Διεθνή

Ισπανία: Αγγίζει τους 30 βαθμούς η θερμοκραασία τον Δεκέμβριο

Προβληματισμός και για τους λάτρες των χειμερινών σπορ στην Ιβηρική χώρα

Parallaxi
ισπανία-αγγίζει-τους-30-βαθμούς-η-θερμο-1036547
Parallaxi

Οι θερμοκρασίες σε όλη την Ισπανία έσπασαν τα ρεκόρ τον φετινό Δεκέμβριο, καθώς μια μάζα θερμού αέρα σάρωσε την Ιβηρική Χερσόνησο την Τρίτη 11/12, ωθώντας τον υδράργυρο κοντά στους 30 βαθμούς Κελσίου στο νότο και καθυστερώντας την έναρξη της σεζόν του χειμερινού σκι.

Ενώ το βόρειο ημισφαίριο προετοιμάζεται για τον ερχομό του χειμώνα, οι ελπίδες των Ισπανών για «λευκά» Χριστούγεννα μειώνονται μετά από ένα καλοκαίρι με τέσσερις καύσωνες εν μέσω της θερμότερης χρονιάς που έχει καταγραφεί, μέρος ενός παγκόσμιου προτύπου ανόδου της θερμοκρασίας, το οποίο αποδίδεται ευρέως από τους επιστήμονες στην ανθρώπινη δραστηριότητα.

«Είναι μια από τις θερμότερες μάζες αέρα που έχουν υπερχειλίσει ποτέ την Ισπανία σε αυτό το σημείο τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο Ρούμπεν ντελ Κάμπο, εκπρόσωπος της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας AEMET.

Ο Ντελ Κάμπο ανέφερε ότι πόλεις στις ηλιόλουστες ακτές της Μεσογείου, όπως η Βαλένθια, κατέγραψαν θερμοκρασίες τουλάχιστον 27 βαθμούς Κελσίου, δύο βαθμούς υψηλότερες από το προηγούμενο ρεκόρ για τον τελευταίο μήνα του έτους.

Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι η ασυνήθιστη ζέστη, σε συνδυασμό με τις προβλέψεις για αραιές βροχοπτώσεις μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, προανήγγειλε μια «όχι πολύ καλή» εποχή για χειμερινά σπορ που εξαρτώνται από το άφθονο χιόνι.

Η εξαιρετική ζέστη είναι πιθανό να τελειώσει μετά την Τετάρτη 13/12, όταν η ΑΕΜΕΤ προβλέπει ότι ο ψυχρότερος αέρας από υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη θα μειώσει τις θερμοκρασίες σε πιο κανονικές τιμές για τον Δεκέμβριο.

Εν τω μεταξύ, στο δημοφιλές χιονοδρομικό κέντρο Navacerrada έξω από τη Μαδρίτη, οι επισκέπτες δυσανασχέτησαν για την έλλειψη χιονιού.

«Είναι ένα τρομακτικό συναίσθημα γιατί θα έπρεπε πραγματικά να είναι καλυμμένο με χιόνι, αλλά αντ’ αυτού είναι καταπράσινο, πράγμα ασυνήθιστο για αυτή την εποχή του χρόνου», τόνισε μιλώντας στο Reuters η Tania, μια 32χρονη θαλάσσια βιολόγος, που θέλησε να αναφέρει μόνο το μικρό της όνομα.

Ο Vicente Solsona, ένας 66χρονος συνταξιούχος καθηγητής πανεπιστημίου από την ανατολική επαρχία Castellon, είπε ότι η Navacerrada θα έπρεπε να είχε τουλάχιστον ένα μέτρο χιόνι σε μια τέτοια ημερομηνία.

Πηγή: ieidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα