Διεθνή

Ισπανία: Πίνακας με τον «ομοφυλόφιλο Ιησού» προκαλεί αντιδράσεις των ακροδεξιών

Παρουσιάστηκε στην Σεβίλλη και δείχνει τον Ιησού μετά την ανάστασή του, να στέκεται ημίγυμνος -Δείτε φωτογραφίες.

Parallaxi
ισπανία-πίνακας-με-τον-ομοφυλόφιλο-ι-1112601
Parallaxi

Ένα νέο έργο με τον Ιησού που παρουσιάστηκε στη Σεβίλλη της Ισπανίας έχει προκαλέσει κύμα οργής σε συντηρητικούς και ακροδεξιούς. Όπως υποστηρίζουν, ο πίνακας του καλλιτέχνη Σαλουστιάνο Γκαρσία παρουσιάζει τον Ιησού ως «ομοφυλόφιλο» και με «σεξουαλικότητα».

Το έργο δείχνει τον Χριστό μετά την ανάστασή του, να στέκεται ημίγυμνος σε κόκκινο φόντο και το κάτω μέρος του σώματός του να καλύπτεται από ένα λευκό πανί.

Το Συμβούλιο των Αδελφοτήτων της Σεβίλλης, που έδωσε την έγκρισή του για την έκθεση του έργο και είναι υπεύθυνο για τη διοργάνωση των βασικών εκδηλώσεων της εβδομάδας του Πάσχα στην πόλη της νότιας Ισπανίας, υπογράμμισε πως ο πίνακας «δείχνει τη λαμπερή πλευρά της Μεγάλης Εβδομάδας» με το «αγνό ύφος του διάσημου καλλιτέχνη».

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επικράτησε πανικός με έναν καταιγισμό μηνυμάτων υπέρ και κατά του έργου. «Είναι απολύτως ντροπή, είναι παρέκκλιση», ισχυρίστηκε η υπερσυντηρητική IPSE, σύμφωνα με τη Daily Mail, ζητώντας τον «σεβασμό των χριστιανικών συμβόλων». Υποστήριξε ακόμη πως εικόνα απεικονίζει τον Ιησού ως «θηλυκό» και απαίτησε από τον καλλιτέχνη να ζητήσει δημόσια συγγνώμη

Ο Χαβιέρ Ναβάρο του ακροδεξιού κόμματος Vox έγραψε στο «Χ» πως στόχος του έργου ήταν «να προκαλέσει» και σε καμία περίπτωση δεν προωθεί τον στόχο «να ενθαρρύνει τους πιστούς να συμμετάσχουν στη Μεγάλη Εβδομάδα».

Από την πλευρά του ο καλλιτέχνης είπε στη συντηρητική εφημερίδα ABC πως η απεικόνιση του Χριστού βασίστηκε σε μια εικόνα του γιου του, είναι «ευγενική, κομψή και όμορφη» και δημιουργήθηκε με «βαθύ σεβασμό». «Για να δεις τη σεξουαλικότητα στην εικόνα μου για τον Χριστό, πρέπει να είσαι τρελός», είπε, επιμένοντας ότι δεν υπήρχε «τίποτα» στον πίνακα του που «δεν έχει ήδη αναπαρασταθεί σε έργα τέχνης που χρονολογούνται εκατοντάδες χρόνια πίσω».

Ο Χουάν Εσπάντας, ηγέτης του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας στην περιοχή της νότιας Ανδαλουσίας, υπερασπίστηκε αμέσως το έργο τέχνης, κατηγορώντας για «ομοφοβία και μίσος» όσους αντέδρασαν. Όπως τόνισε το έργο συνδυάζει την «παράδοση και τον νεωτερισμό» της περιοχής.

Οι εορτασμοί της Μεγάλης Εβδομάδας είναι πολύ σημαντικοί στη βαθιά καθολική Ισπανία, ιδίως στη Σεβίλλη, η οποία θεωρείται ευρέως ως το κέντρο των εορτασμών του Πάσχα στη χώρα. Υπενθυμίζεται πως η Ισπανία αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία το 1978, τρία χρόνια μετά το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο, και είναι μια από τις πιο ανοιχτές χώρες στον κόσμο όσον αφορά τα δικαιώματα της LGBTQ κοινότητας, επιτρέποντας τους γάμους ομοφυλόφιλων και επιτρέποντας σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια να υιοθετούν παιδιά από το 2005.

Πηγή ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα