Διεθνή

ΗΠΑ: Το πολικό ψύχος φέρνει θερμοκρασίες – ρεκόρ

Το θερμόμετρο αγγίζει μέχρι και τους -78 βαθμούς Κελσίου.

Parallaxi
ηπα-το-πολικό-ψύχος-φέρνει-θερμοκρασί-969477
Parallaxi

Ιστορικό ψύχος επελαύνει στις ΗΠΑ με θερμοκρασίες που φέρνουν πολικές συνθήκες διαβίωσης για εκατομμύρια Αμερικανούς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters μια ισχυρή αρκτική έκρηξη σάρωσε τις βορειοανατολικές ΗΠΑ την Παρασκευή, ωθώντας τις θερμοκρασίες σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα σε ολόκληρη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του όρους Ουάσινγκτον του Νιου Χαμσάιρ, όπου η παγωνιά του ανέμου έπεσε στους -79 βαθμούς Κελσίου, δήλωσαν οι μετεωρολόγοι.

Προειδοποιήσεις για πολική θύελλα αναρτήθηκαν για το μεγαλύτερο μέρος της πολιτείας της Νέας Υόρκης και για τις έξι πολιτείες της Νέας Αγγλίας, Μασαχουσέτη, Κονέκτικατ, Ρόουντ Άιλαντ, Νιου Χάμσαϊρ, Βερμόντ και Μέιν, μια περιοχή όπου ζουν περίπου 16 εκατομμύρια άνθρωποι .

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS) δήλωσε ότι το ψύχος θα είναι σύντομο, αλλά ο συνδυασμός του κρύου και των τσουχτερών ανέμων που κατακλύζουν τα βορειοανατολικά θα δημιουργήσει συνθήκες απειλητικές για τη ζωή μέχρι και το Σάββατο, προειδοποίησε.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κλειστά σχολεία

Τα σχολεία στη Βοστώνη και το Γουόρσεστερ της Μασαχουσέτης, τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Νέας Αγγλίας, ήταν μεταξύ εκείνων που έκλεισαν την Παρασκευή λόγω ανησυχιών για τον κίνδυνο υποθερμίας και κρυοπαγημάτων για τα παιδιά που περπατούσαν προς το σχολείο ή περίμεναν στις στάσεις των λεωφορείων.

Η δήμαρχος της Βοστώνης, Μισέλ Γου, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι την Κυριακή και άνοιξε κέντρα θέρμανσης για να βοηθήσει τους 650.000 και πλέον κατοίκους της πόλης να αντιμετωπίσουν αυτό που το η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε ότι διαμορφώνεται ως ένα ψυχρό μέτωπο «που συμβαίνει μία φορά σε κάθε γενιά», δηλαδή κάθε περίπου 50 χρόνια.

Το τσουχτερό κρύο ανάγκασε να κλείσει ένα σπάνιο πλωτό μουσείο που παρουσιάζει καθημερινά την αναπαράσταση του Κινήματος του Τσαγιού της Βοστώνης του 1773, όταν μια ομάδα αποίκων μεταμφιεσμένων σε ιθαγενείς Αμερικανούς πέταξε κιβώτια με τσάι που φορολογήθηκε από τον βασιλιά στο λιμάνι της Βοστώνης σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

«Κάνει πολύ κρύο γι’ αυτό, είμαστε κλειστά», δήλωσε την Παρασκευή ένας υπάλληλος υποδοχής στο μουσείο.

Νωρίς την Παρασκευή, το αρκτικό κύμα που έρεε προς τις Ηνωμένες Πολιτείες από τον ανατολικό Καναδά είχε επίκεντρο τις αμερικανικές πεδιάδες, δήλωσε ο προγνώστης της μετεωρολογικής υπηρεσίας. Μπομπ Οράβεκ.

Οι συνθήκες με χαμηλό ψύχος και θύελλες εξαπλώθηκαν ανατολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, στέλνοντας τον ψυχρό άνεμο σε μεγάλο μέρος του Μέιν, δήλωσε ο μετεωρολόγος του NWS, Μπράιαν Χάρλεϊ.

To πιο κρύο μέρος στον πλανήτη αυτή τη στιγμή είναι το όρος Ουάσινγκτον

Στο όρος Ουάσινγκτον, την υψηλότερης κορυφή στα βορειοανατολικά της χώρας, οι θερμοκρασίες έπεσαν στους -46 C το βράδυ της Παρασκευής, με συνεχείς ανέμους 144 χιλιομέτρων την ώρα που οδήγησαν το ψύχος του ανέμου στους -76 C, σύμφωνα με τον Χάρλεϊ.

Συγκριτικά, οι θερμοκρασίες αέρα στο σημείο Εύρηκα, τον βορειότερο μετεωρολογικό σταθμό της Αρκτικής στον Καναδά, κυμαίνονταν στους-41 C το πρωί της Παρασκευής.

Η Βοστώνη ήταν στους -13 C, το βράδυ της Παρασκευής, επισημαίνει το Reuters ενώ στο Γουόρσεστερ της Μασαχουσέτης, 64 χλμ. δυτικά, ο υδράργυρος έπιασε τους -16 C, ενώ οι θερμοκρασίες αναμένεται να πέσουν ακόμη χαμηλότερα, δήλωσε ο Χάρλεϊ.

Στο παγωμένο Μπίφορντ του Μέιν, περίπου 150 χιλιόμετρα βόρεια της Βοστώνης, η Κέιτι Πίναρντ, ιδιοκτήτρια ενός καταστήματος καφέ, δήλωσε ότι η δουλειά ήταν ζωηρή, καθώς οι πελάτες έρχονταν από το κρύο, ενώ κάποιοι επέλεξαν να εργαστούν από το κατάστημά της, αντί να μετακινούνται.

«Ναι, οι κάτοικοι του Μέιν είναι αρκετά ανθεκτικοί, αλλά ξαναμιλήστε μου αύριο και θα δούμε αν έχουμε δουλειά ή όχι», έλεγε χθες, προσβλέποντας στο πρωινό του Σαββάτου, όταν η θερμοκρασία αναμένεται να πέσει στους -28 C. «Νομίζω ότι οι άνθρωποι είναι έξω και κάνουν ό,τι πρέπει να κάνουν πριν χτυπήσει το πραγματικό κρύο».

Θα καλυτερέψει γρήγορα ο καιρός στις ΗΠΑ

Ενώ το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας κρύωνε, το Τέξας και τμήματα του Νότου άρχισαν να ζεσταίνονται μετά από μια θανατηφόρα χειμερινή παγετώδη καταιγίδα που έφερε μέρες παγωμένης βροχής, χιονόνερου και πάγου, προκαλώντας μαζικές διακοπές ρεύματος και επικίνδυνα παγωμένους δρόμους.

Όμως, από Δευτέρα, οι θερμοκρασίες θα είναι περίπου 10 έως 15 βαθμούς πάνω από το κανονικό σε μεγάλο μέρος της ίδιας περιοχής, μια επιστροφή στον ηπιότερο από το μέσο όρο καιρό που επικράτησε κατά το μεγαλύτερο μέρος του χειμώνα.

πηγή – iefimerida

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα