Ισραήλ: Επιστρατεύει εφέδρους για τον πόλεμο στον Λίβανο

Ο Νετανιάχου συγκαλεί συμβούλιο ασφαλείας πριν την αναχώρησή του για Νέα Υόρκη

Parallaxi
ισραήλ-επιστρατεύει-εφέδρους-για-τον-1218113
Parallaxi

Ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι προχωρά στην επιστράτευση ταξιαρχιών εφέδρων για επιχειρησιακή δράση στη βόρεια περιοχή της χώρας, αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, που συνορεύει με το βόρειο Ισραήλ.

«Αυτό θα επιτρέψει τη συνέχιση των μαχών ενάντια στη Χεζμπολάχ, την υπεράσπιση του Ισραήλ και τη δημιουργία των συνθηκών που θα επιτρέψουν στους κατοίκους του βόρειου Ισραήλ να επιστρέψουν στα σπίτια τους», αναφέρει η ανακοίνωση σύμφωνα με το Al Jazeera.

Ο Νετανιάχου συγκαλεί το συμβούλιο ασφαλείας ενόψει της επίσκεψής του στον ΟΗΕ

Σύμφωνα με το Times of Israel, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει συγκαλέσει συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας για τις 8 μ.μ. τοπική ώρα απόψε, λίγο πριν την προγραμματισμένη αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, όπου θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που το Ισραήλ πραγματοποίησε βομβαρδισμούς στα βουνά βόρεια της Βηρυτού, ενώ η Χεζμπολάχ στόχευσε για πρώτη φορά το Τελ Αβίβ την Τετάρτη, διευρύνοντας περαιτέρω το εύρος και την ένταση της εναέριας σύγκρουσης πέρα από τα σύνορα του Λιβάνου.

Οι κινήσεις αυτές δείχνουν πως η κυβέρνηση Νετανιάχου σκοπεύει να συνεχίσει το σφυροκόπημα στον Λίβανο, παρά τις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει οι πολύνεκρες επιθέσεις στο νότιο, κυρίως, αλλά όχι μόνο, τμήμα της χώρας και έχουν οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς.

Πάνω από 90.000 νέοι εκτοπισμένοι στον Λίβανο μετά από ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις

Μετά από τρεις ημέρες εντατικών αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ στον Λίβανο, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανέφερε την Τετάρτη ότι υπάρχουν τουλάχιστον 90.530 νέοι εκτοπισμένοι. Σχεδόν 40.000 βρίσκονται σε 283 καταφύγια, σύμφωνα με το Reuters.

Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων στο βόρειο Ισραήλ και στο νότιο Λίβανο είχε ήδη αναγκαστεί να εγκαταλείψει τα σπίτια του μετά από σχεδόν έναν χρόνο συγκρούσεων. Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου διαμηνύει πως δεν θα εγκαταλείψει τον στόχο του, αυτόν της επιστροφής των κατοίκων του βόρειου Ισραήλ στα σπίτια τους που σύμφωνα με τον ίδιο, ισοδυναμεί με την αποδυνάμωση της Χεζμπολάχ.

Στην Κύπρο βρετανοί στρατιώτες για εκκενώσεις πολιτών από τον Λίβανο

Την ίδια ώρα, βρετανικές στρατιωτικές ομάδες κατευθύνονται στην Κύπρο, η οποία θα λειτουργήσει ως η κύρια βάση για τις επιχειρήσεις εκκένωσης Βρετανών πολιτών από τον Λίβανο, εάν το αεροδρόμιο της Βηρυτού δεν μπορεί να εξυπηρετήσει εμπορικές πτήσεις.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι περίπου 700 επιπλέον στρατιώτες θα αναπτυχθούν στο νησί της Μεσογείου, το οποίο βρίσκεται περίπου 300 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λιβάνου. Η Βρετανία διαθέτει ήδη σημαντική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής βάσης της Βασιλικής Αεροπορίας στο Ακρωτήρι, στη νότια ακτή του νησιού, καθώς και των πλοίων του Βασιλικού Ναυτικού, RFA Mounts Bay και HMS Duncan, που παραμένουν στην ανατολική Μεσόγειο για να στηρίξουν Βρετανούς πολίτες και συμμάχους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, η βρετανική κυβέρνηση συμβουλεύει τους Βρετανούς πολίτες που βρίσκονται στον Λίβανο να εγκαταλείψουν τη χώρα όσο υπάρχουν ακόμη εμπορικές πτήσεις, ενώ αποτρέπει οποιαδήποτε ταξίδια στην περιοχή. Αντίθετα, το Υπουργείο Εξωτερικών δεν συνιστά περιορισμούς στα ταξίδια προς την Κύπρο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα