ΗΠΑ: Κοτόπουλο του εργαστηριακού «σωλήνα» έλαβε άδεια για το αμερικανικό τραπέζι

Το «κρέας» είναι μάζες κυττάρων μυϊκού και συνδετικού ιστού που πλάθονται σε κοτολέτες, λουκάνικα, φιλέτα κ.α

Parallaxi
ηπα-κοτόπουλο-του-εργαστηριακού-σωλ-1028241
Parallaxi

Δύο εταιρείες που παράγουν κρέας κοτόπουλου χωρίς κοτόπουλα είναι οι πρώτες που λαμβάνουν άδεια από το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας για την πώληση καλλιεργημένου κρέατος, αποτελούμενoυ από ζωικά κύτταρα που καλλιεργούνται στο εργαστήριο.

Οι ΗΠΑ γίνονται έτσι η δεύτερη χώρα μετά τη Σιγκαπούρη που καλωσορίζει το νέο πιάτο, το οποίο υπόσχεται να βάλει τέλος στην κακοποίηση ζώων και να περιορίσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγής τροφίμων.

Αδειες παραχωρήθηκαν στις εταιρείες Upside Foods και Good Meat, των οποίων τα προϊόντα είχαν προηγουμένως κριθεί ασφαλή από την ομοσπονδιακή υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Και στις δύο περιπτώσεις, το «κρέας» είναι μάζες κυττάρων μυϊκού και συνδετικού ιστού που πλάθονται σε κοτολέτες, λουκάνικα, φιλέτα και άλλα σχήματα.

Ως πρώτη ύλη χρησιμοποιούνται λίγα ζωικά κύτταρα, τα οποία πολλαπλασιάζονται σε δεξαμενές μέσα σε μια σούπα θρεπτικών συστατικών.

To τελικό προϊόν φέρεται να μοιάζει πολύ με το πραγματικό: ρεπόρτερ του Associated Press δοκίμασε στήθος κοτόπουλου της Upside Foods (εικόνα) και το βρήκε «ελαφρύ και ντελικάτο με τρυφερή υφή», ενώ το μπούτι κοτόπουλου της Good Meat ήταν «τρυφερό και ταυτόχρονα σκληρό, όπως πρέπει να είναι ένα καλομαγειρεμένο μπούτι».

Οι πρώτες κριτικές δείχνουν ενθαρρυντικές, όμως το νέο προϊόν δεν θα φτάσει σύντομα στα καταστήματα, καθώς παραμένει πολύ ακριβό και σε πρώτη φάση θα διατίθεται αποκλειστικά σε λίγα εστιατόρια.

Η Good Meat δεν αποκαλύπτει το μέγεθος της παραγωγής, ενώ η Upside Foods ανέφερε ότι η μονάδα της δίνει σήμερα λιγότερο από 23 τόνους τον χρόνο. Συγκριτικά, η ετήσια παραγωγή κοτόπουλου στις ΗΠΑ πλησιάζει τους 23 εκατομμύρια τόνους.

ΠΗΓΗ in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα