Διεθνή

Ιράν: Εκτέλεσαν τον Αλιζερά Ακμπάρι

Διεθνείς αντιδράσεις ύστερα από την εκτέλεσή του.

Parallaxi
ιράν-εκτέλεσαν-τον-αλιζερά-ακμπάρι-960359
Parallaxi

Στην εκτέλεση δι απαγχονισμού του Βρετανοϊρανού Αλιρεζά Ακμπαρί, πρώην αναπληρωτή υπουργού Άμυνας του Ιράν, προχώρησε η Τεχεράνη, αφού τον καταδίκασε σε θάνατο με τη κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Βρετανίας.

Την είδηση μετέδωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν το πότε και το πώς.

«Ο Αλιρεζά Ακμπαρί, που καταδικάστηκε σε θάνατο με τις κατηγορίες της διαφθοράς επί της γης και εκτεταμένων ενεργειών κατά της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας της χώρας μέσω κατασκοπείας για τις υπηρεσίες πληροφοριών της βρετανικής κυβέρνησης…εκτελέστηκε», ανέφερε το πρακτορείο Mizan μέσω Twitter.

Στο twitter επίσης κυκλοφόρησε βίντεο με τις τελευταίες στιγμές του Ακμπάρι, με ημερομηνία 13/01.

Λίγες ώρες νωρίτερα, το BBC Persian,μετέδωσε ηχογραφημένες δηλώσεις του Ακμπαρί όπου έλεγε ότι ομολόγησε μετά από βασανίστηρια που υπέστη. «Με πάνω από 3.500 ώρες βασανιστηρίων, παραισθησιογόνες ουσίες και μεθόδους άσκησης σωματικής και ψυχολογικής πίεσης, με κατέστησαν άβουλο. Με οδήγησαν στο χείλος της τρέλας…και με ανάγκασαν να προχωρήσω σε ψευδείς ομολογίες με όπλα και απειλές θανάτου» ακούγεται στο απόσπασμα.

Διεθνείς αντιδράσεις

Η εκτέλεση του Ακμπαρί προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Βρετανίας και της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Η εκτέλεση σήμερα το πρωί από τις ιρανικές αρχές του Βρετανοϊρανού πολίτη Αλιρεζά Ακμπαρί καταδεικνύει μια ακόμα φορά την αποτρόπαια επίθεσή τους κατά του δικαιώματος στη ζωή», ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία, καλώντας τη βρετανική κυβέρνηση να «ερευνήσει πλήρως» τις καταγγελίες περί βασανισμού του Ακμπαρί.

Και η Γαλλία καταδίκασε την εκτέλεση.

Το Παρίσι καταδικάζει «με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα» την εκτέλεση του Αλιρεζά Ακμπαρί, ο οποίος είχε καταδικαστεί από τις ιρανικές αρχές για κατασκοπεία, ανέφερε ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Ο επιτετραμμένος της ιρανικής πρεσβείας στο Παρίσι κλήθηκε για άλλη μια φορά σήμερα το πρωί για να του εκφράσουμε την αγανάκτησή μας» και να του διατυπώσουμε την προειδοποίηση ότι «επανειλημμένες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από το Ιράν δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη μεταχείριση ξένων υπηκόων που αυτή η χώρα κρατά αυθαίρετα», ανέφερε το γαλλικό ΥΠΕΞ.

Πηγή: skai.gr

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα