Διεθνή

Ισραήλ: Στο κενό οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση πυρός – Οι 137 όμηροι που παραμένουν στη Γάζα

Με τη λήξη της εκεχειρίας μάχες ξεκίνησαν - Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

Parallaxi
ισραήλ-στο-κενό-οι-διαπραγματεύσεις-γ-1085713
Parallaxi

Το δράμα των ομήρων που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς συνεχίζεται από τις 7 Οκτωβρίου που οι τρομοκράτες εισέβαλαν στο Ισραήλ. Συνολικά 137 άτομα βρίσκονται αιχμάλωτοι στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που κατέρρευσαν οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός.

Οι περισσότεροι άνδρες, μεταξύ αυτών πατέρες παιδιών που απελευθερώθηκαν, στρατιώτες και περίπου 20 γυναίκες: όσα είναι γνωστά σχετικά με τους ομήρους που παραμένουν αιχμάλωτοι στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι μάχες ξεκίνησαν και πάλι σήμερα μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, σύμφωνα με μια βάση δεδομένων του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Εκ των 240 ομήρων που μεταφέρθηκαν την 7η Οκτωβρίου, την ημέρα της επίθεσης της Χαμάς, στη Λωρίδα της Γάζας, οι 105 απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της επταήμερης κατάπαυσης του πυρός, μεταξύ αυτών 80 στο πλαίσιο της συμφωνίας ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, στους οποίους προστίθενται 5 άνθρωποι που απελευθερώθηκαν προηγουμένως.

Πιο συγκεκριμένα, απελευθερώθηκαν: 33 ανήλικοι, 49 ενήλικες γυναίκες, όπως και 28 ενήλικοι άνδρες, στην πλειονότητά τους Ταϊλανδοί εργάτες γης, εκτός της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Κι ενώ οι ισραηλινές επιδρομές ξεκίνησαν εκ νέου στον παλαιστινιακό θύλακα, 137 όμηροι παραμένουν αιχμάλωτοι, σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση, που δεν αποκαλύπτει κανένα όνομα. Μεταξύ τους βρίσκονται 126 Ισραηλινοί ή με διπλή υπηκοότητα, 8 Ταϊλανδοί, ένας Νεπαλέζος, ένας Τανζανός και ένας Γαλλομεξικανός (ο Οριόν Χερνάντες- Ραντού, 32 ετών, η ταυτότητα του οποίου επιβεβαιώθηκε από την οικογένειά του).

Οι πληροφορίες που ακολουθούν αναλύουν τους 110 ομήρους που θεωρείται ότι είναι ζωντανοί στη Γάζα, τους οποίους το Γαλλικό Πρακτορείο μπόρεσε να ταυτοποιήσει την 1η Δεκεμβρίου, χάρη κυρίως στο δίκτυο των δημοσιογράφων του που βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τις οικογένειες των ομήρων και τα ισραηλινά ΜΜΕ.

Τουλάχιστον 15 στρατιώτες, μεταξύ αυτών 5 γυναίκες

Εντούτοις, δεν είναι βέβαιο ποιοι παραμένουν ακόμη εν ζωή. Η Χαμάς ανακοίνωσε θανάτους ομήρων, χωρίς να μπορούν να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία τους από ανεξάρτητη πηγή. Αυτό συμβαίνει με τον μικρότερο όμηρο, το βρέφος Κφιρ (10 μηνών), τη μητέρα του Σίρι Μπίμπας (32 ετών) και τον αδελφό του Αριέλ (4 ετών), των οποίων ο ισραηλινός στρατός δεν έχει επιβεβαιώσει τον θάνατο.

Έως αυτή τη στιγμή, ο ισραηλινός στρατός έχει επιβεβαιώσει τον θάνατο 2 ομήρων.

Την ίδια ώρα, καθώς οι αποδείξεις ότι είναι ζωντανοί είναι σπάνιες, συμβαίνει συχνά θύματα, τα οποία αρχικά θεωρούνταν όμηροι, να έχουν τελικά ταυτοποιηθεί ως νεκροί στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Εκτός του Κφιρ και του Άριελ, δεν υπάρχουν πλέον ανήλικοι όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας. Η τελευταία εξ αυτών, η Άισα αλ Ζαγιάντνα (17 ετών) απελευθερώθηκε την Πέμπτη, την τελευταία ημέρα της εκεχειρίας. Η συμφωνία Ισραήλ- Χαμάς προέβλεπε την κατά προτεραιότητα απελευθέρωσή τους.

Αντιθέτως, οι γυναίκες, δεύτερη ομάδα που θα αφήνονταν κατά προτεραιότητα ελεύθερες, δεν έχουν όλες απελευθερωθεί.

Τουλάχιστον 17 ενήλικες γυναίκες κρατούνται ακόμη. Η Όφρα Κεϊντάρ και η Τζούντιθ Γουέινσταϊν Χαγκάι, 70 ετών και οι δύο, είναι οι δύο πιο ηλικιωμένες γυναίκες που θεωρούνται ότι παραμένουν όμηροι.

Πέντε γυναίκες, ηλικίας 18 ή 19 ετών, υπηρετούν στο στρατό και δεν τους αφορά η συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων. Σε αυτές προστίθενται τουλάχιστον 10 άνδρες στρατιώτες ηλικίας 18 έως 22 ετών. Οι περισσότεροι υπηρετούσαν τη στρατιωτική θητεία τους και δεν ήταν στρατιωτικοί καριέρας.

Πολλοί όμηροι από το ρέιβ πάρτι

Λαμβάνοντας υπόψη τους στρατιώτες, τουλάχιστον 91 ενήλικοι άνδρες φαίνεται να παραμένουν αιχμάλωτοι.

Μεταξύ αυτών βρίσκονται πατέρες οικογενειών, τα παιδιά και οι σύζυγοι των οποίων απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, όπως οι Νταβίντ Κούνιο, Ντρορ Ορ, Ταλ Σόχαμ, Ιλάν Γουέις, Γαΐρ Γιακόβ, Γιουσέφ αλ Ζαγιάντνα ή Οχάντ Γιαχαλόμι και Οφέρ Καλντερόν, οι πατέρες των Γαλλοϊσραηλινών ανηλίκων Εϊτάν, Ερέζ και Σαχάρ.

Τουλάχιστον επτά 70χρονοι και τέσσερις 80χρονοι θεωρούνται ότι παραμένουν όμηροι, μεταξύ αυτών σύζυγοι γυναικών που απελευθερώθηκαν: ο Αμπραάμ (78 ετών), σύζυγος της Ρουθ Μούντερ, ο Γιόραμ (80 ετών), σύζυγος της Ταμάρ Μέτγκερ ή ο Οντέντ (83 ετών) και ο Αμιράμ (85 ετών), οι σύζυγοι της Γιοσεβέντ Λίφσιτς και της Νούριτ Κούπερ, που απελευθερώθηκαν τον Οκτώβριο.

Επιπλέον, ανάμεσα στους ομήρους που παραμένουν αιχμάλωτοι, τουλάχιστον 33 απήχθησαν στο φεστιβάλ μουσικής τέκνο Tribe of Nova, στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι. Μονάχα πέντε άνθρωποι που βρίσκονταν στο φεστιβάλ ρέιβ απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, μεταξύ αυτών η Γαλλοϊσραηλινή Μία Σεμ.

Τουλάχιστον 10 κιμπούτς μετρούν ακόμη ομήρους. Στην πρώτη γραμμή το Νιρ Οζ, που μετρά τουλάχιστον 28 αιχμαλώτους (38 έχουν απελευθερωθεί). Το Μπεερί μετρά τουλάχιστον 11 ομήρους, το Κφαρ Άζα 6 και το Νιρ Γιτζάκ 4.

Ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις για ανακωχή

Οι διαπραγματεύσεις που συνεχίζονταν στη Ντόχα του Κατάρ για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ κατέρρευσαν, αναφέρει το BBC.

Το πρωί της Παρασκευής και παρά επανέναρξη των αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα οι συνομιλίες συνεχίζονταν στο παρασκήνιο σε μια προσπάθεια να υπάρξει έστω και προσωρινή παύση των μαχών.

Με τη λήξη της εκεχειρίας μάχες ξεκίνησαν με το Ισραήλ να βομβαρδίζει βορρά και νότο στο θύλακα. Στη Χαν Γιούνις σημειώθηκαν εκρήξεις ακόμη και κοντά σε καταυλισμούς όπου βρίσκεται μεγάλο μέρος των εκτοπισμένων από τη βόρεια Γάζα. Το ίδιο και στη Ράφα.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανέφερε ότι τουλάχιστον 109 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μέχρι το μεσημέρι σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας

Οι ΝΥΤ «σεντράρουν» τον Νετανιάχου: 12 μήνες πριν το Ισραήλ ήξερε τα πάντα για την επίθεση της Χαμάς και δεν έκανε τίποτα

Οι ισραηλινοί αξιωματούχοι ήξεραν το σχέδιο μάχης της Χαμάς για την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου περισσότερο από ένα χρόνο πριν συμβεί, όπως δείχνουν έγγραφα, email και συνεντεύξεις. Ωστόσο, αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού και πληροφοριών απέρριψαν το σχέδιο ως φιλόδοξο, θεωρώντας ότι είναι πολύ δύσκολο για τη Χαμάς να το πραγματοποιήσει, όπως αποκαλύπτουν οι NYT.

Το έγγραφο περίπου 40 σελίδων, το οποίο οι ισραηλινές αρχές ονόμασαν την κωδική ονομασία «Τείχος της Ιεριχούς», περιέγραφε, σημείο προς σημείο, ακριβώς το είδος της καταστροφικής εισβολής που οδήγησε στον θάνατο περίπου 1.200 ανθρώπων.

Το μεταφρασμένο έγγραφο, το οποίο επικαλούνται οι New York Times, δεν όριζε ημερομηνία για την επίθεση, αλλά περιέγραφε μια μεθοδική επίθεση που είχε σχεδιαστεί για να συντρίψουν τα οχυρά γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, να καταλάβουν ισραηλινές πόλεις και να εισβάλουν σε στρατιωτικές βάσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός αρχηγείου σε μιας μεραρχία.

Η Χαμάς ακολούθησε το σχέδιο με συγκλονιστική ακρίβεια, σημειώνουν οι NYT. Το έγγραφο ανέφερε ένα μπαράζ ρουκετών στην αρχή της επίθεσης, drones για να χτυπήσουν τις κάμερες ασφαλείας και πολυβόλα κατά μήκος των συνόρων, αλλά και ένοπλους στο Ισραήλ μαζικά με αλεξίπτωτα πλαγιάς, με μοτοσικλέτες και πεζή – όλα αυτά συνέβησαν στις 7 Οκτωβρίου.

Το σχέδιο περιελάμβανε επίσης λεπτομέρειες σχετικά με την τοποθεσία και το μέγεθος των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων, κόμβους επικοινωνίας και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες, εγείροντας ερωτήματα για το πώς η Χαμάς συγκέντρωσε τις πληροφορίες της και εάν υπήρχαν διαρροές μέσα στο ισραηλινό σύστημα ασφαλείας.

Το έγγραφο κυκλοφόρησε ευρέως μεταξύ των αρχηγών του ισραηλινού στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών, αλλά οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι μια επίθεση τέτοιας κλίμακας και φιλοδοξίας ήταν πέρα ​​από τις δυνατότητες της Χαμάς, σύμφωνα με έγγραφα και αξιωματούχους. Δεν είναι σαφές εάν ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ή άλλοι κορυφαίοι πολιτικοί ηγέτες είδαν το έγγραφο, σημειώνουν οι ΝΥΤ.

Τι έλεγαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι

Πέρυσι, λίγο μετά τη λήψη του εγγράφου, αξιωματούχοι του τμήματος Γάζας του ισραηλινού στρατού, το οποίο είναι υπεύθυνο για την υπεράσπιση των συνόρων με τη Γάζα, δήλωσαν ότι οι προθέσεις της Χαμάς ήταν ασαφείς.

«Δεν είναι ακόμη δυνατό να προσδιοριστεί εάν το σχέδιο έχει γίνει πλήρως αποδεκτό και πώς θα εκδηλωθεί», όπως αναφέρεται σε μια στρατιωτική αξιολόγηση που είναι στη διάθεση των Times.

Στη συνέχεια, τον Ιούλιο, μόλις τρεις μήνες πριν από τις επιθέσεις, ένας βετεράνος αναλυτής της «UNIT 8200», της υπηρεσίας πληροφοριών σημάτων του Ισραήλ, προειδοποίησε ότι η Χαμάς είχε πραγματοποιήσει μια έντονη, ημερήσια άσκηση εκπαίδευσης που έμοιαζε με αυτό που περιγράφεται στο σχέδιο.

Αλλά ένας συνταγματάρχης στο τμήμα της Γάζας απέρριψε τις ανησυχίες της, σύμφωνα με κρυπτογραφημένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είδαν οι Times.

«Διαφωνώ εντελώς ότι το σενάριο είναι φανταστικό», έγραψε ο αναλυτής στις ανταλλαγές email. Η εκπαιδευτική άσκηση της Χαμάς, είπε, ταίριαζε πλήρως με «το περιεχόμενο του Jericho Wall».

«Είναι ένα σχέδιο που έχει σχεδιαστεί για να ξεκινήσει ένας πόλεμος», πρόσθεσε. «Δεν είναι απλώς μια επιδρομή σε ένα χωριό».

Οι αξιωματούχοι παραδέχονται ιδιωτικά ότι, αν ο στρατός είχε λάβει σοβαρά υπόψη αυτές τις προειδοποιήσεις και είχε σημαντικές ενισχύσεις προς το νότο, εκεί όπου η Χαμάς επιτέθηκε, το Ισραήλ θα μπορούσε να αμβλύνει τις επιθέσεις ή ενδεχομένως να τις είχε αποτρέψει.

Έπιασαν στον ύπνο τον στρατό του Ισραήλ

Αντίθετα, ο ισραηλινός στρατός ήταν απροετοίμαστος καθώς οι μαχητές της Χαμάς έβγαιναν από τη Λωρίδα της Γάζας. Ήταν η πιο θανατηφόρα μέρα στην ιστορία του Ισραήλ.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας έχουν ήδη αναγνωρίσει ότι απέτυχαν να προστατεύσουν τη χώρα και η κυβέρνηση αναμένεται να συγκροτήσει επιτροπή για να μελετήσει τα γεγονότα που οδήγησαν στις επιθέσεις. Το έγγραφο για το Jericho Wall αποκαλύπτουν σωρεία σφαλμάτων που ακολούθησαν για πολλά χρόνια και που κορυφώθηκαν σε αυτό που οι αξιωματούχοι θεωρούν τώρα ως τη χειρότερη αποτυχία των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών από την εποχή της αιφνιδιαστικής επίθεσης που οδήγησε στον αραβο-ισραηλινό πόλεμο του 1973.

Η βάση όλων αυτών των αποτυχιών ήταν η ενιαία και μοιραία ανακριβής πεποίθηση ότι η Χαμάς δεν είχε την ικανότητα να επιτεθεί και δεν θα τολμούσε να το κάνει. Αυτή η πεποίθηση ήταν τόσο ριζωμένη στην ισραηλινή κυβέρνηση, όπως είπαν αξιωματούχοι, που αγνόησαν τα αυξανόμενα στοιχεία για το αντίθετο.

Ο ισραηλινός στρατός και η ισραηλινή υπηρεσία ασφαλείας, η οποία είναι αρμόδια για την αντιτρομοκρατική στη Γάζα, αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα στους ΝΥΤ.

Οι αξιωματούχοι δεν είπαν πώς απέκτησαν το έγγραφο του Jericho Wall, αλλά ήταν ανάμεσα σε πολλές εκδοχές των σχεδίων επίθεσης που συλλέχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Ένα υπόμνημα του Υπουργείου Άμυνας του 2016 που είδαν οι Times, για παράδειγμα, λέει: «Η Χαμάς σκοπεύει να μεταφέρει την επόμενη αντιπαράθεση σε ισραηλινό έδαφος».

Μια τέτοια επίθεση πιθανότατα θα περιλάμβανε ομηρεία και «κατοχή μιας ισραηλινής κοινότητας (και ίσως ακόμη και μιας σειράς κοινοτήτων),» όπως αναφέρεται στο σημείωμα.

«Τείχος της Ιεριχούς»: Με κάθε λεπτομέρεια οι επιθέσεις της Χαμάς

Το έγγραφο για το «Τείχος της Ιεριχούς», που πήρε το όνομά του από τις αρχαίες οχυρώσεις στη σύγχρονη Δυτική Όχθη, ήταν ακόμη πιο σαφές. Περιείχε επιθέσεις με ρουκέτες για να αποσπάσει την προσοχή των Ισραηλινών στρατιωτών και να τους στείλει βιαστικά σε αποθήκες, και drones για να απενεργοποιήσουν τα περίπλοκα μέτρα ασφαλείας κατά μήκος του συνοριακού φράχτη που χωρίζει το Ισραήλ από τη Γάζα.

Στη συνέχεια, οι μαχητές της Χαμάς θα έσπαγαν σε 60 σημεία το τείχος, εισβάλλοντας στο Ισραήλ. Το έγγραφο ξεκινά με ένα απόσπασμα από το Κοράνι: «Κάντε τους έκπληξη μέσα από την πύλη. Αν το κάνετε, σίγουρα θα επικρατήσετε».

Την ίδια φράση χρησιμοποιεί ευρέως η Χαμάς στα βίντεο και τις δηλώσεις της από τις 7 Οκτωβρίου.

Ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους που περιγράφονται στο έγγραφο ήταν η κατάρριψη της ισραηλινής στρατιωτικής βάσης στο Re’im, η οποία φιλοξενεί το τμήμα της Γάζας που είναι υπεύθυνο για την προστασία της περιοχής. Καταγράφηκαν επίσης και άλλες βάσεις που υπάγονταν στη διοίκηση της μεραρχίας.

Η Χαμάς πέτυχε αυτόν τον στόχο στις 7 Οκτωβρίου.

Το θράσος του σχεδίου, όπως σχολίασαν οι αξιωματούχοι, έκανε εύκολη την υποτίμησή του. Όλοι οι στρατιωτικοί γράφουν σχέδια που δεν χρησιμοποιούν ποτέ, και οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι, ακόμη και αν η Χαμάς εισέβαλε, θα μπορούσε να συγκεντρώσει μια δύναμη μερικών δεκάδων, όχι τις εκατοντάδες που τελικά επιτέθηκαν.

Το Ισραήλ είχε επίσης παρεξηγήσει τις ενέργειες της Χαμάς. Η ομάδα είχε διαπραγματευτεί για άδειες που θα επέτρεπαν στους Παλαιστίνιους να εργάζονται στο Ισραήλ, κάτι που οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι θεωρούσαν σημάδι ότι η Χαμάς δεν αναζητούσε πόλεμο.

Άκρως απόρρητο υπόμνημα

Τον Σεπτέμβριο του 2016, το γραφείο του υπουργού Άμυνας συνέταξε ένα άκρως απόρρητο υπόμνημα βασισμένο σε ένα προηγούμενο σχέδιο επίθεσης της Χαμάς. Το μνημόνιο, το οποίο υπεγράφη από τον τότε υπουργό Άμυνας, Avigdor Lieberman, ανέφερε ότι μια εισβολή και ομηρεία «θα οδηγούσαν σε σοβαρή βλάβη στη συνείδηση ​​και το ηθικό των πολιτών του Ισραήλ».

Το σημείωμα, το οποίο προβλήθηκε από τους Times, ανέφερε ότι η Χαμάς είχε αγοράσει εξελιγμένα όπλα, παρεμβολές GPS και drones. Ανέφερε επίσης ότι η Χαμάς αύξησε τη μαχητική της δύναμη σε 27.000 άτομα – έχοντας προσθέσει 6.000 στις τάξεις της σε μια περίοδο δύο ετών. Η Χαμάς ήλπιζε να φτάσει τις 40.000 έως το 2020, σύμφωνα με το σημείωμα.

Πέρυσι, αφότου το Ισραήλ απέκτησε το έγγραφο για το «Τείχος της Ιεριχούς», το στρατιωτικό τμήμα της Γάζας συνέταξε τη δική του αξιολόγηση πληροφοριών για αυτό το τελευταίο σχέδιο εισβολής.

Η Χαμάς είχε «αποφασίσει να σχεδιάσει μια νέα επιδρομή, άνευ προηγουμένου ως προς το εύρος της», έγραψαν αναλυτές στην αξιολόγηση που είδαν οι Times. Είπαν ότι η Χαμάς σκόπευε να πραγματοποιήσει μια επιχείρηση ακολουθούμενη από έναν «ελιγμό μεγάλης κλίμακας» με στόχο να συντρίψει τη μεραρχία.

Αλλά το τμήμα της Γάζας αναφέρθηκε στο σχέδιο ως «πυξίδα». Με άλλα λόγια, η μεραρχία διαπίστωσε ότι η Χαμάς ήξερε πού ήθελε να πάει αλλά δεν είχε φτάσει ακόμα εκεί.

Στις 6 Ιουλίου 2023, ο βετεράνος αναλυτής της «UNIT 8200» έγραψε σε μια ομάδα άλλων ειδικών πληροφοριών ότι δεκάδες κομάντος της Χαμάς είχαν πρόσφατα πραγματοποιήσει ασκήσεις εκπαίδευσης, με ανώτερους διοικητές της Χαμάς να παρακολουθούν.

Η εκπαίδευση της Χαμάς

Η εκπαίδευση περιελάμβανε μια κατάρριψη ισραηλινών αεροσκαφών αλλά και κατάληψη ενός κιμπούτς και μιας στρατιωτικής βάσης εκπαίδευσης, σκοτώνοντας όλους τους δόκιμους. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, οι μαχητές της Χαμάς χρησιμοποίησαν την ίδια φράση από το Κοράνι που εμφανιζόταν στην κορυφή του σχεδίου επίθεσης «Τείχος της Ιεριχούς», όπως αναφέρεται στις συνομιλίες μέσω email που είδαν οι Times.

Ο αναλυτής προειδοποίησε ότι η άσκηση ακολούθησε στενά το σχέδιο του «Τείχους της Ιεριχούς» και ότι η Χαμάς ακονίζει την ικανότητά της για να το πραγματοποιήσει.

Ο συνταγματάρχης του τμήματος της Γάζας επικρότησε την ανάλυση, αλλά είπε ότι η άσκηση ήταν μέρος ενός «εντελώς ευφάνταστου» σεναρίου και όχι ένδειξη της ικανότητας της Χαμάς να το πετύχει.

«Εν ολίγοις, ας περιμένουμε υπομονετικά», έγραψε ο συνταγματάρχης.

Το μπρος-πίσω συνεχίστηκε, με ορισμένους συναδέλφους του να υποστηρίζουν το αρχικό συμπέρασμα του αναλυτή. Σύντομα, επικαλέστηκε τα μαθήματα του πολέμου του 1973, στον οποίο οι συριακές και αιγυπτιακές στρατιές κατέλαβαν την ισραηλινή άμυνα. Οι ισραηλινές δυνάμεις ανασυγκροτήθηκαν και απέκρουσαν την εισβολή, αλλά η αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών έχει χρησιμεύσει ως μάθημα για τους Ισραηλινούς αξιωματούχους ασφαλείας.

«Είχαμε ήδη περάσει μια παρόμοια εμπειρία πριν από 50 χρόνια στο νότιο μέτωπο σε σχέση με ένα σενάριο που φαινόταν φανταστικό και η ιστορία μπορεί να επαναληφθεί αν δεν προσέξουμε», έγραψε μια αναλύτρια στους συναδέλφους της.

Αν και δυσοίωνο, κανένα από τα email δεν προέβλεψε ότι ο πόλεμος επίκειται. Ούτε ο αναλυτής αμφισβήτησε τη συμβατική σοφία μεταξύ των ισραηλινών αξιωματούχων πληροφοριών ότι ο Yahya Sinwar, ο ηγέτης της Χαμάς, δεν ενδιαφερόταν για πόλεμο με το Ισραήλ. Αλλά εκτίμησε σωστά ότι οι δυνατότητες της Χαμάς είχαν βελτιωθεί δραστικά. Το χάσμα μεταξύ του πιθανού και του φιλόδοξου είχε μειωθεί σημαντικά.

Οι αποτυχίες σύνδεσης των στοιχείων απηχούσαν μια άλλη αποτυχία στην ανάλυση πληροφοριών πριν από περισσότερο από δύο δεκαετίες, όταν οι αμερικανικές αρχές είχαν επίσης πολλαπλές ενδείξεις ότι η τρομοκρατική ομάδα της Αλ Κάιντα ετοίμαζε μια επίθεση. Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και στο Πεντάγωνο ήταν σε μεγάλο βαθμό μια αποτυχία ανάλυσης και φαντασίας, όπως κατέληξε η κυβερνητική επιτροπή.

«Η αποτυχία των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών στις 7 Οκτωβρίου μοιάζει όλο και περισσότερο σαν την 11η Σεπτεμβρίου μας», είπε ο Τεντ Σίνγκερ, ένας πρόσφατα συνταξιούχος ανώτερος υπάλληλος της C.I.A. αξιωματούχος που εργάστηκε εκτενώς στη Μέση Ανατολή.

Τρεις δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν από ισραηλινές επιδρομές, ανακοίνωσε η Χαμάς

Τρεις δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους σήμερα Παρασκευή από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Χαμάς που έχει την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ένας εκ των τριών δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας είναι ο Μουντασίρ ελ-Σαουάφ, Παλαιστίνιος εικονολήπτης που εργαζόταν για το επίσημο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, το οποίο ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα τον θάνατό του.

Εκτός από τον Μουντασίρ ελ-Σαουάφ, σκοτώθηκαν επίσης ο αδελφός του Μαρουάν ελ-Σαουάφ, ηχολήπτης, και ο Αμπντάλα Νταρουίς, εικονολήπτης, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι θάνατοι αυτοί αυξάνουν σε 73 τον αριθμό των δημοσιογράφων που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την έναρξη της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ο οποίος ξέσπασε μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο Ισραήλ.

Η εκεχειρία που διήρκησε μια εβδομάδα κατέρρευσε σήμερα το πρωί.

Η ΜΚΟ Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) μετρούσε σήμερα το πρωί σε 57 τον αριθμό των επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης που έχουν σκοτωθεί από την 7η Οκτωβρίου.

178 νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, ανακοίνωσε ότι 178 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 589 τραυματίστηκαν σήμερα σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, οι οποίες επαναλήφθηκαν μετά την εκεχειρία που διήρκησε μια εβδομάδα.

Οι πρώτες εκρήξεις ακούστηκαν στο μικρό πυκνοκατοικημένο έδαφος λίγο μετά την εκπνοή της εκεχειρίας σήμερα το πρωί στις 07.00. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι έπληξε σήμερα “περισσότερους 200 στόχους τρομοκρατών” στη Γάζα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα