Ισραήλ: Πόσο κόστισε η απόκρουση των πυραύλων της Τεχεράνης – Κλιμάκωση σε τέσσερα επίπεδα
Τεράστιο το κόστος της απόκρουσης σύμφωνα με την Jerusalem Post. Πώς θα κινηθεί το Ισραήλ από εδώ και πέρα
Στην πρόσφατη σύρραξη Ισραήλ-Ιράν, μάλλον επιβεβαιώνεται το δόγμα ότι η άμυνα είναι πολύ ακριβότερη υπόθεση από την επίθεση. Αυτό δείχνει ρεπορτάζ της Jerusalem Post.
Η αναλυση της JP, όμως, στα συμπεράσματά της αποκαλύπτει ότι πιθανότατα η προτεραιότητα του Ισραήλ θα είναι να επιφέρει πλήγμα στην αμυντική βιομηχανία του Ιράν και ειδικά στις μονάδες κατασκευής των πυραύλων, αλλά και στην βιομηχανία πετρελαίου, ώστε να στερήσει τα πολύτιμα έσοδα τα οποία ουσιαστικά χρηματοδοτούν την πυραυλική βιομηχανία της Τεχεράνης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της JP:
Οι Ιρανοί εξαπέλυσαν μια μαζική πυραυλική επίθεση με περίπου 200 βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, μερικοί εκ των οποίων έπεσαν, στην διάρκεια της διαδρομής τους, εντός του Ιράν και του Ιράκ. Ένας βαλλιστικός πύραυλος με βεληνεκές από 1.500 έως 2.000 χιλιόμετρα είναι ακριβός. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι κοστίζει στους Ιρανούς τουλάχιστον ένα εκατομμύριο δολάρια για την παραγωγή κάθε πυραύλου και χρησιμοποίησαν προηγμένα μοντέλα, όπως το Emad και το Kheibar, ακόμη και το Fattah-1, το οποίο υποστηρίζεται ότι είναι υπερηχητικό – που σημαίνει ότι μπορεί να πετάξει και να ελιχθεί με ταχύτητες που υπερβαίνουν το πενταπλάσιο της ταχύτητας του ήχου – σε μια προσπάθεια να εξαπατήσουν τα συστήματα αεράμυνας που προσπαθούν να τον αναχαιτίσουν.
Περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια είναι ένα μεγάλο ποσό για ένα μπαράζ πυραύλων και σίγουρα όχι ασήμαντο μέρος του αποθέματος πυραύλων του Ιράν. Ωστόσο, από την πλευρά της Τεχεράνης, αντιπροσωπεύει ένα σχετικά ελαφρύ πλήγμα στα οικονομικά τους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το Ιράν έχει καταφέρει, ακόμη και υπό διεθνείς κυρώσεις, να εξάγει πετρέλαιο αξίας 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Αυτό το μπαράζ πυραύλων τους κόστισε το ισοδύναμο μόλις δύο ημερών εξαγωγών – κάτι που δεν θα έκαναν καθημερινά, αλλά ούτε και μια δαπάνη που η χώρα θα δυσκολευόταν να διαχειριστεί κάθε λίγους μήνες, ειδικά παραμελώντας άλλους κλάδους του στρατού να επενδύσουν στην πυραυλική τεχνολογία.
Σε απάντηση στους ιρανικούς πυραύλους, η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία εκτόξευσε πυραύλους Arrow-2 και Arrow-3 που παράγονται από την Israel Aerospace Industries. Οι πυραυλοι αυτοί δεν εκτοξεύονται εναντίον πυραύλων που προσδιορίζονται από το σύστημα ότι στοχεύουν ακατοίκητες ή στρατιωτικά ασήμαντες περιοχές.
Ωστόσο, οι Ιρανοί χρησιμοποίησαν πιο ακριβείς πυραύλους αυτή τη φορά, οι οποίοι πιθανότατα βελτίωσαν την ακρίβεια στόχευσής τους σε σύγκριση με προηγούμενες προσπάθειες, απαιτώντας περισσότερες αναχαιτίσεις.
Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει αποκαλύψει πόσοι πύραυλοι Arrow χρησιμοποιήθηκαν ή αν χρειάστηκε επίσης η χρήση του David’s Sling ή του Iron Dome για να αναχαιτίσει μεγαλύτερα θραύσματα ή τμήματα ιρανικών πυραύλων που δεν είχαν κεφαλές, αλλά θα μπορούσαν ακόμα να προκαλέσουν δευτερεύουσες ζημιές.
Ο παλαιότερος πύραυλος Arrow-2, ο οποίος αναχαιτίζει τον στόχο του σε υψόμετρα δεκάδων χιλιομέτρων στην ατμόσφαιρα, κοστίζει περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια. Ο νεότερος πύραυλος Arrow-3, ο οποίος αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους στο διάστημα σε μεγαλύτερες αποστάσεις από τα ισραηλινά σύνορα, κοστίζει περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια.
Ωστόσο, ακόμη και αν χρησιμοποιούνταν περίπου 180 πύραυλοι Arrow, χρησιμοποιώντας και τους δύο τύπους, το κόστος αναχαίτισης θα ήταν περίπου 450 εκατομμύρια δολάρια – περισσότερο από το διπλάσιο του κόστους του ιρανικού μπαράζ πυραύλων.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ του Ισραήλ είναι υπερδιπλάσιο από αυτό του Ιράν: 50.000 δολάρια σε σύγκριση με 20.000 δολάρια το 2022. Ωστόσο, το Ισραήλ είναι μια χώρα 10 εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ το Ιράν έχει 90 εκατομμύρια. Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης για την προμήθεια του αναχαιτιστικού Arrow προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν επενδύσει περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια στο έργο μέχρι σήμερα.
Όσο οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ, όπως κάνουν για το Iron Dome και το David’s Sling, ο κύριος περιορισμός θα είναι ο ρυθμός παραγωγής στις ισραηλινές αεροδιαστημικές βιομηχανίες και Rafael, καθώς και η προμήθεια βασικών εξαρτημάτων.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν ξεκίνησε και το Κογκρέσο ενέκρινε έναν ειδικό προϋπολογισμό ύψους 14,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ξέσπασμα του πολέμου, εκ των οποίων περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια προορίζονται για την αναπλήρωση των αποθεμάτων αναχαίτισης και την προώθηση της ανάπτυξης και της προμήθειας του συστήματος λέιζερ. Ωστόσο, το λέιζερ δεν θα είναι αρκετά ισχυρό στο εγγύς μέλλον για να αναχαιτίσει βαλλιστικούς πυραύλους και οι συνεχιζόμενες επενδύσεις των ΗΠΑ εξαρτώνται από τη σχέση μεταξύ των δύο εθνών. Όταν πρόκειται για την αεράμυνα, χωρίς αμερικανική χρηματοδότηση, θα ήταν ένα μεγάλο βάρος για τον αμυντικό προϋπολογισμό.
Καθώς το Ισραήλ εξετάζει την απάντησή του στην τελευταία ιρανική επίθεση, είναι σημαντική η υπενθυμιση ότι μπορεί να υπονομεύσει σημαντικά την ικανότητα της Τεχεράνης να αποκτήσει πρόσθετους πυραύλους, είτε μέσω στρατιωτικής δράσης που καταστρέφει τις εγκαταστάσεις παραγωγής της είτε μέσω οικονομικών μέτρων που στοχεύουν τα συστήματα παραγωγής και εξαγωγής πετρελαίου που χρηματοδοτούν αυτές τις προσπάθειες.
Τα τέσσερα επίπεδα κλιμάκωσης της επίθεσης από το Ισραήλ
Σε τέσσερα μέτωπα επιχειρεί το Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, σε Λίβανο, Γάζα, Δυτική `Οχθη και Συρία. Στη Βηρυτό, βομβάρδισε κτίρια στοχεύοντας τον πιθανό διάδοχο του Νασράλα προκειμένου να εξοντώσει όλη την ιεραρχία της Χεζμπολάχ. Στη Δυτική Όχθη, τουλάχιστον 18 άνθρωποι έπεσαν νεκροί σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, ανάμεσά τους και ο τοπικός ηγέτης της Χαμάς. Στα σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Συρίας, λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών, έκλεισε το πέρασμα Μασναά, από όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν διαφύγει. Ανοιχτό άφησε ο Αμερικανός Πρόεδρος το ενδεχόμενο το Ισραήλ να πλήξει τις πετρελαιοπηγές του Ιράν, βάζοντας φωτιά στις διεθνείς τιμές του μαύρου χρυσού.
Πριν από λίγο ο IDF ανακοίνωσε, όπως αναφέρουν οι Times of Israel, ότι μαχητικά αεροσκάφη χτύπησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας μια σήραγγα μήκους 3,5 χιλιομέτρων που διέσχιζε τον Λίβανο και τη Συρία και η οποία, σύμφωνα με τον στρατό του Ισραήλ, χρησιμοποιούνταν από τη Χεζμπολάχ για τη λαθραία μεταφορά ιρανικών όπλων. Σύμφωνα με τις IDF, η σήραγγα λειτουργούσε από τη Μονάδα 4400 της Χεζμπολάχ, η οποία είναι επιφορτισμένη με την παράδοση όπλων από το Ιράν και τους αντιπροσώπους του στο Λίβανο.
Το πρώτο διάγγελμα, μετά από σχεδόν πέντε χρόνια απηύθυνε νωρίτερα ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, παρουσιάζοντας τις προθέσεις της Τεχεράνης. Ο ίδιος είχε ένα τουφέκι στο πλευρό του. «Δεν θα καθυστερήσουμε ούτε θα βιαστούμε να απαντήσουμε στο Ισραήλ» τόνισε.
«Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ήταν μια νόμιμη πράξη, το ίδιο και η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ» είπε ακόμη. «Η επιχείρηση των ενόπλων μας δυνάμεων πριν από λίγες νύχτες ήταν απολύτως νόμιμη» είπε. Έκανε λόγο για την πυραυλική επίθεση ως την «ελάχιστη τιμωρία για τα εγκλήματα του Ισραήλ». Ενώ πρόσθεσε: «Αυτό που έχει συσσωρευτεί από την πρόσφατη συμπεριφορά του Ισραήλ αυξάνει την οργή και ενισχύει τα κίνητρα αντίστασης».
Κατά χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στο μεγάλο Τέμενος της Τεχεράνης για να τον ακούσουν ενώ φώναζαν «η κατάρα του Θεού να πέσει στο Ισραήλ».
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, έγινε γνωστό από πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ, ότι ετάφη προσωρινά ο Νασράλα σε μυστική όμως τοποθεσία και ότι όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, όπως τόνισε χαρακτηριστικά αυτή η πηγή, θα ακολουθήσει δημόσια κηδεία.
Συνεχίζεται το σφυροκόπημα του Ισραήλ στον Λίβανο, αλλά και οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ κατά του βόρειου Ισραήλ. Ο Γιώργος Σιδέρης, ο απεσταλμένος του ΕΡΤΝews στο Ισραήλ ότι «με τους συναδέλφους τον Γιάννη Παρίση και τον Γιάννη Παπαχρήστο έχουμε ξεκινήσει ένα οδοιπορικό στη συνοριογραμμή. Προσπαθούμε να φτάσουμε δηλαδή όπου μας επιτρέπουν οι ισραηλινές δυνάμεις, γιατί οι επιχειρήσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ισραηλινό χτύπημα έπληξε διασώστες που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της Βηρυτού, τραυματίζοντας τρεις, δήλωσε στο Reuters την Παρασκευή πηγή ασφαλείας από τον Λίβανο. Ο ισραηλινός στρατός χθες καλούσε να απομακρυνθούν οι άμαχοι από 20 οικισμούς στα στα νότια του Λιβάνου. Σήμερα έχουμε εντολή εκκένωσης για τριάντα επτά χωριά και πόλεις στο νότιο Λίβανο».
Από το Τελ Αβίβ ο απεσταλμένος του ΕΡΤΝews, Κωστής Κωνσταντίνου, μετέδωσε ότι εκεί επικρατεί ακόμη ηρεμία, γιατί είναι στην τελευταία ημέρα των αργιών. Για «μια ανήσυχη ηρεμία» μίλησε ο δημοσιογράφος που πρόσθεσε ότι « σήμερα ειδικά μεγαλώνει ακόμη περισσότερο η ανησυχία, αφού σύμφωνα με επίσημα στοιχεία τα οποία δημοσιοποιήθηκαν το πρωί από την 7η Οκτωβρίου μέχρι σήμερα, οι αρχές ασφαλείας, οι μυστικές υπηρεσίες και η αστυνομία απέτρεψαν 1290 τουλάχιστον προσπάθειες για επιθέσεις, 900 επιθέσεις ενόπλων και 290 βομβιστικές επιθέσεις. Αυτό δημιουργεί ένα ιδιαίτερο κλίμα, παρόλο που είχαμε και πέρυσι ένα σύνολο 1035 τέτοιων επιθέσεων, αλλά αυξάνεται συνέχεια ο κίνδυνος και μετά από αυτό που έγινε προχθές στο Τελ Αβίβ μεγαλώνει ακόμη περισσότερο. »Επειδή ακριβώς αρχίζει το νέο έτος και μπαίνουμε στον ιερό πρώτο μήνα της εβραϊκής θρησκείας που έχει αρκετές αργίες και είναι ακριβώς αυτό το διάστημα που επιτέθηκαν πέρυσι την 7η Οκτωβρίου οι ένοπλοι στη Γάζα αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη ανησυχία αυτή τη στιγμή. Όπως διαβεβαιώνουν οι αρχές λαμβάνονται όλα τα μέτρα για να μην υπάρξει ο οποιοσδήποτε κίνδυνος, συν βεβαίως τα στρατιωτικά μέτρα για να αντιμετωπιστεί η οποία επίθεση του Ιράν».
Πηγή: Πρώτο Θέμα-ΕΡΤ