Διεθνή

Ισλανδία: Ανοίγει η γη λόγω των εκρήξεων στο ηφαίστειο Fagradalsfjall

Ποτάμι μάγματος μήκους 15 χιλιομέτρων.

Parallaxi
ισλανδία-ανοίγει-η-γη-λόγω-των-εκρήξεω-1081196
Parallaxi

Μολονότι περισσότεροι από 500 σεισμοί έπληξαν τη χερσόνησο του Reykjanes στην Ισλανδία από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 13/11, ήταν πιο αδύναμοι από ό,τι τις τελευταίες δύο ημέρες.

Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι ένα ποτάμι μάγματος μήκους 15 χιλιομέτρων που τρέχει κάτω από τη χερσόνησο εξακολουθεί να είναι ενεργό, απειλώντας την πόλη Grindavik, που πλέον έχει εκκενωθεί, λόγου του φόβου για έκρηξη του κοντινού ηφαιστείου Fagradalsfjall, γύρω από το οποίο έχουν καταγραφεί χιλιάδες δονήσεις τις τελευταίες εβδομάδες.

Στους δρόμους της έχουν εμφανιστεί ρωγμές, ως συνέπεια της καθίζησης στην περιοχή.

Δείτε βίντεο

Εν τω μεταξύ, το Grindavik βρίσκεται μόλις 15 χιλιόμετρα νότια του διεθνούς αεροδρομίου Keflavik, αλλά οι πτήσεις εξακολουθούν να φτάνουν και να αναχωρούν κανονικά. Οι ταξιδιώτες φοβούνται μια πιθανή επανάληψη της αναστάτωσης που προκλήθηκε τον Απρίλιο του 2010, όταν εξερράγη το ηφαίστειο Eyjafjallajokull, αναφέρει το BBC.

Το σύννεφο τέφρας που δημιουργήθηκε, είχε φέρει χάος στην ευρωπαϊκή αεροπορική βιομηχανία για μια ολόκληρη εβδομάδα, με περισσότερες από 50.000 πτήσεις να ακυρώνονται. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει σημειωθεί παρόμοια ατμοσφαιρική ρύπανση.

Το ηφαίστειο Fagradalsfjall

islandia_ifaisteio_hartis_b1715.jpg

«Η πιο πιθανή πλευρά της έκρηξης φαίνεται να είναι εντός των ορίων της πόλης Grindavik»

Η Ισλανδία έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας δήλωσε ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος έκρηξης.

Ο Thor Thordason, καθηγητής ηφαιστειολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας, είπε στο BBC ότι το μάγμα βρίσκεται τώρα λιγότερο από 800 μέτρα κάτω από την επιφάνεια και ότι μια έκρηξη φαινόταν επικείμενη.

«Δυστυχώς, η πιο πιθανή πλευρά της έκρηξης φαίνεται να είναι εντός των ορίων της πόλης Grindavik», πρόσθεσε.

Το έδαφος στην περιοχή έχει ανυψωθεί κατά 9 εκατοστά από τα τέλη Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Μετεωρολογικό Γραφείο της Ισλανδίας (IMO).

Η Ισλανδία, η οποία βρίσκεται πάνω από μια ηφαιστειακή εστία στον Βόρειο Ατλαντικό, καταγράφει κατά μέσο όρο μια έκρηξη κάθε τέσσερα με πέντε χρόνια.

Η Ισλανδία βιώνει 26,000 σεισμούς κατά μέσο όρο κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Perlan, ένα μουσείο φυσικής ιστορίας με έδρα το Ρέικιαβικ. Περισσότερες από 20.000 δονήσεις έχουν καταγραφεί από τον ΙΜΟ από τότε που ξεκίνησε η σεισμική δραστηριότητα στα τέλη του περασμένου μήνα.

πηγή ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα