Ισορροπίες τρόμου στη Μέση Ανατολή

«Επικίνδυνη κλιμάκωση» Ισραήλ – Ιράν: Τρομάζει το σενάριο γενίκευσης της σύγκρουσης και τα αντίποινα της Τεχεράνης

Parallaxi
ισορροπίες-τρόμου-στη-μέση-ανατολή-1196120
Parallaxi

Η δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη, με κατευθυνόμενο πύραυλο, ανεβάζει το θερμόμετρο της έντασης στη Μέση Ανατολή, με έναν πόλεμο ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν να μοιάζει πολύ πιθανό σενάριο.

Προς το παρόν το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη για τον θάνατό του, με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, Μπένιαμιν Νετανιάχου σε χθεσινό διάγγελμά να τονίζει πως «το Ισραήλ είναι έτοιμο για όλα τα σενάρια», τηρώντας, όμως, «σιγή ιχθύος» για τη δολοφονία του Χανίγια.

Το Ιράν, ωστόσο, είναι έτοιμο για κλιμάκωση. Σύμφωνα με τους New York Times ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, εξέδωσε εντολή να χτυπήσουν απευθείας το Ισραήλ, ως αντίποινα για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς.

Σήμερα, μάλιστα, ο Χαμενεΐ θα ηγηθεί την προσευχή στην τελετή μνήμης για τον Χανίγια που θα γίνει στην Τεχεράνη. Η ταφή του θα γίνει στην Τεχεράνη.

Τι περιμένουμε το επόμενο διάστημα στη Μέση Ανατολή

Ο Ισμαήλ Χανίγια της Χαμάς και ο ανώτερος διοικητής της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκούρ σκοτώθηκαν με διαφορά λίγων μόνο ωρών σε επιθέσεις για τις οποίες κατηγορείται το Ισραήλ.

Ο κίνδυνος για το ξέσπασμα ενός περιφεριακού πολέμου είναι πιο ορατός από ποτέ.

Οι δολοφονίες έρχονται την ώρα που οι διεθνείς μεσολαβητές εργάζονται για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και την άμβλυνση των εντάσεων μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ. Οι εξελίξεις όμως οδηγούν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Αναλύτρια με βαθιά γνώση στα θέματα της Μ. Ανατολής και της διεθνής ασφάλειας, μιλώντας στο SkyNews ανέφερε πως η περιοχή κινείται προς μία και μόνο κατεύθυνση: «Περισσότερη βία, περισσότερες δολοφονίες, περισσότεροι θάνατοι».

Τονίζει πως οι απειλές του Ιράν πρέπει να ληφθούν «πολύ σοβαρά υπόψη».

«Το Ιράν έχει πολλούς αντιπροσώπους στο Ιράκ, τον Λίβανο, τη Συρία, την Υεμένη, τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, οι οποίοι «όλοι θα θέλουν να ορκιστούν εκδίκηση», δήλωσε η Nomi Bar Yaacov.

«Δεν είναι μόνο οι κυβερνήσεις που παίρνουν αποφάσεις, θα δείτε ταραχές και διαμαρτυρίες παντού. Επομένως, δεν θα είναι εύκολο να βρούμε πώς θα διασφαλίσουμε μια ειρηνική πορεία προς τα εμπρός ή πώς θα διασφαλίσουμε ότι η κλιμάκωση δεν θα ξεφύγει εντελώς από τον έλεγχο», πρόσθεσε.

Μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός είναι πολύ πιο μακριά, τόνισε, με το Κατάρ να είναι λιγότερο πιθανό να ασκήσει πίεση στη Χαμάς μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Ισμαήλ Χανίγια

«Τελειώνει ο χρόνος – επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται πολύ σύντομα να αλλάξουν ταχύτητα και να περάσουν σε πλήρη εκλογική λειτουργία και δεν θα έχουν το βάθος και το εύρος που χρειάζονται οι διαπραγματεύσεις».

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου «ματαιώνει» τη συμφωνία «ξανά και ξανά» προσθέτοντας νέους όρους – και ο επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα Γιαχία Σινουάρ πρέπει επίσης να μοιραστεί την ευθύνη για την έλλειψη εκεχειρίας», δήλωσε η Yaacov.

Άγνωστος «Χ» το πόσο δυναμικά θα απαντήσει το Ιράν

Τώρα δεν είναι σαφές πόσο δυναμικά θα απαντήσει το Ιράν και αν θα «ζυγίσει» και πάλι την επίθεσή του για να αποφύγει την κλιμάκωση. Οι Ιρανοί στρατιωτικοί διοικητές εξετάζουν μια άλλη συνδυασμένη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους σε στρατιωτικούς στόχους στην περιοχή του Τελ Αβίβ και της Χάιφα, αλλά θα φροντίσουν να αποφύγουν τα πλήγματα σε πολιτικούς στόχους, δήλωσαν οι Ιρανοί αξιωματούχοι. Μια επιλογή που εξετάζεται είναι μια συντονισμένη επίθεση από το Ιράν και άλλα μέτωπα όπου έχει συμμαχικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Υεμένης, της Συρίας και του Ιράκ, για μέγιστο αποτέλεσμα, είπαν.

Ο κ. Χαμενεΐ, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο για όλα τα κρατικά θέματα και είναι επίσης ο αρχιστράτηγος των ενόπλων δυνάμεων, έδωσε εντολή στους στρατιωτικούς διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης και του στρατού να προετοιμάσουν σχέδια τόσο για επίθεση όσο και για άμυνα σε περίπτωση που ο πόλεμος επεκταθεί και το Ισραήλ ή οι Ηνωμένες Πολιτείες χτυπήσουν το Ιράν, είπαν οι αξιωματούχοι.

Στη δημόσια δήλωσή του για τον θάνατο του Χανίγια, ο κ. Χαμεϊνί έδωσε το μήνυμα ότι το Ιράν θα προβεί σε άμεσα αντίποινα, λέγοντας ότι «βλέπουμε την εκδίκηση για το αίμα του ως καθήκον μας», επειδή συνέβη στο έδαφος της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Είπε ότι το Ισραήλ έθεσε τις βάσεις για να λάβει «μια αυστηρή τιμωρία».

Νετανιάχου: Είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια

Το Ισραήλ θα απαντήσει με σθένος σε οποιαδήποτε επίθεση, διαμήνυσε απόψε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη και ενός υψηλόβαθμου στρατιωτικού ηγέτη της λιβανέζικης Χεζμπολάχ στη Βηρυτό.

«Πολίτες του Ισραήλ, έρχονται δύσκολες μέρες. Μετά το πλήγμα στη Βηρυτό αντηχούν απειλές απ’ όλες τις κατευθύνσεις. Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια και θα παραμείνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή. Το Ισραήλ θα επιβάλει βαρύ τίμημα σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον μας, από οποιαδήποτε πλευρά», ανέφερε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στη δήλωσή του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ο Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ επέφερε συντριπτικά πλήγματα στους πληρεξούσιους του Ιράν τις τελευταίες ημέρες, όπως στη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ. Όμως δεν αναφέρθηκε στον θάνατο του Χανίγια, για τον οποίο έχουν διατυπωθεί απειλές για αντίποινα.

«Επιφέραμε σκληρά πλήγματα» στους «εχθρούς», είπε, αναφέροντας συγκεκριμένα τον Φουάντ Σουκρ που σκοτώθηκε στη Βηρυτό. «Εξοντώσαμε το δεξί χέρι του Χασάν Νασράλα (του ηγέτη της Χεζμπολάχ) που ευθυνόταν ευθέως για τη σφαγή των παιδιών» στο Γκολάν, πρόσθεσε.

Ιρανικό ΥΠΕΞ: Θα απαντήσουμε κατάλληλα

Νωρίτερα όπως μετέδωσε το iEidiseis ανακοινώθηκε ότι η Τεχεράνει σκληραίνει τη στάση της μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια με το ιρανικό ΥΠΕΞ να κάνει λόγο για μία εκτέλεση που αποτελεί «Μέρος σχεδίου γενοκτονίας» των Παλαιστινίων και προαναγγέλλει απάντηση.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νάσερ Καναάνι, σημειώνει, πιο συγκεκριμένα, στη σχετική ανακοίνωση: «Αυτή η τρομοκρατική ενέργεια αποτελεί όχι μόνο κατάφωρη παραβίαση των αρχών και των κανόνων του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και μια σοβαρή απειλή για την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Αυτή η νέα επιθετική και τρομοκρατική ενέργεια αυτού του καθεστώτος, που οδήγησε στη δολοφονία του μάρτυρα Χανίγια, είναι μέρος του σχεδίου γενοκτονίας των Παλαιστινίων και στοχεύει στην αύξηση της ανασφάλειας στην περιοχή της Δυτικής Ασίας.

Ως υποστηρικτής και συνεργός του σιωνιστικού καθεστώτος στη συνέχιση της κατοχής και της γενοκτονίας των Παλαιστινίων, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι υπεύθυνη για τη διάπραξη αυτής της αποτρόπαιας τρομοκρατικής πράξης. Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν καταδικάζει σθεναρά την επιθετική πράξη του σιωνιστικού καθεστώτος και θεωρεί δικαίωμά της να απαντήσει κατάλληλα σε αυτή την επιθετική πράξη που έλαβε χώρα κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας».

*με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / ieidiseis.gr / in.gr / New York Times / BBC

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα