Πότε και πώς θα απαντήσει το Ισραήλ στο Ιράν
Sky News, BBC, Axios αναλύουν και παρουσιάζουν τα δεδομένα
Με κομμένη την ανάσα περιμένει η υφήλιος το πότε και κυρίως το πώς θα απαντήσει το Ισραήλ στη μαζική πυραυλική επίθεση του Ιράν, το βράδυ της Τρίτης.
Το σίγουρο είναι ότι το Ισραήλ θα θελήσει να απαντήσει στο Ιράν αναφέρει ο αναλυτής του Sky News, Μάικλ Κλαρκ, προσθέτοντας, όμως, ότι υπάρχει και μια πιθανότητα αυτό να γίνει με τρόπο ώστε να «κλείσει» η νέα φάση έντασης στη Μέση Ανατολή.
«Το Ισραήλ θα θελήσει σίγουρα να απαντήσει γιατί δεν θέλει να επιτρέψει να δημιουργηθεί μια νέα νόρμα, ότι, δηλαδή, το Ιράν μπορεί να εκτοξεύει πυραύλους προς το ισραηλινο έδαφος. Το Τελ Αβίβ θέλει η απάντηση να είναι ισχυρότερη από ό,τι η επίθεση αλλά θα αντιμετωπίσει πίεση από τους συμμάχους του» περιγράφει ο βρετανός αναλυτής.
Αυτό που θα πουν τα κράτη της Δύσης στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου είναι «αν πρόκειται να απαντήσεις, να το κάνεις με έναν προσεκτικό και χορογραφημένο τρόπο ώστε να μπορούμε να κλείσουμε το καπάκι της έντασης», προστίθεται στην ανάλυση.
Ωστόσο ο αναλυτής του Sky News δεν είναι σίγουρος αν ο Νετανιάχου είναι σε θέση να το κάνει αυτό καθώς οι Ισραηλινοί νιώθουν ότι είναι σε «ρέντα» και ότι μπορούν να απωθήσουν ταυτόχρονα όλους τους εχθρούς τους, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν.
«Δεν μπορούν να τους κερδίσουν αλλά μπορούν να τους υποχρεώσουν να περιοριστούν και έτσι να δώσουν αρκετά χρόνια “ανάσας” στους Ισραηλινούς σε σχέση με την πίεση που βιώνουν τώρα» συμπληρώνει ο Κλαρκ.
«Το αν θα μπορέσει να κλείσει το “καπάκι” της έντασης θα εξαρτηθεί από το πώς οι Ισραηλινοί θα δομήσουν την απάντησή τους για την οποία εκτιμώ ότι θα εκδηλωθεί τις επόμενες 24-48 ώρες» καταλήγει ο Βρετανός αναλυτής.
Το διαφορετικό κλίμα στο Ισραήλ καταγράφει και ο Τζέρεμι Μπόουεν του BBC στη δική του ανάλυση, περιγράφοντας ότι τον Απρίλιο ο Μπάιντεν είπε στον Νετανιάχου «πάρε μια νίκη αλλά μην δώσεις μια πολύ μεγάλη απάντηση» και οι Ισραηλινοί έκαναν ακριβώς αυτό. Με αφορμή, όμως, την ανάρτηση του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, με την οποία ζήτησε το Τελ Αβίβ να στραφεί κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, εκτιμά ότι οι ισραηλινές διαθέσεις είναι τώρα πολύ διαφορετικές.
Ο ίδιος δεν αποκλείει οποιαδήποτε επίθεση του Ισραήλ είτε αυτή είναι σε πυρηνικές εγκαταστάσεις είτε σε εγκαταστάσεις με πετροχημικά είτε σε οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στην Ιρανική οικονομία.
Ο δημοσιογράφος του BBC βάζει, τέλος, στην εξίσωση και τον παράγοντα «επίθεση του Ισραήλ στη Χεζμπολάχ» περιγράφοντας ότι κάποτε η λιβανέζικη οργάνωση θα αποτελούσε την προκεχωρημένη άμυνα του Ιράν.
«Αλλά τις τελευταίες εβδομάδες το Ισραήλ έχει αποδεκατίσει την Χεζμπολάχ, έχει καταστρέψει το μισό οπλοστάσιό της και έχει εισβάλει στον Λίβανο. Έτσι το αντίβαρο που είχε το Ιράν όχι μόνο δεν υπάρχει τώρα, αλλά έχει διαλυθεί σε χίλια κομμάτια. Οπότε τώρα οι Ισραηλινοί νιώθουν πιο ελεύθεροι να δράσουν» καταλήγει η ανάλυση του BBC.
Το Ισραήλ εξετάζει απάντηση με επίθεση σε εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου
Νέες πληροφορίες για τη σχεδιαζόμενη απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν μετά τη μαζική εκτόξευση πυραύλων από την Τεχεράνη το βράδυ της Τρίτης μεταφέρει η ιστοσελίδα Axios, σύμφωνα με την οποία στο τραπέζι βρίσκεται η επίθεση σε ιρανικές εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου, καθώς και άλλα στρατηγικά σημεία.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι φέρονται, επίσης, να προτείνουν είτε νέες στοχευμένες δολοφονίες είτε καταστροφή του αντιαεροπορικού συστήματος του Ιράν.
Αν περάσει η πρόταση για στοχοποίηση των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Ιράν, την επίθεση θα αναλάβουν ισραηλινά μαχητικά ενώ αν προκριθούν οι στοχευμένες δολοφονίες τότε, κατά το Axios, θα ακολουθηθεί το μοντέλο της δολοφονίας του Χανίγια στην Τεχεράνη πριν από δύο μήνες.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι μετέφεραν ότι στο πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ που συνεδρίασε μετά την επίθεση του Ιράν αποφασίστηκε να υπάρξει στρατιωτική απάντηση, όχι όμως και ο τρόπος που αυτή θα γίνει.
Ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο Axios ότι ένας από τους λόγους που δεν ελήφθη απόφαση είναι γιατί η ισραηλινή πλευρά θέλει να διαβουλευτεί με την κυβέρνηση Μπάιντεν καθώς το Τελ Αβίβ θέλει να συντονιστεί με την Ουάσινγκτον δεδομένων των στρατηγικών διαστάσεων που θα έχει μια τέτοια απάντηση στο Ιράν. Όπως εξήγησε ο ίδιος αξιωματούχος σε μια νέα απάντηση του Ιράν, αν υπάρξει επίθεση του Ισραήλ, θα απαιτήσει αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ και πιθανώς επιπλέον επιχειρησιακή αμερικανική υποστήριξη.
Τεχεράνη: Θα πλήξουμε όλες τις υποδομές του Ισραήλ
Το Ιράν θα πλήξει «όλες τις υποδομές» του Ισραήλ αν υποστεί επίθεση σε ανταπόδοση για την πυραυλική επίθεση στην οποία προχώρησε χθες Τρίτη, προειδοποίησε ο αρχηγός του ιρανικού γενικού επιτελείου στρατηγός Μοχαμάντ Μπαγερί.
«Αν το σιωνιστικό καθεστώς, που έχει τρελαθεί, δεν ελεγχθεί από τους αμερικανούς και ευρωπαίους υποστηρικτές του, θελήσει να συνεχίσει τα εγκλήματά του ή να δράσει εναντίον της (εθνικής) κυριαρχίας μας και της εδαφικής ακεραιότητάς μας, θα επαναληφθεί επιχείρηση όπως η αποψινή (σ.σ. χθεσινή), με ακόμη μεγαλύτερη ένταση» και «θα μπουν στο στόχαστρο όλες οι υποδομές του», διεμήνυσε ο στρατηγός Μπαγερί μέσω της ιρανικής κρατικής τηλεόρασης.
Επίθεση με 200 πυραύλους
Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν εκτόξευσαν 200 πυραύλους εναντίον του Ισραήλ κατά την επίθεση που εξαπολύθηκε χθες Τρίτη το βράδυ, ανάμεσά τους —για πρώτη φορά— και υπερηχητικούς πυραύλους, μετέδωσε σήμερα η ιρανική κρατική τηλεόραση.
Οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, διαβεβαίωσαν πως «το 90%» των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν «πέτυχε τους στόχους τους». Από τη δική του πλευρά, ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε νωρίτερα πως το Ιράν εκτόξευσε περίπου 180 πυραύλους εναντίον της ισραηλινής επικράτειας, προσθέτοντας πως οι περισσότεροι αναχαιτίστηκαν και καταστράφηκαν.
Τον Ιούνιο του 2023, το Ιράν αποκάλυψε υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς, που βάφτισε Φάταχ, τονίζοντας πως είναι ικανός να κινείται με ταχύτητα δεκαπενταπλάσια αυτής του ήχου.
Ο τότε πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί διατεινόταν την εποχή πως το συγκεκριμένο όπλο θα αυξήσει την «αποτρεπτική ισχύ» της Ισλαμικής Δημοκρατίας και θα φέρει περισσότερη «ειρήνη και σταθερότητα στη χώρα και στην περιφέρεια».
Οι υπερηχητικοί πύραυλοι είναι ευέλικτοι και μπορούν να κινούνται σε χαμηλό υψόμετρο, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολο να προβλεφθεί η τροχιά τους και δυσχεραίνει την αναχαίτισή τους.
Οι ΗΠΑ εξετάζουν από κοινού με το Ισραήλ την ανταπόδοση στην επίθεση του Ιράν
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προειδοποίησε χθες Τρίτη το Ιράν εναντίον των «συνεπειών» της επίθεσης που εξαπέλυσε εναντίον του Ισραήλ, προσθέτοντας πως διεξάγει συνομιλίες με την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου για την ανταπόδοση σε αυτήν.
«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως, πλήρως, πλήρως το Ισραήλ», είπε στον Τύπο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, προσθέτοντας πως βρίσκονται «σε εξέλιξη» συνομιλίες με την ισραηλινή κυβέρνηση για την ανταπόδοση.
Όπως είπε νωρίτερα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζέικ Σάλιβαν, ο Τζο Μπάιντεν έκρινε επίσης πως η επίθεση αποδείχθηκε «αναποτελεσματική», ότι «αποκρούστηκε» από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, με τη συμβολή αυτών των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων τους.
«Είναι απόλυτα απαράδεκτη και όλος ο κόσμος πρέπει να (την) καταδικάσει», είπε από την πλευρά του ο αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν, αναφερόμενος στην ιρανική επίθεση.
Η χθεσινή επίθεση καταγράφτηκε καθώς η Μέση Ανατολή βρίσκεται βυθισμένη σε εκρηκτική κατάσταση και οι εκκλήσεις να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο και στη Λωρίδα της Γάζας πέφτουν στο κενό. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο Πατ Ράιντερ, δήλωσε πως το Ιράν εκτόξευσε «περίπου διπλάσιους πυραύλους» χθες από ό,τι τον Απρίλιο.
Η Ουάσιγκτον ανέφερε πως δεν ενημερώθηκε για κανέναν «θάνατο στο Ισραήλ», αλλά επιδιώκει να συγκεντρώσει πληροφορίες για τον θάνατο παλαιστινίου πολίτη στην Ιεριχώ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. «Είναι πρόδηλο πως πρόκειται για σημαντική κλιμάκωση από πλευράς του Ιράν, για σημαντική εξέλιξη, και είναι επίσης σημαντικό να διαβουλευθούμε με το Ισραήλ», ανέφερε ο ΣΕΑ Σάλιβαν.
Νωρίτερα, ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο πως ο πρόεδρος Μπάιντεν διέταξε τον στρατό της χώρας του «να βοηθήσει το Ισραήλ να αμυνθεί» και ότι «καταρρίφθηκαν πύραυλοι» που είχαν εκτοξευθεί εναντίον του στενού συμμάχου των ΗΠΑ. Όπως ακριβώς έγινε τη 13η Απριλίου, όταν ο αμερικανικός στρατός βοήθησε στην αναχαίτιση των εκατοντάδων πυραύλων και drones που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ σε αντίποινα για την ισοπέδωση του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, που αποδόθηκε στον ισραηλινό στρατό.
Ο απερχόμενος πρόεδρος Μπάιντεν και η αντιπρόεδρός του Κάμαλα Χάρις, υποψήφια των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, παρακολουθούσαν τις εξελίξεις σε αίθουσα διαχείρισης κρίσεων στον Λευκό Οίκο.
Η αμερικανική κυβέρνηση επέμεινε στο ότι θέλει να «συντονιστεί» με το Ισραήλ ως προς την ανταπόδοση της επίθεσης.
«Ασφαλώς, η επίθεση αυτή θα έχει συνέπειες για το Ιράν. Δεν θα επεκταθώ για τις συνέπειες αυτές σήμερα, αλλά υπάρχουν πράγματα για τα οποία θα συντονιστούμε με τους ισραηλινούς ομολόγους μας», είπε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μάθιου Μίλερ. Επέμεινε στο ότι η Ουάσιγκτον δεν ενημερώθηκε εκ των προτέρων από την Τεχεράνη.
«Αυτό είναι απόλυτα ψευδές. Η ιρανική κυβέρνηση δεν μας προειδοποίησε ότι επρόκειτο να εξαπολύσει τέτοια επίθεση», είπε ο κ. Μίλερ, αντικρούοντας πληροφορίες που κυκλοφορούν περί επαφής.
Τόνισε πως η Τεχεράνη δεν «τηλεγράφησε» πληροφορίες για την επίθεση, όπως τον Απρίλιο. Ωστόσο η Ουάσιγκτον είχε «ενδείξεις» πως το Ιράν επρόκειτο να εκτοξεύσει βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, πρόσθεσε.
Στους 7 οι νεκροί από τη χθεσινή επίθεση στο τραμ στο Τελ Αβίβ – Καμία ανάληψη ευθύνης μέχρι στιγμής
Οαπολογισμός από τη χθεσινή ένοπλη επίθεση δύο Παλαιστίνιων σε σταθμό τραμ στο Τελ Αβίβ αυξήθηκε σε επτά νεκρούς στη διάρκεια της νύκτας, μετά την ανακοίνωση του θανάτου ενός από τους τραυματίες, ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία.
Προηγουμένως η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και εννέα άλλοι τραυματίστηκαν.
Η ταυτότητα των νεκρών δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν σήμερα το πρωί ότι δύο από τους νεκρούς είναι η Σάχαρ Γκόλντμαν, 30 ετών, και η Ινμπάρ Σεγκέβ, 33 ετών, και οι δύο Ισραηλινές.
Η επίθεση με αυτόματο όπλο και μαχάιρι σημειώθηκε κοντά στη στάση του μετρό Σντερότ- Ιερουσαλήμ, στη συνοικία της Γιάφα, από «δύο τρομοκράτες», οι οποίοι «εξουδετερώθηκαν» από περαστικούς που έκαναν χρήση των προσωπικών τους όπλων.
Οι δύο δράστες άνοιξαν πυρ μέσα στον συρμό προτού κατέβουν από αυτόν και συνεχίσουν πεζή να πυροβολούν στη λεωφόρο Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με την αστυνομία.
Ο ένας από τους δύο δράστες έπεσε νεκρός επιτόπου και ο άλλος τραυματίστηκε και διακομίστηκε σε νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, οι δύο άνδρες είναι Παλαιστίνιοι με καταγωγή από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, η οποία σημειώθηκε λίγο μετά τις 19:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).
Φεύγουν περίπου 200 Βρετανοί με πτήση τσάρτερ από Λίβανο
Περίπου 200 Βρετανοί υπήκοοι αναμένεται να εγκαταλείψουν εντός της ημέρας τον Λίβανο με πτήση τσάρτερ που έχει ενοικιάσει η βρετανική κυβέρνηση.
Η πτήση θα αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Ραφίκ Χαρίρι της Βηρυτού, εν μέσω φόβων στο Λονδίνο πως το αεροδρόμιο ίσως να μην είναι λειτουργικό μέχρι το Σαββατοκύριακο, όταν και κάποιες δεκάδες Βρετανών πιστεύεται ότι έχουν εισιτήριο για να φύγουν με τακτική εμπορική πτήση.
Σύμφωνα με τους Times, οι αιτήσεις για ένα εισιτήριο στη συγκεκριμένη πτήση ήταν περισσότερες από τη χωρητικότητα του αεροσκάφους, κάτι που σημαίνει πως εκατοντάδες Βρετανοί πολίτες που είχαν δικαίωμα επιβίβασης θα μείνουν πίσω ενώ η κατάσταση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται επικίνδυνα.
Σημειώνεται πως η πτήση τσάρτερ δίνει προτεραιότητα σε ευάλωτες κατηγορίες πολιτών και τις οικογένειές του, που πρέπει όμως να μετακινηθούν μόνοι και χωρίς προξενική βοήθεια προς το αεροδρόμιο. Οι επιβάτες θα πρέπει επίσης να πληρώσουν 350 λίρες ως αντίτιμο για μια θέση στην πτήση.
Κυβερνητική πηγή δεν απέκλεισε τη διοργάνωση περισσότερων πτήσεων από το Foreign Office «όσο το αεροδρόμιο μένει ανοιχτό».
Ο φόβος των Βρετανών είναι πως ο δρόμος που οδηγεί στο αεροδρόμιο θα μπορούσε να υποστεί καταστροφές από ισραηλινά πλήγματα, καθώς περνά από περιοχή που είναι προπύργιο της Χεζμπολάχ.
Μέχρι στιγμής πάντως οι Ισραηλινοί έχουν αποφύγει να πλήξουν στόχους που θα επηρέαζαν ξένους υπηκόους οι οποίοι προσπαθούν να εγκαταλείψουν τον Λίβανο, αν και περιοχές σε ακτίνα κάποιων εκατοντάδων μέτρων από το αεροδρόμιο έχουν χτυπηθεί.
Σε εγρήγορση για την πιθανότητα επιχείρησης εκκένωσης του Λιβάνου παραμένουν τουλάχιστον 700 Βρετανοί στρατιώτες στη βάση Ακρωτηρίου στην Κύπρο, αεροσκάφη και ελικόπτερα, καθώς και δύο πλοία του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται στην ανατολική Μεσόγειο.
*με πληροφορίες από: BBC, Sky News, Axios, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ, protothema.gr, skai.gr