Λίβανος: Τουλάχιστον 15 νεκροί από τα σημερινά ισραηλινά πλήγματα

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις.

Parallaxi
λίβανος-τουλάχιστον-15-νεκροί-από-τα-ση-1219411
Parallaxi

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σήμερα από τα ισραηλινά πλήγματα εναντίον πέντε χωριών του Λιβάνου, εκ των οποίων δύο που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές μακριά από τα προπύργια της Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

«Πλήγμα του ισραηλινού εχθρού» στο χωριό Ζουν, στο όρος Σουφ νότια της Βηρυτού, προκάλεσε τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, επεσήμανε το υπουργείο.

Άλλο πλήγμα εναντίον του Μααϊσράχ, ενός σιιτικού χωριού στην επαρχία Κεσερουάν η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι χριστιανοί, σκότωσε τρεις ανθρώπους, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Εξάλλου επιδρομές του Ισραήλ σε τρεις περιοχές στον νότιο Λίβανο προκάλεσαν τον θάνατο οκτώ ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.

Μία κάτοικος του χωριού Μααϊσράχ, που βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα βόρεια της Βηρυτού, δήλωσε σε τηλεφωνική της επικοινωνία με το AFP ότι από την ισραηλινή επιδρομή καταστράφηκαν «ένα σπίτι και ένα καφέ».

Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει ότι εξαπολύει πλήγματα «ευρείας κλίμακας» στον νότιο Λίβανο και την κοιλάδα Μπεκάα, προπύργια της Χεζμπολάχ, λίγες ώρες αφού επεσήμανε ότι αναχαίτισε πύραυλο που εκτόξευσε το σιιτικό λιβανέζικο κίνημα εναντίον του Τελ Αβίβ.

Ιράν: Ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δηλώνει ότι ο θάνατος των

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι ο πρόσφατος θάνατος των διοικητών της Χεζμπολάχ στο Λίβανο σε ισραηλινά πλήγματα δεν θα γονατίσει το ισλαμιστικό κίνημα του Λιβάνου, σύμμαχο της Τεχεράνης.

«Ορισμένες από τις ικανές και πολύτιμες δυνάμεις της Χεζμπολάχ έπεσαν μάρτυρες, πράγμα που αναμφίβολα προκάλεσε ζημιά στην Χεζμπολάχ, αλλά δεν είναι αυτό που θα μπορούσε να γονατίσει την οργάνωση», δήλωσε κατά την διάρκεια ομιλίας του σε συγκέντρωση στρατιωτικών και βετεράνων του πολέμου Ιράν-Ιράκ.

«Η οργανωτική ισχύς και οι ανθρώπινοι πόροι της Χεζμπολάχ είναι πολύ δυνατοί και δεν θα πληγούν αποφασιστικά από τον θάνατο ενός ανώτατου διοικητή, ακόνη και αν πρόκειται για σαφή απώλεια», δήλωσε ο αγιατολάχ Χαμενεΐ.

«Η παλαιστινιακή και η λιβανική αντίσταση θα επιτύχουν την τελική νίκη«, είπε προσθέτοντας ότι το Ισραήλ σκοτώνει αμάχους διότι είναι ανίκανο να νικήσει τους εχθρούς του.

Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την πολεμική κλιμάκωση στον Λίβανο, παρά τις διαβεβαιώσεις της Ουάσινγκτον ότι δεν γνώριζε τα σχέδια του Ισραήλ εκ των προτέρων.

«Οι ΗΠΑ και γνωρίζουν και αναμειγνύονται», είπε προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν «χρειάζεται μία νίκη του σιωνιστικού καθεστώτος πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου».

Ο ισραηλινός στρατός εξαπολύει “ευρείας κλίμακας” πλήγματα στον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι εξαπολύει πλήγματα «ευρείας κλίμακας» στον νότιο Λίβανο, λίγες ώρες αφού επεσήμανε ότι αναχαίτισε πύραυλο που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ εναντίον του Τελ Αβίβ.

Ο στρατός «διεξάγει αυτή τη στιγμή πλήγματα ευρείας κλίμακας στον νότιο Λίβανο και την περιοχή της Μπεκάα (ανατολικά). Θα ακολουθήσουν λεπτομέρειες», επεσήμαναν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Στο μεταξύ κρατικά μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου μετέδωσαν ότι επλήγη η σιιτική πόλη Μααϊσράχ, που βρίσκεται στην ορεινή επαρχία Κεσερουάν, η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι χριστιανοί.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που η περιοχή αυτή, η οποία βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα βόρεια της Βηρυτού, γίνεται στόχος πληγμάτων του ισραηλινού στρατού μετά την πρόσφατη όξυνση των εχθροπραξιών μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ.

Τουλάχιστον τρεις νεκροί από το ισραηλινό πλήγμα σε πόλη βόρεια της Βηρυτού

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο με στόχο σιιτική πόλη στην ορεινή επαρχία Κεσερουάν, βόρεια της Βηρυτού, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

«Το πλήγμα του ισραηλινού στρατού στο χωριό Μααϊσράχ στην επαρχία Κεσερουάν προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων εννέα», επεσήμανε το υπουργείο.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η περιοχή αυτή, η οποία βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα βόρεια της Βηρυτού και η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι χριστιανοί, γίνεται στόχος πληγμάτων του ισραηλινού στρατού μετά την πρόσφατη όξυνση των εχθροπραξιών μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ.

Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της δήλωσε ότι «ισραηλινή επιδρομή είχε στόχο ένα σπίτι στο χωριό Μααϊσράχ».

Οι κάτοικοι επιβεβαίωσαν ότι άκουσαν δύο ισχυρές εκρήξεις. «Ένα σπίτι και ένα καφέ» καταστράφηκαν, είπε μία κάτοικος του χωριού σε τηλεφωνική της επικοινωνία με το AFP.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου ANI μετέδωσε ότι «δύο ρουκέτες έπεσαν στη Μααϊσράχ».

Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει ότι εξαπολύει πλήγματα «ευρείας κλίμακας» στον νότιο Λίβανο, λίγες ώρες αφού επεσήμανε ότι αναχαίτισε πύραυλο που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ εναντίον του Τελ Αβίβ.

Ο στρατός «διεξάγει αυτή τη στιγμή πλήγματα ευρείας κλίμακας στον νότιο Λίβανο και την περιοχή της Μπεκάα (ανατολικά)», επεσήμαναν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, διευκρινίζοντας ότι πλήττονται στόχοι της Χεζμπολάχ και εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων.

Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός πρόσθεσε ότι σειρήνες προειδοποίησης ήχησαν στο βόρειο Ισραήλ, μετά τον εντοπισμό περίπου 40 βλημάτων με προέλευση τον Λίβανο.

«Αναχαιτίστηκαν πολλά βλήματα. Η τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ συνεχίζει να εκτοξεύει βλήματα εναντίον περιοχών και μη στρατιωτικών εγκαταστάσεων», εξήγησε.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα