Πυραυλική επίθεση από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ – Το πρώτο κύμα επιθέσεων τελείωσε

Σύμφωνα με τη Jerusalem Post, από το Ιράν εκτοξεύθηκαν περίπου 500 πύραυλοι με στόχο το Ισραήλ - Όλες οι εξελίξεις - LIVE εικόνα

Parallaxi
πυραυλική-επίθεση-από-το-ιράν-εναντίο-1222446
Parallaxi

Αρκετές φωτιές φαίνεται να προκλήθηκαν και να καίνε σε κοινότητες κοντά στην ιορδανική πρωτεύουσα Αμάν και στη βόρεια Ιορδανία, οι οποίες ήταν αποτέλεσμα της πτώσης συντριμμιών από επιτυχείς αναχαιτίσεις, καθώς και από ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους.

Ιρανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι πύραυλοι που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις της Τεχεράνης προς το Ισραήλ «βρήκαν κατά 80% τον στόχο τους».

Το Ιράν ξεκίνησε πυραυλική επίθεση εναντίον του Ισραήλ το απόγευμα της Τρίτης (02/10/2024) με τις σειρήνες να ηχούν σε όλη τη χώρα, όπως ανακοίνωσε το IDF.

IDF σε Ισραηλινούς πολίτες: «Μπορείτε να βγείτε από τα καταφύγια»

Μετά την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ, η Διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου των IDF ενημέρωσε τους πολίτες ότι μπορούν να φύγουν πλέον από τα καταφύγιά τους.

Προηγουμένως οι Ισραηλινοί πήραν εντολή να παραμείνουν στα καταφύγια, καθώς το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον της χώρας.

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι όλοι οι κάτοικοι βρίσκονται σε καταφύγια καθώς αναμένεται να φτάσει η επίθεση στο Ισραήλ. Το Ισραήλ έκλεισε τον εναέριο χώρο του

Σύμφωνα με τη Jerusalem Post, από το Ιράν εκτοξεύθηκαν περίπου 500 πύραυλοι που είχαν ως στόχο το Ισραήλ. Πάντως, φαίνεται πως το πρώτο κύμα της επίθεσης έχει ολοκληρωθεί.

Το ιρανικό δίκτυο Tasnim News, έκανε λόγο για δύο κύματα επιθέσεων με το δεύτερο κύμα να αναμένεται σε 75 λεπτά.

Δείτε ζωντανή εικόνα:

Οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν ότι δεκάδες πύραυλοι εκτοξεύθηκαν προς το Ισραήλ και προειδοποίησαν ότι αν το Ισραήλ προβεί σε αντίποινα η απάντηση της Τεχεράνης θα είναι «πιο συντριπτική και καταστροφική», μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Τόνισαν ότι οι πυραυλικές επιθέσεις είναι σε αντίποινα για τις δολοφονίες του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα και του υποδιοικητή των Φρουρών της Επανάστασης στον Λίβανο Αμπάς Νιλφορουσάν.

Νωρίτερα τα πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας του Ισραήλ κατάφεραν να εξουδετερώσουν έναν πύραυλο που εκτοξεύτηκε από το Λίβανο, την ίδια στιγμή που η Διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου του ισραηλινού στρατού καλεί τους πολίτες στο Τελ Αβίβ και στο κεντρικό Ισραήλ να κατευθυνθούν σε καταφύγια και να παραμείνουν σε ασφαλή σημεία.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Isna δημοσίευσε βίντεο με πυραύλους να πετούν πάνω από τον ουρανό της Τεχεράνης. Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται στην κοιλάδα του Ιορδάνη, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, Σειρήνες προειδοποίησης εισερχόμενων πυραύλων ηχούν σε όλο το Ισραήλ.

Ο ουρανός στην ισραηλινή επικράτεια έχει γεμίσει από πυραύλους.

Δείτε χάρτη με τις επιθέσεις στο Ισραήλ:

Την ίδια στιγμή, ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι σημειώθηκαν πυροβολισμοί με πολλά θύματα στην περιοχή Γιάφα, στο νότιο Τελ Αβίβ, με τις αστυνομικές αρχές να κάνουν λόγο για τρομοκρατική επίθεση.

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επέμεινε σήμερα για μια «άμεση» κατάπαυση του πυρός, υπογραμμίζοντας πως ένας «ολοκληρωτικός πόλεμος στον Λίβανο πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία», σύμφωνα με ένα δελτίο Τύπου του εκπροσώπου του.

«Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα του Λιβάνου πρέπει να γίνουν σεβαστές» πρόσθεσε ο Στεφάν Ντουζαρίκ, διευκρινίζοντας πως ο Αντόνιο Γκουτέρες, «που ανησυχεί πολύ για την κλιμάκωση» στον Λίβανο, διαβεβαίωσε νωρίτερα τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών «έχει κινητοποιηθεί για να βοηθήσει όλους τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη στη χώρα».

«Ο γενικός γραμματέας θα συνεχίσει τις επαφές του και οι εκπρόσωποί του στο πεδίο θα συνεχίσουν επίσης τις προσπάθειές τους για την αποκλιμάκωση της κατάστασης», είπε ο ίδιος.

Έκλεισε ο εναέριος χώρος του Ισραήλ

Εξαιτίας της κατάστασης έχουν κλείσει όλα τα αεροδρόμια του Ισραήλ, καθώς και ο εναέριος χώρος της χώρας.

Παράλληλα η Ιορδανία και το Ιράκ έχουν κλείσει τον εναέριο χώρο τους.

Ορατή από την Κύπρο η ιρανική επίθεση με πυραύλους στο Ισραήλ: Οι πρώτες εικόνες

Ορατή και στην Κύπρο ήταν η επίθεση με πυραύλους που έκανε το Ιράν το απόγευμα της Τρίτης (1/10/24) στο Ισραήλ.

Ήδη, τα πρώτα βίντεο της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ, έχουν ανέβει στο TikTok…

@roadreportcy Μissiles attack by Iran to Israel seen from Cyprus (01/10/2024) #cyprus #israel #iran #usa #roadreportcy ♬ original sound – RoadReportCY

@roadreportcy Missiles attack by Iran to Israel seen from Cyprus (01/10/2024) #cyprus #israel #iran #usa #roadreportcy ♬ Breaking News, TV Shows, Report, Broadcast, Live, Serious, Business, World(1323125) – SAKUMAMATATA

Λίβανος: Νεκρός υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ σε ισραηλινή επιδρομή

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν επίσης ότι σκότωσαν τον Μοχάμεντ Τζάφαρ Κασίρ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τις μεταφορές όπλων από το Ιράν προς τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), ο συνταγματάρχης Αβιχάι Αντραΐ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού για το αραβόφωνο κοινό, ο Κασίρ ήταν επί 15 χρόνια επικεφαλής της «Μονάδας 4400», η οποία ήταν επιφορτισμένη με τη μεταφορά όπλων από το Ιράν και τη Συρία.

Τελ Αβίβ: Ένοπλοι άνοιξαν πυρ στα νότια της πόλης – Νεκροί και σοβαρά τραυματίες

Γιατροί, νοσηλευτές και ομάδες ασφαλείας ανταποκρίνονται σε αναφορές για πυροβολισμούς με πολλούς τραυματίες στη Γιάφα στο νότιο Τελ Αβίβ. Το περιστατικό αναφέρεται πως έλαβε χώρα στην οδό Ιερουσαλήμ στην πόλη του Τελ Αβίβ.

Η αστυνομία αναφέρει την υποψία πως οι πυροβολισμοί στη Γιάφα αφορούν τρομοκρατική επίθεση. Οι γιατροί λένε ότι υπάρχουν αρκετά θύματα στην επίθεση.

Η υπηρεσία ασθενοφόρων και πρώτων βοηθειών Magen David Adom λέει ότι περιθάλπει αρκετούς ανθρώπους που συμμετείχαν στην επίθεση με πυροβολισμούς στη Γιάφα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που είναι αναίσθητοι, σύμφωνα με τους Times of Israel. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 7 τραυματίες και πως η επίθεση σημειώθηκε από δύο ενόπλους.

Σύμφωνα με τα Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η επίθεση ξεκίνησε με το μαχαίρωμα ενός στρατιώτη του ισραηλινού στρατού μέσα στο τρένο και την αρπαγή του όπλου του. Οι επιθέσεις ξεκίνησαν επίσης στο τραμ.

Τουλάχιστον 10 τραυματίες

Οι ιατρικές αρχές στο Ισραήλ έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λέγοντας ότι υπάρχουν τουλάχιστον δέκα θύματα. Τουλάχιστον 8 οι νεκροί (σύμφωνα με την Haaretz).

Στο βίντεο που λάβαμε από τον τόπο του συμβάντος, υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που βρίσκονται στο έδαφος και φαίνονται άψυχοι γύρω από τις γραμμές του τραμ. Τα τραμ αυτά πρόκειται να σταματήσουν να λειτουργούν αργότερα το βράδυ λόγω της επικείμενης επίθεσης του Ιράν.

Αλλά αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο για το Ισραήλ, αντιδρούν σε πυροβολισμούς αυτού του είδους εδώ και αρκετό καιρό. Αλλά δεν είναι σαφές ποιος ήταν ο δράστης, ποια ήταν τα κίνητρα.

Αυτή την ώρα, έχουν αποκλείσει πλήρως την περιοχή και εξακολουθούν να αναζητούν τον δράστη.

ΗΠΑ στο προσωπικό της πρεσβείας στο Ισραήλ: «Βρείτε ασφαλές καταφύγιο»

Η αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ εξέδωσε προειδοποίηση ασφαλείας προς τους εργαζομένους της πρεσβείας και τις οικογένειές τους «να παραμείνουν σε ασφαλή σημεία μέχρι νεωτέρας». Η προειδοποίηση, παρόμοια με αυτή που εκδόθηκε τον Απρίλιο πριν από μια ιρανική επίθεση, έρχεται εν μέσω πληροφοριών από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ότι η Τεχεράνη σχεδιάζει να εξαπολύσει άμεσα μια νέα επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ.

Το αργό πετρέλαιο εκτινάσσεται κατά 3%

Αύξηση σχεδόν 3% σημείωσαν οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου, καθώς οι ΗΠΑ προειδοποίησαν για πιθανή επικείμενη επίθεση από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, σύμφωνα με το CNBC.

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και του Υπουργείου Άμυνας δήλωσαν στο NBC News ότι οι ΗΠΑ «έχουν ενδείξεις ότι το Ιράν ετοιμάζεται να εξαπολύσει επικείμενη επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ».

«Υποστηρίζουμε ενεργά τις αμυντικές προετοιμασίες για να υπερασπιστούμε το Ισραήλ έναντι αυτής της επίθεσης. Μια άμεση στρατιωτική επίθεση από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ θα έχει σοβαρές συνέπειες για το Ιράν», δήλωσε στο NBC ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ανώνυμη πηγή των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι το Ιράν ετοιμάζεται να εξαπολύσει επικείμενη επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ

Αύξηση σχεδόν 3% σημείωσαν οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου, καθώς οι ΗΠΑ προειδοποίησαν για πιθανή επικείμενη επίθεση από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, σύμφωνα με το CNBC.

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και του Υπουργείου Άμυνας δήλωσαν στο NBC News ότι οι ΗΠΑ «έχουν ενδείξεις ότι το Ιράν ετοιμάζεται να εξαπολύσει επικείμενη επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ».

Με ενεργά τις αμυντικές προετοιμασίες για να υπερασπιστούμε το Ισραήλ έναντι αυτής της επίθεσης. Μια άμεση στρατιωτική επίθεση από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ θα έχει σοβαρές συνέπειες για το Ιράν», δήλωσε στο NBC ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ειδικότερα, στο συμβόλαιο Νοεμβρίου του West Texas Intermediate η τιμή διαμορφώνεται στα 70,22 δολ. το βαρέλι, καταγράφοντας αύξηση 2,01 δολάρια ή 2,95%. Το πετρέλαιο brent, για το συμβόλαιο Δεκεμβρίου έφτασε στα 73,65 δολ. το βαρέλι, με αύξηση 1,95 δολ. ή 2,72%.

Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή κλιμακώθηκαν δραματικά την περασμένη εβδομάδα, καθώς το Ισραήλ σφυροκόπησε την υποστηριζόμενη από το Ιράν, Χεζμπολάχ με αεροπορικές επιδρομές, σκοτώνοντας τον ηγέτη της οργάνωσης Χασάν Νασράλα. Η κυβέρνηση Νετανιάχου έστειλε χερσαίες δυνάμεις στο νότιο Λίβανο την Τρίτη.

Οι αναλυτές που ασχολούνται με την αγορά πετρελαίου και με τη γεωπολιτική έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα φέτος ότι μια ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο θα μπορούσε να είναι το έναυσμα για έναν περιφερειακό πόλεμο με το Ιράν, αυξάνοντας τον κίνδυνο διακοπής του εφοδιασμού αργού πετρελαίου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα