Διεθνή

Ισραήλ και Χαμάς προειδοποιούν ότι ο πόλεμος «θα επιστρέψει»

Oι κάτοικοι της Γάζας παίρνουν τις πρώτες ανάσες - «Θέλω να κοιμηθώ. Είναι το πρώτο πράγμα που θέλω να κάνω...»

Parallaxi
ισραήλ-και-χαμάς-προειδοποιούν-ότι-ο-π-1075689
Parallaxi

Για πρώτη φορά μετά από 48 ημέρες ο θόρυβος από τα αεροσκάφη, τα drones και τις βόμβες έχει σταματήσει στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ουρανός καθαρίζει από τον καπνό και τη σκόνη από τα συντρίμμια που έχει σκεπάσει τα πάντα.

Οι βραδινές ώρες της Πέμπτης προς την Παρασκευή ήταν από τις πιο δύσκολες που έζησαν από την αρχή του πολέμου οι κάτοικοι της Γάζας με αδιάκοπους και αδιάκριτους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε όλη τη Λωρίδα, αλλά το ξημέρωμα έφερε την πρώτη «ανάσα».

Οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται στο πεδίο μεταφέρουν ότι επικρατεί μία συγκρατημένη αισιοδοξία, μία χαρά που τη σκιάζει η αγωνία και η απογοήτευση καθώς η κατάπαυση του πυρός θα διαρκέσει μόνο για τέσσερις ημέρες. Οι δηλώσεις ισραηλινών αξιωματούχων φρόντισαν εξάλλου να κάνουν ξεκάθαρο ότι ο πόλεμος δεν θα σταματήσει.

Ωστόσο αυτές οι μέρες είναι για όλους πολύτιμες. Ήδη πολλοί είναι οι εκτοπισμένοι που επιστρέφουν στα σπίτια τους για να δουν εάν στέκονται ακόμα. Άλλοι για να ψάξουν τους συγγενείς τους που δεν γνωρίζουν πού είναι.

Πολλοί θα προσπαθήσουν να εφοδιαστούν με είδη πρώτης ανάγκης ελπίζοντας ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που θα αρχίσει να εισέρχεται στον παλαιστινιακό θύλακα θα καλύψει κάποιες από τις τεράστιες ανάγκες.

Τα παιδιά θα βρουν την ευκαιρία για έναν ήρεμο ύπνο που δεν θα τον διακόπτουν οι βομβαρδισμοί, και κάποιοι θα μπορέσουν επιτέλους να θρηνήσουν για τους δικούς τους.

Μιλώντας στο Al Jazeera κάτοικοι της Γάζας λένε πώς θα αξιοποιήσουν την κατάπαυση του πυρός, πως θα εκμεταλλευτούν αυτές τις ημέρες για να οργανώσουν τη ζωή τους που θα συνεχίσει να είναι δύσκολη.

«Δεν είχαμε την ευκαιρία να κλάψουμε»

«Θέλω να κοιμηθώ. Είναι το πρώτο πράγμα που θέλω να κάνω. Έχω κουραστεί από τους συνεχείς βομβαρδισμούς» λέει ο Χάλεντ Λοζ και προσθέτει: «Μπορούμε για λίγο να ανακτήσουμε την ψυχή μας».

«Θέλουμε να βρούμε νερό για τα σπίτια μας, θέλουμε να δούμε εμπορεύματα αντί για άδεια ράφια μαγαζιά όπου δεν μπορούμε να βρούμε αυτό που χρειαζόμαστε», σημειώνει.

Ο Λοζ λέει ότι βομβαρδίστηκε το σπίτι της οικογένειας της μητέρας του στην πόλη της Γάζας. «Δεν ξέρω ποιος έχει απομείνει από αυτούς και δεν ξέρω ποιος πέθανε. Θέλω να ψάξω τον θείο μου», λέει. «Πού είναι, πού έχουν καταφύγει;»

«Θέλουμε να θρηνήσουμε γι’ αυτούς που χάσαμε. Δεν μας έδωσαν [το Ισραήλ] την ευκαιρία να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας, ούτε καν να κλάψουμε για τους φίλους μας».

Ανάμεικτα συναισθήματα

Ο Ετάφ Χουσείν Μουσταφά αλ Τζαμαλάν, πατέρας πέντε παιδιών, είχε φύγει από το Sheikh Radwan, μια συνοικία της πόλης της Γάζας, και ελπίζει να επιστρέψει για να ελέγξει το σπίτι του κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός. Ο ίδιος περιγράφει ότι τα συναισθήματά του για την εκεχειρία είναι ανάμεικτα.

«Θέλουμε να ελέγξουμε τα σπίτια μας. Ίσως να πάρουμε κάποιες προμήθειες ή οτιδήποτε άλλο», λέει, προσθέτοντας ότι είναι «λυπημένος» που οι όροι της εκεχειρίας μπορεί να μην το επιτρέψουν αυτό.

Δεν ξέρει αν το σπίτι του στέκει ακόμα – τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι τα μισά σπίτια της βόρειας Γάζας έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς – αλλά λέει ότι θα προτιμούσε να «ζει σε μια σκηνή στη γειτονιά μας» παρά ως εκτοπισμένος.

Η Χαμάς έχει πει ότι θα υπάρχει ελευθερία κινήσεων σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας αλλά αυτό δεν είναι δεδομένο. Οι IDF προειδοποίησαν σήμερα τους κατοίκους να μην μετακινηθούν προς τον Βορρά.

«Θέλουμε απλώς να είμαστε ζεστοί»

Ο Ενάς αλ Τζαμάλα, 12 ετών, είναι επίσης από το Sheikh Radwan. Εκτοπισμένος στο Deir el-Balah, αυτός και χιλιάδες άλλοι κοιμούνται σε εξωτερικούς χώρους καθώς ο χειμώνας πλησιάζει στη Γάζα, με τη θερμοκρασία να πέφτει τη νύχτα στους 15 βαθμούς Κελσίου. Ο λόγος για τον οποίο θέλει να επιστρέψει στο σπίτι του και στη γειτονιά του – αν αυτή εξακολουθεί να υπάρχει – είναι απλός. «Θέλουμε απλώς να είμαστε ζεστοί», λέει.

Αυτή η νοσταλγία επηρεάζει και τη Fatima Qudayh. Η 37χρονη από την πόλη Khuza’a κατέφυγε στο κοντινό Khan Younis στη νότια Γάζα δύο ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου.

Τα έξι παιδιά της έχουν κοιμηθεί ελάχιστα από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος. «Κάθε βράδυ, υπάρχουν βομβαρδισμοί παντού. Κάθε μέρα με ρωτούν για το σπίτι. Είναι εντάξει; Είναι τα παιχνίδια τους εντάξει και τα δωμάτιά τους εντάξει;»

«Τους λέω ότι προσεύχομαι να είναι καλά – αλλά το πιο σημαντικό είναι να είστε εσείς καλά».

Απελευθέρωση κρατούμενων

Το Ισραήλ θα απελευθερώσει 39 Παλαιστίνιους κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων 24 γυναικών και 15 εφήβων αγοριών, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη με αντάλλαγμα 13 ομήρους που αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι από τη Λωρίδα της Γάζας από τη Χαμάς, δήλωσε Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Οι κρατούμενοι, όλοι εκ των οποίων είναι από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη ή την Ιερουσαλήμ, θα παραδοθούν στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στη στρατιωτική φυλακή Οφέρ του Ισραήλ, γύρω στις 4 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), δήλωσε ο Καντούρα Φάρες, Παλαιστίνιος επίτροπος για τους κρατούμενους.

Αυτό μπορεί να συμπέσει με τη σχεδιαζόμενη παράδοση στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου 13 γυναικών και παιδιών που είναι μεταξύ των περίπου 240 ανθρώπων που απήχθησαν ως όμηροι από ενόπλους της Χαμάς κατά τη φονική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

«Αφού ο Ερυθρός Σταυρός παραλάβει τους (Παλαιστίνιους) κρατουμένους, αυτοί που είναι από την Ιερουσαλήμ θα πάνε στην Ιερουσαλήμ και αυτοί από τη Δυτική Όχθη θα συγκεντρωθούν στο δημοτικό συμβούλιο της Μπετούνια όπου θα τους περιμένουν οι οικογένειές τους», δήλωσε ο Φάρες στο Reuters.

Η απελευθέρωση κρατουμένων εντάσσεται στο πλαίσιο της ανακωχής Ισραήλ-Χαμάς που ξεκίνησε στις 7 πμ (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Οι μάχες συνεχίζονταν ως το τελευταίο δευτερόλεπτο, αλλά η συμφωνία της τετραήμερης κατάπαυσης του πυρός φαίνεται να τηρείται από τις 7 το πρωί (0500GMT) . Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα μετέδωσε εικόνες ανθρώπων και αυτοκινήτων να ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης Χαν Γιουνίς στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ με φυλλάδια και ανακοινώσεις στα αραβικά ο ισραηλινός στρατός προειδοποιεί ότι απαγορεύεται η μετακίνηση προς τον βορρά.

Στις 4 το απόγευμα αναμένεται, η απελευθέρωση της πρώτης ομάδας ομήρων. 13 Ισραηλινοί όμηροι πρόκειται να απελευθερωθούν σήμερα και 50 εντός των τεσσάρων ημερών. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ισραήλ σήμερα θα απελευθερωώσει 39 γυναικόπαιδα και συνολικά 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Φορτηγά που μετέφεραν ιατρικές προμήθειες, καύσιμα και τρόφιμα έχουν φτάσει στη Γάζα από την Αίγυπτο, στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Ωστόσο τόσο το Ισραήλ όσο η Χαμάς προειδοποιούν ότι πρόκειται μόνο για ανάπαυλα τεσσάρων ημερών στις εχθροπραξίες.

Μέσω Αιγύπτου η ανταλλαγή – Τρεις Παλαιστίνιοι για κάθε Ισραηλινό όμηρο

Aν και η διαδικασία χαρακτηρίζεται επτασφράγιστο μυστικό, το BBC μετέδωσε ότι οι πρώτοι 13 από τους 50 Ισραηλινούς ομήρους πρόκειται να παραδοθούν στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, περνώντας αρχικά στην Αίγυπτο από το πέρασμα της Ράφα όπου θα αναμένουν ισραηλινές δυνάμεις. «Θα ελεγχθούν οι ταυτότητες, θα υποβληθούν σε αρχικούς ιατρικούς ελέγχους και στη συνέχεια θα μεταφερθούν στο Ισραήλ με ελικόπτερο».

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η εκεχειρία θα παρατείνεται μια επιπλέον ημέρα για κάθε επιπλέον 10 ομήρους που απελευθερώνονται. Αυτή η ρήτρα κρατά ζωντανή την ελπίδα για τις οικογένειες των ομήρων που κατά τη διάρκεια αυτής της προσπάθειας δεν θα επανενωθούν με τους δικούς τους. Μεταξύ αυτών ο πατέρας

Το υπουργείο Δικαιοσύνης του Ισραήλ δημοσίευσε λίστα με 300 κρατούμενους που δικαιούνται να απελευθερωθούν, κυρίως εφήβους που συνελήφθησαν στη διάρκεια πετροπόλεμου κατά των ισραηλινών δυνάμεων. Στους 300 περιλαμβάνονται 33 γυναίκες και 267 νέοι κάτω των 19. Ωστόσο, 49 χαρακτηρίζονται μέλη της Χαμάς.

«Θέσαμε ως όρο ότι οι γυναίκες και τα παιδιά που βρίσκονται στις φυλακές θα απελευθερωθούν» κατά «αρχαιότητα», δηλαδή με βάση το πόσο καιρό κρατούνται, δήλωσε ο Μπασάμ Ναΐμ, στέλεχος της Χαμάς, σύμφωνα με το οποίο «τρεις παλαιστίνιοι φυλακισμένοι ανταλάσσονται για κάθε Ισραηλινό όμηρο».

«Διαρροές» για τα ονόματα των ομήρων

Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι ενημέρωσε τις οικογένειες των ομήρων που αναμένεται να απελευθερωθούν την Παρασκευή. Ακολούθησαν διαρροές για το ποιοι θα απελευθερωθούν. Η προσχολικής ηλικίας όμηρος με διπλ΄υπηκοότητα Ιρλανδίας -Ισραήλ δεν αναμένεται να απελευθερωθεί.

Πηγή προσκείμενη στις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας είπε ότι θα είναι παρούσα αιγυπτιακή αντιπροσωπεία στην Ιερουσαλήμ και στη Ραμάλα για να εξασφαλίσει την «τήρηση του καταλόγου» των παλαιστινίων κρατουμένων που θα απελευθερωθούν.

Μεγάλη έκρηξη στο συγκρότημα του Νοσοκομείου αλ-Σίφα

Ενώ άρχιζε η παύση των μαχών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς έδωσε ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε μεγάλη έκρηξη στο υπόγειο δίκτυο σηράγγων «στην περιοχή του Νοσοκομείου αλ-Σίφα» στην πόλη της Γάζας.

«Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει ακόμη»

Λίγες στιγμές πριν από την επίσημη έναρξη της προσωρινής κατάπαυσης του πυρός, ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προειδοποιώντας τους ανθρώπους στη Γάζα ότι «ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει ακόμη».

«Η ανθρωπιστική παύση είναι προσωρινή», λέει ο Avichay Adraee, εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων, ο οποίος μιλούσε στα αραβικά.

“Η βόρεια Λωρίδα της Γάζας είναι μια επικίνδυνη εμπόλεμη ζώνη και απαγορεύεται να μετακινηθείτε βόρεια. Για την ασφάλειά σας, πρέπει να παραμείνετε στην ανθρωπιστική ζώνη στο νότο”, λέει στους κατοίκους της Γάζας.

Ξεχωριστά, ο ισραηλινός στρατός έριξε φυλλάδια στη νότια Γάζα, προειδοποιώντας εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους Παλαιστίνιους που αναζήτησαν καταφύγιο εκεί να μην προσπαθήσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο βόρειο μισό της επικράτειας. Ωστόσο οι πρώτες εικόνες δείχνουν ανθρώπους να επιστρέφουν στα σπίτια τους.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν μετά τη λήξη της εκεχειρίας, «μέχρι να καταστραφούν οι στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς, να τερματιστεί η 16χρονη κυριαρχία της στη Γάζα και να επιστραφούν και οι 240 όμηροι.

«Θα συνεχίσουμε μέχρι να πετύχουμε όλους τους στόχους μας», είπε ο Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι είχε μεταφέρει το ίδιο μήνυμα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant φέρεται να είπε στα στρατεύματα την Πέμπτη ότι η ανάπαυλή τους θα είναι σύντομη και ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί με ένταση για τουλάχιστον δύο ακόμη μήνες.

Βυτιοφόρα με καύσιμα στη Γάζα

Λίγο μετά την έναρξη ισχύος της κατάπαυσης του πυρός, τέσσερα βυτιοφόρα καύσιμα και τέσσερα βυτιοφόρα με αέριο εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας στο πέρασμα της Ράφα από την Αίγυπτο. Κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, το Ισραήλ συμφώνησε να επιτρέψει την παράδοση 130.000 λίτρων (34.342 γαλόνια) καυσίμου την ημέρα, σχεδόν διπλάσιο από αυτό που επέτρεπε προηγουμένως, αλλά εξακολουθεί να είναι μόνο ένα μικρό μέρος των εκτιμώμενων ημερήσιων αναγκών της Γάζας άνω του 1 εκατομμυρίου λίτρων.

«Ολόκληρος ο πληθυσμός της Γάζας, δύο εκατομμύρια άνθρωποι, εξαρτάται από τη βοήθεια. Δεν είναι αρκετά τα περίπου 200 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας που θα φέρουν τις επόμενες τέσσερις ημέρες καύσιμα», ανακοίνωσε εκπρόσωπος τηςOxfam.

Η συμφωνία ανακωχής για την ανταλλαγή ομήρων έχει ως διαμεσολαβητές το Κατάρ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αίγυπτο.

Πηγή: ertnews – ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα