Διεθνή

Ισραήλ: Επιχείρηση «Σιδερένια Ξίφη» με «βαριά χερσαία μέσα»

Το Ισραήλ κόβει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Parallaxi
ισραήλ-επιχείρηση-σιδερένια-ξίφη-μ-1066917
Parallaxi

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF, Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν την επιχείρηση “Σιδερένια Ξίφη”, κηρύσσοντας μια κατάσταση συναγερμού πολέμου. Όπως ανέφεραν, οι IDF θα χρησιμοποιήσουν «βαριά χερσαία μέσα» κατά μαχητών.

«Στόχοι μας είναι να σκοτωθούν όλοι οι τρομοκράτες, όλες οι κοινότητες να απαλλαγούν από τους τρομοκράτες», τονίζει η ανακοίνωση του IDF. Προειδοποίησε επίσης όσους ζουν στο Ισραήλ κοντά στη Λωρίδα της Γάζας να παραμείνουν μέσα στα καταφύγια μέχρι νεωτέρας».

Το Ισραήλ κόβει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη Λωρίδα της Γάζας

Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ υπέγραψε εντολή για να σταματήσει η εταιρεία ηλεκτρισμού της χώρας να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στη Λωρίδα της Γάζας.

«Υπέγραψα τη διαταγή με την οποία δίνεται εντολή στην ηλεκτρική εταιρεία να σταματήσει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτό που ήταν», δήλωσε ο Ισραέλ Κατζ με ανάρτηση στο X, αλλά δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες σχετικά με την απόφαση.

Χαμάς: Επίθεση με 150 ρουκέτες

Η Χαμάς υποστηρίζει ότι εκτόξευσε 150 ρουκέτες ως απάντηση στην ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον Πύργο της Παλαιστίνης, ένα 11όροφο κτίριο στο κέντρο της πόλης της Γάζας.

Σειρήνες ηχούν στο κεντρικό Ισραήλ και στο Λασίς

Τουλάχιστον 1 πύραυλος εξερράγη μέχρι στιγμής στο κεντρικό Ισραήλ κοντά στην πόλη του Τελ Αβίβ.

Ο Νετανιάχου κάλεσε τους ηγέτες κομμάτων της αντιπολίτευσης σε σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τους ηγέτες κομμάτων της αντιπολίτευσης, τον Γιαΐρ Λαπίντ και τον Μπένι Γκαντς να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ανακοίνωσε το κυβερνών κόμμα Λικούντ.

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ πρότεινε νωρίτερα στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης.

«Δεν θα ασχοληθώ με το ποιος φταίει και γιατί αιφνιδιαστήκαμε», είπε ο Λάπιντ, πρώην πρωθυπουργός, με ανάρτηση στο Χ. «Θα αντιμετωπίσουμε τον εχθρό μας ενωμένοι».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Το κράτος του Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο. Δεν θα είναι εύκολος ή σύντομος πόλεμος», υπογραμμίζοντας επίσης τον κίνδυνο ενός πολέμου σε πολλαπλά μέτωπα.

Πρόσφερε στον Νετανιάχου να σχηματίσει έναν κοινό συνασπισμό επαγγελματιών «που μπορεί να πολεμήσει τον σκληρό, περίπλοκο και μακρύ πόλεμο που βρίσκεται μπροστά μας».

Ο Νετανιάχου γνωρίζει ότι «δεν μπορεί να διεξάγει πόλεμο με τη δυσλειτουργική και εξτρεμιστική σύνθεση της κυβέρνησης», υποστήριξε ο Λάπιντ, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ χρειάζεται μια υπεύθυνη ηγεσία.

Ο Νετανιάχου, ηγέτης του συντηρητικού κόμματος Λικούντ, είναι από τον περασμένο Δεκέμβριο επικεφαλής της πιο δεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού στην ιστορία του εβραϊκού κράτους.

Χαμάς: Προειδοποιήσαμε να μην αγγίξουν το Τζαμί Αλ-Ακσα, αλλά το Ισραήλ είναι αλαζονικό

Ο Ισμαήλ Χανίγιε, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, κατηγόρησε το Ισραήλ για «αλαζονική» συμπεριφορά και ότι προκάλεσε ζημιά στο τέμενος Αλ-Ακσα, λέγοντας ότι «προειδοποιήσαμε να μην καταστρέψουν το τέμενος και ότι δεν μπορούμε να το ανεχτούμε».

«Τους προειδοποιήσαμε επίσης να μη συνεχίσουν την πολιτική της δημογραφικής αλλαγής στη Δυτική Οχθη και την επιτάχυνση του εγχειρήματος εποικισμού, αλλά συνεχίζουν τις επιδρομές στις πόλεις και στους προσφυγικούς καταυλισμούς», είπε.

Επέκρινε τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβίρ, ισχυριζόμενος ότι «συνεχίζει να συμπεριφέρεται αλαζονικά και να βλάπτει τους κρατούμενους της παλαιστινιακής ασφάλειας».

Διπλωματική Αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης: Είχαμε προειδοποιήσει για τις συνέπειες του αποκλεισμού

«Ο αριθμός των νεκρών από τη συνεχιζόμενη βίαιη ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας ανέρχεται σε 198 Παλαιστίνιους μάρτυρες, και άλλους 1.610 τραυματίες, από νωρίς σήμερα το πρωί» σύμφωνα με ανακοίνωση της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης στην Αθήνα.

Όπως αναφέρει «ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επίσης αεροπορικές επιδρομές σε ιατρικό προσωπικό στη Γάζα» και «οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές είχαν στόχο ασθενοφόρα και νοσοκομεία στη Γάζα». Αυτές οι επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα θύματα μεταξύ αμάχων, συμπεριλαμβανομένων ατόμων σε κρίσιμη κατάσταση, προστίθεται.

Εν συνεχεία, η Διπλωματική Αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης αναφέρει:«Το Κράτος της Παλαιστίνης έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για τις συνέπειες του αποκλεισμού του πολιτικού ορίζοντα και της αποτυχίας να επιτρέψουμε στον Παλαιστινιακό λαό να ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά του στην αυτοδιάθεση και να δημιουργήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα το δικό του κράτος. Έχουμε επίσης προειδοποιήσει για τις συνέπειες των καθημερινών προκλήσεων και επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης τρομοκρατίας των εποίκων και των δυνάμεων κατοχής, καθώς και των επιδρομών στο τέμενος Al-Aqsa και στους χριστιανικούς και ισλαμικούς ιερούς τόπους. Η ασφάλεια, η σταθερότητα και η ειρήνη στην περιοχή μας μπορούν να επιτευχθούν μόνο με τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής της γης του Κράτους της Παλαιστίνης, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τα σύνορα του 1967, και αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του λαού στην ανεξαρτησία και την εθνική κυριαρχία του. Η αποκήρυξη από το Ισραήλ των υπογεγραμμένων συμφωνιών και η μη τήρηση των διεθνών αποφάσεων νομιμότητας οδήγησαν στην καταστροφή της ειρηνευτικής διαδικασίας. Αυτό προστίθεται στην απουσία λύσης για την Παλαιστινιακή υπόθεση μετά από 75 χρόνια ταλαιπωρίας και εκτοπισμού, στη συνέχιση της πολιτικής που τηρεί δύο μέτρα και δύο σταθμά και στη σιωπή της διεθνούς κοινότητας σχετικά με τις εγκληματικές και ρατσιστικές πρακτικές των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής εναντίον του Παλαιστινιακού λαού και στη συνέχιση της αδικίας και της καταπίεσης στην οποία εκτίθεται ο Παλαιστινιακός λαός. Αυτοί είναι οι λόγοι πίσω από αυτήν την εκρηκτική κατάσταση και την απουσία ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή».

Στην ανακοίνωση καλείται η διεθνή κοινότητα «να καταδικάσει τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα του Ισραήλ στον αυτόχθονα Παλαιστινιακό λαό στην πατρίδα τους και να βοηθήσει στον τερματισμό της συνεχιζόμενης και περαιτέρω επέκτασης της παράνομης Ισραηλινής κατοχής στο Κράτος της Παλαιστίνης».

Η Άγκυρα δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει για αποκλιμάκωση της κατάστασης στο Ισραήλ

Η Τουρκία καταδίκασε έντονα τις απώλειες αμάχων στις συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, με την Άγκυρα να δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει για την αποκλιμάκωση της κατάστασης προτού αυτή επεκταθεί σε άλλες περιοχές.

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε στενές επαφές με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, επαναλαμβάνοντας έκκληση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για αυτοσυγκράτηση.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε επίσης τους Τούρκους πολίτες στην περιοχή να παραμένουν σε ασφαλείς τοποθεσίες.

«Υπογραμμίζουμε ότι οι πράξεις βίας και κλιμάκωσης (…) δεν ωφελούν κανέναν», σημειώνεται στην ανακοίνωση. «Η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί για να διασφαλιστεί ότι οι εν λόγω εξελίξεις δεν θα κλιμακωθούν περαιτέρω και να δεν θα τεθούν εκτός ελέγχου έλεγχο χωρίς να επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή. Από αυτή την άποψη, συνεχίζουμε τις στενές επαφές μας με τα εμπλεκόμενα μέρη».

Σύνοψη των εξελίξεων στο Ισραήλ και τη Γάζα

  • Η Χαμάς εξαπέλυσε το πρωί του Σαββάτου μια άνευ προηγουμένου επίθεση κατά του Ισραήλ.
  • Η επίθεση άρχισε από τη Λωρίδα της Γάζας, στη διάρκεια της οποίας δεκάδες ένοπλοι διείσδυσαν στο Ισραήλ, μέσω θαλάσσης, ξηράς, αλλά και αέρος.
  • Παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν επίσης χιλιάδες ρουκέτες στο Ισραήλ ως μέρος της επίθεσης.
  • Ισραηλινοί στρατιώτες και πολίτες αιχμαλωτίστηκαν και κρατούνται ως όμηροι από Παλαιστίνιους μαχητές.
  • Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι 150 Ισραηλινοί έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ σχεδόν 1.100 τραυματίστηκαν.
  • Το Τελ Αβίβ απάντησε με αεροπορικές επιδρομές στη λωρίδα της Γάζας. Σχεδόν 200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί εκεί, λένε Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.
  • Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε: «Είμαστε σε πόλεμο».
  • Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ έδωσε το «πράσινο φως» για χερσαία επίθεση στη Γάζα.
*Με πληροφορίες από kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΘΝΟΣ
#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα