Διεθνή

Ισλανδία: Οι γυναίκες απεργούν για πρώτη φορά, μετά από 48 χρόνια, για το μισθολογικό χάσμα

Θα συμμετάσχει ακόμα και η πρωθυπουργός της χώρας, Κατρίν Γιακομπσντότιρ.

Parallaxi
ισλανδία-οι-γυναίκες-απεργούν-για-πρώ-1072894
Parallaxi

Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες και μη δυαδικά άτομα σε όλη την Ισλανδία, συμπεριλαμβανομένης της πρωθυπουργού, αναμένεται να σταματήσουν, την Τρίτη (24/10), την εργασία τους – αμειβόμενη και απλήρωτη – στην πρώτη απεργία εδώ και σχεδόν μισό αιώνα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Guardian, οι διοργανωτές ελπίζουν ότι η απεργία των γυναικών – στις επιβεβαιωμένες συμμετέχουσες της οποίας περιλαμβάνονται εργαζόμενες στον κλάδο της αλιείας, εκπαιδευτικοί, νοσηλεύτριες και η πρωθυπουργός Κατρίν Γιακομπσντότιρ – θα «παγώσει» την ισλανδική κοινωνία, προκειμένου να υπογραμμισθεί το συνεχιζόμενο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στη χώρα και στην ευρέως διαδεδομένη έμφυλη και σεξουαλική βία.

 

Η εκδήλωση θα σηματοδοτήσει την πρώτη ολοήμερη απεργία των γυναικών από το 1975, όταν το 90% των Ισλανδών γυναικών αρνήθηκε να εργαστεί στο πλαίσιο της «kvennafrí» (ημέρα ρεπό των γυναικών), οδηγώντας σε καίριες αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης γυναίκας εκλεγμένης Προέδρου χώρας στον κόσμο. Ωστόσο, οι διοργανωτές της τελευταίας απεργίας, ορισμένοι από τους οποίους συμμετείχαν στην απεργία του 1975, λένε ότι το βασικό αίτημα για την εκτίμηση της εργασίας των γυναικών παραμένει ανεκπλήρωτο 48 χρόνια μετά.

Παρά το γεγονός ότι θεωρείται χώρα-πρότυπο στην ισότητα των φύλων, καθώς βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το 2023 σχετικά με το παγκόσμιο χάσμα μεταξύ των φύλων για 14η συνεχή χρονιά, σε ορισμένα επαγγέλματα οι Ισλανδές γυναίκες εξακολουθούν να κερδίζουν 21% λιγότερο από τους άνδρες και πάνω από το 40% των γυναικών έχουν βιώσει έμφυλη ή σεξουαλική βία.

Οι διοργανωτές της απεργίας λένε, επίσης, ότι οι θέσεις εργασίας που παραδοσιακά συνδέονται με τις γυναίκες, όπως η καθαριότητα και η φροντίδα, εξακολουθούν να υποτιμώνται και να υποαμείβονται. «Μιλούν για εμάς, μιλάνε για την Ισλανδία, σαν να είναι ένας παράδεισος ισότητας», δήλωσε η Φρέιγια Στεϊνγκριμσντότιρ, μία από τις διοργανώτριες της απεργίας και διευθύντρια επικοινωνίας της BSRB, της Ισλανδικής Ομοσπονδίας Δημοσίων Υπαλλήλων, επισημαίνοντας: «Ένας παράδεισος ισότητας, όμως, δεν θα έπρεπε να έχει μισθολογικό χάσμα κατά 21% και το 40% των γυναικών να βιώνει έμφυλη ή σεξουαλική βία. Δεν είναι αυτό για το οποίο αγωνίζονται οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο».

Ενώ έχουν υπάρξει και άλλες απεργίες γυναικών από την πρώτη του 1975, η απεργία της Τρίτης (24/10) σηματοδοτεί την πρώτη ολοήμερη κινητοποίηση και, μάλιστα, υπό το σύνθημα «Kallarðu þetta jafnrétti?» («Το λέτε αυτό ισότητα;»). Η απεργία είναι το αποτέλεσμα ενός κινήματος και σχεδιάζεται από περίπου 40 διαφορετικές οργανώσεις.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα