραμπ ότι, με τους ψευδείς ισχυρισμούς του για νοθεία στις εκλογές, υποκίνησε την εισβολή υποστηρικτών του στο Κογκρέσο στις 6 Ιανουαρίου 2021. “Ακόμη ισχυρίζεται ότι δεν έχασε τις εκλογές” πρόσθεσε ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών, προτού στραφεί στον Βανς και να τον ρωτήσει: “Έχασε τις εκλογές ή όχι;”.

Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων απέφυγε και πάλι να απαντήσει. Αντίθετα, επιτέθηκε στη Χάρις, κατηγορώντας την ότι επιδιώκει να λογοκρίνει στο διαδίκτυο τις απόψεις με τις οποίες δεν συμφωνεί.

Τα κυριότερα σημεία κριτικής

Ο Τιμ Γουόλς, 60χρονος φιλελεύθερος κυβερνήτης της Μινεσότα και πρώην καθηγητής λυκείου, και ο 40χρονος Τζ. Ντ. Βανς, ένας συντηρητικός γερουσιαστής από το Οχάιο, με ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο που έχει γίνει επιτυχία, παρουσιάζουν τους εαυτούς τους ως δύο γνήσια τέκνα των μεσοδυτικών πολιτειών, με βαθιά αντίθετες απόψεις για τα ζητήματα που απασχολούν τους Αμερικάνους. Οι δύο άνδρες προσπάθησαν να καταφέρουν ο ένας στον άλλο ένα ισχυρό πλήγμα στην τελευταία τους τηλεμαχία πριν από τις εκλογές της 5 Νοεμβρίου, σχολιάζοντας σειρά θεμάτων: από τη Μέση Ανατολή, ως τη μετανάστευση, τη φορολογία, την άμβλωση, την κλιματική αλλαγή και την οικονομία.

Ο Τζ. Ντ. Βανς αναρωτήθηκε γιατί η Χάρις δεν έκανε περισσότερα για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό και τη μετανάστευση και για να βελτιώσει την οικονομία των ΗΠΑ όσο ήταν αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση Μπάιντεν. Κοινώς ακολούθησε τη γραμμή του Τραμπ, που συχνά κατηγορεί την Αμερικανίδα αντιπρόεδρο για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης. “Αν η Κάμαλα Χάρις είχε τόσο φοβερά σχέδια για το πώς να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της μεσαίας τάξης, τότε θα έπρεπε να να εφαρμόσει τώρα, όχι όταν ζητά προαγωγή, αλλά όσο είναι στη δουλειά που της έδωσε ο αμερικανικός λαός πριν από τριάμισι χρόνια”, υπογράμμισε ο Τζ. Ντ. Βανς.

Ο Τιμ Γουόλς από την πλευρά του χαρακτήρισε τον Τραμπ ασταθή ηγέτη, που δίνει προτεραιότητα στα συμφέροντα των δισεκατομμυριούχων. Απάντησε στις επικρίσεις του Τζ. Ντ. Βανς για τη μετανάστευση επιτιθέμενος στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, ο οποίος άσκησε πιέσεις στα μέλη του κόμματός του στο Κογκρέσο ώστε να αποσύρουν τη στήριξή τους από ένα διακομμματικό νομοσχέδιο για την ασφάλεια των συνόρων. “Οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να το λύσουμε”, σχολίασε ο Τιμ Γουόλς για τη μετανάστευση. “Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε τέσσερα χρόνια για να το πράξει και είχε υποσχεθεί σε εσάς, στους Αμερικανούς, ότι θα είναι εύκολο”.

Η δεύτερη γνώμη και οι αμβλώσεις Το ντιμπέιτ ξεκίνησε με την κλιμακούμενη κρίση στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να συνεχίζει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στον νότιο Λίβανο και το Ιράν να εξαπολύει πυραύλους εναντίον του ισραηλινού εδάφους. Ο Τιμ Γουόλς εκτίμησε ότι ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος είναι πολύ “ασταθής” και θετικά διακείμενος προς τυράννους, για να μπορεί να διαχειριστεί τη σύγκρουση, ενώ ο Τζ. Ντ. Βανς απάντησε ότι επί προεδρίας Τραμπ ο κόσμος έγινε πιο ασφαλής.

Ο Τζ. Ντ. Βανς εξέφρασε μια δεύτερη γνώμη, θετική αυτήν τη φορά, για τον Τραμπ, παρά το γεγονός ότι πριν από τις εκλογές του 2016 τον είχε επικρίνει. “Έκανα λάθος για τον Ντόναλντ Τραμπ”, είπε. “Έκανα λάθος πρώτα απ’ όλα επειδή πίστεψα κάποια από τα δημοσιεύματα του Τύπου, τα οποία απεδείχθη ότι ήταν ψευδείς παραποιήσεις των πεπραγμένων του. Αλλά το πιο σημαντικό, ο Ντόναλντ Τραμπ προσέφερε στον Αμερικανό λαό”, τόνισε.

Ο Τιμ Γουόλς επέκρινε τον πρώην πρόεδρο και για τον διορισμό στο Ανώτατο Δικαστήριο τριών συντηρητικών δικαστών, κάτι που το οδήγησε να ανατρέψει το καλοκαίρι του 2022 προηγούμενη απόφασή του που προστάτευε σε ομοσπονδιακό επίπεδο το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. “Είμαστε υπέρ των γυναικών. Είμαστε υπέρ της ελευθερίας να παίρνει κανείς μόνος του αποφάσεις”, υπογράμμισε ο Τιμ Γουόλς.

Ο Τζ. Ντ. Βανς, γνωστός για τις βαθιά συντηρητικές του απόψεις πάνω στην άμβλωση, κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι έχουν “ακραίες” θέσεις για το θέμα. Ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης σε εθνικό επίπεδο των αμβλώσεων, αν και στο παρελθόν έχει δήλωσε ότι στηρίζει πρόταση του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκρέιαμ να επιβληθεί απαγόρευση στις αμβλώσεις μετά τη 15η εβδομάδα της κύησης σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Μια τηλεμαχία αποφασιστικής σημασίας ή όχι; Οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι τηλεμαχίες των υποψήφιων αντιπροέδρων δεν αλλάζουν σημαντικά το αποτέλεσμα των εκλογών, και το ίδιο φαίνεται να ισχύει και τώρα. Ωστόσο ακόμη και μια μικρή μετακίνηση στην κοινή γνώμη μπορεί να είναι αποφασιστικής σημασίας για αυτές τις εκλογές που αναμένεται να κριθούν από μερικές χιλιάδες ψήφους.

Παρά το γεγονός ότι ο Τζ. Ντ. Βανς εξέδωσε το 2016 μια αυτοβιογραφία με τίτλο “Το τραγούδι του χιλμπίλη”, ένα βιβλίο με μεγάλες πωλήσεις, οι Αμερικανοί ψηφοφόροι έχουν αρνητική άποψη για εκείνον. Δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos έδειξε ότι το 51% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων δήλωσε ότι έχει αρνητική άποψη για εκείνον, σε σύγκριση με το 39% που έχει θετική. Στο μεταξύ το 44% των ερωτηθέντων απάντησε ότι βλέπει θετικά τον Τιμ Γουόλς και το 43% αρνητικά.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα