Διεθνή

ΗΠΑ: Συνελήφθησαν Τουρκάλα συγγραφέας και ο 16χρονος γιος της για τροχαίο δυστύχημα

Ο ανήλικος διέφυγε από τη χώρα με τη βοήθεια της μητέρας του.

Parallaxi
ηπα-συνελήφθησαν-τουρκάλα-συγγραφέα-922971
Parallaxi

Οι αμερικάνικες αρχές συνέλαβαν χθες μια Τουρκάλα συγγραφέα και τον 16χρονο γιο της που καταζητούνται στην Τουρκία με την κατηγορία ότι ο 16χρονος ενεπλάκη σε ένα θανατηφόρο τροχαίο στην Κωνσταντινούπολη και μετά διέφυγε από τη χώρα με τη βοήθεια της μητέρας του.

Η Τουρκάλα μυθιστοριογράφος και ποιήτρια Εϊλέμ Τοκ και ο γιος της, Τιμούρ Τζιχαντιμούρ, συνελήφθησαν μετά από αίτηση έκδοσης από την Τουρκία, την ώρα που επρόκειτο να επισκεφτούν ένα ακριβό ιδιωτικό σχολείο στη Βοστώνη, σύμφωνα με τη δικογραφία.

Οι συλλήψεις τους ανακοινώθηκαν με ανάρτηση στην πλατφόρμα X από τον Τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης Γιλμάζ Τουντς, ο οποίος δήλωσε ότι «συνελήφθησαν στις ΗΠΑ με βάση το αίτημα έκδοσής μας».

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο έφηβος οδηγούσε μια Porsche το βράδυ της 1ης Μαρτίου, όταν ενώ έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα σε μια στροφή, έπεσε πάνω σε μια ομάδα ατόμων που επέβαιναν σε οχήματα παντός εδάφους. Ένας άνθρωπος, ο Ογκούζ Μουράτ Ατζί, πέθανε και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν.

Εισαγγελείς ανέφεραν ότι ο έφηβος τράπηκε αμέσως σε φυγή αφού φέρεται να είπε «η ζωή μου τελείωσε».

Τον 16χρονο τον παρέλαβε ο οδηγός της οικογένειας και μέσα σε τρεις-τέσσερις ώρες η Τοκ αγόρασε αεροπορικά εισιτήρια απλής μετάβασης για την ίδια και τον γιο της από την Κωνσταντινούπολη στο Κάιρο, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα. Οι αρχές είπαν ότι οι δυο τους ταξίδεψαν έπειτα αεροπορικώς στη Νέα Υόρκη στις 2 Μαρτίου.

Οι τουρκικές αρχές επιβολής του νόμου από τον Μάιο πίστευαν ότι η μητέρα και ο γιος της βρίσκονταν στο Μαϊάμι και ότι ενδέχεται να προσπάθησαν να πάρουν πλαστά διαβατήρια για να ταξιδέψουν στην Κούβα.

Η Τουρκία ζήτησε την έκδοση του Τζιχαντιμούρ, ώστε να διωχθεί για ανθρωποκτονία και τραυματισμούς από αμέλεια, ενώ η Τοκ, 44 ετών, καταζητείται με την κατηγορία της προστασίας δράστη.

Ο Αμερικανός δικαστής Ντόναλντ Κάμπελ όρισε ακρόαση την Τρίτη σε δικαστήριο της Βοστώνης για να εξετασθεί αν θα συνεχίσουν η Τοκ και ο γιος της να τελούν υπό κράτηση εν αναμονή της έκδοσής τους, αφού οι εισαγγελείς στα δικαστικά έγγραφα υποστήριξαν ότι η μητέρα και ο γιος της έχουν τους πόρους για να διαφύγουν δοθείσης της ευκαιρίας.

Σημείωσαν ότι ο πρώην σύζυγος της Τοκ είναι γνωστός πλαστικός χειρουργός και είπαν ότι τη στιγμή της σύλληψής της, η Τοκ κουβαλούσε 5.000 δολάρια σε μετρητά και ότι μητέρα και γιος θα επισκέπονταν ένα ιδιωτικό σχολείο όπου τα ετήσια δίδακτρα είναι 46.000 δολάρια.

Ο Μπρένταν Κέλι, ένας δικηγόρος της Τοκ, υποστήριξε ότι η συγγραφέας πρέπει να αφεθεί ελεύθερη, υποστηρίζοντας ότι σύμφωνα με το τουρκικό δίκαιο το φερόμενο έγκλημά της δεν τιμωρείται εάν διαπράττεται από έναν γονέα, κάτι που ενδεχομένως σημαίνει ότι ίσως να μην εκδοθεί βάσει μιας συνθήκης ΗΠΑ-Τουρκίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα