Ισραήλ: Πώς κατάφερε να εξοντώσει 8 από τους 9 ανώτερους διοικητές της Χεζμπολάχ;

Τι αναφέρει το ρεπορτάζ του Reuters.

Parallaxi
ισραήλ-πώς-κατάφερε-να-εξοντώσει-8-από-1221249
Parallaxi

Στον απόηχο της δολοφονίας του Χασάν Νασράλα, η Χεζμπολάχ αντιμετωπίζει την τεράστια πρόκληση να καλύψει τη διείσδυση στις τάξεις της που επέτρεψε στον κύριο εχθρό της, δηλαδή στο Ισραήλ, να καταστρέψει οπλικές εγκαταστάσεις, να παγιδεύσει τις επικοινωνίες της και να δολοφονήσει τον ηγέτη της, η τοποθεσία του οποίου αποτελούσε επί χρόνια επτασφράγιστο μυστικό.

Ειδικότερα, η δολοφονία του Νασράλα σε ένα αρχηγείο την Παρασκευή (27/9) ήρθε μόλις μια εβδομάδα μετά τη θανάσιμη έκρηξη εκατοντάδων παγιδευμένων βομβητών και ασυρμάτων από το Ισραήλ. Ήταν το αποκορύφωμα διαδοχικών χτυπημάτων που εξάλειψαν το μισό ηγετικό συμβούλιο της Χεζμπολάχ και αποδεκάτισαν την ανώτατη στρατιωτική διοίκησή της.

Τις ημέρες πριν και τις ώρες μετά τη δολοφονία του Νασράλα, το Reuters μίλησε με περισσότερες από δώδεκα πηγές στον Λίβανο, στο Ισραήλ, στο Ιράν και στη Συρία, οι οποίες παρείχαν λεπτομέρειες για τη ζημιά που προκάλεσε το Ισραήλ στην ισχυρή σιιτική παραστρατιωτική οργάνωση, συμπεριλαμβανομένων των γραμμών ανεφοδιασμού και της διοικητικής δομής της. Όλοι ζήτησαν ανωνυμία για να μιλήσουν για ευαίσθητα θέματα.

Μάλιστα, μια πηγή που γνωρίζει τις ισραηλινές σκέψεις δήλωσε στο Reuters, λιγότερο από 24 ώρες πριν από το χτύπημα, ότι το Ισραήλ έχει περάσει 20 χρόνια εστιάζοντας τις προσπάθειες των μυστικών υπηρεσιών του στη Χεζμπολάχ και θα μπορούσε να χτυπήσει τον Νασράλα όποτε ήθελε, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγείου. Το πρόσωπο αυτό χαρακτήρισε τις πληροφορίες ως «εξαιρετικές», χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και ο στενός κύκλος των υπουργών του ενέκριναν την επίθεση την Τετάρτη (25/9), όπως δήλωσαν δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι στο Reuters. Η επίθεση έγινε ενώ ο Νετανιάχου βρισκόταν στη Νέα Υόρκη για να μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Από την πλευρά του, ο Νασράλα είχε αποφύγει τις δημόσιες εμφανίσεις ύστερα από τον πόλεμο του 2006. Εδώ και καιρό επαγρυπνούσε, οι μετακινήσεις του ήταν περιορισμένες και ο κύκλος των ανθρώπων που έβλεπε ήταν πολύ μικρός, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει τις ρυθμίσεις ασφαλείας του Νασράλα. Η δολοφονία υποδήλωνε ότι στην οργάνωσή του είχαν διεισδύσει πληροφοριοδότες του Ισραήλ, είπε η πηγή. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ ήταν ακόμη πιο προσεκτικός από ό,τι συνήθως μετά τις εκρήξεις των βομβητών στις 17 Σεπτεμβρίου λόγω της ανησυχίας ότι το Ισραήλ θα προσπαθούσε να τον σκοτώσει, δήλωσε στο Reuters, πριν από μια εβδομάδα, πηγή ασφαλείας που γνωρίζει τις σκέψεις της οργάνωσης, επικαλούμενη την απουσία του από την κηδεία διοικητών, αλλά και την προηχογράφηση μιας ομιλίας που μεταδόθηκε λίγες ημέρες πριν. Το γραφείο μέσων ενημέρωσης της Χεζμπολάχ δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό για το θέμα αυτό.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, το Σάββατο (28/9) χαρακτήρισε τη δολοφονία του Νασράλα ως «ένα μέτρο δικαιοσύνης» για τα πολλά θύματά του και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του εναντίον οργανώσεων που υποστηρίζονται από το Ιράν. Το Ισραήλ λέει ότι πραγματοποίησε το χτύπημα στον Νασράλα ρίχνοντας βόμβες στο υπόγειο αρχηγείο κάτω από ένα κτήριο κατοικιών στη νότια Βηρυτό.

Συμπεριλαμβανομένου του Νασράλα, ο στρατός του Ισραήλ λέει ότι έχει σκοτώσει οκτώ από τους εννέα ανώτερους στρατιωτικούς διοικητές της Χεζμπολάχ φέτος, κυρίως κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας. Αυτοί οι διοικητές ηγούνταν μονάδων που κυμαίνονταν από τη μεραρχία πυραύλων μέχρι την επίλεκτη δύναμη Radwan. Περίπου 1.500 μαχητές της Χεζμπολάχ ακρωτηριάστηκαν από τις εκρήξεις των βομβητών και των ασύρματων στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου.

Επίσης, το Σάββατο (28/9), ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, αντισυνταγματάρχης Ναντάβ Σοσανί, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο στρατός είχε γνώση «σε πραγματικό χρόνο» ότι ο Νασράλα και άλλοι ηγέτες συγκεντρώνονταν. Ο ίδιος δεν είπε πώς το γνώριζαν, αλλά είπε ότι οι ηγέτες συναντιόντουσαν για να σχεδιάσουν επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ. Ο ταξίαρχος Αμιχάι Λεβίν, διοικητής της αεροπορικής βάσης Hatzerim του Ισραήλ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεκάδες πυρομαχικά έπληξαν τον στόχο μέσα σε δευτερόλεπτα. «Η επιχείρηση ήταν πολύπλοκη και είχε σχεδιαστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο Λεβίν χαρακτηριστικά.

Από τους πιο καλά εξοπλισμένους μη συμβατικούς στρατούς

Η Χεζμπολάχ έχει δείξει την ικανότητα να αντικαθιστά γρήγορα τους διοικητές και ο ξάδελφος του Νασράλα, ο Χασίμ Σαφιεντίν, επίσης κληρικός που φοράει το μαύρο τουρμπάνι που υποδηλώνει την καταγωγή από τον Προφήτη Μωάμεθ του Ισλάμ, έχει από καιρό προταθεί ως διάδοχός του. «Σκοτώνεις έναν, βρίσκουν νέο», δήλωσε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης για την προσέγγιση της οργάνωσης. Η Χεζμπολάχ, το όνομα της οποίας σημαίνει «Κόμμα του Θεού», θα συνεχίσει να μάχεται. Ακόμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ διέθετε περίπου 40.000 μαχητές πριν από την τρέχουσα κλιμάκωση, μαζί με μεγάλα αποθέματα όπλων και ένα εκτεταμένο δίκτυο σηράγγων κοντά στα σύνορα του Ισραήλ.

Η σιιτική παραστρατιωτική οργάνωση, που ιδρύθηκε στην Τεχεράνη το 1982, είναι το πιο τρομερό μέλος του λεγόμενου «Άξονα της Αντίστασης», δηλαδή των συμμαχικών αντικανονικών δυνάμεων του Ιράν κατά του Ισραήλ και ένας σημαντικός περιφερειακός παίκτης από μόνη της, αλλά έχει αποδυναμωθεί υλικά και ψυχολογικά κατά τις τελευταίες 10 ημέρες. Χάρη στην υποστήριξη δεκαετιών από το Ιράν, πριν από την τρέχουσα σύγκρουση, η Χεζμπολάχ ήταν από τους πιο καλά εξοπλισμένους μη συμβατικούς στρατούς στον κόσμο, με ένα οπλοστάσιο 150.000 πυραύλων, πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ΗΠΑ. Αυτό είναι δεκαπλάσιο από το μέγεθος του οπλοστασίου που διέθετε η οργάνωση το 2006, κατά τη διάρκεια του τελευταίου πολέμου της με το Ισραήλ, σύμφωνα με ισραηλινές εκτιμήσεις.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ακόμη περισσότερα όπλα έχουν εισρεύσει στο Λίβανο από το Ιράν, μαζί με σημαντικά ποσά οικονομικής βοήθειας, δήλωσε πηγή που γνωρίζει τις σκέψεις της Χεζμπολάχ. Υπήρξαν λίγες λεπτομερείς δημόσιες εκτιμήσεις για το πόσο έχει πληγεί αυτό το οπλοστάσιο από την επίθεση του Ισραήλ την τελευταία εβδομάδα, η οποία στόχευσε σε προπύργια της οργάνωσης στην κοιλάδα Μπέκα, μακριά από τα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ. Ένας δυτικός διπλωμάτης στη Μέση Ανατολή δήλωσε στο Reuters, πριν από την επίθεση της Παρασκευής (27/9), ότι η Χεζμπολάχ είχε χάσει το 20-25% της πυραυλικής της ικανότητας στη συνεχιζόμενη σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένων των εκατοντάδων ισραηλινών χτυπημάτων αυτή την εβδομάδα. Ο διπλωμάτης δεν παρείχε στοιχεία ή λεπτομέρειες για την εκτίμησή του.

Η σύνδεση της Χεζμπολάχ με το Ιράν

Πριν από το χτύπημα στον Νασράλα, τρεις ιρανικές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι το Ιράν σχεδίαζε να στείλει πυραύλους στη Χεζμπολάχ για να προετοιμαστεί για έναν παρατεταμένο πόλεμο. Τα όπλα που επρόκειτο να παρασχεθούν, περιλάμβαναν βαλλιστικούς πυραύλους μικρού έως μεσαίου βεληνεκούς, συμπεριλαμβανομένων των ιρανικών Zelzals και μιας αναβαθμισμένης έκδοσης ακριβείας, γνωστής ως Fateh 110, δήλωσε η πρώτη ιρανική πηγή. Το Reuters δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με τις πηγές μετά τη δολοφονία του Νασράλα.

Ενώ το Ιράν είναι πρόθυμο να παράσχει στρατιωτική υποστήριξη, οι δύο ιρανικές πηγές δήλωσαν ότι δεν θέλει να εμπλακεί άμεσα σε μια αντιπαράθεση μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ. Η ταχεία κλιμάκωση των εχθροπραξιών, την περασμένη εβδομάδα, ακολουθεί έναν χρόνο αψιμαχιών που συνδέονται με τον πόλεμο στη Γάζα. Ο αναπληρωτής διοικητής των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, Αμπάς Νιλφορουσά,ν σκοτώθηκε από τα ισραηλινά πλήγματα στη Βηρυτό την Παρασκευή (27/9), όπως ανέφεραν ιρανικά μέσα ενημέρωσης το Σάββατο (28/9), επικαλούμενα ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης.

Η Χεζμπολάχ μπορεί να χρειάζεται ορισμένες πολεμικές κεφαλές και πυραύλους μαζί με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και εξαρτήματα πυραύλων για να αναπληρώσει αυτά που καταστράφηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα σε όλο τον Λίβανο την περασμένη εβδομάδα, πρόσθεσε μια ανώτερη πηγή των συριακών Στρατιωτικών Υπηρεσιών Πληροφοριών. Οι ιρανικές προμήθειες έχουν φθάσει στο παρελθόν στη Χεζμπολάχ από αέρος και θαλάσσης.

Ακόμα, το Σάββατο (28/9), το Υπουργείο Μεταφορών του Λιβάνου είπε σε ιρανικό αεροσκάφος να μην εισέλθει στον εναέριο χώρο του, αφού το Ισραήλ προειδοποίησε ότι θα χρησιμοποιήσει «βία» αν το αεροπλάνο προσγειωθεί, δήλωσε πηγή του συγκεκριμένου Υπουργείου στο Reuters.

Πηγή: ieidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα