Η Ισπανία θα δεχθεί το πλοίο Aquarius με τους 629 μετανάστες
Το πλοίο θα καταπλεύσει στη Βαλένθια.
Η Ισπανία προσφέρθηκε σήμερα να δεχθεί το πλοίο διάσωσης μεταναστών που παραμένει σε κατάσταση αναμονής στη Μεσόγειο με 629 μετανάστες να επιβαίνουν σε αυτό μετά την άρνηση της Ιταλίας και της Μάλτας να του επιτρέψουν να αγκυροβολήσει στα λιμάνια τους.
Το πλοίο Aquarius περισυνέλεξε τους μετανάστες από λαστιχένιες λέμβους και σχεδίες ανοικτά των ακτών της Λιβύης στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και όπως ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), οι προμήθειές του τελειώνουν.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του μόλις πριν από μία εβδομάδα, έδωσε οδηγίες προκειμένου το πλοίο να γίνει δεκτό στη Βαλένθια (ανατολική Ισπανία), ανέφερε σε ανακοίνωση το γραφείο του.
«Είναι καθήκον μας να βοηθήσουμε να αποτραπεί μια ανθρωπιστική καταστροφή και να προσφέρουμε ένα ασφαλές λιμάνι στους ανθρώπους αυτούς, προκειμένου να συμμορφωθούμε με τις υποχρεώσεις μας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου του Σάντσεθ.
Το Aquarius μετέφερε τους μετανάστες, στους οποίους περιλαμβάνονται 123 ασυνόδευτοι ανήλικοι, 11 παιδιά μικρότερης ηλικίας και επτά έγκυες, προς την Ιταλία, αλλά ο νέος, ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της χώρας απαγόρευσε τον ελλιμενισμό του και είπε πως θα πρέπει να πάει στη Μάλτα.
Η Μάλτα αρνήθηκε να δεχθεί το πλοίο, λέγοντας ότι είναι ευθύνη της Ιταλίας καθώς η διάσωση έγινε υπό την επίβλεψη της ιταλικής ακτοφυλακής. Η νησιωτική χώρα λέει πως ήδη δέχεται, αναλογικά, περισσότερους πρόσφυγες από την Ιταλία.
Ο Σοσιαλιστής Σάντσεθ, που ανέτρεψε τον συντηρητικό προκάτοχό του με μια ψηφοφορία επί πρότασης μομφής έπειτα από ένα σκάνδαλο διαφθοράς, έκανε αυτή την προσφορά αφού οι δήμαρχοι τόσο της Βαλένθια όσο και της Βαρκελόνης προσφέρθηκαν να δεχθούν το πλοίο στα λιμάνια τους.
Η Μάλτα θα στείλει εφόδια στο πλοίο Aquarius
Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ ανακοίνωσε σήμερα πως η χώρα του θα στείλει προμήθειες στο πλοίο Aquarius, το οποίο παραμένει ανοικτά αυτής της νησιωτικής χώρας στη Μεσόγειο αφού διέσωσε 629 μετανάστες ανοικτά της Λιβύης.
«Η Μάλτα θα στείλει φρέσκες προμήθειες στο πλοίο. Πρέπει να καθήσουμε και να συζητήσουμε τον τρόπο να αποτραπούν στο μέλλον τέτοιου είδους περιστατικά. Είναι ένα ευρωπαϊκό θέμα», έγραψε ο Μουσκάτ στο Twitter αναφερόμενος στο μπρα ντε φερ ανάμεσα στη Μάλτα και τη Ρώμη, τις δύο χώρες που έκλεισαν τις πόρτες τους σε πλοίο αυτό που ναυλώθηκε από μια ΜΚΟ για να συνδράμει μετανάστες στη Μεσόγειο.
“Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ που δέχτηκε να παραλάβει το Aquarius αφού η Ιταλία παραβίασε το διεθνές δίκαιο και προκάλεσε ένα αδιέξοδο”, πρόσθεσε ο Μουσκάτ.
Πηγή: ΑΠΕ